Холандска тема - 33

• 32 879
  • 730
  •   1
Отговори
# 675
Илче виж C&A за джинси Peace.Последно като въртях там,мярнах едни кафеви(не за мен Mr. Green..ама ако продължавам да плющя може и към тази мода да се насоча hahaha)
Мопси,как си? Hug

# 676
  • Nederland
Мопси, как си? Надявам се всичко да е наред! Hug Hug Hug

# 677
  • Там,където се събуждам щастлива.
Toni_NL,
Ти как успя да дойдеш и да се върнеш вече? Аз си мислех, че другата седмица ще си тук (малко ваканционно го бях дала и явно се е отразило на запомнянето  Wink ).
Как прекара? Къде ходи, какво прави?

# 678
Привет!Добре съм, само дето ме мъчи безсъние! Но не само мен- и мъжа ми и Софи. Софи реве по цяла нощ и през деня едвам гледам, а е ваканция и трябва да и измислям забавления все пак.
Аз се обадих на акушерката, каза че щом чувствам бебето, не кървя и не ми изтичат околоплодни води съм ОК. Само дето дупата ме боли от падането все още. Обаче мъжа ми от 2 нощи при всяко мърдане само ме пита дали ме боли нещо и дали нямам контракции (заради падането), направп ми иде да му тупна една.  Laughing Вечер не бива да ми се говори.
Илче, тия в НМ и мен ме убиват с размерите. При нас има само S i XS, чат пат М. Едни такива малки, дето сигурно в 9 клас са щели да ми станат. Точно както викаш за бременни десетокласнички.  hahaha Виж и  Нопис дали нямат джинси. Аз си карам почти с дрехите от миналия път, само едни дънки, рокля и блуза си купих от Пренатал (собствената им марка) Супер боклук. Дънките след едно обуване стават на чувал, а тоя пояс ми покрива циците почти.
Вчера видях, че в ХМ са пуснали коледните бебешки костюмчета. Ти нали чакаш коледно бебче. Днес мисля да ходя да взема едно, че вчера си бях забарвила талона за намаление от пакета от консултацията (хихи да не се мина). За момченца имаше доста сладки дрешки (май са заредили  Thinking ), както и размер над 62-86.  Но мен нито едните нито другите ме усторйват.
Фата моргана, виждам, че и ти имаш проблеми с избора. И аз съм така. Виж и на теб да ти е удобно да ги водиш, че зимата с две девойки в студ и мраз ще е трудничко.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 11:42 от Мопси

# 679
  • Nederland
Мопси, радвам се, че всичко е наред с бебето! Hug Хайде дано и безсънието отмине бързо!

Калинка, моето пътуване до Холандия този път беше само 1 седмица, една кратка глътка ваканция, но сега периода не е подходящ за по-дълъг отпуск. Изкарах си добре, аз бях в Айберхен и обиколих и целия район наоколо. Малки китни селца и градчета, разходка по цял ден, супер беше. Имах и много приятна среща в Енсшеде с Мопси Hug
Даже и времето беше сравнително добро. Докато аз бях в Холандия в София дори сняг е прехвърчал и е било много студено.
Е имах и няколко приключения, гледаха ме малко странно как най-безхаберно разхищавам водата, но аз с тази холандска особеност съм свикнала Mr. Green Надявам се следващия път да дойда за повече.
А и още не съм се отказала от идеята да разгледам и севера Simple Smile

Приятен ден на всички, изпращам слънце Laughing Hug

# 680
Меган - Минах днес през С&А - хора представяте ли се - пробвах размер който е 2 размера по-голям от моя - убиваше на корема, а още по-големия се свличаше. А да сым дебела не сым - отзад ако ме гледа човек, няма да се разбере, че сым бременна....оффф или това бебе е Крали-Марко, или нещо наистина ги шият много странно тия дрехи.

