Гърция- 22

• 47 998
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
За работа не мога нищо да кажа най-малкото защото съм в Атина,а не в Солун,но за училището не съм много съгласна с момичетата. Вярно е че децата учат доста ограничени неща и най-вече всичко свързано с гръцката история и литература,но все пак сме в Гърция и мисля,че е нормално,хората са националисти. На мен лично ми харесва това че тук училището се заключва в 8.15ч и никой не може да излезе,докато не го вземе родител.След влизането на децата в училище задължително се казва молитва на микрофона в двора и едва след това влизат децата по класните стаи.Мобилните телефони са забранени,поне за началното училище,за другото не зная. Частните школи са по желание и ако детето внимава в час определено няма нужда от такава,а че е масова практика да посещават децата такива школи изобщо не го оспорвам. Синът ми миналата година ходина на английски и за една година е успял да научи по-малко неща от колкото сега в училище.Освен това има занимални те са до 4.15ч и за предучилищната и за училището.На занималнята може да се избере какво да прави детето след като напишат домашните,има танци,рисуване,спорт,английски и др. Синът ми е ходил и на предучилищна и вече е трети клас и мога спокойна да кажа че на мен лично тук ми харесва много повече училищет от тези в Бг.

# 646
Благодаря на всички за хубавите пожелания за моят пораснал син!  Hug
Прекарахме много хубаво на детското парти!
Ето  и малкият рожденик!

Повече снимки има тук:http://beborina.snimka.bg/children/rojden-den-marti-1-godinka.450072.16235936

Относно училищата не знам какво да кажа ,малко съм със смесени чувства.

# 647
Beborina много е сладък малкия юнак,да ти е жив и здрав и много да те радва.

# 648
Много радост и щастие,да ви носи малкия.
Относно училищата,до 6 клас е ласка,нищо не правят.
Но след това е голям гърч,който издържи.
Според мен в България е по-добре,това беше и 1 от причините за окончателното ни прибиране.

# 649
Аз имам ученичка в 11 клас в София и ученик аналога на 10 в Атина. Не мога да разбера как казвате, че в България образованието е по-добро. Дъщеря ми в София е в елитна гимназия, където половината от часовете играят карти, а на учителите не им пука, пушат в учирище, а пред врата седи наркопласьора и директорката едва ли не го поздравява. Изпитват ги веднъж в края на срока, когато незнайно как в дневника се появяват 6 оценки. Щерка ми твърди, че било по симпатия. Аз не съм я видяла да учи, но има само шестици. Всички без изключение пишат с правописни греши. В Атина има дисциплина и респект от учителите, учи се и се изпитват през ден.  Ходи се с прилично облекло, учителите се обаждат у дома, когото има някакви проблеми. Вярно всички деца ходят на куп частни уроци, но ми се струва, че това е повече от амбицията на родителите. А и тук много трудно се влиза в университета, а в България който не е пожелал не взел виШето. Това са моите впечатления, де

# 650
  • България
Момичета благодаря за мненията.обмисля ме да се местим в Гърция за постоянно.иска ни се в някои голям град като Солун  заради по голямата възможност за работа и да е по близо до бг.Атина ни идва далеко.просто трябва да рискуваме и да тръгнем без децата.трудно е без да има кои да ти помогне поне за 2-3 дни в началото.притеснявам се за малката да ли ще се приспособи лесно-почти на 6години е.вашите деца на гръцко или българско училище са?за съжаление тук в БГ стана мн трудно за живее не,то маи се преживява!............лека нощ

# 651
Синът ми е в гръцко,както предполагам и всички останали деца,тъй като българско няма. Има едно в Атина но то има часове само събота и неделя и не е точно училище.

# 652
Голям сладур е малкия beborina  Heart Eyes

Да се намеся и аз по въпроса с училищата, макар и да сме малки още.

