Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 975
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте пак,освен питането ми по-горе изникна още едно.

Тъй като искам до един месец да се върна на работа,а детето ми е на 1,2 г. шефът ми ми се обади преди малко и ми каза,че се е интересувал в счетоводството,където са му казали,че като ме върне на работа преди да са ми изтекли двете години,са щяли да ме скъсат от проверки.Щом видели,че съм си прекъснала майчинството,за да се върна на работа,в месеца поне по 3-4 пъти щяли да ми идват проверки,на колко часа работя,какъв вид труд изпълнявам,че дори и от закрила на детето.Вярно ли е това или е доста преувеличено?

Не съм чула за такива проверки.

# 976
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте момичета, да питам и тук.

Какво става ако хванат жена в платено майчинство да работи без договор почасово? Какво следва за нея? Аз казах на моя позната която си прави такива сметки, че ще връща майчинство, но незнам де.

Мерси предварително за отговора

Ще я накарат да върне полученото обезщетение заедно с лихвите.

# 977
     Здравейте  bouquet

Четох, четох...,не е да не съм чела в темите, обаче не ми стана много ясно newsm78.
За протокола - не съм бременна още, самоосигуряващо лице съм, като собственик на фирма.
Идеята ми е да почна да се осигурявам на 1 000лв с цел по-високо майчинство.
Ще се осигурявам със сигурност 12м. преди бременността на тази сума/, а може и малко повече, не се знае/.

Имам два въпроса:
1.Значи ли това, че ще взимам 90% една година върху  1 000лв, защото съм самоосигуряващо се лице?Или ще взимам 90%
една година върху 705лв /сумата, която се получава след като извадя осигуровките си на стойност 295лв., които съм плащам/?

2.Със сигурност бременността ми ще е на легло /за съжаление/ и престой в болница .Притеснява ме това, че ще излизам в болнични и то доста често, и най-вероятно с продължения.Не мога да разбера дали тези болнични ще повлияят негативно на евентуалното ми майчинство?И, ако е така, с колко ще се намали то примерно newsm78?Не мога да сметна по дадената формула в началото на темата сумата на болничния,тъй като незнам коя сума да взема за база 1 000лв или 705 лв?

Извинете ме, ако всичкото това инфо го има някъде написно, просто наистина не съм го видяла Hug.
С въпросите си целя да разбера дали има смисъл да правя тази цялата гимнастика с осигуряването на висок доход, при положение, че със сигурност ще ползвам доста болнични през бременността Peace.

Благодаря ви предварително Hug

# 978
  • Майничка

1. Ще вземате приблизително нетната сума, която се получава след приспадане на данъци и осигуровки (в зависимост от работните дни в месеца).
2. За периодите в болнични се взема като база доходът 6м. назад, преди месеца, в който е издаден болничния. Т.е., болничните няма да повлияят негативно на обезщетението Ви през 410-те дни, ако в периода преди тях (в идеалния случай - 6м.) осигурителните доходи са високи.

# 979
Здравейте искам да попитам каква е процедурата при моя случай:
В отпуск съм за гледане на дете до 2 год /т.е до края на декември 2009/, но съм бременна с второ дете и термина ми е на 22.11.09. Първия Болничен от коя дата трябва да е издаден и какво следва да се направи при работодателя. В смисъл самото подаване на болничен при него за второ дете, автоматично ли ми прекъсва отпуска за първото и как ще седи въпроса с обезщетението от 240 лв което получавам сега. Имало и някаква декларация ,която трябвало да се подаде, но от мен ли от кого и коя е тя за това, че обезщетението което съм вземала с първото дете сега е по-изгодно за мен и искам него да получавам и за второто newsm78

# 980
  • София-Младост
Здравейте искам да попитам каква е процедурата при моя случай:
В отпуск съм за гледане на дете до 2 год /т.е до края на декември 2009/, но съм бременна с второ дете и термина ми е на 22.11.09. Първия Болничен от коя дата трябва да е издаден и какво следва да се направи при работодателя. В смисъл самото подаване на болничен при него за второ дете, автоматично ли ми прекъсва отпуска за първото и как ще седи въпроса с обезщетението от 240 лв което получавам сега. Имало и някаква декларация ,която трябвало да се подаде, но от мен ли от кого и коя е тя за това, че обезщетението което съм вземала с първото дете сега е по-изгодно за мен и искам него да получавам и за второто newsm78
Прочети това
Първият болничен ще ти бъде издаден 45-дни преди 22.11.09. Ти тогава ще си все още в отпуск за отглеждане на първото дете, така че имаш право да се възползваш от чл.49 КСО, да получаваш обезщетение в размера като за първото дете, ако това е по-изгодно за теб. За второто дете ще получаваш 50% от обезщетнието до края на м.12, докогато трябва да ти е отпуска за първото детенце, т.е. още 120лв. Подаваш болничния, но и декларация , приложение №4 към Наредбата.

# 981
  • София-Младост
Здравейте.На 15.07 ми изтече едната година платено майчинство и сега съм вече в отпуск за гледане на дете (нали така се казваше) до навършване на 2 годинки.До изтичането на първата годинка парите от НОИ ми ги изплащаха в началото на месеца за предния.Сега обаче вече е 11-ти,а изплащане все още няма.Четох някъде,че след като работодателят ми подаде някакъв обр 1,тогава трябва да се чакат пари т.е. те подават данни обикновено след 13-то число на месеца,тогава ако подадат този образец мога да чакам изплащане до края на септември за август.
Въпросът ми е-това така ли е?Мислех да се обадя до НОИ и да попитам,но реших първо тук да се поинтересувам,за да не се излагам.

