Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 130 674
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 572
И най-добре е да не е бутилиран в България. Имам предвид да е внесен бутилиран от вносителя. Бутилираният в България няма гаранция, че е чист зехтин, пък дори и да пише Екстра върджин. И ниската цена тук определено означава поне 50/50 зехтин/олио.
Имам познат в бранша, инфото ми е от негоОтносно маслото положението е аналогично - само немското пакетирано у тях си масло стои твърдо, а това на български производители и пакетирано в Б-я немско, дори в хладилните витрини на магазините стои леко меко. Със сигурност не  е чисто краве масло. Случват се и свестни производители, ама са рядкост, затова аз залагам на немските марки.

 smile3515  Има ли въобще нещо, което да не е лъжа в тая държава...

# 196
  • Мнения: 1 741
Абе, направи ми впечатление на мен, че на някои марки Помаче си пише 100 % чист зехтин и са по-скъпи, а на други нищо не пише, освен че е за салати, но това си го пише на всички, мисля.  newsm78 Аз взех един Помаче в тъмно шише, но сега като чета тука, че технологията му не може да се сравнява с тази при Екстра върджин, в предвид химиите и Т, и аз съм доста разочарована, но пък по-добре да ги знаем тези неща - ако ще даваме повече пари за свястна мазнина, поне да дадем достатъчно за правилната, вместо за смески, получени по съмнителен начин. Утре купувам Екстра върджин! И без това ми трябва и за козметики.  Crossing Arms

# 197
  • Мнения: 800
Момичета, върнах се. Изчетох ви по диагоналната система, но съм мъртво уморен за да ви отговарям сега. 1600 км + 11 обиколени обекта из североизточна България. Отивам да почивам, ще се "видим" в понеделник.

Благодаря за интересната дискусия. Имам една молба - в личните си профили напишете от кой град сте. В това няма нищо обидно, но много ще облекчи комуникацията помежду ни. И като ме питате къде да намерим този или онзи продукт, не знам какво да ви кажа. До понеделник!

# 198
  • Мнения: 767
Добре дошъл, Пантере! welcome  Радвам се, че уроците продължават! smile3521

# 199
  • Мнения: 3 989
Имам една молба - в личните си профили напишете от кой град сте. В това няма нищо обидно, но много ще облекчи комуникацията помежду ни. И като ме питате къде да намерим този или онзи продукт, не знам какво да ви кажа.

В САЩ съм. А и моят въпрос не е къде да намеря даден продукт, а по-скоро математически, но ми липсват познания по химия за да го реша.

Пинки, въпрос към теб или към който е запознат.

Трябва да пия тези пренатални витамини + омега-3. Пих ги в началото на годината, цели 3 месеца.  Sick Единственият ми проблем с тях е, че съм войнстваща вегетарианка, а те съдържат желатин и рибено масло. Намерих си вегански заместител на пренаталните. Но имам проблем с омега-3. В момента пия ето тези.

Демек приемам:
Alpha-Linolenic Acid [GLA] (omega-3)     550mg
Linoleic Acid (omega-6)                         130mg
Oleic Acid (omega-9)                   120mg

А трябва да приемам:
omega-3 fatty acids 440 mg
като DHA са най-малко 295 mg

Знам, че ALA се трансформира в EPA и после в DHA. Въпросът ми е колко от горните се равняват на долните? Все са капсули. Химията не ми е силна страна, а лекарят ми настоява да изравня дозата.
Благодаря предварително.   bouquet

# 200
  • Мнения: 5 257
Просто да се запиша, за да следя. Бях си купила преди месец ленено масло. Не знам от къде ми щукна - явно пак някъде нещо съм прочела. Но още не съм го пила. Надявах се тук да намеря полезна информация за какво би ми помогнало това ленено масло. По бегъл спомен било добре да се приема от хората, които ядат по-малко риби, месо. Но може грешно да съм запомнила. Май затова си го купих.

Сега се връщам да чета темичката, за да се образовам.

