Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 130 685
  • 742
  •   1
Отговори
# 720
  • В сънния Люлин, прибулен...
mamka, здравейте, позволявам си да отговоря, тъй като смятам, че имам понятие от материята.
Точно заради вит. А са ви посъветвали да направите почивката! Рибеното масло обаче НЕ изисква почивка и щом смятате, че то му помага (а то сигурно е така!), аз бих Ви посъветвала през времето на "почивката" да пиете друг продукт, който не съдържа вит. А. Някакво друго рибено масло, ако се колебаете, можем заедно да потърсим такъв продукт. Детското Ескимо е алтернатива, надявам се, че вече е откриваемо в аптечната мрежа.

# 721
Да, mamka, вейхайвей е права. Единстненото леко смущаващо в тези звездички е вит.А. Останалото може да го пие чак докато се ожени, а и след това. А какви са мастните киселини - прочети само стр.1 от темата. Да, те са ненаситени, и какво от това? Съдържащите се вътре ЕРА и DHA са много важни за здравето и изграждането на мозъка. Най-простото - при липса на DHA веднага се забелязва в училище, че детето не може да се съсредоточи - т.н. дефицит на внимание.
Сменете рибеното масло. Без вит.А. (Да не е от черен дроб) На 7 години вече може да пие и капсули.  А за вит. А - яжте моркови. Там претоварване - няма.

Успех!

# 722
  • София
Благодаря на PinkPanther и veihaivei за отзивчивостта! Hug
Доколкото знам алтернативата за деца е една - Ескимо. Обаче младежът не може да приема нищо студено (четох, че трябва да се съхранява в хладилника) заради проблеми с гърлото, което се зачервява дори от студения въздух навън. Може ли да се затопля на водна баня съответното количество преди прием?  
Тъй като все пак ми се иска да давам отново Звездички, може ли след едномесечната почивка да ги давам пак 3 месеца или е по-добре за по-кратък период ?

П.С. Всъщност никой не ме беше предупредил за вит. А. Добре, че ви има! Simple Smile

# 723
  • В сънния Люлин, прибулен...
На опаковката на детското Ескимо НЕ пише, че трябва да стои в хладилника!

# 724
  • Тука, под липите стари...
Пантерата препоръчва рибеното масло да стои в хладилник, но не е задължително. На мен лично ми е дискомфортно в стомаха, като че ли имам вкус на риба, когато капсулите не са били в хладилник. За това държа в хладилник и течното масло на децата.

# 725
Сигурно не пише, но трябва! На студено, тъмно и добре затворено. В противен случай - нали знаете какво става с блажна боя? Тук е още по бързо.

Да, mamka, може да се стопли. Топваш лъжичката в гореща вода, после сипваш в нея маслото и готово. Става за секунди.

Второ - рибените масла не се различават. Няма рибено масло, неподходящо за 7 годишно дете. Останалото е реклама.  А за звездичките - трябва да преизчислим вит.А в М.Е. и да уточним максимално допустима доза в лъжици рибено масло. Това е...

samuel - така е. Хем капсулите са къде, къде по-защитени от течното.

И да допълня - олиото (с две двойни връзки във формулата) оставено открито, гранясва. DHA в рибеното масло е с шест двойни връзки... Те определят реактивоспособността.

Последна редакция: вт, 05 яну 2010, 16:45 от PinkPanther

# 726
Привет и за много години и от мен! Hug
mamka, ако синът ти може да гълта капсули е най-добре. Няма да му охладят гърлото, защото колкото и да са охладени от хладилника, гълтането им става много бързо и реално не се допират до самото гърло. Да ги пие с топла или със стайна Т вода. По принцип формата на капсулите е такава, че се гълтат много много по-лесно от един аналгин или каквото и да е друго хапче с кръгла форма, особено ако е с ръбове. Поне моят личен опит е такъв.

# 727
  • София
Много благодаря на всички! Супер сте!
Звездичките са под формата на капсули. Но младежът ги дъвче, защото в листовката пише, че желатиновата обвивка може да се изплюе. Приема се по 1 капсула на ден. Но колко месеца?
Въобще не може и дума да става за притеснение от студени капсули.  Laughing И през ум не ми е минавало. Но моля ви, препоръчайте ми най-качествените.   Praynig
Досега съм купувала за мен само рибено масло на Фортекс. Капсулите му са много големи и няма да иска да ги пие.
Бъдете здрави! Hug

# 728
Детското Ескимо е алтернатива, надявам се, че вече е откриваемо в аптечната мрежа.

При нас все още не е. Моля ако някой знае аптека, в която го има, да ми пише на лични. Аз ще намеря начин да отида до там.

