Холандска тема - 33

• 32 875
  • 730
  •   1
Отговори
# 690
Калинка - все едно описваш детето (вече госпожица), което познавам! При това понякога има и комбинаций: АДД + лека дислексия + в моториката леки нарушения (както беше в този конкретен случай) и е направо невероятно да се види как терапия, сывети (или медикаменти ако са нужни) ужасно много помагат детето да се справя добре и да се намали стреса за него ( и за семейството). И аз си мисля, при аутизма нещата са по-трудни. При АДХД и АДД поне имаш контакт с детето. Не знам доколко теорийте откыде идва АДХД и АДД и аутизым са подкрепяни. някыде се пишеше за наследствената врызка, другаде за раждането, чела сым как храната много влияе сыщо ( даже някой крайни мнение как може да предизвика), но май няма единно становище..... Thinking

# 691
  • Там,където се събуждам щастлива.
В никакъв случай не казвам, че идва само от раждането. Но в много случаи отключва дори заложеното.
Да, има диети и някои родители казват, че има голямо подобрение при децата, когато са изключени дадени храни.

Аз имах съученик, типичен АДХД. За съжаление, по онова време не се обръщаше внимание на подобни деца и резултата е, че днес не е между нас. За това и съм за диагностиката и терапиите (последното в много напреднъл стадий, в сравнение с България  Sad).   

# 692
Подхванали сте интересна тема  Thinking
Дано не шашнем Меган  Hug
Колкото до поредния намек на Калинка,че в България не било така,както в Холандия,мога много да поспоря.Но не виждам смисъл,само давам този линк.
http://www.adhd-bg.com/
А от личен опит мога да кажа,че няма български учител,който да не е запознат с проблема.
Хубав уикенд на всички.

# 693
Искам да вметна,че за мен няма значение какво ще излезе(колкото и странно да звучи,не е проблем за умирачка Rolling Eyes).Важното за мен е ,че ще и се обърне внимание,както и че аз правя възможен този контакт(като знам колко хора не си водят децата по лекари,само и дамо да не им се лепнат етикети newsm78).А и мъжът ми си е доста "друк",та може просто на него да си прилича Joy....Също така психоложката(или не я знам там каква беше по ранг с точност),каза че не е задължително да изостава умствено(при което на мен страшно ми олекна на сърцето..понеже я и виждам,че си е много добре)...абе не вярвам така лесно да и лепнат диагноза... Naughty
Може просто да е от децата,на които по малко сън им е достатъчен.Аз също не спя по много..
Абе хиляди неща ми минават през главата,но няма да се откажа докато не разбера какво и е всъшност.И според мен само специалист може да каже тежката дума(и да,склонна съм да им вярвам Wink)
Но има още доста време докато се разбере,като гледам през какъв интервал ще са часовете   Joy hahaha

Кате,то хубо няма български учител ,който да не е запознат с това.Но нали ти е ясно балканския манталитет Tired-ооо,нащо гардже си е най хубаво,най умно....и всеки го е страх после кво ще каже комшията,ако се разчуе ,че детето има леки смущения(няма значение дали здравословни,или психически) newsm78

# 694
Megan - права си, има да мине време преди да се определи точно. Не е ясно дали выобе е това а и това да е - има си начини за контролиране на положението. Детето си е живо, здраво и умничко и по-добре да му се обырне внимание и да се изключат или потвырдят различни варианти, отколкото да се чудите.

По тази тема - свекырва ми разказва, как в БГ били изгонили мыжа ми от 1ви клас  Shocked   Joy Не слушал, бил много активен ( и в училище и извын него). Отишли в друго училище и след време (не знам дали месеци или повече) голяма промяна. Винаги си е правил пакости, но нищо подобно както било преди. Период ли е било, скучно ли му е било в училище (той се научил да чете преди да трыгне на училище, а там тепырва почвали буквите) какво ли - ужасно палав, буен, не со сдыржало на едно място. А сега да го видиш - спокооооеееен, сысредотооочен, приятелите ни не вярват като го разкавам  Simple Smile........ако свекырвата не ми го беше казала и семейството потвырдило, никога нямаше да повярвам и аз.  Joy И Виктор е калпазан и половина и ако трыгне да тича, не мога выобще да го стигна и има енергия за 3ма, така че като вземеш комбинацията баща му и аз (дето като дете сым се будила в 5.30 - 6 часа)  Laughing не е чудно. Нека да видим какво ще кажат специалистите, но най-важното е, че Елисе жива и здрава  Peace , и АДХД да е, или да е период от развитието, с помощ ще се справите !!!!  Peace