Според мен основната цел на годините в училище е да добиеш обща култура за заобикалящия свят. Опознавайки света в един момент откриваш какво ти харесва от този свят, започват да ти се явяват проблясъци за това с какво искаш да се занимаваш в живота.
В гръцките училища децата придобиват обща култура за един прекалено малък и ограничен свят. Не може два срока да учиш Илиада, а да не си чувал за Сервантес. Да не говорим и по темата до колко това обучение е ефективно - ходиш от сутрин до вечер на уроци, после доучваш с частни уроци губейки цялото си детство. Виждала съм фронтистирия работещи до 22ч вечерта. Това нормално ли е?.... Не съм съгласна и със "зомбирането" на децата от малки с религия. Все пак това е светско, а не църковно училище. Каква да бъде религията на детето, как религиозно да се възпитава детето решават родителите, а по-късно самото дете. Струва ми се изключително неумесно присъствието на икони в класните стаи.

Българското училище също си има недостатъци, но за мен те са по-малко и системата е по-добра. Аз също съм учила в елитна гимназия, познавам деца в момента, които учат в елитни гимназии  и имам много добри впечатления от тях.

Където и да учи едно дете, има голямо значение средата в къщи и разбира се самото дете. Ако иска да учи - то ще научи, ако родителите или някой друг работят с него - естествено е, че ще има по-добър успех. И Гърция, и България са затънали в толкова дълбоки кризи, че да очакваме чудеса от образователните им системи е нереално.

# 653
ОООО, Неки, синът ми се прибира в 24 ч. от фронтистириото....И на следващия ден е на училище...
Но, хайде той е голям. и е кандидат-студент...

Два аспекта трябва да се коментират. Програмата и прилагането на програмата, правилата.
За Програмата - вече писах.
Изключително ощетена откъм световна литература и история.  Но пък, виж, по математика учат в училище интеграли. Имат и много сериозна биология. Сега, последните години имат и часове с екологична насоченост и за опазване на околната среда.

За часът по вероучение. По принцип съм съгласна да има. НО не в такъв вид, в който съществува и се преподава сега.
Имат матура по вероучение за бога.. Sick #Cussing out
За правилата.
Училището се заключва не само при малките класове, но в ликиото. Ако някой отсъства, секретарката се обажда на родителите. Има контрол. Ноооо тийн децата са си тийн деца. И тук правят същите изцепки, каквито сме правили ние като ученици... hahaha bowuu

За правописа, пък съвсем няма да коментирам. % Гърци, които пишат неграмотно и правят правописни грешки е много голям...

Неки, по това
Цитат
Където и да учи едно дете, има голямо значение средата в къщи и разбира се самото дете. Ако иска да учи - то ще научи, ако родителите или някой друг работят с него - естествено е, че ще има по-добър успех. .

се подписвам с две ръце. Това е самата истина

# 654
  • Пазарджик
И ние мислим да се установим в Гърция с децата си.Голямото ми дете сега е в предучилищтна,средното е на5 и половина,а най-малкото на година и половина.И двете държави са в криза,но в България дори и за преживяване не стига.Българи отиват в Гърция да работят сезонна работа,пращат пари в България,издържат се там и им стега препечелното,а в България работиш,не пращаш никъде,не плащаш квартира и не стига.За училищата пък да не говорим,никакъв контрол.Пред оградите пушат...
 bowuu

# 655
  • Гърция
Аз също съм на мнение, че образованието тук е гола вода. Ниска обща култура, неграмотност, направо трагедия. Преди няколко години, наша позната (тогава още беше студентка) ме попита в България имаме ли море, приятелка на мъжа ми, която има фрондистирио по информатика, миналата Коледа изпрати СМС, в който всички глаголи окончаваха на О Shocked, мога да давам такива примери с часове ooooh!.
Преди време гледах статистика, че в 1 от 10 гръцки семейства се купуват книги.
Абсолютно съм съгласна, че всичко зависи от семейството и средата.
Аз съм завършила елитна гимназия. От класа ми (26 души), 5 завършиха полувисше образование, 2 останаха със средно, а останалите завършихме висше, като 5 са медицина, 2 стоматология, 2 фармация.
Мъжа ми е завършил едно от елитните частни училища на Солун. Болшинството от съучениците му са учили в чужбина, което е показателно как са се представили на кандидат студентските изпити тук. Има 2-3, които още не могат да завършат, т.е. "вечни" студенти Wink.