Мопси - нещо не видях коледни костюмчета в Н&М  Thinking, срещнахме се с картинка  Simple Smile докато пазарувах и тя даде идея да мина през "Ханс", обаче не намерих бременни дрехи там.....аз си карам на предишните дрехи за всичко, освен за панталони........Утре сым на мярка за еластичен чорап - в някаквы ортопедичен центыр, та дано ако е нужно да могат да ми вземат и разните там компресии....... Peace
Ей, добре. че си добре след падането. Ти го свикваш бебето на екстремни спротове още преди да се е родило. Joy

# 681
Илче, може би не са изкарали коледните неща.  Thinking  Имаше и едно бебешко спайдърменско гащиризонче.  Laughing
И на мен ми стягат в корема панталоните. Точно там където се съединява колана и плата на панталона. Като карам колело съм като глътнала бастун. А и моята бебка вече е в стартова позиция, особено след падането  Laughing  и при най-лекото притскане почва да се бунтува. Ох, сега ми е смешно,но така се бях спекла.
В Ханс никога не съм виждала дрехи за бременни. Преди имаха сладки бебешки, но сега и там нищо не ми хваща окото.
Toni_NL, супер време беше. Дори седяхме вън в кафенето. Някои даже дремнаха.  hahaha

# 682
Добро утро  Hug
Бях обещала ,че ще дам отчет за психолога.Както очаквах първата среща е опознаване,и вкараване на данни в компютара Whistling.След това нu очакват още 3 срещи,докато се установи някаква диагноза(и дали въобще сме за там),една пак семейно всички,една само с Елисе,и една само с мен.Има предположения за ADHD(както и аз между другото),ще се свържат и с ПЗ да говорят с учителките(които както вече казах,на мен са ми казвали че Елисе е "друк",но пък и страшно умна).Та така,лощо е че само часовете които дават са след сумати и време ooooh!..следващия път сме чак на 23 декември.Много ще се проточат нещата....ама тва е положението. Rolling Eyes

# 683
Мопси, радвам се, че си добре Hug

Меги, те тук като че ли много лесно лепват ADHD Rolling Eyes И това да е причината, че Елисе спи толкова зле, не е ли малко "нож с две остриета" Thinking Деца с такава диагноза не ги ли пращат много лесно в "специализирани" училища? Аз по скоро бих се притеснявала ако се потвърди тази диагноза. Аз съм виждала деца с ADHD и те са трудно контролируеми ooooh! А Елисе е просто будно дете Heart Eyes. На мен поне не ми направи впечатление на дете с ADHD, а се видяхме два пъти. Дано разрешите този проблем със спането, без да си създавате други Hug

Ние ходихме вчера на Натуралис в Лайден. Уж щяло да има и динозаври. Ами и тримата останахме малко разочаровани. Два скелета на кръст и толкова Crazy А каква опашка чакахме за билети ooooh! и каква тарапана беше Rolling Eyes Нейния, там няма да отидем повече.
Той Алекс хубаво си пожела музея на влаковете, но баща му реши да видим нещо ново. Влаковият музей е къде по интересен, поне за нас де Grinning

А ако не сте решили какво ще правите за Синтърклаас, да ви препоръчам пътуване със старовремски парен влак+кораб (кораба на Синтърклаас Grinning). Ние миналата година останахме очаровани и тази година пак ще отидем Grinning Да бяхме се организирали и сега ваканцията да отидем до там. Още ме е яд за тоз Натуралис Crazy

Аз съм утре на курс, а нямам никакво желание Confused
Весел уикенд от мен Hug

# 684
Ох, Софи и тя е влезнала в някаква серия неспане и ме побърква. Снощи дойде 3 пъти в нашето легло с 2 книжки да и четем приказки.  Crazy То и без това ме мъчи безсъние и ако случайно  заспя има кой да ме буди. Накря към 5.30 заспах и съседката от другата 1/2  от къщата все да рита гардероба и да крещи на котарака си. Аз обаче тъпо и упорито отказвах да стана. Към 7.30 се домъкна баща и за да и слагат камъни в двора и почна едно рязане, набиване на пясък.  Crazy  И не вземат да ги наредят наведнъж, ами всеки месец по1-2 метра. От лятото се точат.  Crazy
Оплаках се!
Милена, супер идея, но за мен за догодина.
При нас има панаир (май-писах) та той ми е спасението през тази ваканция. Всеки ден го посещаваме.Въртим се на вътрележките до умопомрачение.  Crazy

# 685
хаха и дечко снощи се събуди 2 пъти в 4 и в 7.30... но мама тъпо и упорито се прави,ч е спи и откара до към 10 Crazy

мен ме е хвана сънната вълна - следобед лягам с дечко и като дойде баща му го взима, а аз откъртвам още поне час Blush

# 686
Mopsi, kartinka - а бе тези ластични чорапи са направо страсто-убийки  Joy Да им бяха сложили някаква дантелка, нещо по-така   хе хе хе . Аз си мислех, че ще ми дадат чорап само за областта кыдето е вената, а те направо ме облякоха в тези ластици,,,сега само жартиери трябва да си намеря и.......... Laughing
Вчера се обадих, за днес ми направиха среща и....веднага ми дадоха чорапите - имло ги в наличност. Взеха ми хиляда мерки на крака, гледаха в коя таблица попадам и ми ги дадоха. Обаче се чудя, как така, без да имам някаква компресия измерена. Выобще на вас как са ви мерили компресията?  Thinking На мен ми дадоха от марката Volante тип Regular , и там по размер на бедрото , прасеца и т.н.....ама няма нищо за компресий...Но мен така ме болят вените, че и без това не бих чакала. След като родя, като ми направят още един чифт, тогава ще си поискам черни с дантелка, компресия и жартиери   Joy, видях, че май има и някакыв летен вид, мрежести с компресия  Joy

Меган - аз не знам от коя вызраст може да се определи дали има АДХД едно дете (например при аутизым, се чака известно време, щото сывсем ранната дигностика е доста неточна), но е хубаво, че поне ще я прегледа детски психолог. По принцип ако има опастност от поставяне на грешна или прибырзана диагноза, този риск е по-голям при личните лекари (имаше едно предаване по выпроса по телевизията миналата година) и там изрично се препорычваше, да се ходи на специалист за тези диагнози. И както Миленка е казала - има цели семейства с поставена диагноза АДХД и гылтащи лекарства, но май при повечето пак беше от личния поставена диагнозата.
Иначе, от това предаване и аз не бих казала, че тези деца имат АДХД - те бяха супер спокойни, гледаха си телевизия кротко и т.н.....,така че не знам дали винаги АДХД предполага неконтролируем изблик на енергия  Thinking, то си има доста свырзани неща, но само специалист си ги знае. Диагностиката при вызрастни може да включва и следният експеримент: дава се на човека едно копче което да натиска, и там гледа нещо като електронна игра май беше. Като му се каже по слушалките СТОП, се засича времето за реагиране. При нормални хора реакцията е почти мигновенна, а при хора с АДХД, е май беше по-забавена и не винаги я има выобще. Но този метод не може да се използва при малки деца. Поне това беше , което си спомням от предаването.....Дано скоро се изясни положението  Peace
Доколкото сым чувала, май доста често децата с АДХД си ходят в обиковенни училища, но сигурно си зависи и от училището и от детето.  Thinking

# 687

По-горе написаното за АДХД въобще не е вярно. ( Милена Peace)
Може да се вкара някого в голяма паника, ако има такова дете, като го прочете.

1. Лесно не се лепва подобна диагноза. Има си международни таблици, по които се следи детето в продължение на 6 месеца.
Правят се и различни изследвания на място. Например: рисунка с безброй различни фигурки с топчета и трябва да задраскват еднаквите фигурки. При такива деца началото на това изследване е като при другите, но постепенно концентрацията намалява и се вижда как им отнема много повече време и как започват да правят грешки след определено изтичане на дадено време.

2. Деца с такава диагноза рядко се отзовават в специализирано училище. По-скоро е възможно в средното училище да са на по-ниско ниво, защото показват по-ниски резултати (много често тези деца са изключително умни и надарени, но странични дразнители не позволяват максимум резултати). Деца с АДХД могат нормално да функционират в нормално училище. Проблем е, ако детето е в аустичния спектър, защото тогава е трудно създаването на контакт учител-ученик-съученици и процеса на учене се забавя. Такива деца попадат предимно в специализирано училище.

