Машина за хляб - 18 част

  • 56 549
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 6 232
Козунак на Pina-правих го досега два пъти-няма грешка-всички ме признаха,че е истински,стана и на конци. Само разбивам отделно яйцата,захарта,ванилията и лимоновата кора до побеляване, с миксер и после ги изсипвам. Пробвах го и със суха мая и с жива- първия път на програмата за бял хляб,втория на сладкия-нямаше разлика в бухването-стигна до ръба на формата  Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477

# 631
  • Мнения: 1 456
Благодаря, довечера ще го пробвам  Hug

# 632
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Рецепта или линк към рецепта за сполучлив козунак може ли? Че правих разни експирименти , но бяха наречени"маслени кейкове" от домочедието/ не че не ги изядоха/ Tired

Ето тук по средата рецептата на Пина.Става много хубав козунак,пухкав и си стои на конци

# 633
  • Мнения: 678
Със сигурност качих килограми от хляба,тъй като не ми се случва за първи път.
Само да попитам козунака може ли да се пусне на програма"сладки хлябове"?-трябва да проверя колко мин. е
И когато  се надигне тогава ли да поръся със захар-отваряйки капака няма ли да спадне тестото?

# 634
  • София
  • Мнения: 6 232
аз го пуснах на сладък хляб и го намазах,като го сплетох,преди да се надигне. След последното премесване го извадих,затворих капака,набързо сплетох и пъхнах обратно,след като го бях намазала с яйце и поръсила със захар. Преди да почне да се пече му беше останало около пръст и половина до ръба,при печенето стигна до горе

# 635
  • Мнения: 305
Вчера правих хляба с бира. Не можах да го опитам, че съм на диета, но мъжо го хареса. Щерката - не. За това ще се върна към "стария" хляб.
Това обаче, което ми стана чудно, е че в рецептата пише 300мл бира и 600 гр брашно. Така и направих. Бирата в милилитри, брашното в грамове. Обаче, като че ли не стана така пърхкав, някак си сбит стоеше. Дали не трябваше и бирата да е в грамове newsm78
Козунака ще го пробвам непременно!  bouquet
hristina21 какво значи "сплетох козунака". В смисъл, каква е технологията и защо? Изважда се тестото, дели се на три, правят се масури/ох, така ли се казва/ и се плетат като плитка? Или на две и се усукват? И защо се парви? На моята машина контейнерчето е високо, не е хоризонтално и това не обезсмисля ли плетенето? Нещо ми убягва Sick

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 11:08 от VK

# 636
  • София
  • Мнения: 6 738
Таблица Сметало v2.01
пресмята и преобразува продуктите, в съответните им количества
първо ГОЛЯМО благодаря за труда!!!  bouquet  bouquet  bouquet би ли обяснил, моля те, как се използва (може и на лични), че уж съм на 'ти' с ексела, ама нещо не стават сметките... newsm78

аз пък сутринта като зарежах машинката установих, че ми е свършила маята  ooooh!, та сложих голяма доза хляб (1.200кг.) с 3/4 пак. суха мая, дали ще стане според вас? Thinking надявам се все пак да бухне малко, да не е съвсем паве. Mr. Green

и още нещо (имаше го някъде из темите, но толкова неща четох накуп, че не помня къде) - 1 пак. суха мая на колко прясна се равнява? решила съм само суха да ползвам, но съм си копирала няколко рецепти, в които е дадена прясна, имам спомен, че 1/2 кубче прясна = на 1 пак. суха? newsm78

А пък не мога и да не опитвам това,което сътворявам Mr. GreenДано скоро ми мине ентусиазма и да си почвам пак диетуването Rolling Eyes
ох и аз така, чакам да ми мине ентусиазма и тогава се захващам с диетуването  Whistling