# 695
Илче, моите секси чорапи  hahaha са Sigvaris, small plus comp. 2. Пише,че са произведени в Швейцария (сега видях). Явно не са правени по мярка, щото се съмнявам да са ги поръчали чак там. Иначе знам, че единствено в Утрехт (май беше) правят. За какво трябваше да чакам толкова тогава не разбирам! Иначе са черни, с доста красив ластик горе и  са до под гъза, защото моите вени са  над коляното. При първа възможност след раждането обаче ще си ходя да видя дали със склерозиране или лазер ще могат да се отстранят, че не смятам да нося такива чорапи цял живот. Поне при Мензис попадат в Топзорх и става бързо. Майка ми въпреки чорапи тази година се оперира и има 30 шева на единия крак. АКо се беше подложила навреме, щеше да е много по леко.
Мегън, не  мисля, че си права за майките в България, Отвори подфорум за деца със заболявания и ще видиш. Точно в България дори и за най-малкото нещо ходят на доктор.  Peace
Наистина е хубаво да се ходи на специалист, защото личните и тези от консултацията понякога се вживяват в всестранно развити доктори. Ако си спомняте сестрата в КБ беше написала, че Софи има таалахтерстанд. А тя просто проговори късно. Впоследствие като се върнахме от България ходихме на логопед. НО вече беше проговорила и на двата езика, при това сега говори нон стоп. На логопеда му стана доста смешно как са поставили диагнозата. Отделно със същата диагноза е записана и в ПЗ. Едната от учителките (явно им е надула и на тях главите) ме питаше дали и вкъщи говори толкова много.  Joy
Илче, по наше време нямаше такива модерни диагнози или поне не по мое.  Laughing

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 12:17 от Мопси

# 696
Мегън, не  мисля, че си права за майките в България, Отвори подфорум за деца със заболявания и ще видиш. Точно в България дори и за най-малкото нещо ходят на доктор.  Peace

Мопси явно не се изразих както трябва.Нямах впредвид точно физическото здраве(там ми е ясно,че и да пръдне по накриво е на чичо дофтор Mr. Green).Имах впредвид такива психически отклонения.Всичко е много покрито.Ти сама знаеш как такива домове за изостанали например са все някъде из горите и планините(имаше там някакъв дето бил в София,си спомням преди години,че хората се бяха надигнали да го затварят,щото-ЛУДИТЕ ИМ ПРЕЧЕЛИ)Абе тъжно е..както и да е,да не се впускаме в подробности. Hug Hug
Днес ни предстои много приятен ден Party.Ще ходим при свекърва ми да празнуваме РД и я и ден....Първо ще направим разходка(тя живee в много китне селце).После в местния ресторант,6tе играем боулинг и ще вечеряме.За първи път от незнам си колко месеца,мъжо не е на бач,и ще изкараме съботният ден заедно. Simple Smile

# 697
Мопси - ти си имала кысмет с чорапките  Laughing , като са ме видели мен явно са си казали "то се е видяло че едва ли и до купон на жвната, дайте да и дадем чорапи за баби"  Joy То понеже и една баба ми взимаше мярката и ми ги показваше как да ги обувам.  И моите са до под дупето, ама няма екстри като красив ластик и са бежави. Другият пы ще си искам всичките екстри и някой млад продавач да ми се падне  Joy

# 698
Здравейте на всички!

Честито на Мопси и Илче за чорапите!Аз такива до по дупето не съм виждала,на мъжа ми чорапа е до коляното.Свеки има някакви големи и за двата крака,но не ги носи,понеже и трябва по 1 час за обуване на всеки крак.Ако не се носят чорапите може да се наложи операция- тя вече има такава-през корема към краката.Мъжът ми понеже го е страх от операции и много примерно си носи неговия чорап.Бежов е,понеже и лятото се носи,избирали са му цвета по тена на крака CrazyСкоро трябва да му правят нов чорап.

Меги-надявам се с времето и на детето и на теб да ви олекне.Моята майка,че и баща ми, а и брат ми като деца са били много,много палави.Баба като ми е разказвала какво е преживяла чак не мога да повярвам,че става дума за майка ми-на 3 години завела едно 2-годишно момченце от едно село в друго на гости на другата й баба.Минали през планината,вървели 6 часа и даже набрали букет цветя с корените.Като я прибрали обратно,посред зима счупила всички прозорци на триетажна къща,като за целта се качвала на стол.През това време всички мислели,че е заспала и били в мазето да правят кървавица.Когато стъкларят дошъл да слага стъклата на прозорците й се скарал да не прави така, а тя му обещала,че вече няма да чупи прозорците,следващия път ще счупи радиото.Когато пра-баба ми,която я гледала, излизала да пие чай с другите рускини в селото, майка събирала децата,казвала  всеки да си отиде и да си вземе по една лъжица от вкъщи, отключвала мазето и давала на всяко дете по един буркан сладко.Колко пъти са заварвали вратата отключена, около 50 чифта обувки в коридора,различни номера и всеки път различна изненада...веднъж даже съседите били на гости да пият по една ракия.Баба се изплашила,че майка ми е докопала бурето с 90 градусовата ракия,но съседите я успокоили,че всъщност пият вода от кладенеца,която наужким е ракия.Няколко пъти са спасявали къщата от пожар,като повода за пожара всеки път е била нова беля-готвене,разни опити на изобретатели на по 5-6 години,опит да подпалят камината,за да си изпекат картофи....който не искал да участва бивал наказван-познавам един, в момента около 60 годишен мъж, на който майка ми пукнала главата,но той казва,че без нея не би имал толкова цветно детство... Rolling EyesСега е много притеснителна жена и все се безпокои за нещо.
Децата се променят много докато станат големи.(Ако знаете само Себастиан как е одрал кожата на майка ми,много се надявам приликата да си остане само външна,че ако както е бил все кротък почне да поразии като баба си не ми се мисли какво ме чака в пубертета).Когато е в компанията на определени деца е неузнаваем.Аз обаче винаги съм нащрек.За сега, да чукна на дърво,не е правил големи бели.
Мъжът ми го научил на разни неща на компютара,сега сам си пуска филмчета,намира си сайтовете с игри и си ги и сменя,когато му омръзнат,даже има свой акаунт.Вчера го питах какво прави на компа, а той ми каза,че даунлоудва Grinning.Научил е много неща от образователните сайтове,но е доста мързелив,когато трябва да прави някакви физически упражнения,все си намира по-лесно решение.Само музика може да го накара да се поразкърши,обича танци,но нещо никак не го влече да тича,ако никой не го гони.

# 699
Илче, ако ме беше видяла как се гърча на кушетката с корема за да направя пробно обуване ще се замислиш дали искаш пред някой младеж да ги пробваш.  Joy Не и в това състояние.  Като угоена хлебарка паднала по гръб бях. hahaha
Цял живот с такъв чорап-ужас. На мен сега ми спарава и получих обрив.За това под ножа. Майка ми въпреки чорапа и се наложи, при това хирурга, който я оперира и каза, че ако беше изчакала още година нямаше вече да става за операция.  Shocked
Мегън, децата от домове са изоставени от родителите. Има разлика. Едва ли има майка, която вижда, че детето и е зле и за пред хората не ходи на лекар и крие. Весело изкарване при свеки!  Hug
Моето свеки иска да дойде да помага преди раждането. Да изчисти къщата и да измие прозорците, а аз да си почивам (искам да отбележа, че вкъщи е чисто) Crossing Arms. Не знам какво иска от тия прозорци. Направо ще ги претрие от търкане.  Като знам колко нерви ми образува, по-добре да не идва.  Tired

# 700
Mopsi - айде да ни дадеш свекито под наем за малко,а? Може и не само за прозорците, ако е навита даже бих и доставила удоволствието да  newsm28 wash hang 1dishes  Абе ти я дай насам, ще и намерим на нея занимание  Joy

За вените - едно от нещата, които сым чувала то майка ми (нейните вени са .......  Sick), е че според някой лекари ако се направи операция, може пак да се получат разширени вени, но на други места. Не знам това дали са само теорий, и доколко зависи от използваният метод. Знам, че се беше замисляла за лазер, но след като ходи на консултация, пак не се беше решила пак порадо обясненията за вызможни странични ефекти ли беше....., не се сещам точно защо. Ако след време отидеш на преглед и т.н. пиши какво са ти казали, че и мен много живо ме интересува......

