Количество на "нова храна" при захранване???

• 5 490
  • 14
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,мами!
 Имам въпрос относно захранването.Започнах да захранвам синът ми,в деня в който навърши 5 месеца (преди 4 дни) с оризова каша.Смея да кажа,че доста му харесва.Първия ден му дадох 1 лъжичка,вчера изяде 6-7 (става въпрос за малките лъжички,с които яде,а не за лъжици сухо вещество каша).Но както и очаквах започна леко да се запича.
 Искам да спра кашата и да започна да му давам зеленчуково пюре.Смятам да започна с морков,после да въведа картоф,тиква и т.н.Та....въпросът ми е следния:Какво трябва да е количеството на всяка "нова храна"?Т.е. от всяко ново нещо ли да започвам да давам първо по една лъжичка,после две и т.н. или ако вече яде каша по 6-7 лъжички,мога да му дам пюре от морков пак 6-7 лъжички?И след като вече е ял морков 4-5 дни и искам да въведа картоф,мога ли да му дам количеството,което е изяждал от моркова?
 Малко сложно го обясних,но се надявам да сте ме разбрали и да ми помогнете с мнения по въпроса!

# 1
След около половин месец и на мен ми предстои захранване и също се интересувам от това. Ще следя темата с интерес

# 2
  • Бургас
И моркова и картофа също се водят запичащи.Може да почнеш с тиквата.Първия ден 2-3 лъжички,втория 6-7 и т.н.,като това важи за всяка нова храна.Той може да е стигнал с кашата 6-7 лъжички/или друго количество/,но новата храна все още не е предлагана и не се знае как ще реагира на нея-затова пак се започва с малко количество.

# 3
ОК, но аз искам да попитам след като вече е давано примерно пюре от тиква и искаме да въведем "тиква с картоф" даваме ли примерно 2-3лъжички от новото пюре и допълваме след това с пюре от тиква. Или само 2-3 лъж. от новото пюре и кърма или АМ.

# 4
  • Бургас
Аз си продължавах с мляко.За мен захранване на бебе означава запознаване с храна и следене за реакция а не наяждане.До 1г основната храна на бебетата е млякото.

# 5
  • Ню Йорк
Първите 2-3 зеленчука ги въвеждай така с по 1-2 лъжички, като постепенно увеличаваш. След това новите зеленчуци можеш да вкарваш или в комбинации с вече познати или самостоятелно, но не е нужно да започваш с 1-2 лъжички, давай смело Simple Smile Ако всяка нова храна даваш по тази схема има да захранваш 3 години Wink С повишено внимание се дават само храните, които са доказани алергени.

# 6
Първите 2-3 зеленчука ги въвеждай така с по 1-2 лъжички, като постепенно увеличаваш. След това новите зеленчуци можеш да вкарваш или в комбинации с вече познати или самостоятелно, но не е нужно да започваш с 1-2 лъжички, давай смело Simple Smile Ако всяка нова храна даваш по тази схема има да захранваш 3 години Wink С повишено внимание се дават само храните, които са доказани алергени.
подкрепям това мнение за по-смело.След като въведеш морков,можеш да го смесваш с картоф или тиква.Така ще подържаш едно количество от 50гр пюре пък от новия компонент ще са 3-4 лъжички. По принцип всичко което си дала като пример запича,но след като захранваш трябва и да предлагаш по-често вода. Peace

# 7
  • София
С всяка нова храна се захранва бавно и предпазливо.
При захранвянето няма място нито за бързане, нито за прояви на смелост. Peace

ОК, но аз искам да попитам след като вече е давано примерно пюре от тиква и искаме да въведем "тиква с картоф" даваме ли примерно 2-3лъжички от новото пюре и допълваме след това с пюре от тиква. Или само 2-3 лъж. от новото пюре и кърма или АМ.

Към пюрето от тиква добавяш 1-2 лъжички пюре от моркови и даваш така. Постепенно увеличаваш броя на лъжичките моркови в "сместа".
С морковите трябва да се внимава. Понякога бебетата дават реакция.

# 8

Как се въвежда нов продукт:

1) Добавя се 1 лъжичка нов продукт към вече въведен, после 2 лъжички нов за сметка на по-малко количество въведен и т.н.
Предимство: така детето приема по-лесно новия вкус, особено някои не съвсем привлекателни на вкус зеленчуци.

2) Първо се дава 1 лъжичка нова храна, после се дохранва с въведената.
Предимство: така детето усеща и разпознава чистия вкус на новите храни.

3) Дава се 1 лъжичка нова храна и се дохранва с мляко, после 2-3 лъжички храна плюс мляко и т.н.
Предимство: така се въвеждат храни, които трудно се комбинират с въведените, или се включва второ хранене за деня.
Недостатък: не се създава ритъм на захранване с твърди храни, тъй като количествата се менят.

