Първо да си кажа мнението за тази рецепта.
Отдавна ми беше привлякла вниманието с необичайното за мен съчетание на продукти. Сложила я бях на опашката в графа "да се опита" и просто и дойде реда. Не че нямах предчувствие за нещо вкусно, но ТАКОВА не можех и да си представя. Рецептата е от близко-източната кухня, определено там знаят какво да ядат. Аромата е просто УБИЙСТВЕН. Вино+ мед+ канела- не знам дали се сещате за какво става дума. Всичко това гарнирано с огромно количество разнообразни сушени плодове....направо да си изядеш пръстите.
За това реших задължително да дам рецептата- такива вкуснотии просто ТРЯБВА на всяка цена да се опитват.
Казват, че близко-източното пиле и ябълковия пай си приличат. Приличали си по наличието на канела вътре. Не съм голям познавач на ориенталската кухня, знам само че много вкусно ядат тези хора. Където съм срещала канела в солени манджи, всички са убийствено неустоими на вкус (аз канела хич не обичам по принцип).
1-2 глави лук (аз нарязах 2 много едри)
1 средна кокошка нарязана на порционни парчета (аз направих само от бутчета-12-13 бройки)
400 гр. всякакви сушени плодове (стафиди, суш. кайсии, суш. сини сливи, суш. смокини, суш.боровинки или вишни и всичко каквото имате в наличност) .Аз имах само боровинки, син. сливи и смокини.
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
2 ч. (0.5л) бяло вино
олио
Нарязваме лукът на колелца и запържваме в олиото. Аз го карамелизирах. Прехвърлете го в широка тенджера и в останалото олио от лука, запържете пилешкото месо до хубава златиста коричка. Прехвърлете и месото при лука. Добавете сушените плодове, сол, пипер, меда, канелата и бялото вино. Кипваме го и на бавен огън задушаваме под похлупак 1 час.
Сервирате и се наслаждавате.
А аз отивам в най-скоро време да попълвам запасите от сушени плодове и ядки за други ориенталски вкусотии.