Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 131 400
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 572
 cheers   Пантера, добре дошъл отново тук! Темата май е в разгара си...а ти си мислеше в началото, че може и да няма интерес.

# 226
  • Мнения: 20 019



В_и_В_и проблемът е следният - мастните киселини за деца задължително съдържат и омега-6, които заедно с омега-3 са необходими за изграждане на мозъка. Но това е някъде до 3 годишна възраст. След това ви трябват само омега-3 т.е. Fisch Oel (нямам умлаути). Не пишеш на каква възраст е дъщеря ти, но ако може да гълта малки капсули, няма проблем. Магнезий и цинк е хубаво да пие, но имам чувството, че тази комбинация на пликчета е доста скъпа. Потърси само рибено масло и отделно магнезий (в България има, сигурно ще се намери и в Германия - а, сетих се: магнезиев оротат - Magnesium Orotat - немско производство, пиех го през пролетта.


Пинкпантер, много ти благодаря Hug
Дъщеря ми е на 2 год и 6 месеца. Нямах представа, че заради мозъка до 3год. е хубаво да се пият и двете омеги. Мислех, че Омега 6 повече се набавя от храната. Аз не държа да пие цинк и магнезий, но док. не можа да намери друг препарат за деца само с Омега3 . Намери само този с цинк и магнезий, който е за деца над 4год. и ми каза да й давам половин доза.

Сега в крайна сметка май е по-добре да й купя рибено масло, съдържащо Омега 3 и 6 нали?

Междувременно започнах да й давам по 1чл олио от ленено семе, докато реша какво рибено масло да взема.

# 227
  • Мнения: 20 019
Когато живееш до океана - ок, хапваш прясна океанска, но ако жевееш на Черното ни море? Винаги съм се чудила тази прясна океанска риба, която се продава прясна ли е или прясно размразена Rolling Eyes
Ето една статия за прясната риба. Не е за скумрията, но напоследък на доста места чета за замърсяване на океанската риба с тежки метали.
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-th … atfish-gray-sole/

Аз лично риба не понасям. От дете не ми е вкусна и не виждам смисъл да се насилвам да ям риба през ден.
Бях купувала преди време капсули май на Тетесепт (от Германия). Бяха изследвани от Оеко Тест за тежки метали и имаха оценка отличен.

# 228
  • Мнения: 2 871
Когато живееш до океана - ок, хапваш прясна океанска, но ако жевееш на Черното ни море? Винаги съм се чудила тази прясна океанска риба, която се продава прясна ли е или прясно размразена Rolling Eyes
Ето една статия за прясната риба. Не е за скумрията, но напоследък на доста места чета за замърсяване на океанската риба с тежки метали.
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-th … atfish-gray-sole/

 Sick...За пангасиуса бях чела, но това е...гнусно....направо не знам каква риба да купувам вече Tired

# 229
  • Мнения: 800
Кюбит, ALA се трасформира в EPA 7-10 % Малко е. Потърси си Liquid Flax Oil - няма капсули, няма желатин и е по-евтино - можеш да пиеш повече.

veihaivei - увличаш се. Продуктите от САЩ се обмитяват, облагат с ДДС. А за транспортните разходи, да не говорим.  Ако някой ти ги купи там и ти ги донесе - може.

pepelia6kata - всички мазнини са еднакво калорични - кръгло 900 ккал /100 г.  По-малко калорични, няма. Но трябва да знаеш, че се пълнее от въглехидрати, не от мазнини.
Маслото от канола е подобно на рапичното. Генетично модифицирана рапица произвежда мазнина без една транс-мастна киселина. След това чрез дълбоко замразяване се отделя част от линоловата киселина омега-6. Не знам да го има в Европа.
Аз пия по 4 капсули рибено масло дневно.

krikri - сега ти разбрах въпроса - да таханът е около 750 ккал/100 г. НО сезаминът и еписезаминът способстват за изгаряне на мазнините освен в митохондриите на клетките и в пароксизоми и по този начин способстват зо отслабването. Но това е друга тема. Просто таханът не го включвай в енергийния баланс.

dami - очевидно става въпрос за общия холестерол 6.03.  Значи направо: пий по 4 капсули рибено масло +2 супени лъжици тахан. Първо - ще си урегулираш стомаха. Второ - тахана мощно защищава черния дроб (включително от мастни вакуоли). За калориите  не мисли - виж по-горе. Претегли се, спазвай предписанието и след месец пак се претегли. От друга страна е хубаво да намалиш въглехидратите.

И не е зле да да си изследваш щитовидната жлеза - при ендокринолог, разбира се.

Snow4eva - така е, а по-горе се разбрахме да търсим зехтин в тенекиена кутия - по-сигурно е.

