Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте отново! Опитвам се да изчисля сумата, която ще получавам като обещетение за бременост и майчинство. Имам месеци, през които съм получавала обещетение от борсата. За тези месеци ще бъде взета под внимание минималната работна заплата, т.е. 240 или 260 лв(тъй като част от месеците са през 2008 а друга през 2009). 90% от МРЗ изчислява ли се или се взема пак 240/260 за калкулациите? Май доста объркано стана, дано ме разберете какво питам...

МРЗ през 2008 беше 220 лева, а сега е 240 лева. За месеците без осигуряване, вкл. и на Борсата се взема 220/240 лева за брутно и нетно възнаграждение при изчисляване на обезщетението.
Lady Brinne, благодаря!

# 931
  • София-Младост
Здравейте!!

Искам да попитам дали обезщетението се изчислява еднократно при получаване на 45дневния отпуск за бременност и майчински или се преизчислява всеки месец, или се преизчислява от датата на раждане на детето за 12 месеца назад. (Става въпрос за това, че съм осигурявана през 12те месеца преди това на различна база за различните месеци).
Благодаря предварително.
Изчислява се еднократно и дневната сума не се променя за целия период.
Благодаря много за бързия отговор. Само да доуточня кога се изчислява еднократно в началото на 45тия дневен отпуск или когато се роди детето.
За първия болничен лист се прави изчисление и от там до края базата си остава. Става въпрос за тези 45-дни болничен, те са първи.

# 932
Здравейте!На 11.08 родих и на 14.08 ни изписаха.Взехме бележка за татакото,за да ползва отпуска за баща.Питането ми е как се изчислява сумата ,която ще получи и кога най-рано да чака парите?От счетоводството подадоха информацията края на август.
Благодаря!

# 933
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте!На 11.08 родих и на 14.08 ни изписаха.Взехме бележка за татакото,за да ползва отпуска за баща.Питането ми е как се изчислява сумата ,която ще получи и кога най-рано да чака парите?От счетоводството подадоха информацията края на август.
Благодаря!
информацията в края на август е за юли, предполагам newsm78
за август , ако се поддаде около 10-15 числона м.09, парите ще се получат края на септември или началото на октомври Peace

# 934
  • В полите на Пирин планина
Благодаря!

Изчислява се като обезщетение - на база осигурителните доходи за предходните 12 месеца, преди ползването на този отпуск. Изплаща се в срок от 15 работни дни от подаването на документите в НОИ.

# 935
Мисля, че това, за което ще попитам, беше обсъждано наскоро, но не мога да го намеря. На 15.09. излизам в 45-дневен болничен преди раждане. Поради ред причини ще си взема документа на 16.09. след края на работния ден, като веднага след това заминавам и ще съм извън града една седмица. Проблем ли ще е да предам болничния в счетоводството на фирмата на 23.09., т.е. с една седмица закъснение?

# 936
Мисля, че това, за което ще попитам, беше обсъждано наскоро, но не мога да го намеря. На 15.09. излизам в 45-дневен болничен преди раждане. Поради ред причини ще си взема документа на 16.09. след края на работния ден, като веднага след това заминавам и ще съм извън града една седмица. Проблем ли ще е да предам болничния в счетоводството на фирмата на 23.09., т.е. с една седмица закъснение?

Не, няма да е проблем, но ги уведоми устно от кога ти започва отпускът за бременност и раждане.

# 937
За пореден път много благодаря, Lady Brinne Hug

# 938
Здравейте мили мами,
въпросът ми е малко по странен.

В отпуск съм по майчинство от 03.12.2006 година, синът ми е роден на 18.01.2007. От тогава съм в майчниски първо платен сега неплатен. Понеже съм по така да се каже "старата система" парите по болничните и майчинствотот ми се изплащаха ежемесено от работодателя. Реших обаче да напусна и не знам защо ей така ме жегна да проверя в сайта на НОИ за социалното осигуряване и за мой ужас се оказа че от януари 2007 всички суми за осигурителен доход са 0.00, с изключение на месеците януари февруари и март 2009 когато след изтичане на платените майчински си пуснах платените отпуски преди да изляза в неплатен отпуск.

Въпросът ми е какво значи това и как адекватно да реагирам още преди да съм оформила документите за напускане.
Предварително благодаря за отговорите.

# 939
Здравейте!
Аз също имам въпрос към вас.
Бременна съм във втори месец и в момента не работя.
Имам трудов стаж 2 години(почти) досега,но с големи прекъсвания:от 10.01.2002 г. до 31.03.2004 г.,но на 4 часов трудов договор и като цяло се води 1 г. 6 м. и 29 дни,след това 4 месеца от бюрото по труда (които още се чудя дали се броят) и накрая от 01.10.2007 г. до 31.03.2008 г. на 8 ч. трудов договор.
Въпросът ми е:ако сега намеря фирма, която да ме назначи с трудов договор ще мога ли да взема майчинство или е  късно и ще ми зачетат ли трудовия стаж(доколкото се информирах е достатъчен 12 месечен общо с прекъсванията),в предвид прекалено големите прекъсвания?

Дано да ви обясних правилно  newsm78 .

Благодаря предварително!  bouquet

# 940
Знаеш ли си каква заплата си получавала през 2002г.?

Стаж имаш, но трябва да си осигурена за да получаваш обезщетения.
Иначе може да получаваш помощи от АСП при определени условия.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 12:44 от Стики

# 941
Здравейте мили мами,
въпросът ми е малко по странен.

В отпуск съм по майчинство от 03.12.2006 година, синът ми е роден на 18.01.2007. От тогава съм в майчниски първо платен сега неплатен. Понеже съм по така да се каже "старата система" парите по болничните и майчинствотот ми се изплащаха ежемесено от работодателя. Реших обаче да напусна и не знам защо ей така ме жегна да проверя в сайта на НОИ за социалното осигуряване и за мой ужас се оказа че от януари 2007 всички суми за осигурителен доход са 0.00, с изключение на месеците януари февруари и март 2009 когато след изтичане на платените майчински си пуснах платените отпуски преди да изляза в неплатен отпуск.

Въпросът ми е какво значи това и как адекватно да реагирам още преди да съм оформила документите за напускане.
Предварително благодаря за отговорите.

Времето, в което си ползвала отпуск за бременност и раждане / мисля 315 дни / би трябвало да фигурира осигурителен доход = на доходът, от който е изчислено обезщетението. За времето в отпуск за гледане на дете доходът наистина е 0.00 лева, но си осигурено лице, т.е. се зачитат само годините, без осигурителен доход. Говори с работодателя си, ако нещата не са така, за да коригират обр. 1 за тези период- все още има тази опция.

# 942
  • Пловдив
Здравейте ! Искам да попитам има ли мами, които са подали молба за помощ която се полага на първокласните тази година?Какви са точно условията и на всички първокласници    се полага тази помощ?

# 943
Здравейте милички  Hug Моля някой да ми отговори ако знае.
По майчинство съм и взимам 240+35 детски с което надвишавам дохода определен от социални грижи от 262 лв (за тока) като самотна майка нямам ли право на нещо? Имам и брат на 17 който гледам аз  той получава 100 лв пенсия мо нямам документ че съм му настойник.
Благодаря за отговора предварително

Марина,
обърни се към АСП.
Препоръчвам ти да им пишеш!

# 944
Здравейте ! Искам да попитам има ли мами, които са подали молба за помощ която се полага на първокласните тази година?Какви са точно условията и на всички първокласници    се полага тази помощ?

350лв. месечен доход на човек от семейството като за детските

Общи условия

Активация на акаунт