# 656
Здравейте на всички   bouquet Hug

да се включа и аз от БГ с коментар за училищната система  Wink
Ами какво да ни кажа?  newsm78 незнам в Гърция каква е системата, дисциплината и структурата на обучение, но със сигурност е малко, може би много малко по-добра от тази в БГ. Ккакво ще кажете за побоищата, пушенето и в последно време станало на мода убийствата между съученици в училище??????? В Гърция се съмнявам децата да се убиват и то в училище и то пред погледите на т.н. възпитатели "учители". Пушенето на трева в двора на училището пред директорския кабинет, в същото време минават учители, миришат тази ужасна гад и никакви забележки на децата????? Това се случва днес в българските училища, случваше се и по моето време, когато аз бях ученичка - 2000г. съм завършила средното си образование. Ходенето на училище с много къси поли, силен грим, скъсани днъки, псуването в клас, подигравките с учителите, парадирането на това мама и тати какъв бизнес имат, каква кола са си купили, мама какъв телефон си е купила и на мен щяла да ми купи и то позлатен??????? Нещо по въпроса - съмнявам се в Гърция до такава степен това да съществува. Тръгват децата на екскурзия и госпожата свиква родителска среща - трябва да съберем по 30 лв. за екскурзия до гр.Хисар - еднодневна, което означава, че ще е в рамките на учебния ден, нооооооо неееееее - екскурзията е от 9ч сутринта до 12 часа наобяд. 30лв. за 30 км. от Пловдив до Хисар не и за 4 часа не са ли прекалено много пари, като в това не е вклучено нищо друго освен пътните, които са общо и в двете посоки 10лв. и един вход за музей на стойност 1лв на дете???????? Лично съм присъствала на такава ситуация, в която 4 от госпожите си разделят остатъка от събраните пари. И колко мислите, че се пада на госпожа да вземе - не повече от 20 лв. Е жалко е това българско образование. А какво да говорим за същинското обучение - едно време може да е било нещо - но сега е абсолютно нищо - и тук в България, ако не посещаваш частни уроци просто забрави да научиш нещо, а какво остава чужд език или да имаш подготовка за кандидатстване в университет!!!!!! Не си мислете, че по вашето време ако образованието е било на ниво и сте научавали нещо и сега е така. Знете ли, че след толкова години живот в България съм отвратена от всичко тук и най - вече, което е много жалко, от подрастващите български деца - то не са псувни, то не са глупости, то не са обиди, то не ругатни, то не са побоища, то не са заплахи - всичко страшно, което може да изрече едно дете, а това е плашещо. Аз лично не искам моите деца да израстнат и да се образоват в България, не знам за вас. А най-плашещото са свободната продажба на наркотици в училище. Аз да ви споделя, през 2000 г., когато трябваше да кандидатсвам за университет също ходих 1 година на частни уроци по география, за които тогава дадох 1000лв. на някаква проста учителко и с най-голямата си наглост накрая тя ми каза , че ако искам на 100% да вляза в университет още 2000лв. трябва да и дам за да ми осигури място????? Това как ще го коментирате???? Жалко е...... А какво да кажем, че в днешно време масово децата пишат, с правописни грешки, и когато им направиш забележка и им кажеш как е правилно да изписват думите, те ти се подиграват и ти казват "госпожо ти луда ли си да ни занимаваш с тези глупости, в компютъра не се пише с български букви и няма правила за писане?????? татко има пари и ще ми купи каквато си искам диплома???????" нещо и за това.... За съжаление на всички българи живеещи в чужбина реалността в днешното българско училище е такава....

Наистина се извинявам ако ще обида с този тескт някой, но който желае може да него чете.

Поздрави на всички  Sunglasses  Hug

Весел уикенд   Heart Eyes

# 657
Да допълня сега пък за университетското образование - миналата година завърших магистратура в Пловдивски университет Паисий Хилендарски - таааааа това наречено "магистратура" си беше чисто обирджийство. Много пари за едно нищо, но какво да се прави това са важни хартийки, от които понякога ти зависи прехраната.
Таааа разказа за доцента по финанси - господин на средна възраст - около 50-те години - с огромни торбички по очите от неспиращите гуляи ( сиреч подпийвания). Когато този гсподин ни четеше лекциите през цялото време ни заплашваше колко е строг и как ако не учим няма никога да вземем диплома за магистър. Той не ни учеше на финанси и как се управляват те, а ни разказваше как е изпълнителен директор на холдинг, и то на два три, които ги е приватизирал лично той по времето на комунизма ??????? пълни смешки, аз не съм си дала парите, за да слушам как някакъв си е крал по времето на комунизма и след това и сега е натрупал пари и не му пукало ние какво ще научим. В университета се обучават хиляди чуждестранни студенти, които плащат такси в евро, а сградите са под всякаква критика, къде са парите от техните такси, а и от нашите- пише се все още с тебешири на черна гипсова дъска, която от годините цялата е станала в дупки?????? абсолютен кошмар. Или пък другия случай - моите имена били същите, като на един друг професор, имената на бившето му гадже, което на младини го била зарязала - мислите ли, че това мен ме интересуваше - може би не - но трябваше да ме интересува - защото най-безцеремонно ми написа 2 на изпита, заради имената ми и изобщо не ми погледна теста, който бях направила. Още един кошмар. През 2003 година бях във Франция на летен университет, от което обучение останах просто очарована и възхитена. Как нито един от всичките преподаватели не заговори веднъж за себе си. Бяхме 100 студента и на всеки поотделно беше обърнато специално внимание, и знаете ли за тези три месеца обучение таксата, която платих беше само 50 евро + разходите за пътни до там естествено. Общежитията, в които бях настанена бяха невероятни, чисти и със всички удобства за едни нормален живот. Обученито се извършваше със лаптопи на PowerPoint, а при необходимост от писане на дъска, това се извършваше с маркер. Но най-важното е, че за три месеца научих и видях неща, които и до ден днешен помня, а от магистратурата миналата година знанията ми се свеждат до комунизъм, кражби и приватизации, имена на бивши гаджета. Абсолютен ужас. И това са преподаватели от "елетния" Софийски Университет...............

Размислите оставам на вас.

Просто накратко споделих някои от истините за днешното българско образование!

# 658
И в Гърция се държат брутално учениците, пушат и се бият, е вярно е че не се е стигало до убийство, но не са по - добри от нашите.
Ходя на един семинар и преподавателката която ни води заниятията, преподава и в едно ликио. Разказа доста фрапиращи случаи, като например как спят в час, как стават и искат да излязат от час за да отидат да пушат, как момичетата обсъждат само в кой бар са били снощи, в кое заведение са танцували и какъв мобилен телефон иска за подарък.
Въобще това е поведение на "новото поколение" и е масово срещано навсякъде. Много рядко се намира някое дете, което да не се интересува от такива неща и да заляга на уроците и обикновенно то е обект на подигравка и тормоз от страна на съучениците си.

# 659
Преди време гледах статистика, че в 1 от 10 гръцки семейства се купуват книги.

Ами, според мен е 1 на 15.  Twisted Evil Значи, ако сравнявам мои връстници, завършили тук и средно и висше, със себе си, или такива от моето поколение... Везната силно клони в полза на България. Но България, с образователна система от по-стар тип. Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Както, вече казах, тийн децата минават през едни и същи периоди...Бели, псуване, репчене и демонстриране на това колко са "големи"...

Струмфи, срам  Embarassed, обаче моят е от спящите, особено първия час... Embarassed А иначе, ако видиш съученичките му...ми няма да кажеш, че са на 17....Та ...

ЕлпидаГриис, (мързи ме да го пиша на латиница), ти нали не си мислиш, че фронтистириата са безплатни  Joy. В Гърция паралелната икономика и паралелното образование е на много високо ниво и се въртят милиони евро. Справка - статистиките от ЕС...

Общи условия

Активация на акаунт