Най-лесният и най-практикуваният начин е първият.

Не е задължително да се спазва толкова буквално правилото 'лъжичка по лъжичка'. Но всяка нова храна се въвежда сама за себе си и плавно, независимо какво количество е достигнато до момента с предходните храни. Колкото по-голямо количество нова храна се вкара наведнъж, толкова по-силна и по-опасна е алергичната реакция. Отделно голямото количество нова храна може да затормози нежното храносмилане.

Дни за нова храна
В началото на захранването т.е. до 8-9 месец спокойно могат да се отделят по 3-6 дни за всяка нова храна.
С напредване на захранването т.е. на 9-12 м. разумният интервал е поне 3 дни, 72 часа е времето за проява на алергична реакция, отделно е факторът настройване на стомахчето към новите храни.

Елементарната сметка показва, че дори с интервал на захранване по 3-5 дни, за периода от 6(4-5) месеца до 1 год. могат да се въведат достатъчно храни.
Идеята на захранването не е максималното разнообразие и да се върти брояча, а да се покрият основните групи храни. Плюс поне 500-700 мл мляко на ден.

Причини за запек при захранване:
- стомахчето не е свикнало с твърдата храна, има нужда от време
- достигнато е голямо количество пюре прекалено бързо
- не се дават достатъчно течности (мляко, вода)
- кашата или пюрето не е било разредено в началото и е затормозило стомахчето

Как да се избегне запек при захранване:
- първата храна се дава 7-10 дни, следващата поне 5-7 и т.н.
- прави се гимнастика с крачетата (на тази възраст все още помага и е безобиден метод за справяне със запека)
- повече мляко преди/след храната (както и достатъчно мляко в рамките на деня)
- със захранването се предлага вода (не е задължително детето да пие)
- дават се 1-2 лъжички леко затоплена вода преди хранене (подобрява перисталтиката)
- при кърмаче може да се влияе чрез кърмата

Запек е налице когато:
- детето пропуска повече от 4-5 дни
- изхожда се трудно и твърдо
- коремчето е подуто и болезнено

Стомахчето е в период на адаптация, ще го израсте.
Няма нужда да се скача от храна на храна.

# 9
  • София
Момичета,много ви благодаря за отговорите! Hug Кашата за сега я спирам,а като навърши 6 месеца ще пробвам пак,но не оризова.Вчера му дадох пюре от тиква (1-2 лъжички) и много му хареса.Гледам,обаче че на бурканчето пише,че трябва да се съхранява до 3 дни в хладилник,след като се отвори.Ако му дам 5-6 лъжички общо за тези три дни и искам да изчакам до "новата храна" 4-5 дни,то дефакто изхвърлям почти 2 бурканчета на боклука.Вие как процедирате?

# 10
Вие как процедирате?
Ами...по същия начин Simple Smile Или купуваш от най-малките бурканчета и каквото остане го изяждаш ти,или си правиш домашно пюре и не те е яд,ако изхвърлиш Peace

# 11
В началото на захранването изхвърлях доста от съдържанието в бурканчетата, виждаше ми се кофти да ги държа по 3 дни в хладилника отворени и просто изсипвах остатъка в мивката.
Гербер имат съвсем мънички бурканчета, които са еднокомпонентни и са изключително подходящи за захранване.
Ако купуваш от тях, ще хвърляш по-малко Wink.

# 12
  • Бургас
Изхвърлянето на остатъците от пюретата ще е само в началото за кратко. Grinning

# 13
по малко се дава от новата храна

# 14
Моята педиатърка за моите недоносени бебета ме посъветва следното: Храни за въвеждане: Картоф, морков, тиквичка, тиква, чушка. Аз въведох следните: Морков, картоф, тиквичка, пъщърнак, тиква, сладък картоф. Купешки ми каза да взема, заради нитратите в тези по магазините.
Брой лъжици 2, 4, 6 и след това на новият продукт отново същото и така ги редувам до края на храните.
1. - Морков /3 дена/
2. - Морков с картоф /3 дена/ 
3. - Морков с картоф и тиквичка /3 дена/
4. - Морков, картоф, тиквичка, пъщърнак /3 дена/
5. - Морков, картоф, тиквичка, пъщърнак, тиква /3 дена/
6. -Морков, картоф, тиквичка, пъщърнак, тиква, сладък картоф /3 дена/

Ако имаме 2 продукта по 1 лъжичка и от двата = 2 лъжици общо.
Съотношението е 50:50 - равни лъжици от всеки един продукт.
И т.н.

Втора седмица въвеждам и по едно плодово пюре между храненията + зеленчуковото пюре. Също така допълни, че и по едно сокче от ябълка щяло добре да се отрази на бебетата.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 00:39 от tennis_coach

Общи условия

Активация на акаунт