По колко плащате за ток

• 36 565
  • 368
  •   1
Отговори
# 90
Аз имам един малко по-страничен въпрос, но свързан с темата. Не бих искала да повдигам нова тема. Извинявам се на авторката, че ще използвам нейната.
Вкъщи сме две домакинства. Бих искала да зная има ли варианти всяко от домакинствата да засича индивидуално за себе си колко ток потребява? Или единственият вариант е буквално да записвам колко време работи даден уред и да си изчислявам?
Може да се сложи един допълнителен електромер,на който да са вързани само уредите на едното домакинство.като се отчетат показанията на главния,се вадят показанията на втория и разликата е консумацията на другото домакинство.

# 91
Зимата плащам 90-100 / топлим се с парно - камина / , а от април месец до сега плащам 170 - 180  - готвя на газ , нямаме климатик  newsm78. Едва този месец платихме 108 , но след като сложих таймер на бойлера / от 2 - 3 години го изключваме само ако се развали нещо /  и изключих един от 4те фризера   Tired / наред са и другите 2 /

# 92
Зимата плащам 90-100 / топлим се с парно - камина / , а от април месец до сега плащам 170 - 180  - готвя на газ , нямаме климатик  newsm78. Едва този месец платихме 108 , но след като сложих таймер на бойлера / от 2 - 3 години го изключваме само ако се развали нещо /  и изключих един от 4те фризера   Tired / наред са и другите 2 /
170 na месец ли? Излиза,че лятото плащаш повече, отколкото зимата ли?

# 93
Не плащам много. С климатици се топля- три, повече от 180 лв. нямам сметка. А лятото около 35-45 лв.

# 94
Аз имам сметки за май 2008 година 160лв, за юни същата година 220лв и за юли 2008 250лв.Това за апартамент, в който дори крушки няма. Сега тока е спрян и се майка ми се разправя с ЕОН. Два пъти техен човек идва да провери нашето твърдение, че апартамента няма крушки дори и никой не живее в него. Ремонт може да се направи докато не се изясни случая.

# 95
Shocked Монд, какво си правила през Март?

нямам обяснение. Обикновено около 300 плащам зимата. За април също много ми се видя сметката..Съседите ми плащат по 100-200 лева. Като си помисля,че след месец-два пак ще отида там и ще започнат такива сметки....ходих в Енергото...казаха ми- няма грешка, това са ви показанията. Спрях главния бушон , електромера спря да върти-значи не е имало някой закачен. не знам.

Rolling Eyes Според мен е невъзможно, ти да пуснеш денонощно всички електроуреди, да вариш компоти  Laughing 25 часа на ден, такава сметка не може да се направи. Може би предните са отчитали по-малко или са закръгляли и накрая се е натрупало.

# 96
# 97
Shocked Монд, какво си правила през Март?

нямам обяснение. Обикновено около 300 плащам зимата. За април също много ми се видя сметката..Съседите ми плащат по 100-200 лева. Като си помисля,че след месец-два пак ще отида там и ще започнат такива сметки....ходих в Енергото...казаха ми- няма грешка, това са ви показанията. Спрях главния бушон , електромера спря да върти-значи не е имало някой закачен. не знам.
Rolling Eyes Според мен е невъзможно, ти да пуснеш денонощно всички електроуреди, да вариш компоти  Laughing 25 часа на ден, такава сметка не може да се направи. Може би предните са отчитали по-малко или са закръгляли и накрая се е натрупало.
малко,малко...колко  да е малко- под 300 лева не е падал.
КАто се върна там ще следя и ще записвам всеки ден известно време.

# 98
Зависи колко е голям апартамента (или къща?) и какво е отоплението. Напълно възможно- и аз по толкова плащам. Ако си на бойлер и банята се ползва нормално от всички не виждам причини за съмнения от къде.

# 99
Зависи колко е голям апартамента (или къща?) и какво е отоплението. Напълно възможно- и аз по толкова плащам. Ако си на бойлер и банята се ползва нормално от всички не виждам причини за съмнения от къде.
имам 2 бани с бойлери-да. Хол и 1 спалня с климатици и 2 спални с маслени радиатори. Бях с конвекторни- махнах ги , защото много ток харчеха, а не топлеха. Сложих маслени. Но март месец не беше студен и в моята  спалня климатик почти не съм пускала. Пералня, миялна всеки ден- те са си константа. Бойлерите- също. Разликата е в  1 климатик и 2 радиатора  през март и април. Затова не ми се вързва.

# 100
  • Countryside
Лятото 30-40лв, зимата пак толкова, на ТЕЦ сме.

# 101
  • близо до Кресненското дефиле
На мен само едно нещо ми е смешно. Как така има хора , чиято сметка е 30-40 лв , а използват 100 домакински уреда? Аз съм съгласна за моята сметка , защото действително има нонстоп експлоатация. Мисля , че е несериозно да се твярди , че хем използваш всичко на макс , хем имаш сметка 40 лева. Crazy ( стига да не си на ТЕЦ , локално парно , газов бойлер , слънчев панел ) Peace

# 102
имам 2 бани с бойлери-да. Хол и 1 спалня с климатици и 2 спални с маслени радиатори. Бях с конвекторни- махнах ги , защото много ток харчеха, а не топлеха. Сложих маслени. Но март месец не беше студен и в моята  спалня климатик почти не съм пускала. Пералня, миялна всеки ден- те са си константа. Бойлерите- също. Разликата е в  1 климатик и 2 радиатора  през март и април. Затова не ми се вързва.

Ами това е. Аз имам и сушилня, тя също много ток гълта. Няма начин да се топлиш на ток , да се чувстваш комфортно откъм ел.уреди, и да не плащаш добре за ток. 4-стаен апартамент с 2 бани изцяло отопляван на ток, какво искаш?

# 103
  • София
Към авторката: Уредите ви са нови, а крушките какви са ?

rumibumy, защо да е несериозно newsm78 моята сметка е в този порядък(33 лв./м.) последния месец сме без децата и като изравниха се оказа, че трябва да додадем 18 лв.
Живеем в малко жилище, уредите не са ни много нови вече, но са клас А, навсякъде сме с енергоспестяващи крушки (от години), готвя, не се храним навън, не пера нищо на ръка(минимум 7-8 перални/седмично през деня), ако температурата падне под 23 град включвам отоплителен уред (зиморничави сме) и тогава може и до 50 лв. да стигне температурата. Когато беше газовата криза мисля максимум 80 лв. да сме платили - маслен радиатор с реле за време.
Ще ти дам малък пример с нещо което се пренебрегва като консуматор:
Лампата в хола ми вместо 3*40 W е 3*11 W, т.е. ако приемем, че свети 5 ч./ден или 150 ч./м.
Енерноспестяващи крушки     = 4 950 W = 4.95kW
Лампи с нажежаема спирала = 18 000 W = 18.0 kW ....

В тази връзка пак ще похваля ОСРАМ, много са здрави. За съжаление не се внасят вече влагоустойчивите им енергоспестяващи... и най големия ми консуматор се явява банята.

# 104
Защо да не е възможно - живея в 120 квм. апартамент - отопление парно, ТЕЦ и готвя на газ, за ток плащам около 18 лева максимум на месец.
Хладилник, пералня поне веднъж дневно, телевизор, компютър, ютия и няколко крушки .... е даже лятото е по-малко, защото повече сме навън.

Общи условия

Активация на акаунт