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 17:32 от Илче

# 701
Илче, мъжа ми само пита защо гледам дрехи за момченца като чакаме момиченце.  Joy Ама и за теб гледам да знаеш.  Mr. Green
С лазер стават в начален стадий, когато положението е тежко само скалпела помага. Майка ми отиде с идея за лазер, но уви. Бабчето пък си ги е склерозирала преди трийсетина години и до днен днешен няма оплаквания. Ще споделя непременно. Аз точно заради майка съм се наплашила и искам да реша възможно най- бързо проблема.  Иначе наистина може да се получат на други места, затова трябва да се внимава с килцата, да се пият хапчета (детралекс) и да се носят ластични чорапи първата година. Но кг са най-важни.  Моята майка от 75 стана 62 и сега е такова финно гадже.
Свеки ти я давам, само да ме остави на мира.  Laughing

# 702
Mopsi - давай я свекито!! Ще и вземем акылите с чистене, после при вас ще е като кротко агне!! rotfImao

Ааа ти много добре правиш, гледай и за момченца и споделяй  Peace. Аз сега сым се насочила да пазарувам от тези целите ританки с копченцата отпред. Обаче тези меките и мыхестите са по около 70-80% памук и другото е изкуственно и шевовете са доста груби отвытре, но май има тук таме и по-малки шевове, нос е чудя на бебето кое ще му е по удбно - да му е топло с мыхестото, или да му е само 100% памук, но пык не е толкова дебело. Виктор като се роди, рыцете и краката му бяха нон стоп студени в началото, независимо какво му обличахме ( то нали милите не могат да си  регилират и температурата, а и крывообращението им е едно никакво....) и беше по 24 заса с чорапки под ританките - та смао така му сте стопляха крайниците.

# 703
  • Там,където се събуждам щастлива.
Подхванали сте интересна тема  Thinking
Дано не шашнем Меган  Hug
Колкото до поредния намек на Калинка,че в България не било така,както в Холандия,мога много да поспоря.Но не виждам смисъл,само давам този линк.
http://www.adhd-bg.com/
А от личен опит мога да кажа,че няма български учител,който да не е запознат с проблема.
Хубав уикенд на всички.

Поспори, ако искаш да ме обориш какво ние правим за нашите ученици тук ( с най-различни проблеми ) и какво прави един средностатистически учител в България (дори да сравним нашето училище тук с 16 000 жители град и подобно в България).. Ще ми е интересно да науча, а и ти може да научиш нещо за нашата работа тук.
Не съм казала, че тук "виждате ли е по- добре", а казвам "по-развито по отношение на терапии и насоки". С проблемите на АДХД се занимават тук от 30 години, а в България през последните 15.
Хубав сайт си дала. Кликнах на "учители"и там имаше предимно информация. Каква е практиката е много по-интересно? Дали само на сайта си стои или се провеждат курсове с учители и те спазват насоките и т.н. Ще се радвам, ако не съм права и всеки един български учител не само знае за АДХД, но и съобразява работата и отношението си към учениците.  (отворих темата за АДХД в другия подфорум и впечатлението не ми е по-различно от вчерашното)

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 23:14 от Kalinka

# 704
Калинка - като сме подхванали темата за училищата, да питам нещо. Учителите тук биват ли сыщо обучавани за особенностите при развитието на деца с друг майчин език. Например - как да се преценява дали поведението в клас и на детската площадка, отговорите, които то дава на выпроси и т.н. са отражение на развитието му като цяло и на знанията му, или са повлияни от по-ограничено (поне в началото) познание на езика и от там и то влияе и на други аспекти. Аз бях на лекция за дву/много езичните деца (беше ориентирано строго кым родителите). На мен в детската градина ми се наложи да им обяснявам някой от тези неща. Похвалното беше, че выпреки, че очевидно в детската градина нямаха кой знае какви познания по темата, бяха любопитни да научат за някой специфики и неща, които те смятаха, че са просто отражение на характера на детето, се оказа, че най-вероятно ги прави за да компенсира липсата на думи например. Как е в училищата?  Thinking

И едно допылнение кым выпроса - преди време обсыждахме дали в училищата се гледа индивидуално на детето (выв врызка с произход и т.н. стереотипи). Спомням си тогава какво обясни и наистина звучи много хубаво и интересно. Чудя се обаче, дали има разлика в това училището а е в по-малко градче (или по-малко училище) и в по голям град? Ти имала ли си практика в различни училища или в различни градове? Ясно е , че навсякыде се стремят кым еднакыв стандрат и т.н. , но на мен сыщо ми е интересно за разликите - какво прави едно училище по-добро от друго?

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 09:56 от Илче

Общи условия

Активация на акаунт