Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 130 640
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Dr_Spirulinova, разбирам позицията ти и ценя мнението ти, но може би не беше лошо да оставим плацебо ефекта да си върши неговата работа, ако хапчетата и капсулите не могат  Wink
За консервантите не знам, но в капсулите на уважаваните фармацевтични компании, които ги продават, изрично пише, че след отваряне на опаковката съдържанието трябва да се изпие до определено време
Иначе и аз трудно бих се навила да ям всеки ден омега 3 от мазна риба, при все че я обичам
Има и нещо друго - Пантерата го е писал - ако РАДИКАЛНО не се променят хранителните стереотипи, свързани с използваните въобще мазнини, за да се ПРОМЕНИ СЪОТНОШЕНИЕТО на омега3 и омега 6, да се пие рибено масло е като да се налива в каца без дъно
Струва ми се, че ако не си изпитала ефект, нещо не си направила както трябва
Ако прочетеш и книгата Зоната, там е обяснено пак толкова добре защо е омега3, само дето в тази книга се поставя и допълнително условие да се консумират предимно въглехидрати с нисък гликемичен индекс, ако те интересува, ще ти пусна линк за теглене на книгата или ще ти предложа да я дръпнеш от сайта Изворите.ком
Тази хранителна програма е изпробвана върху спортисти и болни хора с различни проблеми и е сравняван ефекта от нея
(В момента чета друга книга - Дълголетие на мозъка, пак за същите неща става дума, гликемичен индекс, полезни и вредни мазнини (и отделно, за добавките)
Maria-Iva, съветвам те след като приключиш тази опаковка, да се ориентираш към друга фирма
Омега3 е продукт на ФОРТЕКС, има и един със същото съдържание на GNC - грам капсула с 18% Ейкозапантенова и 12% докозахексенова; по-горе става дума за други продукти с още по-добри съотношения и цена

# 211
  • Мнения: 113
Благодаря!  bouquet

# 212
  • SA
  • Мнения: 3 349
Лесно може да си проверите зехтина дали е истински. Истински чистия зехтин става гъста непрозрачна течност в хладилника при 3-4 градуса за 12 часа. Колкото по гъст и твърд толкова по добре.  Изчетох цялата тема за мазнините  с надежда да попадна на нещо  феноменално, както с Налтрексона.
Моето лично неангажиращо мнение е следното:
От години чета за прелестите на рибеното масло. Преди 7 години започнах да си купувам и експериментирам как ми действат хапчетата. Да натъртвам на ХАПЧЕТА, защото капсулите с нещо си вътре купени от аптека са именно такова нещо. Убедена съм в силата на позитивното мислене и великите плацебо ефекти от гълтането на такива хапчета без значение какво има вътре.
Има ли някаква по особена причина да се тъпчем с тези хапчета. Масло добито от лонди с гниещи рибни черва и плът, пресовани, смляни, смесени с много други неща, знайни и незнайни, рафинирани и консервирани. Доближете се да помиришете риба стояла извън хладилник на третия ден. Сега медитирайте върху смления червалак стоял в капсули и шишенца месеци и години извън хладилник по рафтове на аптеки и дрогерии. Не подценявайте силата на прясната храна. Най достъпна на пазара си остава океанската скумрия, дълбоко замразена в картонени кутии по 10 кила. Цената на дребно на килограм такава скумрия е 3,5 лв. Една риба на ден или една трета от 3,5 лв (200-250 грама без глави и черва ) е прекрасна храна и поне 3 грама омега мазнина. Ако някой претендира да е много напред с материала ще го помоля да ми обясни защо да предпочета някакви хапчета на същата стойност но със съмнително безполезно съдържимо пред вкусна храна ?. На картона има дата на замразяване и рядко надхвърля 1-2 месеца. Има и доста материали циркулиращи в нета за живачните замърсявания на рибата в океана. Също има и доста материали за цианидните съединения в ленените семена. Замърсяванията на рибата в океана са преувеличени и се отнасят за едрите китове акули и тон предимно. Цианида в ленените зърна обаче си е на лице и предпазва семето от лакоми гризачи и насекоми.
Не съм се спряла да експериментирам вече 10 години, с всяка една мода. През три месеца форумите изригват за новата панацея, която след още 3 месеца се измества от по новата.
До момента не съм усетила да ми се случва нещо полезно и приятно от хапчета рибено масло, течно или на капсули, купено от USA, UK или от тукашните магазини. Пореча, нощната свещ ( пупалка) и барлеанс лен дават същия от нулев до отрицателен резултат.  Сготвена в йенско стъкло на фурна скумрия с зеленчуци в комбинация с зелева салата овкусена с лимон и малко зехтин прави чудеса и засища. Ако все още не сте хукнали да изтръскате всичките тия хапчета в тоалетната чиния време е да го направите Simple Smile  
Всеки е стигнал до някаква своя си истина, моята е, че  като искам рибено масло  трябва сама да си го добия от мазна океанска риба или да си купя консерва от черен дроб на треска.
Страх ме е да си помисля  дори какво има в тези капсули, неразвалящи се с години.   Joy