3. Не е задължително едно дете с такава диагноза да бъде трудно контролируемо. При ADD са дори много кротки.

4. Проблеми със спането са типичен признак за дете с такава диагноза (което не значи, че и при Елисе е това).

И най-важното: децата се научават да функционират с АДХД, както и родителите, така че няма страшно.  Hug В нашето училище има  деца с тази диагноза, които ние не различаваме от другите. Понякога допълнително ни се казва дали детето има това, защото ако е на медикация, не се и забелязва

# 688
Kalinka - това, което пишеш е много интересно и аз си мисля, че когато диагнозата е поставена от психолог или специалист в тази област нещата протичат така. Но наистина има или поне доскоро е имало доста случаи на поставяне на диагноза от личните лекари, кыдето не са се провеждали много задылбочени диагностики (не си спомням дали ставаше вырпос само за зрели хора или и за деца). По това време, се обсыждаше дали трябва тази диагноза да се поставя само от специалист или да продылжава практиката личният лекар сыщо да може да я поставя. Наистина децата с АДД  често не можеш да ги разичиш от останалите. Мен сыщо ме учуди, че и децата с АДХД по нищо не се различаваха от останалите по поведение. Затова и в предаването дебело се подчертаваше, че е едно детето да быде много енергичнио и буйно и друго да има АДХД. И има много начини, с лекарства и различни напасвания на дневният ритым и т.н. да се помогне на такова детете ( и на вызрастен)   Peace

едно допылнение - детето на много добра приятелка е с АДД, за сыжаление го констатираха чак когато стана на 16 години. Това страшно и помогна, понеже в момента , когато стана ясно (след доста тестове) вече можеше да разбере защо опрделени неща и помагат да учи и да се концентрира и други не, и някой прости техники и напасвания много и помогнаха. Изключително умно дете - понеже се беше научило да компенсира някой от ефектите на АДД с невероятна слухова памет. Сега е в университет и се справя прекрасно!  Peace

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 21:47 от Илче

# 689
Илче,
В голяма част от случаите децата трябва да минат през специалист, за да с възползват от различни финансови помощи, които училището може да отпусне. Трябва поставена диагноза, на лист, за да се усвоят тези пари.
Проблем е вечния въпрос за използването или не на лекарства. Това, за което аз съм чувала е, че родителите споделят, че лесно им е било изписано Риталин, а не се е обсъждало други варианти. Тоест обвиняват лекарите, че го предписват веднага, като лекарство. При нас децата  забравят понякога да си вземат хапчето и сутрин веднага можеш да познаеш, че са много превъзбудени. На някои дори им е невъзможно да стоят в стаята. Правихме с колегите и един специалист симулации на деца с АДХД и как възприемат нещата .....доста е неприятно. В такъв случай, лично аз, съм за медикация ( ако няма странични ефекти, разбира се).

Има много трикове, с които децата могат да подобрят качеството си на функциониране (дори и при заспиване ги учат какво да правят).
 Има и много неща, които подсказват за подобно нарушение. например, моите ученици винаги на момента искат да си зададат въпроса или да кажат нещо. Типично е, че тези деца се боят, че след 5 секунди няма вече да помнят какво са искали да кажат и затова и го правят. При терапии ги учат как първо да мислят и след това да преценяват дали да кажа нещо ( звучи много просто, но в класна обстановка може да е доста изнервящо, едно дете да задава непрекъснато въпроси, без да се съобразява дали учителя обяснява точно в този момент нещо свързано с опрашването, примерно, а детето пита дали учителят ще ходи на лунапарка в събота).

Много ми е било винаги интересно как понятието време е трудно за разбиране от такива деца. Винаги съм си мислела, че се стремят да изпреварят времето, а всъщност те закъсняват най-редовно, не могат да преценят дали малко или много време е минало. Губят се във времето. Но и затова си има трикове. Както и вечно да не си губят нещата.  Wink

Друг интересен факт е, че подобно нарушение на мозъка в голям % идва от трудности при раждането на детето или още във вътреутробния период.
Неприятно е, но лично аз мисля, че при аутизъм проблемите са много по-големи, така че...с АДХД няма страшно.

Общи условия

Активация на акаунт