Холандска тема - 33

• 32 945
  • 730
  •   1
Отговори
# 495
Звезди-може от шампоана да ти се е появил пърхут.Моят мъж има много чувствителна кожа на главата и също страда от този проблем.Преди да си измие косата с детски шампоан се маже за няколко часа с бебешко олио или някакво друго-бадемово,сусамово,зехтин.Помага,но ако веднъж пропусне пак се появява.

Ние записахме Себастиан в училище, в което почти всички деца са от смесени бракове или деца на чужденци.Много съм доволна,защото виждам как учат децата да намират език едно с друго,независимо какви различия имат.Общуването с още някоя култура може само да обогати, а за да харесаш някого/нещо,първо трябва да имаш възможност да го опознаеш.На нас етикети не са ни лепили,въпреки,че Себастиан малко изостава с моториката.Убеждават ме,че такъв му е характера и не бива да го стресирам да се променя по някакъв модел.

Предполагам,че може би зависи и от мястото,където живееш-дали има много чужденци или са предимно възрастни холандци.В Хага е пълно с чужденци, в нашия квартал има 47 различни националности и никой не се впечатлява от това.Свекърва ми,обаче,която е холандка,казва,че никога не би дошла да живее близо до нас ,при толкова много чужденци наоколо-страх я било.На мен е ми пречи,че е далече,де Mr. Green

Да ви споделя-вчера бях на съседско събиране.Мъжът ми остана у дома,понеже Себастиан заспа точно,когато мислехме да го облечем и да тръгнем заедно.Никога не съм била толкова топло посрещана в компанията на холандци.Всички съседи ме поканиха да пием кафе някой ден,питаха ме за семейството ми,даже домакина /саксофонист/ пусна един диск с българска музика,Мистерия на българските гласове и започна да разказва колко интересен фолклор имаме,колко хубави песни имаме.Всички почнаха да ме разпитват за България, за кухнята,един съсед даже ме попита дали не мога да го науча да прави баница-някога ял и много му се усладила.Та,моето впечатление е,че нетърпимостта към чужденците е предимно сред по-необразованте холандци.Имам късмет да имам много възпитани и дружелюбни съседи,които са ми запомнили името от миналата година,знаят,че съм певица,даже не се и оплакват,когато пея и се държат много толерантно с мен.Всики от тях е работил с чужденци,един от суседите даже ми каза,че докато работел с руските юристи в Международния съд си дал сметка колко скучни са холандските му колеги.

Навсякъде има и нелюбезни екземпляри,но аз поне гледам да не си развалям хатъра заради такива хора,колкото и да са дразнещи,наистина.

Аз имам вече доста бели корени.Френското боядисване не ми помага- белите косми се покриват,колкото да са без блясък,но остават по-светли.В момента пия Ревалид против косопад и се подстригах късо,че колкото и рядко да се боядисвам,кожата на главата ми трудно понася амоняка, а безамонячната боя не ми боядисва белите коси.

Мен всеки път ме питата в Консултацията дали давам вит.Д.Давам,не съм спирала.Казаха,че си личало,Себастиан е доста висок за възрастта си- 105 см,но предполагам,че това е по-скоро от гена,не от витамин Д.Зъболекарката,която му преглежда зъбите също каза,че си личи,че пие витамин Д.Няма как да направя сравнение с другите деца и ми беше инетересно.

Аз в Бг пиех витамин С,Б,А и Е всеки ден.Тук спрях.Сега обаче си взех центрум и пия много зелен чай.Може и заради това да губя толкова много коса напоследък-липса на някакъв елемент.Винаги съм имала хубава коса, с дебел косъм,много гъста,Упойките от операциите обаче много зле ми действат на "хубостта".Ако можех да избирам никога не бих родила секцио.