Аз пьк сьм голям фен на рибеното масло точно заради благоприятните му ефекти, които отчитам вьрху себе си след повече от 2 годишна употреба. Не е плацебо ефект сьс сигурност! Разбира се променила сьм и други неща в храненето си.
Не мисля, че може да се яде ежедневно риба, както и която и да е друга храна де.
Би ли споделила с нас какви чудеса е направила с теб ежедневната консунация на дьлбоко замразена скумрия? Не се заяждам. Просто ми е интересно и бих се поучила от опита на всеки.

# 213
  • Мнения: 21
Здравейте
Добре нека да споделяме ....    Дълголетие на мозъка я прочетох още когато излезе. В комплект към нея бях взела и "Чудодейно изцеление", на Лидия Ковачева книгата и"Библия на  витамините". От тогава минаха 5 години. Зоната от Бари Сиърс  е добро книжле, всичко вътре е вярно с едно малко изключение. Ако човек твърде много започне да се напряга и следи какво яде по колко и кога, храненето се превръща от прекрасен ритуал в концлагеристки режим.
Мария Папазова ми е съученичка, с която често се виждам. Не са ми дръпнати очите за да се насилвам да консумирам соеви измислени храни, затова от многото злини избрах най вкусната Simple Smile
нека да се върнем към текущата дискусия за хапчета рибено масло. Имам твърде много експонати рибено масло за подаряване в хладилника. Не сте длъжни да се обвързвате с моето лично виждане, по нататък ще приложа материали за безполезността на таблетките и хапчетата с рибено масло които са на мода за гълтане. Споменах за скумрията като най евтина и достъпна алтернатива на мазна океанска хищна риба богата на омеги. Храната трябва да бъде нашето лекарство не хапчетата. Защо всеки ден се тъпчете с тези перли пълни с консерванти различни от синтетичния алфа токоферол и ретинол ?
Аз хапвам по една риба през ден или през 2 дена. Абсурдно ми се струва да се консумира еднаква храна. Сьомгата не я споменавам, защото идва от развъдници, рибата не е естествено живееща, култивира се като нашите шарани, храни се с фураж, с анаболи и други ужасии, наддава като розовите свине в свинефермите и вие и засмуквате мастта, старата престояла години мас в капсули. Нямам никаква идея защо го правите, ако ви харесва продължавайте.  
Най новите изследвания на разни университети и организации твърдят че все пак лененото семе, прясно приготвено (1-2 дена ) е едни гърди пред рибеното. Ако тръгнем да разсъждаваме, по идеята за вегетарианството и духовното израстване за неубиване на животни, има резон да минем на лен. Но пустия лен мен ме възпалява заради цианида вътре, докато с мазна риба мога да преям многократно и да се почувствам блаженно след това. Свикнали сте да се отвращавате от миризмата на овъглената мазнина при скумрия на скара. Аз не ползвам скара, правя я на пара и дори не мирише. Тоест вместо да мирише на канцерогенни овъглени мазнини, мирише на много вкусна храна. Това е посланието ми което имах желание да анализирате.
Вкусна храна срещу токсични и или безполезни фармацефтични продукти под формата на хранителни добавки, без никакъв контрол на съдържимото вътре, понеже  са добавки и не са лекарства. Това е което имах да споделя.   На етикета на една хранителна добавка може да пише каквото се харесва на клиента, веднъж минало и взело изпита за етикета с години се пълни каквото има  Simple Smile.   Там където капсулата на живота се разхерметизира от човешка дейност започват проблемите. Океанската скумрия както и доста други риби надвишаващи цена 3,5 лв за килограм са масово достъпни. Още по достъпни са такива от развъдници като сьомгата и пъстървата, омазнени умишлено чиято мазнина папкате и даже се ежите че е гот.
 Неща за изясняване:
- Кой ще направи анализ какво точно има в капсулите по дрогерии и аптеки ?
-Кой ще каже или докаже дата на смилане на рибата, каква е рибата и от коя част на рибата са нещата в капсулата.? ( дълбоководни риби не е информация )
- Ако рибеното масло се произвежда в България, тоа означава някой бизнесмен да отиде да преговаря трето качество отказана от всичики известни производители на хапчета суровина. Тази суровина ( Гниеща мас от риба пътуваща седмици месеци или години, както и черва понеже кой ще си играе да отделя точно черния дроб от другите карантии ) предполагаемо идва в хладилен камион и следва частично обезмирисяване, консервиране, рафиниране за което нищо не споменават се вади на пазара. Ако на етикета на слънчогледовото олио пишеше че е рафинирано на над 300 градуса температура и е канцерогенно никой няма да го купи.
-Къде отива термина ПРЯСНО ? при стъдено пресованите масла срока на трайност за претенции за полезност е 35 дни от датата на студеното пресоване ?
- Покажете ми етикет и продукт на чийто етикет пише дата на студено пресоване XX. XX. XX  и трайност 35 дни при съхранение на тъмно и в хладилник.
- Рибената мазнина губи полезност ако рибата се размрази и след това се остави 24 часа неизконсумирана.
Примера с дълбоко замразените палети, от които трябва да си вземете риба  са точно заради това.
Рибата пристига до всички магазини по света в такива палети по 10 килограма.