# 201
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Мили съфорумци,
имам за вас потресаваща новина
Продуктите на NOW (а също и на други марки) могат да бъдат закупени онлайн от тук на ТРИ ПЪТИ ПО-НИСКА ЦЕНА, отколкото е в сайта (този, който бях пускала по повод омегите)!
http://www.supervits.com/Default.aspx
Много е просто, с регистрация, натоварва се кошницата, пише се адрес, посочват се данните на банкова карта и това е, доставката е от Щатите

# 202
  • Мнения: 74
PinkPanther, огромно БЛАГОДАРЯ  и от мен за положения труд да споделиш всички тези знания с нас !
Аз попаднах тук по веригата- първо бях при Алтернативно лечение на Хашимото, оттам ...за ЛДН, после от интерес и тук се домъкнах....навсякъде научих полезни неща. Без да знам много по въпроса, , попрочела съм туй-онуй, отдавна почти не употребявам в кухнята си олио, ползвам зехтин и масло от гроздови семки. А салатите поливам често само с ленено масло - на Балчо. за сусама. знам,че е много полезен- и за стомашни порблеми, и като профилактика на остеопорозата..но не го ползвам много, единственно от опасения за неговата калоричност...А рибено масло не съм пила от детските години, но още утре ще купя. Може би от тези на GNC,защото от години пия на тази фирма Глюкозамин+ хондроитин+ хилуронова киселина, както и Гинко-билоба, и съм много доволна от резултатите. Така че - ще си купя и рибеното масло. Акоможе само пак да споделиш как го пиеш- както пише на опаковката, или повече ? А също искам да попитам- знаеш ли нещо повече за маслото от Канола ? Някъде бях чела, че май не било с такива високи калории, като др. масла ?
Тия дни обстойно ще изчета и по др.тема- за ЛДН, но ще си поръчам едно блистерче...имам си бая болежки за баене....

# 203
  • София
  • Мнения: 3 090
Пепеляшката, докато се включи Пантерата  Laughing да ти кажа каквото знам. Олиото от канола е всъщност олио от рапица, ето тук можеш да прочетеш малко инфо http://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/01/10/%D0%BE%D0%BB%D0% … 0%BE%D0%BB%D0%B0/
ето и тук http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=vege&Number=1945602331
Ползвах го известно време, но престанах, не знам дали съм била права, но много трудно се намира, пък и свикнах да готвя без мазнина. Аз си хапвам така, а на семейството слагам по малко екстравърджин зехтин преди сервиране.
За калоричността на тахана - мисля, че е 77 кал на 1 с. л. Точно поради тази причина се надявам на отговор от Пантерата за една добавка, която посочих в предишния си пост.
Иначе намерих още начини да се консумира тахана без мед, като сос към разни ястия.
Ето и рецепта за риба със сусамов тахан

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 10:11 от krikri

# 204
  • Мнения: 657
Имам доста завишени нива на лошия холестерол (6,03) и то при положение, че се храня здравословно. Все пак установиха, че проблемът е в черния дроб - задържане на мазнина около него и поради проблеми с перисталтиката не мога да изхвърля всичко и т.н. (да не влизам в големи подробности). По колко рибено масло е добре да поемам при такива нива на холестерол - 3 капсули от 1мг или повече? Мислите ли, че мога да го съчетая с някое природно от рода на Липибор или Неолипидра, които не увреждат черния дроб? И за сусамовия тахан - много ли е калоричен? Знам, че е за здраве, ама не искам да качвам - и без това в последно време всичко ми се лепи... Моля, който има подобни проблеми и опит в лечението да сподели.

# 205
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
dami, омега 3 оптимизират обменните процеси, много е вероятно това "всичко ми се лепи" да се промени към добро!
Освен това мисловните ти стереотипи като горното твърдение също играят роля, обсъдили сме го в темата за метод Гейбриъл
Накрая, без мазнина не може да се отслабне и да се живее, въпросът е КОЛКО и КАКВО
Калориите и калоричността сами по себе си нищо не означават, важен е балансът на храните, виж "Зоната" на Бари Сиърс

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 16:41 от veihaivei

# 206
  • София
  • Мнения: 810
Здравейте  Hug
Много ми е интересна темата и искам да ви следя!
Доколкото знам относно зехтина, когато пише Pomace, това означава, че е чист зехтин /без примес на олио/, но е приготвен от костилките на маслините. Затова и цената е драстично по-ниска. Няколко пъти съм взимала и става за салати и си мисля, че при всяко положение е по-добре отколкото когато има примес с олио. Разбира се не може да се сравнява със скъпите си събратя!  Laughing