# 637
  • Мнения: 143
Моят козунак стана доста добре, съвсем малко е глетав, но става за ядене, но от рецептата на МУлинекс, от новите модели. Не знам дали има значение рецептите, за различните машини. Днес мисля, някой от черните хлебчета да направя.
Пепито Като гледам тия хлебчета са анти отслабващи  Laughing
Добре че са мъжа ми и детето да изядат козунака.
Ето моята снимка http://lia25.snimka.bg/sea/more-2005.85209.14902486

# 638
  • София
  • Мнения: 6 232
 VK , и моето контейнерче е високо, но го сплетох ,за да има по-истински вид на козунак, иначе,вероятно ще стане като хляба. Да, извадих го, разделих го на три,първо направих по-дълги масури,които прегънах на две и ги усуках,после пак ги удължих ,прегънах   до размера на контейнерчето и усуках и сплетох плитка. Казвали са ми,че като се усуква става на конци. Макар,че първия път само го разделих и сплетох, пак си беше пухкав и на конци,но като че ли при усукването конците станаха по-дълги  newsm78. А като го извадих,махнах и бъркалките,за да не ми остават големи дупки. ....но падна голямо засичане на времето,понеже в книжката ми не са отбелязани операциите с минути една по една колко отнемат-имам само "готвене",което включва месене и втасване и "печене"

Аня, в мерките пишеше,че за хляб 1/4 кубче жива е за 0,500 кг брашно или 2 ч.л. суха-май ще е малко за това количество брашно,ако не е турската,която май е най-голяма на грамаж newsm78. А като пакетчета, на различните фирми са различни грамажи сухите маи и е по-трудно да заковеш 1 пактче или едно и половина.

# 639
  • София
  • Мнения: 6 738
Аня, в мерките пишеше,че за хляб 1/4 кубче жива е за 0,500 кг брашно или 2 ч.л. суха-май ще е малко за това количество брашно,ако не е турската,която май е най-голяма на грамаж newsm78. А като пакетчета, на различните фирми са различни грамажи сухите маи и е по-трудно да заковеш 1 пактче или едно и половина.
аз ползвам на д-р Йоткер и още една на Радиком ли беше  newsm78, от Кауфланд я взех, малко по-евтина е от тази на д-р Йоткер. и двете са по 7гр. и излизат 2ч.л. от едно пакетче (но равни, не с връх). значи излиза, че 1 кубче прясна мая е 4п. суха, нали така?

а рецептата ми е от книжката (с някои мои подобрения) и там за 5ч. брашно дават 2 1/4 ч.л. суха мая, а аз дефакто съм сложила 1 3/4ч.л. да видим довечера ще ядем ли хляб или на диета...

# 640
  • София
  • Мнения: 6 232
д-р Йоткер много бързо ми свършва  Close,понеже като правя ръжени хлябове,слагам и не съвсем равни лъжички, но,ако сравняваш с живата, така би следвало да бъде. Даже за козунаците май се слагаха 2 супени лъжици,тогава не стига едно пакетче, определено. Но пък си мисля,че хлябът, най-много да не се надуе до ръбчето, да е малко под него, иначе едва ли ще му се влоши качеството.

# 641
  • Мнения: 305
hristina21 Благодаря!
Относно диетуването, еми аз си знаех, че с машинката така ще стане Crazy Аз като алкохолиците - без едно мога с едно не Hug

# 642
  • Мнения: 622
Хмммм, козунака на Пина изглежда супер апетитен.  Heart Eyes В неделя съм на въглехидрати и мислех да си направя козуначено руло с шоколад, но ще пробвам този козунак.  Hug Peace

# 643
  • Мнения: 37
здравейте,
ние имаме машината за хляб от около една година,1 път пробвахме козунак но не стана   newsm45
само хляб си правим и е сме много доволни. майка ми прави дозите и всичко,знам че като меря хляба след като го извадя от машината  в домакинското канторче показва от 1,300 кг до 1,400 кг
но ще ви следя да се пробваме пак на козунак

# 644
  • Мнения: 9 785
Препоръчвам ви ТАЗИ рецепта за козунак Peace.

Общи условия

Активация на акаунт