  

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 03:01 от Dr_Spirulinova

# 214
  • София
  • Мнения: 810
мдааа... не мога да отрека, че звучи много логично и... малко страшно.
Аз взех своето решение!   bouquet

# 215
  • SA
  • Мнения: 3 349
На мен пьк по-скоро ми звучи смехотворно това, но си е мое субективно мнение.
От постинга на Спирулинива разбрах само, че тя предпочита да яде замразена скумрия/ не се уточнява преди колко години само е замразена но... сигурно това е без значение, преди години помня се писа , че сме консумирали някакво замразено месо на 50-60 години, внос от Аржентина/.
Ами няма лошо да си я "папка", всеки избира храната си.
Аз пьк хапвам 3 пьти седмично прясна океанска риба и допьлнително си пия  рибено масло, било на капсули, или в течна форма/ хич не ми е неприятно на вкус/.
И само едно уточнение , Спирулинова - маслата няма как да гният, гният продуктите, сьдьржащи протеини.

# 216
  • Мнения: 2 871
Когато живееш до океана - ок, хапваш прясна океанска, но ако жевееш на Черното ни море? Винаги съм се чудила тази прясна океанска риба, която се продава прясна ли е или прясно размразена Rolling Eyes

# 217
  • Мнения: 572

Голямо дете, запитвала ли си се като купуваш от рибарския магазин филе от бяла риба, хек , мерлуза и т.н. на тези рибки къде са им главите, опашките перките и кожата? Те се преработват на рибено брашно за храна на прасетата още на траулерите. А ако имат сключен договор с някоя фармацевтична фирма - отделят кожата с мазнината и отделно черния дроб, замразяват ги и ги предоставят за преработка. Да, така е, от отпадъчните продукти, но чрез молекулярна дестилация във вакуум при ниски температури.


И аз си мислех, че в капсулите слагат какво ли не, затова си направих труда да попитам. И отговорът даден по-горе поне мен ме задоволи. Така че не смятам че пия гниещи черва, гниещи филета и т.н. Чрез молекулярна дестилация-обърни внимание.

И дори и през ден и през два човек като мен, който не обича скумрия не би я ял. Нито на пара, нито както и да е приготвена. Съжалаявам, но аз просто обичам сладководните хищници - най-вече щука и пъстърва. А още по-голям кеф е да си ги уловя (само дето мъжът ми трябва да бодне червейчето, че ме е гнус  Wink. Въпрос на вкус. Както виждаш съм далеч и от гниенето и от замразяването.

# 218
  • Мнения: 1 741
Привет и от мен! Бреййй, много интересно станало тук, а аз да не зная - чак днес влязох да погледна темата (последните 1-2 страници). Моето мнение е, че няма лошо да ядем колкото може повече риба, както и други храни, източник на ценни омеги. Аз още не съм се "превъзпитала" към това, но уж съм с тенденция. В същото време не вярвам във вредата от добавките, в частност Омега - това за развалени черва и т.н. - е хубу де, ако имаше такава вероятност все някой щеше да е проявил симптоми, все пак след ядене на развалена храна повечето хора проявяват.  newsm78  Ако не помагат, ще остане плацебо ефекта - пак няма лошо.  Mr. Green

И да си задам въпросчето междудругото  Mr. Green  Може ли вместо с мед, сусамовият тахан да го ядем със Стевия? Видях, че доста хора се притесняват заради калориите. Аз, доколкото зная, не таханът, а медът е "опасен" в това отношение, а и Пантерата обърна внимание на това някъде по-назад в страниците. На мен лично лекар (от Азия) ми е казвал, че жените (сигурно визира тукашните) погрешно смятаме, че се отслабва от овесени ядки (мюслите не са в това число), а се дебелее от зехтин, а то е точно обратното! Разбира се, има разлика между зехтин и тахан, но все пак... На стевията хубавото също така е, че доколкото разбрах, става и за деца (или поне над 2 години, т.е. зависи под каква форма е стевията). Аз мислех, че с гроздов петмез ще става смеската за дете (не ми се иска мед, поради опасността от развитие на алергия от евентуалните полени в меда), но този, който видях съдържа консервант Е 224 и е от червените, т.е. не е безвреден.

Олиото от канола е всъщност олио от рапица
Тук пише, че е различно:
Цитат
Canola is not rapeseed. It looks the same on the outside but it’s very different on the inside where it matters. In the late 1960s, plant scientists used traditional plant breeding methods to get rid of rapeseed’s undesirable qualities – erucic acid and glucosinolates. That means canola oil and meal are different from rapeseed oil and meal.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=vege&Number=1945602331

Последна редакция: пн, 14 сеп 2009, 05:31 от desi_sunshine

# 219
  • SA
  • Мнения: 3 349
Мисля, че тахана е много по-добре да се яде сьс стевия, отколкото с мед, стига да ти допада вкуса на комбинацията. Аз преди време се бях много ентусиазирала да използвам стевия, но не ми хареса нещо вкуса й, едно такова изкуствено сладко ми стои. Сега сьм изхвьрлила всякакви подсладители и с изключение на плодове почти нищо сладко не ям. И аз като твоя познат лекар смятам, че вьглехидратите с в основата на повечето неволи, свьрзани с теглото.

# 220
  • Мнения: 14
. по всичко личи, че Д-р Спирулинова, е в дълбоко убеждение в собствената теория. противоречието възниква единствено от потвържденията за положителен ефект при множество хора. повече, отколкото се случва при "плацебо" ефект.
. известна доза некоректност има в обстоятелството на твърде яркото представяне на контра-тезата. считам, че всички достатъчно добре разбрахме същността и.
. медът има значително количество полезни вещества. непременно е да се гарантира неговият произход. приницпно не би следвало да има проблеми при използване на Стевия.

# 221
  • Мнения: 800
Голямо дете - липсата на вит.Д при бебетата предизвиква рахит, а при майките - остеопороза. Но... и вит. Д не може да се патентова, затова го замитат под килима. Нещо като нивалина - препоръчват го за детски паралич, а си траят, че лекува Алцхаймер.

veihaivei - протеин изолат + фитнес = бодибилдинг. Не прекалявай с тренировките, за да не загубиш част от обемите.

Голямо дете - рибено масло пия от две години. Първото нещо, което ми се оправи беше кървенето на венците. Радвам се, че и ти почваш с успехите.

asito80 - а, тука е значи темата за  Lupus. Рибеното масло може да се комбинира с всичко. Когато пациентът пие единствено Plavix (за разреждане на кръвта) трябва да предопреди кардиолога, че пие рибено масло и дозата се коригира.
По въпроса за холестерола - да се промени цялата стратегия на ползването на мазнините! Описал съм го по-назад - зехтин, рибено масло, тахан. За хормоните не се бой. Имаше нататък и друг въпрос свързан с критическата, там ще ви дам решение.

ell_ell - добре дошла на борда. Вече писах, че най важното качество на рибеното масло е количеството му. Разумно е периодически да се сменя вида на маслото, но не се хвърляй на скъпи масла под никакъв предлог. Просто пий повече от по-евтиното. И не забравяй останалата  част от диетата.

desi_sunshine - на бебетата изписват стандартно 2 капки вигантол против рахит. Но ако в храната(кърмата) няма достатъчно калций и магнезий - полза никаква.
Аз препоръчвам вит.Д като просто, ефикасно и много евтино средство за повишаване на имунетета (особено против настинки и грипни заболявания). Това е друга бира. И най- важното - свободно може да се дава на бебета и без рахит - за имунитет. А и на майките. Че е безвредно - няма нужда да ви убеждавам. Но не забравяйте, че детските лекари знаят само за рахита.
А за суровата риба - в нея има толкова много  ЕМК, че винаги ще остане достатъчно непрепържени. (в 200 г тлъста риба - 40-50 г мазнина.) Е, не се престаравайте с пърженето.

Голямо дете - за кърмачки препоръчвам 4 капсули рибено масло дневно (за човек и половина) заради мозъка! Балансът на мазнините си е отделно.

alpha_beta в твоя случай следва да пиеш то 6 капсули х 500 мг.
Можеш да се изрусиш на кичури.  Не си тъпа ти, темата е сложна. И не се описва лесно и разбираемо в постинги.

desi_sunshine - въпросите ти са основателни. Как извличат палмовото масло в Индонезия не знам, но плодовете, от които го получават са много тлъсти и пускат много мазнина. Предполагам (без да съм сигурен) че и палмовото масло и зехтина и слънчогледовото олио се екстрахират по сроден начин. Аз също ползвам палмолеин на "Олинеза", веднъж взех от Била едно на някаква ямболска фирма - разлика няма.(май беше по-гъсто или пък времето беше по-студено). Най-големите производители в световен мащаб са Малайзия и Индонезия.

Нерафинираното олио е мътно и не е избистрино. Това е. Иначе - пак 70% LA.

Третият ти въпрос е по-сложен. Първо, за готвене до 100тина  градуса препоръчвам зехтин( супи, манджи). Царевичното олио съдържа около 60 % LA, така, че полза никаква.
За оризовото олио не помня да съм правил анализ. Вичко стана така:
От огромен списък от мазнини избрах достъпните - тия които съм виждал. От тях избрах по-евтитите - няма смисъл да анализирам бадемово масло, например. Все пак става въпрос за готвене, а в едно домакинство едно шише олио отива за 7-10 дни. Из между останалите мазнини - масло, мас, олио, соево олио, рапица, зехтин, гроздови семки, сусамово и др., съобразно процентното съдържание на мастни к-ни с 0, 1, 2, 3 и повече двойни връзки определих пържилениндекс така:
Наситени 48% х1 = 0,48
Мононенаситени 17% х 50 = 8.5
С две двойни връзки 30% х 90 = 27
с три...

Сумирам = резултат.
Коефициентите 1, 50, 90 са от една таблица за нестабилността на мастните киселини. Ако ви интересува, ще ви дам данните за всички мазнини, които съм смятал, но ще трябва да поровя в къщи. 
За оризово олио не помня да съм смятал. Колко струва?

Сега ще прекъсна, че ако спре тока, ще изрева на умряло.





# 222
  • София
  • Мнения: 2 531
Пинки, добре дошъл отново сред нас!  Heart Eyes

Значи с рибеното масло да пием и витамин Д под формата на капки вигантол

/това съм го давала на бебето ми преди 16 години... Confused/, правилно ли разбрах?

И по колко капки да пием ние жените, дето още не сме в критическата но сме

поели по тази пътека на половината път?

# 223
  • Мнения: 800
desi_sunshine  - видях следващият ти постинг, въпросите ти стават обширни. Ако се интересуваш сериозно, обади ми се на лични, ще ти дам телефона, а там мога да ти обяснявам надълго ина широко. Само дето ми стана много писането...
Апропо: на никоя от събеседничките не съм виждал очите. На няколко съм чувал гласовете, за да им отговоря на някой по-обширен въпрос, който предполага  размяна на повече информация. Не се страхувайте, на никого няма да направя "недостойно предложение", само ми идва много писането.

Голямо дете - това , което купуваш е палмстеарин - твърдо палмово масло. То трябва да замеси маргарина .За пържене и печене препоръчвам палмолеин - жълти туби от 1, 2, 3 литра на "Олинеза".(Е може и на друга фирма. А палмстеарина би бил подходящ в сладкарството, предполагам. А във фритюрник трябва добре да се отцежда пърженото

desi_sunshine Зехтина помас има същият маслен състав, както Екстра върджин, но е пресован заедно с костилките. Отзад трябва да пише: мононенаситени ~70 %, полиненаситени  - 9.1-10 %.Не повече! Разбира се, ако е вярно... Избягвайте салатен зехтин, който си е чиста смес на олио със зехтин. Аз си купувам от Била едни гръцки тенекии от по 3 литра помас за около 18 лв. Беше май Родон, ако се не лъжа. А за салата - Екстра върджин от различни марки. Преди имаше един португалски  Oliveira da Sera (ако правилно го пиша).Впрочем, препоръчвам зехтин в кутии, не в шише, за да сме сигурни, че не е пълнен в България.

...просто Асса... - тежък въпрос. Щом в сиренето слагаха палмово масло, какво ли слагат в маслото? Може би маргарин, може би мас или палмово? Не знам... Ако можете де си го позволито - купувайте немско. Или Президент.

alpha_beta тахана няма значение дали е лющен или не - останалото са фибри. Но запомни магазина - там можеш да си вземеш и сусамово олио и ленено масло в шишета.
А от тахана трябва да ядеш 2-3 супени лъжици дневно. Видях тахана - аз ям друг, от арабските магазини на Женския пазар. Но кой е по-добър, не знам. Можеш да ги сменяш.

veihaivei  в грешка си. Виж материала във Wikipedia за Olive oil.

Офтопик - засягаш темата за  ноотропиците, а тя е безкрайна. Живот и здраве, и до там може да стигнем. Само погледни как действат препаратите за Паркинсон на здрави хора и свят ще ти се завие. Но да спрем до тук. Край на офтопика.

Кюбит - ти пиеш:


Alpha-Linolenic Acid [GLA] (omega-3)     550mg
Linoleic Acid (omega-6)                         130mg
Oleic Acid (omega-9)                   120mg

Alpha-Linolenic Acid (това не е GLA, a ALA) - добре
Linoleic Acid  - съставлява70 % от олиото!
Oleic Acid (omega-9)  - съставлява 70 % от зехтина!!

Помисли си на каква цена ти пробутват олио! Затова:

Не пийте комбинирани масла и комбинирани витамини!

В твоя конкретен вегетариански случай е най добре да си купиш течно ленено масло (виж по-горе) и да пиеш поне една супена лъжица от него. Рандеманът на преоблазуване е нисък, но това е положението.


Palia това е вярно , но не винаги. Впрочем, така се добива и олиото. (Помните ли една експлозия в една маслобойна преди 2-3 години? От екстракционния бензин беше.

В_и_В_и проблемът е следният - мастните киселини за деца задължително съдържат и омега-6, които заедно с омега-3 са необходими за изграждане на мозъка. Но това е някъде до 3 годишна възраст. След това ви трябват само омега-3 т.е. Fisch Oel (нямам умлаути). Не пишеш на каква възраст е дъщеря ти, но ако може да гълта малки капсули, няма проблем. Магнезий и цинк е хубаво да пие, но имам чувството, че тази комбинация на пликчета е доста скъпа. Потърси само рибено масло и отделно магнезий (в България има, сигурно ще се намери и в Германия - а, сетих се: магнезиев оротат - Magnesium Orotat - немско производство, пиех го през пролетта.

mamka Вече споделих, че настойчиво препоръчвам да не се купупват комбинирани  препарати. Пише, че съдържат много неща, а в същност количествата са символични. За ващия случай - Attention Deficit Disorder - неспособност да поддържа вниманието препоръчвам единствено чисто рибено масло и отделно магнезий. Тъй като магнезият е на таблетки - когато и ако може да пие таблетки. За рибеното масло - или на капсули или течно - Eskimo kids. Всичко останало го има в храната.

krikri Тази добавка е много подходяща, пил съм я, но е много скъпа. Не знам кое те безпокои - таханът или меда. аз го ям без мед. Не е неприятно.

azira - по горе препоръчах зехтин да се купува не в бутилки, а в тенекиени кутии. По-трудно се пакетира в българия. И четете какво пише! За маслото - също. Без да насаждаме параноя - отваряйте си очите.

Почивка, че не съм ял.

# 224
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 487
Едно от предимствата на рибеното масло от черен дроб на треска, които се изтъкват тук (Исландия), е именно естественото съдържание на вит Д. Дори е възможно да бъде давано на деца от 1-2 месечна възраст (вместо капки). Други лекари препоръчват капки АД до захранването (около 6 мес.), а след това вече рибено масло.

Една скоба само отварям. Не всички рибени масла от черен дроб съдържат естествен вит Д. Възможна е при пречистването естествените съставки да се отделят, а след това да се заменят със синтетични витамини. Така съм чела.

Общи условия

Активация на акаунт