# 496
  • Nederland
Здравейте момичета,  Hug
Как е времето при вас? Тук в БГ уикенда беше много дъждовен и студен, но от днес вече времето се пооправи, има и слънце даже. Надявам се на втора серия циганско лято Laughing
Звезди, на мен така ми се получи пърхот от едни шампоан преди време и от тогава много внимавам какво ползвам. Оцета е много добро средство, освен това косата ти става лъскава след това. От време на време го правя просто за блясък.
А този шампоан Себорал е най-ефикасното средство, все пак е медицинска козметика.Може наистина да си поръчаш от БГ.
Аз другата седмица ще бъда в Холандия но ти май си далече от Мопси. Иначе да ти донеса, не е проблем Simple Smile
Милика, много хубави снимки! Върна ме назад във времето Hug

Приятна седмица на всички! Hug Hug Hug

# 497
Мопси - за ютийте, май за парна станция говоря, никога не сым ползвала такова чудо и не знам дали си струва....Имаме си едина стара ютия, но нали гледам сега да си улеснявам всичко което мога, та ако по-добра ютия ще ми спести време и усилия, може да си взема. И пода ме мычи как да го чистя - выобще не мога да се навеждам и лазя както преди и се чудя за онези "Swift", с едни мокри кырпички. Иначе с обикновенните неща за под, докато напылня кофата с водата, пренеса до стаята и т.н... и ме стяга корема.........Като слушам Меган каква е чистница и срам направо ме хваща как искам да изкрынча с по-лесното  Embarassed

Картинка - лелее като спомена баница, познай сега какво ще се прави следобяд  Laughing

# 498
Илче-аз имам такава парна станция.Хубаво глади,особено,ако имаш голям кош да гладиш.Обаче после трябва да чакаш съвсем да свърши водата, да поизтине ютията и чак тогава да отвориш резервоара и пак да го напълниш,понеже може да излети капачката от налягането.
Докато бях бременна и се подготвях за бебето гладех само с тази парна щуротия,Когато обаче се роди Себастиан спрях,понеже ме беше страх да не я събори,докато изтива.Доста е тежка.Сега гладя и през деня,но с парната Тефалка,че по-бързо става-като свърши водата само наливам още, а аз гладя с много пара и пръскам понякога,много вода ми трябва,даже и спрея да ползвам.

Ако гладиш картинки по дрехите тип ваденки/не знам така ли се казват на бг/ не бива да минаваш с ютията върху картинката-размазват се от топлото.Аз докато се светна похабих няколко хубави бебешки камизолки.

Ако сега трябва да избирам, бих си купила хубава тефлонова ютия .Докато извадя парната станция и я заредя да се загрее вече съм изгладила почти всичко с тефалката и спрея.Между тефлон и инокс бих избрала тефлон.

# 499
kartinka - много мерси за обяснението. Значи май не е за мен парната станция - мен ме болят много рыцете и раменете и гледам да е лека ютията. Нашата май е с инокс, понеже си мислех, че тефлона повече се драска. Ти защо предпочиташ тефлона?

# 500
Toni, тя беше близо, ама избяга, щот я наплаших, че ще стана свекърва на сина и.  Joy Ти кога идваше точно? Дай да се разберем на лични кога ще пием кафе.
Илче, аз си действам с моп-а, просто пълня кофата с малко вода и сменям по-често. Имам суифт, но вече не ми върши работа, че много мърлят Софи и съседските деца. Първо прахосмуча и после с моп-а. Сега  София се забавлява със Суифта. Преди като бяхме бездетни обаче, ни вършеше чудесна работа.
За парната станция -ако имаш време и обичаш да гладиш си купи. Но трябва и с специална дъска, че с времето от парата прогнива. Това според майка ми, аз такова чудо нямам, а и не бих купила. Обаче пък съм загледала едни безжични прахоспукачки, че тия стълби ми взимат здравето. Накой ако има да споделя.
Картинка, като каза 47 националности се сетих как гледах като изкопаемо суринамците. Наистина никога не бях виждала.
Сетих се, че съм пила Мерц преди за косопад, но нямаше кой знае какъв ефект. На мен наистина спирането на амончната боя ми оправи косата. Обаче забелязвам, че белите косми са едни яки и дебели. Поне ако побелея изцяло ще имам прекрасна бяла коса.  hahaha

