Майчинство

• 2 976
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, бременна съм в 5-ти месец и имам някои въпроси. Осигуряват ме на 940 лева от 1 година и сега от миналия месец ми направиха осигуровките върху 1100 лева., за да взимам по-голямо майчинство. Как ще ми бъде изчислено обещетението за майчинство и колко ще получавам. Другият ми въпрос е свързан с това, че съм студентка в ПУ, но сега завършвам - октомври имам държавен изпит, а термина ми е януари - мога ли да направя нещо или не ми се полага нищо като обещетение??? Имам и още един въпрос - какви документи и къде се подават за получаване на еднократна помощ след раждането и кога се получават парите????
Благодаря, предварително ако някой се отзове на въпросите ми, просто в тази държава нищо не е изяснено и затова се налага да търсим отговорите в прекрасен форум като този!!!!!!

# 1
и мен силно ме вълнува темата, моля някой с инфо по темата, да се включи  Rolling Eyes

# 2
merilin9 е пуснала 2 пъти темата,там съм отговорила,така че може да видиш темата.Ето и линк надявам се да съм помогнала KiFFFla http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421629.0

# 3
zdraveite,az sam bremena v 12 g.s. Do predi 5 meseca raboteh i me osigoriavaha na 700lv sled tova me sakratiha i 4 meseca biah na borsata za obe6tetenie, sega otnovo rabotia i tozi pat me osigoriavat na 1000 lv . kak 6te mi bade izchisleno maichinstvoto ? molia niakoi ako znae da mi obiasni!  blagodaria predvaritelno! newsm78

# 4
За да взимаш 2г. майчинство,се взимат доходите от 12м. назад от датата преди да излезеш в 45 дни болнични(които се дават преди термина).Ако за тези 12м. са те осигурявали на различни заплати се смята средно колко си взимала на месец.И от там се изчислява колко средно ти е била надницата на ден за един календарен месец.Майчинството се изплаща 90% от изчислената надница.С две думи,че май много объркано го написах(не ме бива в обясненията) Да речем са те осигурявали 3м. на 800лв. и още 9м.на 1000лв. Така за 12м ти излиза средна заплата 950лв. на месец.А майчинството ти излиза около 850-860лв. на месец.Според зависи определения календарен месец колко работни дни има.  Peace Извинявам се,ако съм те объркала повече просто не ме бива много в обясненията.Колкото до борсата не съм много наясно  Peace

# 5
 :)blagodaria!

# 6
Няма защо,надявам се поне малко да съм помогнала  Peace Лека бременост и безпроблемно раждане на всички с коремчета  Hug

# 7
аз пък подразбрах че след като изтече 1 годинка на детето пак някакви помощи плащали.ако някой знае моля кажете ми.

# 8
След като детето навърши 1г. се взима майчинство минималната работна заплата-240лв. втората година.2г майчинство взимат мамите,които са работили поне 12м. на трудов договор и имат осигуровки  Peace

# 9
за двете години майчиство искат трудов стаж 12 месеца, но общо да имаш толкова, или непрекъснати 12 месеца?

# 10
  • Бг
Здравейте, за да получавате както болнични за бременност и раждане, така и майчинство е необходимо да имате дванадесет месеца общ осигурителен стаж, някъде във времето, а не непосредствено преди настъпване на даденото обстоятелство. И също така да сте назначена по безсрочен трудов договор.

# 11
а как стои въпроса с бащинството newsm78. ако да речем го прехвърля уж на таткото неговата осигуровка ли ше вземат и от кога, след първата година на бебето ли? моля ви посъветвайте ме с кого трябва да говоря защото съм някакъв страшен случай и счетоводителката ми вчера не можа да ми помогне много  Crossing Arms

# 12
Здравейте, за да получавате както болнични за бременност и раждане, така и майчинство е необходимо да имате дванадесет месеца общ осигурителен стаж, някъде във времето, а не непосредствено преди настъпване на даденото обстоятелство. И също така да сте назначена по безсрочен трудов договор.
Трябва да имаш трудово договор и осигуровки до 45 ден преди термин.Ако си работил преди 2г. да речем,а когато си забременяла не си била на ТД няма да получаваш майчинство 2г.Не е някъде във времето  Naughty Може и 1м. само да си била назначена,но трябва да е 45 дни преди термина,тогава другите може да са във времето.Също така няма значение колко си работил,за да получаваш болнични за бременост.Това няма нищо общо.За болнични по време на бременост,а и не само,трябва да си на безсрочен трудов догово и да имаш осигуровки.За болничните без значение за кое,няма значение колко време на зад имаш ТД и дали си бил при друг работодател и т.н.Защо даваш грешна информация,забелязвам,че във всички по-сериозни теми пишеш без да си наясно и във почти всички теми коментарите са ти грешни.Объркваш хората така  newsm78

За бащинството мисля,че може да се прехвърли след навършване на бебето на 6м.,но не съм запозната с този въпрос.Логично е да се взема неговите доходи и да получава бащинство според тях.Но не гарантирам,че е така.Най-добре отиди или се обади на НОИ те ще ти дадат информация по въпроса  Peace

# 13
  • Бг
Извинявай, но чети по-внимателно преди да нападаш. Писала съм, че трябва да е назначена на безсрочен трудов договор.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 13:24 от Крейзи

Общи условия

Активация на акаунт