Dr_Spirulinova  - не знам как да коментирам... Описанието ви е достойно за перото на Едгар Алан По. Все пак  нещата не са толкова черни. Заслужава си да се замислите над метаболизма на омега-3 и омега-6 мастните киселини под въздействието на ензимите липооксигеназа и сиклооксигеназа и производните простагландини, левкотриени, тромбоксани и резолвини. Изграждането на мозъка в голяма степен от арахидонова к-на и докозопентанова киселина също е извън съмнение. Подтискането на TNFalfa, инттерлевкин 1б, интерлевкин 6, инхибирането на NFкB... готов съм за по-задълбочена дискусия, но не му е тука мястото.

Maria-Iva Дозата, която бих препоръчал за жени включва 540 мг ЕРА и 360 мг DHA . при тебе мазнините общо са 2 гр (= 2 капсули от нашите) Прибави още две капсули от твоите за да станат общо 6 (= 3 г).

Dr_Spirulinova - официалната (mainstream) медицина се основава именно на това - доверие във фармацевтичните компании и недоверие към всичко извън тях. Да - рибеното масло не идва от тях. Само че...вече имах възможност да кажа,че тези компании покрай огромният си интелектуален потенциал имат морал на наркодилъри. именно това се налага да компенсираме ние, със значително но-малък потенциал.
Няма да споря с Вас. Ще си позволя само да кажа, че неколцина вои познати, на които им беше писнало да пият рибено масло го спряха. След 3-4 седмици хукнаха през глава да си купуват отново. Просто всички болежки , за които бяха забравили се появиха отново.

Бъдете здрава!


desi_sunshine - това, мисля, го обсъдихме. Пълнее се от въглехидрати, не от мазнини.

А таханът може да се яде без нищо. Ако ще си го подслаждате - всичко по ваш избор.

alpha_beta - за рибеното масло  казахме достатъчно. а вит.Д трябла да се пие:
1. като имуностимулант против грип + всички други настинки
2. Против остеопороза - калций и магнезий се усвояват само вприсъствие на витамин Д.
Пийте по 3-4 капки дневно. Просто вигантол е най-евтиният вит.Д.
А за менопаузата - като му дойде времето.

ЧеКа  в черния дроб от риба естествено присъства вит.А. Вит Д може да има само ако се добави допълнително, както в САЩ го добавят в прясното мляко.

В_и_В_и при уточнените условия бих препоръчал течно рибено масло -1 чаена лъжичка и 1 лъжичка ленено дневно - в него има и омега-6. След шест месеца, ще видим. А, и по две капки вигантол.

Тук също продават пангасус. Веднъж купихме, опитахме я и нахранихме уличните котки. Засега жертви няма. Но за ядене - не става.

  
МамиБлю миналата седмица гледах да те зърна в Добрич, но се беше скрила. Все пак радвам се че си тук.

# 230
  • София
  • Мнения: 388
PinkPanther благодаря за темата ,изгълтах я за отрицателно време, много добре ми дойде  Grinning.

Имам едно въпросче-понеже моята половинка е с общ холестерол 8,32 (от няколко години насам бавно и постепенно расте числото) и все се кани да ходи да го тъпчат със статини, най-накрая успях да го убедя да пробва с тахан,само че малко е гадничко да се яде чист  Sick,дали някой не може да сподели с какво да го смесваме?

PinkPanther малко е встрани от темата,но имаш ли идея гадния холестерол каква му е връзката със щитовидната жлеза- мъжа ми от години пита ендокриноложката си и тя все му разправя,че няма такава връзка, но той е склонен да се съмнява, защото откакто му откриха Базедова болест, холестерола расте ли расте  Sad. Благодаря.

# 231
  • SA
  • Мнения: 3 357
Врьзка между холестерола и функцията на щитовидната жлеза разбира се, че има. Малко ми е чудно ендокринолог да не знае за това. Обикновено хипотиреоидизма/ намалената синтеза на хормони/ е причина за висок холестерол. При вашия случай е обратно- жлезата сврьхпродуцира хормони , но ето какво обяснение открих в тази статия:
http://www.wrongdiagnosis.com/news/thyroid_disease_can_affect_ch … sterol_levels.htm

"Hyperthyroidism can result in an artificially lowered cholesterol level. Thus when hyperthyroidism treatment must be carefully monitored to ensure the cholesterol level does not increase as the treatment takes effect."

Явно при започване на лечение за хипертиреоидизьм е вьзможно завишаване на холестерола и може би точно това се е случило с мьжа ви.

# 232
  • София
  • Мнения: 3 090
PinkPanther  Hug много ти благодаря за отговора и се запътвам към буркана с тахана  Laughing дали има проблем всъщност да се приема вечер?
PinkPanther, обсипваме те с въпроси, но просто трудно намираме отговори  Laughing Да организираш семинар  newsm78

# 233
  • Мнения: 113
За тахана-от някъде чух(четох?),че трябва да се взема на гладно.Има ли нещо вярно?

# 234
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 536
ЧеКа  в черния дроб от риба естествено присъства вит.А. Вит Д може да има само ако се добави допълнително...

