Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 131 379
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 800
Отново изпадаме в тежка дискусия И не знам за какво е цялата тази ярост. И една остра забележка - Д-р Спиролинова, това което пиша не е бълвоч!!! Ако не сте съгласна по някоя точка и можете да ме оборите - заповядайте!
Цялото ви описание, засягащо физиологичните процеси е точно и подробно. Признавам, че в него има данни, които не съм срещал. Тук няма нито едно противоречие с това, което съм описал в началото.
Категорично не съм съгласен с таблицата за съдържание на полиненаситени мастни киселини. Можете ли да посочите източника? Аз по-късно ще посоча линкове към авторитетните източници, които аз ползвам.
Апропо: Споменавал ли към катехол-О метил трансфераза? Не си спомням Тя, заедно с МАО разгражда допамина, а това не помня да сме го дискутирали.

Ако сте привърженик на лененото семе, бихте могли да го кажете и да се аргументирате. Но аз никъде не съм Ви нападал или критикувал, учтиво се обръщам към Вас, включително и на лични (преди да видя последните Ви творчески писания тук).

Творческата хиперболизация при описването на научни тези обикновено поражда усмивки. Като не ви харесват въобще хранителните добавки от неизвестни Вам фирми, имате избор - Олисалвин на Актавис. Те претендират за "добра производствена практика" и биха могли да задоволят високите Ви изисквания.

Вие приписвате благоприятните резултати от приемането на рибено масло на плацебо ефект. Имаме пракрасна възможност да проверим това. Описаната "оттатък" субстанция налтрексон има едно интересно качество- инхибира плацебо ефекта. Това означава, че ако пациентите от плацебо групата получават минимални количества налтрексон, те не се повлияват от факта ,че получават някакво лекарство. Тъй като на много хора приемащи рибено масло им препоръчах да пробват и LDN, ще им дадем възможност да се"осъзнаят".
Просто, и надявам се, ефикасно.
Целта на тази тема е да посочим на хората какво да правят, а не как нищо да не правят. Ако имате добри идеи - моля, и аз ще чета с интерес.

Мисля, че с Вашите познания като лекар можете да бъдете много полезна - в областта на физиологията, не на технологията.

Тъй като съм на работа и нямам време за обширни излияния, ще спра до тук. Апелирам към един по-сдържан тон и въздържане от лични нападки. Моят речник е не по-малко богат, но не смятам, че трябва да се излагаме пред хората.

Приятен ден!

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 11:44 от PinkPanther

# 241
  • SA
  • Мнения: 3 357
Прясна океанска риба ядат  милиардерите ако им е вкусна и ако частния им хеликоптер им донесе такава или най обикновените рибари живеещи на брега на океана. Към коя група спадате вие ?

Почти познахте. Живея край океана и си я купувам от рибари.

# 242
  • Мнения: 800
cveta3 Връзка има, както ти пише и kameloth. И връзката са... всички хормони.

Тъй като проблемите с щитовидната жлеза засяга цялата ендокрнна система, то при тироидни проблими е напълно възможно синтеза на другите хормони да бъда повлиян.  Най-лесно това може да се провери с изследване нивата на тестостерон и DHEA. Принципът е следният: ПОЧТИ ВСИЧКИ ХОРМОНИ В ОРГАНИЗМА СЕ СИНТЕЗИРАТ ОТ ХОЛЕСТЕРОЛ. Когато нивото на тестостерон, например, падне по някаква причина, от хипофизета се засилва синтеза на лутеинизиращ хормон, стумулиращ лайдиговите клетки в тестисите да произвеждат повече. Същият този хормон от хипофизата стимулира черния дроб да произвежда повече суровина - холестерол. И от тук повишеният холестерол. Това е. При жените процесът е аналогичен, но по-сложен.

Потърсете мнение при друг ендокринолог. И лекувайте Базедовата болест.


Останалите въпроси - след обед. Сега ще поработя за насъщния.

# 243
  • Мнения: 20 018
PinkPanther благодаря за темата ,изгълтах я за отрицателно време, много добре ми дойде  Grinning.

Имам едно въпросче-понеже моята половинка е с общ холестерол 8,32 (от няколко години насам бавно и постепенно расте числото) и все се кани да ходи да го тъпчат със статини, най-накрая успях да го убедя да пробва с тахан,само че малко е гадничко да се яде чист  Sick,дали някой не може да сподели с какво да го смесваме?

Какво му е гадно на тахана. Пък и две лъжици с вода да ги изпие, няма да му стане кой знае какво.
На препечена филийка тахан с мед също е вкусно.
Другият вариант е смелен сусам и ленено семе да се разбъркат в една чаша сок и една чаша вода.

Сирулина, ако няма толкова ярост и гняв в постингите ти, ще постигнеш повече.
Този тон мен лично ме отблъсква, а като гледам и повечето потребители също.

# 244
Сирулина, ако няма толкова ярост и гняв в постингите ти, ще постигнеш повече.
Този тон мен лично ме отблъсква, а като гледам и повечето потребители също.

Защо винаги говорите от името на "повечето потребители"? На мен пък ми харесва чувството за хумор и нишката сарказъм на Dr_Spirulinova. Жалко, че не ги оценявате, а се обиждате...

Прясна океанска риба ядат  милиардерите ако им е вкусна и ако частния им хеликоптер им донесе такава или най обикновените рибари живеещи на брега на океана. Към коя група спадате вие ?

Искам да допълня: Японците се хранят изключително с прясна риба. И тъй като Япония е разпложена предимно в умерения климатичен пояс, то там където ловят рибата, водите са студени, а според първата статия на Dr_Spirulinova планктонът в студените води съдържа повече омега-3, отколкото в топлите води.
В Тайланд, Малайзия, Индонезия, Сингапур и т.н. също се хранят с прясна риба. Тихият океан и свързаните с него морета може би не са толкова замърсени като Северно и Балтийско море и континенталните части на Атлантическия океан.

Отивам да си купя хрущял от акула - капсули, масло от черен дроб на моруна - капсули, мас от сьомга от развъдник,   и ще си сглобя цяла изкуствена  риба.
Grinning
От кога термина Прясна храна е неудобен пред консервирана и рафинирана такава, разфасована, овкусена, обезмирисена, лишена от живот, обогатена със  синтетика ?

Това исках да кажа и аз, когато се включих в първите страници на темата.
Всяка добавка, която човек реши да приеме, трябва да бъде добре изучена, да се оценят ползите и вредите й и да се прецени, дали наистина не може да бъде заменена от прясна храна...

С теб наистина ще продължим дискусията на лични макар да не се сещам за какво ще си приказваме освен за менюто в рибен ресторант и цвета на розите.

Нееее, моля ви. Тук има хора, които поназнайват материята, Dr_Spirulinova, или ако не я познават в детайли, то имат желание да се образоват.

Моля, не си общувайте тайно с PinkPanther, моля, моля, моля!!!

# 245
  • Мнения: 572
Аз не виждам какво Др Спирулинова е написала, виждам какво е преписала. Изрично пише, че информацията е превод от друг автор. И за пореден път се сблъскваме с качество, което много от нашите лекари притежават - умение за зазубряне 100%, чиста логика - 0%.

И това че ти си виждала щука само в магазина си е твой проблем. И аз не съм виждала скумрия в хартиени опаковки, но това си е мой проблем, нали.

Помолихме те няколко пъти да си владееш езика.

Никой не те кара да пиеш насила рибеното масло. Аз като по-проста вече го пия. И се отървах не само от проблемите с венците. Следващо постижение - разделих се със себореен дерматит (слаба форма, но си го имах). Отново искам да подчертая, че не съм се мазала или приемала никакви лекарства или специални шампоани. И това е в общи линии за около 2-3 седмици. Дали пък не ме е излекувал плацебо ефекта  smile3533  Точно мен - едва ли.

# 246
  • Мнения: 800
 Върнах се. Сеа по същество:

Общо за тахана: - на едни им харесва вкусът му, на други - не. На когото не му харесва може да прави всякакви  комбинации да му оправи вкуса. От мед до оцет. Ако не успеете - има сезамин като хр. добавка, но е скъпа.
 Таханът е храна, а не добавка и може да се приема сутрин, обед, вечер или нощем. Преди, по време, след или вместо хранене. Тъй като самият той подобрява изгарянето на храните, неговата калоричност не се взема в калорийните разчети.(в разумни граници, разбира се)

desi_sunshine - все не остава време да развия подробно темата за вит.Д. Затова - накратко:
Вигантолът за бебета представлява вит. Д-3 - холекалциферол. За разлика от вит.Д-2 - ергокалциферол, вигантолът не крие опасност от предозиране. Затова се дава на бебета.
Едно шишенце вигантол съдържа 200 000 М.Е. вит. Д-3. Една капка вигантол е около 660 М.Е.
На бебетата се дават средно 2 капки (1300 М.Е.). Това е страшно много за 3 кг бебе. Но им няма нищо.
Старите норми за вит.Д бяха 400 М.Е. дневно за възрастен. Но тогава не се правеше разлика между вит.Д-2 и вит. Д-3.  Д-2 не допуска предозиране, при Д-3 няма ограничения. Подробности за вит.Д изобщо - тук:

http://www.vitamindcouncil.org/

По въпроса за палмовото масло ще ти дам данните с другите готварски масла по-късно. Тук, в службата стана лудница и нямам време сега.

# 247
  • Мнения: 800
За палмовото масло и другите масла за готвене - я първо разгледайте тази странца! И да не знаете английски таблицата е ясна. Допуснал съм една грешка - пренебрегнал съм кокосовото масло в описанието си. Оказва се, че е с най-нисък пържилен индекс. Остава да се намери на разумна цена. Ето, четете:


http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

# 248
  • Мнения: 800
ЧеКа - оказва се, че ти си права, а аз съм в грешка. Наистина има и вит.Д в черния дроб. Ето ти справка за рибено масло от черен дроб на треска:

http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/628/2

Все пак, прощавай, тия неща ги изучавах сериозно преди 2 години, сега карам по памет.

# 249
  • Мнения: 20 018
Сирулина, ако няма толкова ярост и гняв в постингите ти, ще постигнеш повече.
Този тон мен лично ме отблъсква, а като гледам и повечето потребители също.

Защо винаги говорите от името на "повечето потребители"? На мен пък ми харесва чувството за хумор и нишката сарказъм на Dr_Spirulinova. Жалко, че не ги оценявате, а се обиждате...

Писала съм, че мен лично ме отблъсква. Прочети пак.
Какъв е смисълът от толкова много гняв и емоции? Може съвсем спокойно да изложи фактите, да изложи линкове и всеки да прецени. А не с този яростен и наставнически тон. На кой му се четат толкова дълги постинги с по 10 епитета за отвратителен, повторени няколко пъти Rolling Eyes

# 250
  • Мнения: 10
Здравейте. Аз лично, рядко пиша тук, но постоянно чета. И ще се радвам, ако е възможно, личните пререкания да си ги водите на "лични съобщения". Все и едно, както си четеш книга, съседите да си вихрят дискусията пред теб. И аз се разгорещявам в спорове, но тук сме много хора- поне четящи и е редно да има взаимна етичност. Така повече ще си бъдем полезни, взаимно. Нека продължим напред, усмихнати!

# 251
  • Мнения: 800
asito80 сега видях твой стар постинг относно майка ти. Не, рибеното масло няма никакво отношение към хормоналния баланс. А ако искаш майка ти да се чувства по-добре (а не като в перманентен предменструален синдром) можеш да и купиш един крем за мазане с прогестерон - Progestogel. Съдържа естествен прогестерон и предпазва от много болести. Защото ако на възрастта на майка ти естрогените намаляват около два пъти, прогестеронът намалява сто пъти. Френски е, струва 12 лв и всеки ден се маже с около 2-2.5 см от тубата на различни места с тънка кожа. Изпитано е, няма да съжаляваш.

А, един офтопик - същият крем нанасян върху гърдите, съчетан с пиенето на една билка Saw Palmeto (Serenoa Repens), (която се продава за лечение на проблеми с простатата жлеза при мъжете)  се прилага за увеличаване обема на гърдите. Но става бавно - една буква нагоре за около 6 месеца. Иска постоянство. А, и тогава разни тарикати ви продават крема по 150 лв. Но за някои момичета е въпрос на живот и смърт.

Извинявай за закъснението.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 16:45 от PinkPanther

# 252
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 535
Всяка добавка, която човек реши да приеме, трябва да бъде добре изучена, да се оценят ползите и вредите й и да се прецени, дали наистина не може да бъде заменена от прясна храна...

Точно. Ясно. Лаконично. И вярно. + Критичен поглед към всичко писано, от който и да е тук.

Пространствените постовете на др_Спирулинова обаче не допринасят към дискусията по същество: "Негово Величество Лена" Mr. Green. Но пък е трогателна наивността, с която подценява аудиторията. Театралната й стилистика ме отегчава.  

П.С. Пантера, благодаря, че се изяснихме. Иначе щеше да ми е странно, предвид това, че едно от изтъкваните предимства на рибеното масло, което тук масово се дава на децата (в детските градини е практика), е именно естественото съдържание на вит Д.

# 253
  • Мнения: 800
Моите "пържилни" индекси - колкото по-висок е индекса , толкова по-лесно се окислява мазнината при загряване:

кокосово                5.1
палмово               27.4
свинска мас         31.5
зехтин всякакъв  46.4
фастъчено          52.0
сусамово              58.7
слънчогледово    69.0

Коефициентите отразяват САМО устойчивостта на маслата при пържене и печене.
При студена консумация и при готвене до 100 градуса - супи, манджи, таблицата е неприложима. Коефициентите са линейни, т.е. свинската мас е шест пъти по-неустойчива от кокосовото масло.

Съобразете го с цените и мислете като купувате...

# 254
  • Мнения: 4 806
Пантере, имам въпрос - кравето масло случайно ли е изпуснато от списъка? По мое мнение то ще се нареди след свинската мас и преди зехтина ... Дали съм права?

Общи условия

Активация на акаунт