# 207
  • Мнения: 21
Лесно може да си проверите зехтина дали е истински. Истински чистия зехтин става гъста непрозрачна течност в хладилника при 3-4 градуса за 12 часа. Колкото по гъст и твърд толкова по добре.  Изчетох цялата тема за мазнините  с надежда да попадна на нещо  феноменално, както с Налтрексона.
Моето лично неангажиращо мнение е следното:
От години чета за прелестите на рибеното масло. Преди 7 години започнах да си купувам и експериментирам как ми действат хапчетата. Да натъртвам на ХАПЧЕТА, защото капсулите с нещо си вътре купени от аптека са именно такова нещо. Убедена съм в силата на позитивното мислене и великите плацебо ефекти от гълтането на такива хапчета без значение какво има вътре.
Има ли някаква по особена причина да се тъпчем с тези хапчета. Масло добито от лонди с гниещи рибни черва и плът, пресовани, смляни, смесени с много други неща, знайни и незнайни, рафинирани и консервирани. Доближете се да помиришете риба стояла извън хладилник на третия ден. Сега медитирайте върху смления червалак стоял в капсули и шишенца месеци и години извън хладилник по рафтове на аптеки и дрогерии. Не подценявайте силата на прясната храна. Най достъпна на пазара си остава океанската скумрия, дълбоко замразена в картонени кутии по 10 кила. Цената на дребно на килограм такава скумрия е 3,5 лв. Една риба на ден или една трета от 3,5 лв (200-250 грама без глави и черва ) е прекрасна храна и поне 3 грама омега мазнина. Ако някой претендира да е много напред с материала ще го помоля да ми обясни защо да предпочета някакви хапчета на същата стойност но със съмнително безполезно съдържимо пред вкусна храна ?. На картона има дата на замразяване и рядко надхвърля 1-2 месеца. Има и доста материали циркулиращи в нета за живачните замърсявания на рибата в океана. Също има и доста материали за цианидните съединения в ленените семена. Замърсяванията на рибата в океана са преувеличени и се отнасят за едрите китове акули и тон предимно. Цианида в ленените зърна обаче си е на лице и предпазва семето от лакоми гризачи и насекоми.
Не съм се спряла да експериментирам вече 10 години, с всяка една мода. През три месеца форумите изригват за новата панацея, която след още 3 месеца се измества от по новата.
До момента не съм усетила да ми се случва нещо полезно и приятно от хапчета рибено масло, течно или на капсули, купено от USA, UK или от тукашните магазини. Пореча, нощната свещ ( пупалка) и барлеанс лен дават същия от нулев до отрицателен резултат.  Сготвена в йенско стъкло на фурна скумрия с зеленчуци в комбинация с зелева салата овкусена с лимон и малко зехтин прави чудеса и засища. Ако все още не сте хукнали да изтръскате всичките тия хапчета в тоалетната чиния време е да го направите Simple Smile  
Всеки е стигнал до някаква своя си истина, моята е, че  като искам рибено масло  трябва сама да си го добия от мазна океанска риба или да си купя консерва от черен дроб на треска.
Страх ме е да си помисля  дори какво има в тези капсули, неразвалящи се с години.   Joy

Последна редакция: сб, 12 сеп 2009, 03:09 от Dr_Spirulinova

# 208
  • Мнения: 113
Здравейте!Благодаря за темичкита!От известно време и аз пия Омега-3 на Ortis.
На кутията пише-за 4 капсули(дневната доза)
                              21kal
                              0,52g proteins
                              0,18g carbohydrates
                              2,04g fats or which fatty acids
                              600mg omega3
                              360mg EPA
                             240DHA
                              30mg vit.E
Ако сравнявам моята с вашата доза за EPA и DNA трябва да прибавя още 2 капсули.И друго –как при вас се получава капсулата да е 1000мг, 180мгEPA и120мгDHA,а при мен 2 капсули (общо)300мг,180EPA,120DHA
                             

# 209
  • Мнения: 572
Най достъпна на пазара си остава океанската скумрия, дълбоко замразена в картонени кутии по 10 кила. Цената на дребно на килограм такава скумрия е 3,5 лв. Една риба на ден или една трета от 3,5 лв (200-250 грама без глави и черва ) е прекрасна храна и поне 3 грама омега мазнина.

 Такава разфасовка аз не съм виждала никога. Във Варна може и да има, но там не съм ходила в последните 20 години.
А и ... всеки ден да ям скумрия за да си набавя конкретните мазнини...извинявай, но колкото и да я харесвам (специално тази риба аз лично не харесвам)...в един момент ще ми се догади от нея.

Dr_Spirulinova, една молба - имаш информация, имаш мнение - ок, тези форуми са точно за това, напиши го, но не го излагай по начин целящ да осмее и да се подиграе на всички онези, които влизат, четат, пишат и питат тук с желание да научат нещо повече. Ако целта ти е да "блеснеш", не смятам че това е подходящия начин, нито че е подходящото място.

Общи условия

Активация на акаунт