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 13:35 от Мопси

# 501
Илче-тефлоновите покрития са универсални.Дали гладиш перде,пелена,мъжки панталон или покривка за маса-глади,не лепне,лесно се почиства / има специални щифтове за почистване на ютии/ и освен това по-леко върви ютията по плата.
Иноксовите покрития са много по-чувствителни.Мъжките панталони,които имат и някаква изкуствена нишка, втъкана,от инокса почват да блестят,някои материи миришат на изгоряло,даже да е ниска степента и да гладиш с пара.Почистват се много по-трудно,всякакви лепенки буквално лепнат за ютията и се наелекризират и трудно се махат и самата ютия с инокс е доста по-тежка.И ако по дрехата има някакви съвсем леки мъхчета,като се лепнат за ютията няма почистване(освен,ако имаш здрави нерви и отделиш един следобед,ама и на мен ми писна,дето съм търпелива и обичам да гладя).

Мопси- и моите бели коси  са яки и дебели.Това , да си хубава като баба не е никак малко . Wink
Какво им е на суринамците?
Мерц съм пила за хубави нокти.Ама само един месец,после свърши, а тук не съм виждала.

Аз чистя само с прахосмукачка.Имаме паркет,мокет и ламинат и мъжа ми изпада в тих ужас,само като му спомена,че мисля да ги намокря.Купих си някакво мазило за паркет,но като гледам май скоро няма да го използвам.С моп чистя само балатума в кухнята и евентуално подовете в банята и тоалетната.

Аз пък си мисля как да поизпера един килим.Лятото на балкона го поизчетках и го минах веднъж с пароструйка,ама не ми се вижда достатъчно.
За Коледа мъжа ми каза,че ще купи /не за мен/ нова прахосмукачка, нашта все още работи,ама май и е време да излиза в пенсия-цели 14 години смуче пясъци,прахове,конци,детски играчки.Обаче на мен 1000 оборота не ми стигат,искам поне 2200 и функция за вода.

# 502
Картинка, нищо им няма. Просто ми бяха много интересни като физономии. Никога не бях виждала. Първите, които видях си мислех, че са микс между китайка и индиец или обратното.  Laughing
Ние имаме един миниатюрен килим, който е само под масата в дневната и го изпрах преди месец с четка и Вениш. Аз го бях опнала в двора, но преди съм го прала на место пак с Вениш и четка. После с парцал обираш пяна и мръсотия. Обаче май и него ще махна, че децата го нацъкват бързо с пластелин и кал, а аз четкам ли четкам като лудите. Но на мъжа ми му придавал завършен вид на стаята.  Crazy Предполагам ако му дам да го четка няколко седмици подред ще размисли.  Thinking  Mr. Green Сега е момента да го направя.

# 503
Тони,
 мерси Hug...ще пробвам първо с оцет и хлебна сода Rolling Eyes

и моя син си е висок. като гледам връстниците му е с поне половин глава над тях Mr. Green... без вит. Д. За зъбите съм категорична, че е до ген. Доакто давах вит. Д му се появи черно петънце на зъба.. точно каквито аз имам Rolling Eyes Даже на зъболекар го водих и едва ли не ми се изсмяха в лицето, за каква глупост го мъкна там Crazy( а и ползваме безфлуоридна паста за зъби)

за ютията
моята на тефал и на така има една вратичка иа з редовно си доливам без да има проблем. дори няма нужда да  се чака да се загрее... продължава да си пуска пара Peace ама и аз не чакам да свърши 100%...