# 729
mamka - лошо рибено масло няма! Подписвам се с двете ръце.

За капсулите на Фортекс - опитайте да ги пие, но го остави сам да прецени и сам да опита. Най-добре - насаме. Проблемът е чисто психически с гълтането. Никакъв натиск! Спомни си как се гълта хапче с първата глътка вода в чашата и как с последната.
Залъците, които гълта при хранене са поне 3 пъти по-големи.

Ако пък иска да ги дъвче...

Ако все пак все още не може да ги гълта, има капсули Ескимо-3, които са два пъти по малки.

А, и още нещо - преди гълтането на каквото и да е хапче, хубаво го намокрете в устата за да не залепва и леко да се стопли. Така минава много по-лесно.

# 730
  • София
Благодаря!

# 731
Мили дами, тъй като тази тема се проточи, реших да се преместим в нова тема:

Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - II тема

Ще я намерите тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=460064.0

Ще ви очаквам да продължим полезната дискусия!  

# 732
Една новост, касаеща любителите на лененото масло:

Известно е, зе лененото семе е най-богатият источник на ценните лигнани (не знам имат ли друго наименование на български). Тук се съдържат 10 пъти повече лигнани (300мкг/ 100 г) от втория в класацията - сусама.

Обаче: оказва се, че ленените лигнани, които присъстват и в лененото масло са мощни фитоестрогени, и когато се пият от деца, това има последици - ранен пубертет при момичетата и проблеми с половото развитие при момчетата.

Затова настойчиво препоръчвам лененото масло да се избягва при деца.

Източник:

http://www.totalityofbeing.com/FramelessPages/Articles/estrogeninfoods.html

Пинко, има ленени масла, изчистени от въпросните лигнани, сещам се за онова на Барлеанс (не правя реклама, бях го чела някъде). Когато се препоръчва пиенето на ленено масло за постигането на определени цели, се препоръчва именно изчистеното ленено масло.

# 733

samuel - на голямото дете можеш да даваш и 2 капсули по 1000 мг - половината доза за мъж. Съвсем спокойно.

При малкото дете въпросът е по-сложен. Можеш да му даваш всякакво рибено масло, но с храната трябва да приема и олио. Заради мозъка (само при малките деца) трябва до 3 години да приемат арахидонова к-на (Омега-6) После е вредна.

Давай му половин лъжичка от това.

Използвам  горното мнение само като илюстрация на тази тема, която се поддържа активно от Пинк Пантер.

Имам няколко  въпроса към г-жа Пинк Пантер.

Г-жо, създали сте не една, а няколко много обширни теми в този форум. В тях давате съвети, които засягат деца, голяма част от които МАЛКИ.
В тази връзка да ви питам -

Г-жо вие лекар ли сте?
Ако не сте лекар какво образование имате? Може би фармацевтично?
Ако нямате специално образование, то  сигурно поне имате някакъв дългогодишен опит в областта на приема на препарати, продавни принципно в аптеки? Какъв е той?

Ако нищо от това не е вярно, то тогава може би сте свързана с някоя от компаниите производителки или дистрибутори на продуктите, които активно промотирате?
 Ако е така, то това е против правилата на един от най-уважаваните форуми за майки и вярвам, че те няма да допуснат това да продължава.

Ако и това не вярно, и вие сте просто добър човек, отделящ от свободното си време с цел помощ за ближния, и поради теоретичната  възможност (на моето дете например ) някой от съветите ви да му се отрази пагубно или поне вредно
бихте ли имали достойнството да се представите с името и контактна информация за да знам източника на тази обширна и ценна информация, с която сте напълнила форума?

Моля да ме извините ако това ви засяга, но като човек, грижещ се за нас и децата ни абсолютно безкористно, т.е. човек с много добро сърце вярвам, че ще разберете притеснението ми и ще направите още едно добро за нас несведущите.

PS Публикувам това питане и в темата продължение , моля за извинение за повторението но е добре да сме сигурни че стига до назначението си.

# 734
Минаващ -Persona Само тук не и беше пъхал нослето  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт