За бързи въпроси и отговори, за тези, които нещо ги вълнува ... - XVIІ част

  • 24 771
  • 473
  •   1
Отговори
# 90
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Направо ме хвърли в тъча с тоз въпрос  Mr. Green Ми те корените за супа се познават - целина, морков и какво беше още вързано на едно.

        Joy Joy JoyПознаваш ги ти.Аз представа си нямах какво съдържа тази мистериозна за мен подправка, изложих се хубаво JoyБлагодаря за просветлението! Heart Eyes

Мило момиче,Ето тук можеш да видиш всички подправки и зеленчуци,поне нагледно да се запознаеш с тях и да не бъркаш при покупка

# 91
  • Варна
  • Мнения: 1 583
Здравейте.Не зная дали тук му е мястото да питам,но спешно ми трябва някъква рецепта за саламура за краве сирене.Благодаря предварително и се надявам някой да знае или поне да ме ориентира към правилната тема.

# 92
  • София
  • Мнения: 12 577
Здравейте.Не зная дали тук му е мястото да питам,но спешно ми трябва някъква рецепта за саламура за краве сирене.Благодаря предварително и се надявам някой да знае или поне да ме ориентира към правилната тема.


Заповядай

# 93
  • Варна
  • Мнения: 1 583
nana77 благодаря  ти страшно много. bouquet

# 94
  • Sofia
  • Мнения: 4 820
A за аронията???? Някой знае ли нещо?

# 95
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Майка ми ми се обади тази вечер,да ме пита дали знам колко аспирина се слагат на 1 кг домати,когато се прави в шише,без варене,с олио отгоре.Аз,обаче,никога не съм правила такова.Та,ако някой знае.........

Пропорцията е на 1 кг. домати - 1 грам салицил.

Много благодаря   bouquet.


A за аронията???? Някой знае ли нещо?

Преди години ми бяха дали не много арония.Направих сладко,но пропорции не помня,а и няма да ти свършат работа,че беше станало по-течничко и в последствие го изпозвах за украса на торти,като го желирах,страхотен цвят.Може да пробваш както обикновено се прави сладко от грозде.Първо вариш сироп и след това пускаш плода и сгъстяваш,май се добавя и лимонена киселина.

# 96
  • Мнения: 1 236
Едно питане имам, взех си замразени аспержи (никога не съм опитвала) с какво да ги поднеса?
На опаковката пише да  ги потопя за 3-5 мин във вряла вода newsm78 ,трябва ли да ги посолявам или нещо друго?

Може да поръсиш малко сол след като се приготви.

Ето ти рецептички:

Оставяш да се размрази. Слагаш в намаслена тавичка (върху намаслено алуминиево фолио, ако имаш). В купичка смесваш по няколко лъжици зехтин и  лимонов сок, добавяш повечко чер пипер, сол, в количества на вкус. Поливаш аспарагуса и печеш на горен реотан 6-8мин (поглеждай да не загори).

Най лесните рецепти са:

Аспарагус с лимонени трохи

570г аспарагус
настъргана кора от 1 лимон
1 сл лимонов сок
50г масло
60г натрошен хляб (2 фили стар хляб или препечени филийки ги пускате в блендера)

Аспарагусът се приготвя по начин по желание - най-добре на пара за  5мин, но може и да се задуши в тенджерка. Разпределете го на порции в чинийките, посолете и приговете "заливката":
Половината от маслото се слага в тиганче да се разтопи. Като започне да бълбука се добавят хлебните трохи като бъркате непрекъснато, докато се зачервят истанат хрупкави. Намалете огъня и добавете лимоновия сок и кора, и останалата половина от маслото. Омешайте добре да се разтопи маслото и веднага посипете аспарагуса. Поръсете с чер пипер.
Гарнирайте със салата от варени картофи, майонеза и пресен лук.


Аспарагус в бекон

Аспарагусът се приготвя на пара или задушен (5мин). После всяко стръкче аспарагус се завива в резен пушени гърди\бекон през средата (краищата аспарагус остават навън от завивката). Пече се на фурна на горен реотан за 5мин, поръсено с малко зехтин. Сервира се поръсено с настърган кашкавал, чер пипер и копър. Може да се гарнира с бял ориз.


Аспарагус банички

Аспарагусът се приготвя на пара или задушен. Правят се банички тип "плик" с финни кори, като плънката е аспарагус (нарязан на две, или просто направете дълъг "плик"), кашкавал, яйце, заквасена сметана, зелена подправка по желание (копър, магданоз, зелен лук). Редят се в тава, отгоре се слага по бучка масло и се пекат.


Други начини на приготвяне:

Вкусно става сервиран със сос Холандез, и поръсен с чер пипер. Аспарагусът се оставя цял, като стръкчетата се подреждат в редица по 4-5 или на снопче. Сосът се полива напречно, като двата края на аспарагуса остават незаляти. Може да се гарнира с бял ориз, картофено пюре, картофена салата, руска салата.

Може да се напълнят готови канелони - аспарагусът се оставя да стърчи извън тръбичките). Във всяка тръбичка пъхнете и един дълъг резен кашкавал. Залива се с бешамел, отгоре се ръси стърган кашкавал и се пече (по указанията от пакета канелони).