Предварително ви благодаря.
Така е, парите ги превеждат след подадена декларация.

Благодаря ти Ала-Бала,тя декларация по чл.53и 54 е подадена и според системата на НОИ края на обещетението изтича на 21.07.2010г (тогава детето навършва 2 годинки).А сега всеки месец някаква нова декларация ли трябва да подава работодателя?
Става въпрос за декларация обр.1, която работодателя подава ежемесечно.

# 982

1. Ще вземате приблизително нетната сума, която се получава след приспадане на данъци и осигуровки (в зависимост от работните дни в месеца).
2. За периодите в болнични се взема като база доходът 6м. назад, преди месеца, в който е издаден болничния. Т.е., болничните няма да повлияят негативно на обезщетението Ви през 410-те дни, ако в периода преди тях (в идеалния случай - 6м.) осигурителните доходи са високи.

Ако се самоосигурява на 1000лв. това ще е и нето, и бруто - то не е възнаграждение.
Ако вече е по Договор за управление за тази сума, тогава ще се гледа и нетото.
АКо 6 месеца се осигуря на добра сума, може после да си взима болнични без това да повлияе на обезщетението.
При всички случаи Ася трябва да обсъди положението със счетоводителя си.

# 983

Благодаря!  bouquet
Вярно,че 2002 е 100 лв МРЗ,объркала съм явно с 2004 г.
Всъщност мисълта ми беше има ли смисъл сега,по време на бременноста, да започвам работа(да се водя) за да получа право на обезщетение ,има ли някакъв минимум за трудов стаж до преди да изляза 45 дни в отпуск по майчинство?

П.П. Стики ,прочетох всички материали от първа страничка,включително и линка,който посочи още преди да питам тук ,но пак не съм съвсем наясно.Съжалявам,че те притеснявам!

Да, има смисъл.  Wink
Дори и да си на минимално обезщетение, пак ще го получаваш 2 години.

Веднъж вече направиш ли 12 месечен осигурителен стаж, вече имаш право на обезщетение за майчинство. След това може и за 1 ден да те назначат на работа, за да си осигурена.

# 984
Здравейте момичета, да питам и тук.

Какво става ако хванат жена в платено майчинство да работи без договор почасово? Какво следва за нея? Аз казах на моя позната която си прави такива сметки, че ще връща майчинство, но незнам де.

Мерси предварително за отговора

Ще я накарат да върне полученото обезщетение заедно с лихвите.

Ако работи при друг работодател - няма проблем.

# 985

Благодаря!  bouquet
Вярно,че 2002 е 100 лв МРЗ,объркала съм явно с 2004 г.
Всъщност мисълта ми беше има ли смисъл сега,по време на бременноста, да започвам работа(да се водя) за да получа право на обезщетение ,има ли някакъв минимум за трудов стаж до преди да изляза 45 дни в отпуск по майчинство?

П.П. Стики ,прочетох всички материали от първа страничка,включително и линка,който посочи още преди да питам тук ,но пак не съм съвсем наясно.Съжалявам,че те притеснявам!

Да, има смисъл.  Wink
Дори и да си на минимално обезщетение, пак ще го получаваш 2 години.

Веднъж вече направиш ли 12 месечен осигурителен стаж, вече имаш право на обезщетение за майчинство. След това може и за 1 ден да те назначат на работа, за да си осигурена.
Стики,благодаря ти много  Hug Hug Hug
С второто ми детенце(2005 г.) взимах само помощи от АСП-100-те лева,защото мислех че осигурителният стаж трябва да е непосредствено преди болничния,ех ако знаех....
Благодаря на всички момичета в тази тема,които така търпеливо разясняват законите ни!  bouquet

# 986
Лека бременност!  Simple Smile

# 987
Момичета, благодаря за отговорите Hug.

До Стики - да самоосигуряващо лице съм като собственик, без договор за управление Peace
До колкото ми стана ясно при това положение се взима за база 1 000лв, и за болнични , и за майчинство.

# 988
Здравейте, имам следния въпрос:
Имам издаден болничен за временна нетрудоспособност от 03.07.09г. до 09.07.09г. с диагноза
ОВИ, от 10.07.09г . имам издаден друг болничен лист с различна диагноза за 30 дни - до 09.08.09г.
Сега от НОИ ми връщат болничния лист за корекция цитирам:"уточнете тип на болничния лист: първичен или вторичен болн. лист, издаден еднолично с диагноза различна от настоящата".
 На вторият болн. лист е отбелязано, че е продължение на първия. Въпросът ми е вторият болн. лист като първичен ли трябва да се отрази или като продължение имаики предвид различната диагноза?
  Само да отбележа, че двата болнични листа са от различни доктори.

Благодаря ви предварително за отговорите, надявам се да сте ме разбрали.

# 989
  • В полите на Пирин планина
Момичета, благодаря за отговорите Hug.

До Стики - да самоосигуряващо лице съм като собственик, без договор за управление Peace
До колкото ми стана ясно при това положение се взима за база 1 000лв, и за болнични , и за майчинство.

Da  Peace

Общи условия

Активация на акаунт