за чистенето отдавна съм на мокри кърпички -  най-евтиния моп от Блокър за 10 евро( но има по-големи и по-малки, на мен ми допадат по-малките) и кърпичките за под на Плюс. Минавам прахусмукачката и псоле със мопа. Обикновенно с  2 кърпички на етаж, като за пода на банята ползвам тези за прах( пак мокри). Килими нямаме отдавна... дори и под масата в хола. Но честно казано не съм маниачка на тема чистене. Даже разрешвам обувки на първия етаж... виж в спалните-не! Flutter

# 504
  • Там,където се събуждам щастлива.
Калинка - има ли тенденция в училищата, да се обяснява дадено поведение на детето перидимно с произхода на родителите , или се гледа по-цялостно на нещата? Аз още нямам лични наблюдения, но според мен тук е сигурно като навсякыде (включително и в Былгария). Стереотипи има навсякыде, а ако човека е е широко скроен, не бырза да лепи етикети на хората.

Не, няма такава тенденция. Произхода не се отбелязва никъде, като нещо специфично. Ако има проблем с детето, понякога гледат на това къде може да се корени причината и има най-различни фактори. Например, често явление е, че момчетата мароканци и някои турци не приемат жени преподавателки. Или деца от Антилски произход са по-темпераментни. От тези фактори това е дадена точка, но много често другите точки са много по-сериозни, така че другите фактори играят много по-голяма роля... За толкова години не съм чула нито един колега да коментира произхода на дадено дете.

Имам сега в класа си едно украинско момиче и ми беше много интересно какво е написано за нея. Нямаше нищо за произхода, а само че не може да се разчита на стимул от бащата. Не, защото е украинец, а поради други фактори.

Познавах две деца, което в основното училище бяха доста наблюдавани от госпожата и редовно посещавани от учителката. Не правеше впечатление алтернативното облекло и поведение на родителите в обществото, а поведението им с децата. В училище много работеха с тях, за да успеят да им вдъхнат увереност във всяка една ситуация.Добре, че колегите не се отказваха от това, въпреки уверенията на майката, че всичко е наред. Защото се стигна до един ден, когато децата намериха баща си обесен и подкрепата от училище им помогна много да преодолеят всичко.

Знаем, че ССФ е перфектна и със семейство без проблеми, но не можете да си представите, че всяко 3-4 дете расте обградено с някакъв проблем. Свалям шапка на всички класни, които се опитват да помогнат по някакъв начин и за начина по който го правят. С отдаденост! Аз не бих могла. Всеки един разговор, наблюдения и адекватни мерки помагат на толкова много деца.

Сигурно има и нередности, но в нашия случай на българи, мисля, че ние не сме свикнали с този вид социална дейност. Аз бих дала какво ли не, в миналото да имаше подобно наблюдение и да ме избави от ада, в който живеех, като ученичка. А не всички да се правят, че всичко е наред. Слава Богу, съм силен характер, но си бях потенциална наркоманка или алкохоличка.

# 505
Калинка,абсолютно съм съгласна с теб Hug.А за ССФ  Whistling eee...нали все сме събрали тук-от всичко разбиращи,всичко можещи и перфектни във всяко едно отношение... hahaha Joy
Илче вече не съм чак такава чистница ....хормоните ми почват да се нормализират... Joy

# 506
Даммм. И ние имаме един килим за хола, но с месеци си стои на руло. Не смея нещо да го разпъна  Wink Пътя на децата за двора не е далеч от мястото на килима. А цветът му е преобладаващо шампанен. А като си помисля , че така се чисти по-лесно и ми се изпарява идеята за уют. Прахосмученето на ламинат ми е по-лесно, от килимското. После следва и забърсването на пода без заобикаляне килима и така. Може би зимата...
Но и събуването на обувки на първия етаж, отдавна ми изчезна като мания. Както и манията ми за съвършена чистота, точно както и самозаблудата за това, как ще са възпитани моите деца  Peace  Звездичка,   Wink