Лесно се прави и аспарагус с яйца на очи (или яйца по панагюрски). Аспарагусът се приготвя отделно, може да се запържи, задуши или приготви на пара (за около 5мин). Яйцата се приготвят, като жълтъкът е желателно да остане течен - като сервирате, цепнете отгоре яйцето, така че жълтъкът да се покаже и да стане като сосче. Отстрани сложете аспарагуса и отгоре настържете кашкавал и поръсете с чер пипер, лют червен пипер и магданоз. Може да се гарнира и с лъжица заквасена сметана или смес от кисело мляко и майонеза.


Макарони (или друга паста) с аспарагус и сиренца

250г аспарагус
150г паста\макарони по избор
2 сл заквасена сметана или цедено кисело мляко
1 сл майонеза
2 сл магданоз нарязан на ситно
1 чч смес от натрошено сирене и настърган кашкавал
2 щипки индийско орехче
2 щипки чер пипер
1 сл масло

Макароните се сваряват и омешват с маслото, индийското орехче и черни пипер. Аспарагусът се нарязва и приготвя по начин по желание (задушен например). Омешват се всички продукти и се сервира, гарнирано с доматки. Може да се запече на фурна - тогава оставете сиренето само за отгоре.


Зелено ризото

1чч ориз
60г масло
1 глава лук, нарязана на ситно
500мл бульон (може вода плюс кубче бульон)
75мл бяло вино
1 сл зелена подправка по избор (например градински чай, босилек или копър)
100г зелена чушка, нарязана на ситни кубчета
1 връзка зелен лук, нарязана на ситно
1\2чч магданоз нарязан на ситно
1чч нарязан аспарагус
2 сл трошено сирене

Маслото се разтапя в тенджерка. Запържва се лука за около 5мин, да омекне. Добавя се ориза, след около минута се добавят бульона и бялото вино (ако ползвате пресен аспарагус - добавете и него сега, ако е замразен - оставете го за по-късно). Оставете да къкри и след 10мин добавете останалите продукти, с изключение на сиренето. . Оставете на много слаб огън с похлупак, до приготвяне на ориза. Преди сервиране добавете сиренето и разбъркайте леко.
Ястието може да се запече и на фурна, като отгоре настържете кашкавал.


# 97
  • София
  • Мнения: 1 341




Майка ми ми се обади тази вечер,да ме пита дали знам колко аспирина се слагат на 1 кг домати,когато се прави в шише,без варене,с олио отгоре.Аз,обаче,никога не съм правила такова.Та,ако някой знае.........

Аз слагам на 1л доматен сок  3 аспирина.

# 98
  • Разград
  • Мнения: 3 114


Аз слагам на 1л доматен сок  3 аспирина.

  bouquet



# 99
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 938
Много ти благодаря.  bouquet
А пробвали ли сте я? Thinking

Правила съм я (тортата Сникерс) 3-4 пъти, става доста добра, но малко сладка ми идва  Peace

Desi07 - за замразените аспержи, по технологията на Pety за пресните. Потапят се във вряща вода за около 5 минути и веднага след това в купа със студена вода и лед, за да си за пазят зеления цвят. Може да ги свариш и на пара (пак докато са още замразени).

Моят първи въпрос в темата и вик за помощ:
Преди около 2 години (!), да, да, правилно прочетохте, сварих две консерви подсладено кондензирано мляко. Едната отиде именно в тортата Сникерс, дискутирана по-горе, а другата в шкафа. Тази сутрин най-накрая се реших да я оползотворя в една рецепта за бисквити. Оказа се, че вътре се е нещо като захаросала - карамелът е там, доста кремообразен, вкусен както обикновено, но има и едри кристали. Отначало мислех, че кристалите са захар, но не са сладки, почти безвкусни са.
Та питането ми е - на някой да му се е случвало подобно нещо (може и при период по-кратък от 2 години  Wink)?
Мисля си да загрея кутията на водна баня, да видя дали кристалите ще се разтопят...  newsm78

# 100
  • София
  • Мнения: 565
Аз пък реших да направя на децата курабийки с овесени ядки, но не си намирам рецептата. Ще бъда много благодарна, ако споделите рецепти за пробвани и вкусни курабийки. Моята беше от едно приложение към "Моето бебе и аз" от преди  2-3 години. Не си я преписах, правих ги няколко пъти и бяха страхотни! Май имаше и пшеничен зародиш вътре. Сега съм си загубила рецептата и ме е яд ooooh!

# 101
  • Някъде в търсене ............
  • Мнения: 920
Кремче ВанилияHug благодаря много.

# 102
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Имам останали банани,от които съм решила да направя бананов шейк.Моля ,ако някой от вас има изпитана рецепта да сподели.Благодаря предварително  Praynig

# 103
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Имам останали банани,от които съм решила да направя бананов шейк.Моля ,ако някой от вас има изпитана рецепта да сподели.Благодаря предварително  Praynig

Банани, бял сметанов сладолед, прясно мляко  - това е само  Wink

Всичко се бърка според вкуса - в повече или в по-малко  Peace

# 104
  • София
  • Мнения: 888
Простете за невежия въпрос, но как се пресява брашно?

Общи условия

Активация на акаунт