Може ли референции, защото аз съм чела друго. Примерно, че в производствения процеса на олиото е възможно отстраняването на естествено присъстващите витамин Д и А, след което или се връщат обратно и/или се заменят с (прибавят допълнително) витамини от друг източник. Това противоречи на твърдението, че в черния дроб няма витамин Д.  Rolling Eyes

# 235
  • Мнения: 21
Молекулярна дестилация -> така ми казаха там където питах. Къде ви казаха така, една приятелка ли ви каза, Google ли ви каза ?... Новия прах за пране изпира по добре и е най бял.
Прясна океанска риба ядат  милиардерите ако им е вкусна и ако частния им хеликоптер им донесе такава или най обикновените рибари живеещи на брега на океана. Към коя група спадате вие ?
Жива щука съм виждала само в Метро ( изтормозена и с петна от лишеи в аквариума), някой ресторант може да купи жива  5-15 кг/бр, за единична консумация но в частен дом и то редовно.?

Ще се включа  в дискусията когато разполагам с факти относно неописаните в състава вещества, остатък от рафинирането и консервантите в масово разпространените хранителни добавки неподлежащи на контрол.  

Океанската риба е замърсена с тежки метали но рибеното масло не е защото не се прави от риба  Simple Smile
Отивам да си купя хрущял от акула - капсули, масло от черен дроб на моруна - капсули, мас от сьомга от развъдник,   и ще си сглобя цяла изкуствена  риба.

Дори за миг не си помисляйте че съм заядлива. Оскърбена съм че не съм попаднала за толкова години на рибено масло задоволяващо капризите ми.
По долу ще пусна малко инфо без да съм питала преводача ( надявам се да ми прости )

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 02:18 от Dr_Spirulinova

# 236
  • Мнения: 21
Твърди се, че основният и най-популярен източник на DHA и EPA е рибеното масло. Все пак, не всички рибени масла са добри източници на тези мастни киселини. Най-високите нива са в сьомгата, рибата тон, сардините, пъстървата и корвината, но в много рибени масла (добавки) се съдържат само масла от една от тях -сардината. Останалата част се състои от масла на по-евтини и по-малки риби като скумрията и хамсията. Някои производители заявяват, че е така, защото те са с по-ниско замърсяване, но замърсители са намерени във всички мазни риби.
 
Рибеното масло за добавки идва главно от рибната промишленост на Перу и Чили. Европа, Африка и САЩ съставляват останалата част от пазара. Рибата, използвана от тази промишленост, е предимно хамсия, сардина, скумрия и риба, подобна на херинга, която използват специално за рибено масло, рибено брашно и за хранене на животни.

Рибеното масло може да бъде в няколко форми: натурално или химически изменено и може да бъде стабилно или нестабилно. Натуралните рибени масла имат максимална концентрация 38%. Всички други масла с по-висока от тази концентрация са химически изменени и в тях влизат три различни типа: тези, съдържащи триглицериди, където мастните киселини са химически изменени; тези, които съдържат етилови естери и тези, които имат свободни мастни киселини. Натуралното рибено масло съдържа баланса на всички мастни киселини в рибата. Макар че химическите модифицирани добавки могат да имат висока концентрация на DHA и EPA, те не са се доказали като по-ефективни.

Получаването на DHA и EPA от консервирана риба също не е добра алтернатива. Макар че консервираната риба, както се смята, съдържа някои основни мастни киселини, те се загубват в по-голямата си част по време на дългата преработка. В натуралното рибено масло, основните мастни киселини също се загубват при готвене и заменянето им с по-евтини хидрогенирани растителни масла, обикновено от маслини, слънчоглед или соя.

Както видяхме в Причина № 1, консервираната риба, също съдържа замърсители, включително живак, както и други вещества, които не са отбелязани на етикета, но са позволени от правителствените наредби. Другият проблем, не е лесно да се прецени количеството консерви риба, което ще трябва да изядем, за да получим необходимите DHA и EPA. Например, EPA / DHA съдържанието в 3 грама риба тон (консервирана във вода) е приблизително 0,24%. За да изпълним препоръчваното потребление от 1 грам дневно, може би ще трябва да изядем още 12 такива.

Както беше споменато по-рано, отглежданата (във ферми) риба почти не съдържа омега-3 мастни киселини, освен ако не е хранена със значителни количества рибен скрап. Тъй като повечето риби са хранени с растителни протеини, съдържанието на ценните киселини омега-3 е нула в сравнение с океанските риби, които се хранят с планктон. Интересното е, че планктона в студените води съдържа повече омега-3, отколкото в топлите води.
 
                 
 
Хидрогенираното или частичното хидрогенирано рибено масло е популярно в такива страни като Холандия, Норвегия, Великобритания, Чили, Перу и Южна Африка. То не само е източник на вредните транс-мазнини, но е и беден източник на омега-3 мастни киселини, главно, защото процеса на хидрогениране елиминира почти всички EPA и DHA киселини.

Фармацевтичен клас рибено масло е термин, който бе въведен за разделяне на долнопробните добавки с рибено масло от добавките на производителите, които се опитват да предлагат приличен продукт. Обаче, тъй като няма определени стандарти за този термин, не след дълго масово започнаха да си го прикачват и използват. За някои, фармацевтичен клас означава концентрирано количество на EPA и DHA в техните продукти, а за други, това означава липса на примеси и замърсители.

Ситуацията продължава да показва, че повечето хранителни добавки с рибени масла, които се предлагат в магазините и аптеките, очевидно дори не отговарят на стандартите на този отворен тип дефиниция. Според някои производители са нужни около 100 галона от здравословния хранителен клас рибено масло, за да се произведе един галон фармацевтичен клас рибено масло. Но дори това не е твърдо определено. Просто зависи от етиката на всеки конкретен производител. Д-р Бари Сиърс, който по общо мнение бе сред първите, които въведоха термина фармацевтичен клас, бе толкова отвратен от всичко това, че промени името на своя фармацевтичен клас продукт на ултра-рафиниран.

Съгласно доклада на потребителите от Международни стандарти за рибено масло (International Fish Oil Standards), 16 стандарта за качество бяха събрани в система на 5-звезден рейтинг, която ще показва най-добрите нива на качество и чистота. Макар че този доклад съдържа списъци с различни продукти, които отговарят на техните "потребителски" стандарти, нищо не бе отбелязано по отношение на това дали някои или всички са получили този пълен 5-звезден рейтинг. За да бъдем честни, именно, тези продукти, ще се опитват да поддържат високи стандарти за качество.

Използвани съкращения:
EPA (eicosapentanoic acid) - неосновна мастна киселина
DHA (docosahexanoic acid) - неосновна мастна киселина

Източник:  www.innvista.com

# 237
  • Мнения: 21
Пак без позволение на автора на превода ( ако ме помоли ще затрия текста )

Чували ли сте: сол и захар не трябва да се ядат?! Сметана и масло: просто смърт. Яйцата - закуската на мъртвеца... Колко неща не трябва да се ядат, за да умрем здрави! (от улицата)

Когато подготвях материал за статията един факт се оказа толкова фантастичен, че даже моите домашни "скептици" бяха поразени. Известно е, че ние сме съставени от няколко трилиона(!) клетки. Само еритроцитите - 2.5Х1013! Ако го изречем звучи така: 25 трилиона червени кръвни телца. Представете си председател на какво "стопанство" се явява всеки един от нас! За да работи това стопанство единно, желателно е да познаваш своите работници поименно. Ами ето, запознайте се...

Незаменимите...

Клетката се състои от ядро, цитоплазма и е оградена от околната среда с ограда - клетъчна мембрана. За да оценим фантастичната сложност на материала, който природата използва за толкова важно дело, нека си представим клетката като девет етажен дом, стените на който са с дебелина всяка... 0.8 см.! Впечатлително, нали?! Особено, ако се отчете какво голямо натоварване носи и какви функции изпълнява този орган. И при това си представете нивото на изискванията, предявявани от природата към тяхното строителство и "капитален ремонт".

Главният строителен материал на обвивките на клетките са фосфолипидите (60%). Това са такива мазнини, в които към неутрална мастна киселина се присъединяват молекули носещи заряд. Във водна среда такава "попова лъжичка" се държи еднозначно - към молекулите на водата поставя заредената "глава", а страхуващата се от водата "опашка" се обръща на другата страна. Мембраната се строи от два слоя такива молекули по строг сценарий - мястото на всяка "тухличка" и нейните характеристики са предопределени от майката - Природа или по-точно в наследствената информация, получена от родителите. И ако грешките при строенето на дома за живеещите е главоболие, то за клетката - е смърт. Лъвската част на мастните киселини във фосфолипидите представляват строго определени ненаситени мастни киселини, който не се синтезират в организма на човека. Наричат ги незаменими или витамин F.

Освен участие в структурата на мембраната те влизат в състава на мастните слоеве и защитават нашите органи от механични повреди. Обаче, тяхната главна функция се явява участието им в механизма на регулацията във вид на тъканни хормони - простагландини, като техни предшественици. Това е изключително важен регулатор на здравето. Те активират или подтискат възпалителните процеси, разширяват или свиват съдовете и дихателните пътища, повишават или понижават кръвосъсирването, температурата на тялото и имунните реакции на организма. Те непосредствено участват в развитието на атеросклерозата, диабета, бронхиалната астма, автоимунните и алергични заболявания.

Едва не загубихме...