А ютиите са най-оборотните ни уреди за почти 10те години брак. Колко полетяха от качването на високо и с това им приключи живота я на контейнера за вода, я на корпуса  Crazy А последната Ровента махнахме точно заради покритието и трудното му почистване. Униформата на дъщеря ми определено има изкуствени нишки и  Twisted Evil тази ютия нямаше начин да се намира в чист вид. Но ей тъй без повреда, я запратих в пенсия. Когато при последния опит за почистване с подходящото средство се раздими и се включи противопожарната пищялка  Whistling Имала съм и Бош, и Сименс само за последните 4 години...
Та за сега съм много доволна от Тефал Ако можеше да е дистанционна и самогладеща, бих и се радвала повече. Хем купуваме ризи easy iron, но си има какво да се изглади и по тях. А и ги пера на малки количества и веднага след края на програмата тичам да ги простирам  hahaha буквално. Ами не обичам да си прекарвам времето в скучно гладене, ама и дъската не ми се сваля на етаж, където скука липсва...  Party обаче много често мъж ми глади, та да не се жалвам

И аз в отбора на яките коси, с много бели измежду тях. Много съм доволна от Кастинга Глос на Л'ореал. Още по-доволна бях, когато бяхме близо до Германия. Едно заради цената, второ че имаше номера, който любя  Mr. Green синя слива  Mr. Green Сега Германия ми е далеко и леко ми беше неприятно, че все някой ден ще трябва да сменя цвета. Но при една командировка в Белгия половинката съзрял моя номер Heart Eyes и взе да ме снабдява за месеци напред.  

Моите деца и те без Д, скоро ще ги гледам от ниското. Аз не им давам вече нищо като добавки. Зъбите са им идеални според стоматолозите.

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 16:35 от ГРъМ

# 507
А как забравих и дъската за гладене - размер и плътност си има не малко значение  Peace

- Мамо, елааа - вика малкия.
- Идвам, слънце - отговарям аз.
- Не съм слънце. Знаеш ли къде е слънцето? А? (и понеже не му отговарям, а леко стоя в захлас от думите му) На небето е. И аз не пека- с най-категоричен, знаещ тон ми заявява малкия мъж  Hug

И на обяд сгафих, не улучих отговорът на "Знаеш ли откъде минава Дядо Коледа?"  Rolling Eyes  той бил през градината, после през бензиностанцията, и после през къщи. А аз за някакъв комин само си мислих  Grinning

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 17:02 от ГРъМ

# 508
Грым -  Joy
Калинка - това звучи много добре.  Hugо
Май, ще се позагледам, аз в ютийте с тефлон. Нашата не е такава, обаче не ми се правило впечатление да забира разно боклуци. Но Картинка е права. че при малко по-висока температура и почва да лыщи някоя дреха. И за мопа на кырпички се навих. Ние килими нямаме, точно за да не се сыбира прах от тях, а и по-лесно за чистене, но слагаме два мокетени килими само през зимата - така на Виктор му е по-топло и меко да играе на пода. Така че, при нас зимният сезон е обявен за без-обувен в хола Simple Smile, иначе няма изпиране тези бежеви мокети.
Ще се боядиша с Лореал тази седмица, де да имах дебели коси ( пык макар и с бяло вытре)  Simple Smile, обаче пак да се чудиш как понякога хич не хваща боята, нищо че са тынки, прави и ного нуждаещи се от боядисване. Joy

# 509
Kartinka, прахосмукачките с вода замо за килими ли са?Стават ли за паркет и ламинат. Да заместят моп-а 2в1.Сигурно не, но се надявам на таен отговор да.  Laughing
Гръм,  Laughing
Илче, на мен само белите са ми яки, другите са тънко - нормални. На старини може да се полея със синка. Ще съм алтернативна баба.  Mr. Green
Аз да взема да пращам, бои освен.  Laughing
Купихме си билети за лятото за България и съм много щастлива. Сега остава само да решим на кое море ще ходим и сме готови с почивките. Обаче не бива да си променям мнението за името на бебето, че фигурира с последия си вариант в билета.  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт