От кога е "модерно" да си "престъпник"?

• 2 433
  • 42
  •   1
Отговори
От кога е "модерно" да си "престъпник"
Или:
От кога започнахме да се хвалим, когато правим неправилни неща
(Няма категория за обществото и всичко отива в клюкарника. Има за татковците, за мама, за семейството...)

Най-лесен начин да обясня въпроса са няколко примера:
1) помня, когато майка ми се събереше с комшийки или колежки, вероятно всички са си пробутвали "благородни" лъжи, но аз забелязвах само нейните: "моето дете е отличник тази година... и моето и моето... а моето на олимпиадата първо място... а моето".
Детето ти може би не е отличник, но ти се иска и заради това малко послъгваш. Ударението е, в желанието ти: да е "добро дете" (съжалявам ако е много шаблонно).
(Същият синдром вероятно се наблюдава по форумите от време на време)

2) дадо ми имаше занаят от преди социализма, и продължаваше и след това - когато се заколи овца, той обработваше кожата. Човека работеше старателно за име, за чест. Това гарантираше повече клиенти. Днес китайски стоки за 1 лев, сменени етикети, в магазин на Витошка, струват 100 лева. Днес е важна рекламата, сменяш опаковката и пак продаваш иначе лошата стока. В края на годината отчиташ (хвалиш се с) печалбата.
Модерно е да се хвалим с това "как прецаках някого", "каква далавера направих", може би "каква търговийка", но не и "какво произведох", "какво качество".
Или един парадокс: погледнете рекламата за кисело мляко "на баба", след това си помислете са факта, колко далече е то от истинското кисело мляко - без сухо мляко, с истинска закваска, която е източник на здраве (ценена от японците, използвана в предприятия като нефтохим - безплатно к. мляко за работниците)

3) преди е било срамно да се пуши, да се изневерява - дори да го направиш, не се хвалиш. Тук-там е било важно да кажеш, че си девствен. Да не говорим за "бройкаджийте" - колко си важен днес, когато се хвалиш.

4) преди питаш мама/татко за съвет (а може би се изповядваш на попа). Те всички ти казват - не, не е добро това. Макар че те го правят, те го крият и дават съвет, който ще ти помогне да бъдеш "добър човек". Векове наред всички религи говорят да бъдем "добри хора".

Днес, "моралните съвети" са различни. Добрите хора чуват "на всеки може да се случи да изневери". Това казано честно ти помага, защото имаш съвест и ти можеш да продължиш живота си по един по-качествен начин (вместо да те гризе съвестта).

... наред с променените "морални съвети", КАК стана така, че днес...
Комшията те учи "как се краде парно". Горкият, не е разбрал, че краде И от теб.
Друг пък, живее в Люлин, но си купува джип. Няма лошо дотук, но той кара с 200 навсякъде, изпреварва на завоите, притеснява всички. От хора като него, тръгват подкупите... след това стават масова практика (след това разбираме, че е лошо, но пътя назад е труден/невъзможен). Може би той убива човек, но се хвали как е избегнал затвора. Вероятно дядо ми би казал: "от този ден не съм се качил в автомобил... това дете ми е още пред очите"

Надявам се, че обясних. Може би, примерите не са добри. Ще се радвам ако имате по-добри примери.
При положение, че векове наред хората са искали да бъдат добри (и такива съвети са давали)...
Дребните престъпления/кражби винаги са били сладко нещо, но се правеха скрито и всеки сам за себе си (а не групово)...
И така, чак до днес, когато всичко е масово и се простира от най-ниските (циганите ограбили вилата) до най-високите нива (политиците изглежда си нямат представа колко са прозрачни игрите им) нива...
... и вече разбираме колко е вредно всичко това.

Говоря за три образа:
- първият "монах" - той не съгрешава
- вторият "нормален" - той съгрешава (дребни неща), той го прави сам и не се хвали
- третият "съвременен" - той греши, той събира армия от съмишленици, той няма граници, той се хвали с това. Всеки следващ се старае да бъде още по-"съвременен".

# 1
Какво има за размисшление...обществото запада, ценностите закърняват... Rolling Eyes
Упорито продължаваме да бъркаме свободата със слободията.

# 2
Отдавна ми се струва, че целият живот се е превърнал в рожба на Цар Киро, поредното голямо менте. То вярно, че илюзии има много, но понякога започвам да се съмнявам, че изобщо съществуваме аз, той, тя ...и съседа, който пее една ис ъща песен в четвъртък вечер.

# 3
Вече ми се струва ,че лека полека става демоде.

# 4
Кога се е крадяло тайно у нас!?
Ами че то открай време си е ценно качество крадливостта. Преди от общото, че е било по-лесно, сега от малкото общо, дето остана и от многото частно, дето се навъди... а ако е повечко краднатото, поне си знаеш, че у затвор няма да влезнеш, затуй къв е изводът!?
Слободията, какво да я коментирам!? Така си възпитаваме децата, ако въобще им отделяме време и обич...

# 5
  • Му Кинд Оф Плаце
Ами от толкова отдавна, че тази тема има мирис на мухъл.
Патетизмът и драмата ми идват в повече, честно, особено като чета, че писачът е мъж...
Незнам, майка ми не е събирала с колежки, когато й исках съвет, ми казваше "Ти си знаеш", а изневяра и пушене в едно изречение, определени като срамни...викам направо да режем ръце или уши.

# 6
Всеки има различна представа за това какво е морал.
За мен лично морално е всичко, с което не навреждаш на друг човек и което ти доставя удоволствие.
А другото е било прекалена обвързаност с рода - патриархат, матриархат и т.н.
Радвам се, че живея в настоящето и искрено се надявам децата ми да имат още по-голяма свобода да изразяват човешката си същност.
Защото едно е "не кради, не убивай, не лъжи" и съвсем друго е "така е редно"...
Защото, когато си осъзнал, че нещо е нередно, ти прави удоволствие да не го извършваш. Когато вярваш, че противоречи на природата ти, каквото и да ти кажат, няма значение.
И мисля, че заглавието е подвеждащо. Пък и не всички озброени неща са престъпление - за мен не е престъпление да имам свое мнение, да се водя от собствените си убеждения или да се чувствам свободна. Важното е да не се преминават границите, които самият ти не би искал другите да преминат спрямо теб. И тези граници са строго индивидуални.

Ами от толкова отдавна, че тази тема има мирис на мухъл.
Патетизмът и драмата ми идват в повече, честно, особено като чета, че писачът е мъж...
Незнам, майка ми не е събирала с колежки, когато й исках съвет, ми казваше "Ти си знаеш", а изневяра и пушене в едно изречение, определени като срамни...викам направо да режем ръце или уши.

Joy
  bouquet

# 7
а изневяра и пушене в едно изречение, определени като срамни...викам направо да режем ръце или уши.

За теб, по-просто казано: не искам да ме изпреварват точно на завоя и още 1000 подобни причини поради които някой ще каже: заради това напуснах България. Всички други морални излияния и разсъждения са моето разбиране за това "как стигнахме до тук".

Вероятно има 2 гледни точки които аз обединих.
"Филаделфия" говори за едната - морална, т.е. обществото наистина запада, преди по-бавно, сега по-бързо.
"кукувица оптимистка" говори за другата - модерно: беше модерно, сега не е, утре пак ще е.

"писачът е мъж..."
И какво от това? Simple Smile

Примерите и насоките които давам може и да са зле. Каква е твоята гледна точка? Твоите примери?

Или казваш "не, няма такова животно"

Или казваш "не ми пука, моето семейство сме недосегаеми. Какво от това, че никой нищо не прави за наркотиците в училище. Какво от това че вече стана нормално (дори модерно) да се занимаваш с такъв бизнес (колкото повече печалба, толкова по-модерно...дори и дума не става за морал)"

# 8
Не е модерно да си престъпник. Модерно е да си гангстер.
Иначе според мен всяко поколение е склонно да преувеличава какво е било "преди", какво е "сега" и видиш ли, лелеее, какво ще е "утре".
Авторът излишно се тревожи. Хайде няма да цитирам Сенека, че ще ме помислят за по-умен отколкото съм...  Crazy

# 9
На мен лично, пък, сарказмът ти ми идва в повече...
А като е мъж трябва все на "копеле" ли да говори?
Не всички са а'ла Бойко Борисов по природа, но упадъка е там, че всеки се опитва да копира такова поведение...
Темата никак не мирише на мухъл, точно, защото е била актуална преди, актуална е и сега.
Обществото е това, което замирисва на мухъл - щото се скапва от всякъде вече...
Всеки иска да е свободен, ама нещо все грешно е разбрал свободата...

# 10
Цитат
Цитат на: azaf в Неделя, 26 Юли 2009, 16:02
И мисля, че заглавието е подвеждащо

Заглавието определя темата. Може би по-добре: защо обществото запада, въпреки усилията.
Другото са мой разсъждения... може и да са неправилни.

Цитат
...Радвам се, че живея в настоящето и искрено се надявам децата ми да имат още по-голяма свобода да изразяват човешката си същност.

Заедно с околните които изразяват нечовешката си същност върху твойте деца?

Цитат
Защото едно е "не кради, не убивай, не лъжи" и съвсем друго е "така е редно"...

Казано по друг начин:
Когато се каже "не кради", човек си позволява малки кражби, крие се, срамува се.
Когато се каже "всички крадът", ставаме свидетели на днешната действителност - организирани и масови простотии.

Пък и защо ми е да повдигам темата ако кривата действителност не ме дразни. Но хайде да отидем на море... там при бетона и боклука.

Цитат
Защото, когато си осъзнал, че нещо е нередно, ти прави удоволствие да не го извършваш. Когато вярваш, че противоречи на природата ти, каквото и да ти кажат, няма значение

Ами действителността е друга. Очевидно е приятно ако носи печалба, независимо на чий гръб става това. Парите са важни и никакви норми или граници имат значение.

(без да искам си изтрих писанията)

Последна редакция: нд, 26 юли 2009, 17:26 от winter_wolf

# 11

И кой определя границите на свободата , ти ли?  Crazy

С нищо не се хваля, ама пък най мразя някой да се опитва да ми вменява вина според собствените си критерии за праведност.

Франзела Калина  и pronobis , хубави постове.   bouquet

# 12
Възход и падение има навсякъде, но не го приемам за нормално. Напоследък много се дразня, някой като се похвали с поредната си глупост която е успял да сътвори!

# 13
Последното нещо което ме хвърли в размисли - на Тони Димитрова песента "Ах морето":
http://vbox7.com/play:d684f626

"...дюните търси, намира бетон
няма за днешните мутри закон
те инвестират, а трябва да идат в пандиза
кой ще опита сега да ги спре
тяхно е нашето черно море
... ах морето, ах морето, се продава
всеки боже, както може, се спасява
... тръгва туриста от каменни плажове бяга
как да почива душата когато го стяга
то не остана ни пясък ни бряг
хората тъжно от тук се изнасят веднага
който не иска от нерви да мре
просто отива на друго море..."

Хайде сега, кой е сбъркан - аз ли, защото съм питал мухлясали въпроси?

# 14

И кой определя границите на свободата , ти ли?  Crazy
О, не, аз нищо не определям и нямам такива амбиции...
Но не съм и от онези, които винаги трябва да са на противоположното мнение, без да се замислят Simple Smile
Но ако успееш да ме обориш, че свободата ни не е криворазбрана - ще се радвам Simple Smile

Харесвам мнението на mese4ko

Последна редакция: нд, 26 юли 2009, 17:48 от Servallan

Общи условия

Активация на акаунт