В зависимост от разположението на двойната връзка в молекулата, съвременните биохимици делят незаменимите мастни киселини на омега 3 и омега 6 киселини. От тях клетките самостоятелно синтезират или "активиращи", или "подтискащи" простагландини. За поддържане на оптимално здраве природата изисква присъствието и на едните и на другите в определени пропорции. А това зависи от съотношението на техните предшественици в храната на човека и трябва да бъде – омега 6: омега 3 = 5: 1. При нашето хранене това съотношение е 40-50: 1. От това произтича съществено изкривяване и както казва науката, именно това, способства за цял букет от заболявания.

Съпрузите Джордж и Милдред Бур открили "незаменимите" в далечните 20 години на миналия век и ги нарекли витамин F (fat - мазнина, англ.). В тези години откритията следвали едно след друго и "блясъкът" от ефектите на витамините от група „В” затъмнил скромните успехи на "незаменимите". С времето те дори отпаднали от списъка на витамините. Сега към тях се отнасят две полиненаситени мастни киселини - линоленовата (омега-6) и алфа-линоленовата (омега-3). От тях организмът сам може да синтезира други полиненаситени мастни киселини, но в не големи количества. Тези способности притежават само високо специализирани клетки, например, нервните. А клетките покриващи артериите, - не могат. Всъщност това е и "тяхната беда", дефицитът на "незаменимите" в храната лежи в основата на развитието на атеросклеротичното изменение на съдовете.

"Кръглите" прозорци

Специалистите смятат, че хората употребяват недостатъчно количество основни мастни киселини. Освен това, в нашият ежедневен хранителен прием се появяват голямо количество неестествени мазнини, които не се срещат в природата. Това е свързано с... негодните съвременни технологии за преработка на хранителните продукти, не отчитащи изключителната ранимост на химичната структура на нашите "герои". В природата тези вещества имат т.нар. цисконфигурация, когато атомите на водорода се намират от едната страна на молекулата, което я огъва във вид на дръжка на чадър. Нагряването до... 430°С завърта атомите на водорода около оста, молекулата на мастната киселина се разтегля и приема нова, несвойствена за природната киселина транс-форма. И този "урод" се стреми да заеме "своето", предписано от природата място в клетката. Това е - все едно на строеж да докарат кръгли прозорци!

На такива метаморфози "незаменимите" се подлагат при технологичната обработка на хранителните продукти. Например, подгряване, хидрогенизация, обезцветяване и дезодориране на растителните масла. Аз бих поставил задължително на етикетите, освен: "дезодорирано, рафинирано, без холестерол" - БЕЗ НИЩО! А как стоят нещата при маргарините? Както вие вече разбирате, особено чувствителни към това са децата - техния растящ организъм постоянно изисква нови "строителни материали". Направо плакат да напишеш - РОДИТЕЛИ стига се вторачвахте в рекламите, здравето на децата ви е в опасност! Помнете старото правило - Доброто не се нуждае от реклама! Още веднъж повтарям - съвременните технологии за преработка и приготвяне на храната, за съжаление, никак не успяват да се "качат на влака" на науката. Имайте това в предвид!

По-добре - в аптеката

Какво е повлияло за възраждането на "забравения" витамин? Началото поставят холандските учени начело с Джон Дайерберг. Те 20 години изучавали живота и храненето на ескимосите в Гренландия и открили, че хранейки се почти изключително с тюленово месо и риба, аборигените не страдат от сърдечно-съдови заболявания. Накрая, през 1975 г. бяха публикувани данните от най-обширното в историята на медицината изследване. По данни на Харвардския медицински център в него са взели участие повече от 85000 човека!

Оказало се, че заради присъствието на видоизменени, не натурални мазнини в маргарините, тяхното потребление е пряко свързано с риска от сърдечно-съдови заболявания. Оттогава е извършена огромна работа и твърдо е доказана водещата роля на "нашите герои" в процесите на възникване и развитие на най-разпространената и драматична болест на човечеството - атеросклерозата. Намерено е също и тяхното място в развитието на диабета, хипертонията, ревматичните заболявания и мн. други. Най-ценните за нас омега-3 киселини се съдържат в: рибеното масло (естествено в свежо и съхраняващо се при специални условия), лененото масло (много неустойчиво(!) при нагряване, срока на неговата годност е 30 дни!), в специалните отдели на някои аптеки могат да ви предложат препарати специално обогатени с омега-3 липиди.
Витаминно-минерален комплекс с козметично действие                      Витаминно-минерален комплекс за хора, спазващи диета           

В никакъв случай не се възползвайте от услугите на "домашните" разпространители на БАД (биологично-активни добавки), те абсолютно точно не знаят какво има "в техните шишенца...". Омега-6 са по-разпространени в природата. Много от тях се съдържат в маслото от: тиква, соя, бадеми, праскови, маслини, царевица, слънчоглед (напомням, само студено изстискан и не рафиниран), пшеница, облепиха... В аптеките се появи много ценното масло от кедър. Много омега-6 се съдържат в суровините - шам фъстък, кедровите орехи, семки от слънчоглед и тиква. Френското черно грозде (касис) стана "мис свят" - освен витамин С в неговите семена открили витамин Е и... огромно количество омега-киселини и от двата вида. Колкото и да е странно, омега-6 има и в маслото, свинската мас (!) и яйцата, но в малки количества.

Първа цигулка

Появата на дисбаланс при "незаменимите" добре се вижда при заболявания, в основата на които лежи автоагресия на имунната система срещу собствения организъм. Така при ревматизма защитната система атакува компоненти от собствения организъм, което предизвиква възпалителна реакция. Тези процеси отдавна са известни на медицинската наука. Когато определили нивото на омега-киселините се оказало, че на първо място е намалено изобщо, а на второ налице е остър недостиг на омега-3 киселини. Лекарите трябвало да изменят диетата на болните и да въведат в тяхната дажба рибено или ленено масло - оздравяващия ефект настъпвал бързо.

По данни на специалистите подобни резултати се забелязват и при кожната туберкулоза, множествената склероза, склеродермити и много автоимунни заболявания. Мисля, че бурното развитие на "полинозите" в последно време, т.е. алергиите към цветния прашец отчасти е свързан, именно, с посочените недостатъци на храненето. Не трябва да бъдем "висококвалифицирани" специалисти, за да проанализираме своята дневна дажба, за да се убедим, че на омега-мазнини в нея дори и не "мирише"! Но, по природен сценарии тях ТРЯБВА ДА ГИ ИМА! И ако в най-добрия случай те просто не достигат, то в лошия - това са "кръглите прозорци" (деформираните) на нашите мембрани, нарушение на техните функции и... отворена врата за...

Данните за липса на сърдечно-съдови заболявания при гренландските ескимоси, предвид огромната употреба храна богата на омега-3 мастни киселини, предизвикало взривен ефект на публикации за витамин F. Вземайки под внимание ключовата роля на "незаменимите" в организма, сега изучаването на всички заболявания се прави с отчитане нивото на омега- киселините. Оказва се, че те са въвлечени практически във всички патологични процеси. Ще дам само няколко примера: стабилизиране на клетъчните мембрани и нервните окончания на сърцето, благодарение на редовния прием на препарати с омега-3 киселини, този прием помага не само да се възстанови сърдечния ритъм, но и предотвратява неговите нарушения по-късно.

Той също така съкращава на половина броя на пристъпите на стенокардия и повишава поносимостта към физически натоварвания у болните. При ревматоидния артрит едновременно с традиционните схеми на лечение, ако диетата на пациентите се обогати с рибно масло резултатите са прекрасни. Присъдата - "множествена склероза" с помощта на омега-3 киселини "подлежи на обжалване". Недостигът от "незаменимите" при тази група болни, по мнението на китайски учени, има съществена роля в механизма на развитие на тази страшна болест.

Значителен общ дефицит и изкривено съотношение на омега-киселините е намерен от следователите и при различни кожни заболявания. А тяхното допълнително въвеждане е станало задължителна съставна част от лечението на псориазис, екземи и мн. други. Най-накрая заблещука надежда и за астматиците. Страданията на тези нещастници облекчава, както показаха експериментите... диетата. Само една лъжичка ленено масло на ден намаля с 10 единици кръвното налягане при хипертониците! Язвените кризи се предшестват... от дисбаланс и дефицит на "незаменимите". Гениалната фраза - "ние с вилица и лъжица си копаем гроба" - според мен, намира множество достойни потвърждения!

Напред, на сцената!

Действително, досега говорехме за болните и немощните. Нека сега да го направим за здравите! За всеки, който не може да влезе в своите "отеснели" панталони, а за да облечете любимата си рокля не ви помага дори сапуна. Поклонници на изнурителните (безсмислени) диети, можете да се отпуснете! Природата като на шега ви предлага за отслабване... мазнини! Продуктът на 21 век е омега-3 (полиненаситени мастни киселини)! Те стабилизират структурата на клетъчните мембрани, облекчават достъпа на инсулиновите рецептури до повърхността им. Просто казано, нормализират чувствителността на последните към инсулина. В резултат значително се намаля нивото на наситени мазнини (триглицериди) в кръвта и като следствие се намалява тяхното излишно натрупване в "определените" за това места. Остава само да се ограничи употребата на сладко и нишесте и... напред на сцената! След месец ви гарантирам зашеметяващ успех. Дори ако зрител е само вашият мъж...

Оказва се, че не е толкова важно колко мазнини ядем, важно е какви са!

Между впрочем, скъпи читателю, вие чувствате ли, че заедно с цялото човечество стоите на прага на велико откритие? Разгадаването на последните тайни на най-коварния и безпощаден недъг - атеросклерозата? И пак не може да се мине без "незаменимите"... Работата е в това, че в нашите кръвни магистрали цари, както се досещате, идеален ред. Плътността на "транспортните средства " е такава, че не се допускат никакви нарушения. А пък мазнините, както е известно, не се разтварят във вода. Какво е измислила природата за тяхното преместване по кръвта?

Оказва се, че мастните киселини имат свое лично "параходче" за пътешествие, то носи дългото название, което много бързо научават попадналите в болницата - ЛНП (липопротеиди с ниска плътност). Според нормата на него се натоварват "незаменимите" заедно с наситени мазнини в съотношение 10:1. Когато "пасажерите" (омега киселини) не достигат - се променя конфигурацията на "параходчето" и то губи способността "да акостира" при клетката, за да "разтовари незаменимите" мастни киселини. Клетките бият тревога и като компенсация започват да синтезират омега-9 мазнини (само такива могат да правят), от които пък се получават само "лошите" простагландини, активиращи локалните възпалителни реакции. И тръгна та се не видя... С годините ту затихвайки, ту разгаряйки се, този процес поврежда стените на артериите, а организмът с помощта на "универсалната замазка" - холестерина - се старае да отремонтира дефектите. Възникват атеросклеротични петна... Нарушава се кръвопотокът... Хипоксия на тъканите... Нарастват процесите на прекисно окисление... и... Рано или късно този процес завършва печално...

Кухнята - ковачницата на здравето

Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.

Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)

продукт                                           омега-3 киселина                               омега-6 киселина

Ленено олио                                          54                                                                15
Тиквено олио                                        15                                                                45
Кедрово олио                                       14                                                                39
Соево олио                                           11                                                                42
Рапично олио                                        8                                                                  26
Слънчогледово олио                           8                                                                  66               
Царевично олио                                   8                                                                  59
Зехтин                                                   8                                                                  12
Палмово олио                                        8                                                                   9                       
Тиквейнол (БАД)                                   6                                                                 15
Скумрия (сурова)                                  до 5.0                                                            -
Херинга (сурова)                                   3                                                                    -
Палтус                                                    1                                                                    -
Пъстърва                                               1.6                                                                 -
Треска                                                    0.3                                                                 -
Ленени семена (сурови)                       23                                                                  7
Орехи                                                    до 3.0                                                            -
Слънчогледови семена (сурови)        до 3.0                                                   до 1.6

Сега ще я коментираме. На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има "незаменими". Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът, убивайки мега-киселините ражда неестествени "уроди", които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, - зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление "когато гърма удари", няма на кого да се кръстиш.

Мазната риба - това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но, трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.

Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата "доза" омега-3 мастни киселини. Повярвайте, вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.

Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа "старите" рецепти, съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфарктът на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза - невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги... от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните - "железния век", "атомния век"... Да си спомним също - "епохата на великите открития" и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето - "Хилядолетието на Негово Величество Лена "!
Воден разтвор на Л-карнитин      Витаминно-минерален комлекс за диабетици   

Малкото народи, населяващи земята, в миналото не са знаели за него. Самото название "лен" има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като "много полезен". Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са "доживели" до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от... лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението - и бедни и богати - в продължение на столетия.

Лененият "ренесанс"

В началото на миналия век започнали да забравят за него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледът. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на "незаменимите" (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност - 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява "ренесанс".

Вълшебната семка

Както често се случва - майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 - 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини, необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на "незаменимите". Семената са много богати на белтъчини - до 23%(!).

В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 "незаменими" (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводородът е само до 13 %!

Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините - А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.

Предлагам преди употреба механично да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко - вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.

Обяд "според науката"

Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че, по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат - Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!

Великият Авицена е използвал ленени семена при "слузеста кашлица" и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити), то заедно с традиционните медикаментозни лечения дава превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.

Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се "подхранват" отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид - организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!
Воден разтвор на бета-каротин за по-добро усвояване!     Воден разтвор на Q10 и витамин Е, за по-добро усвояване!        Витаминно-минерален комплекс с разделен прием, за по-добро усвояване!

Още една "козметична тайна" за дамите: цвета на лицето е "огледалото" на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва "нашият лен и там е силен"!

И съвършено нова страница в медицинските препарати - лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологичен спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.

# 238
  • Мнения: 21
Пантерке-> на академичен език термини като Катехол О- метил трансферази, делта5 дезатурази и други бълвочи звучат впечатляващо но за масовата аудитория са безполезни.
С теб наистина ще продължим дискусията на лични макар да не се сещам за какво ще си приказваме освен за менюто в рибен ресторант и цвета на розите.
За аудиторията :
От кога термина Прясна храна е неудобен пред консервирана и рафинирана такава, разфасована, овкусена, обезмирисена, лишена от живот, обогатена със  синтетика ?
Да взема да внеса хапчета, щом така настървено сте се разгълтали  Simple Smile Етикета ще е впечатляващ, най добрия на света.  Да видим кой ще отиде в РИОКОЗ да направи молекулярен вакумен анализ на количественото и качествено съдържание. Има кой но дали ще си продаде мезонета на центъра за да плати лабораторните разноски.
Сърдита съм и временно спирам да снасям инфо тук.

Витамин Д - дневна доза 400 единици. Лечебна  доза 40.000 единици. Стоене на слънце 40 минути между 12:00 и 16:00ч, дава 20.000 единици. Витамина под формата на храна или консерва дроб от треска може да бъде предозирван без тежки последици, но синтетичния аптечен е твърде опасен за самолечение без лекарски контрол. Цена за 110 грама дроб от треска в собствена мазнина 3.79 лв/бр ( на дребно в обикновен магазин) или 110 капсули по 1 грам от онези модерните.

Май пропуснах сусамовия тахан. Сусама е толкова богат на мазнини, копнеещи да  грънясат за 5 минути и дори по малко. Когато се смели, овкуси, захароса, пакетира и ви чака месеци в магазина да го купите,( консерванта не го споменах) в него няма нищо полезно освен едни празни калории. Може да вземете пример от мен. Не търсете изумен заместител на меда, просто си купете от познат проверен и съвестен медар пчелен мед. Спасява ви единствено кафемелачката ( уред масово достъпен между 18 и 45 лв ).  Цената на която купувам сусама е 5 лв  за килограм. Избирам много бял на цвят и от нездравословен магазин. В здравословните магазини ми се предлага пожълтял от стоене или купен и внесен гранясал  с  двойна цена. Тук из Варна фирма "Здраве за вас" обикаля света за да открие къде има трето качество продукция. Небеления Био сусам сертифициран по БИОХЕЛЛАС Гърция е 12 лв за килограм.  

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 02:41 от Dr_Spirulinova

# 239
  • Мнения: 1 741
Благодаря за инфото, д-р Спирулинова! Добре ми дойде да си припомня тези неща, а и да науча нови (ако съм ги забравила, сега са ми като нови, какво да се прави - нали заради склеротичния си мозък навестявам точно тази тема Tired). Но нали знаеш, човек има нужда да се увери сам все пак - аз така или иначе вече си пуснах поръчката за добавките и ще се убедя лично дали действат или не. А човек, когато е на зор търси по-бързо действие от това, което може да му донесе промяната в храненето. Разбира се, последната е задължителна. И аз смятам, че кафемелачката трябва да се употребява не за мелене на кафе (аз рядко пия, при това никога вкъщи), а за мелене на полезни неща.
PinkPanther, заинтересувах се сега от вит.Д като казваш какви ползи има, освен общоизвестните нам (а и на педиатрите дори). Мисля, че беше написал някакви дози, но нещо не разбах мерните едници. Затова пак те моля, ако може да провериш колко е хубаво да приемам на ден като кърмачка (надявам се още дълго да кърмя, така че все кърмачески дози ще ме интересуват и за напред ). Поръчах си пренатални витамини, в които в.Д е 400 I.U., но предварително зная, ще кажеш, че не е достатъчно.  Ще търся допълнително да си взема. Моля те, кажи какво точно да търся - Вигантол става ли за възрастни? Аз искам да взема и за детето във връзка с имунитета (зима идва), затова може ли и двете да го пием? За дете на 1.8-2г. до колко капки дневно може да се стига според теб? Това, което казваш - че е безвредно - педиатрите се притесняват от предозиране, когато има опасност от по-бързото затваряне на фонтанелата. На Настя фонтанелата и беше доста малка и затова педи и изписа само 1 капка. Но наистина е по-добре да ти пиша на лични, че много разводнявам вече тука.
И аз си мислех за палмовото масло - за това, че по всяка вероятност принципа в технологиите им е един и същ (с олиото, а и не само). По-важното във връзка с готвенето (със запръжки и пърженето) е % LA и коефициентите за стабилност на МК, за които говориш. Понеже не съм много наясно как да сметна сама и определя полезността (или по-малката вреда при пържене), дори и да разполагам с %-те на участващите в дадена мазнина МК, моля те, когато намериш време да ни пуснеш тези, които си смятал.
Ето оризовото олио, но в чужбинските сайтове сугурно е доста по-евтино:
http://www.bioslunceluna.com/shop/osnovni-hrani/olio-i-masla/ori … lio-alfa-one.html, половин литър, 6.50лв., доколкото виждам не е БИО, за разлика от повечето неща в сайта, но естествено си струва, ако се поръчат много други неща, че да се компенсира цената на доставката, а другите заради това БИО са доста скъпички.
И кокосовото олио може да се използва за готвене - За печене или пържене до 180°. В горния сайт предлагат и от него. Междудругото с добавките си поръчах и от него, главно за козметични цели, но мисля да го опитам и готвено. Също си поръчах и олио от макадамия, ето как го рекламират, заслужава докладване:
http://www.supervits.com/NOW-Macadamia-Oil-Extra-Virgin-Organic-16-oz-P2522.aspx

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 03:59 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт