Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 131 153
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • Tам през Атлантическия океан
  • Мнения: 7 120
А за деца каква марка рибено масло препоръчвате?

Ескимо-кидс от аптеката - около 14.00 лв.


Давам на Алек Ескимо-кидс   Peace хубавото е че има и вит.Д  в него  Grinning

# 466
  • Мнения: 3 743
А за деца каква марка рибено масло препоръчвате?

Ескимо-кидс от аптеката - около 14.00 лв.


Давам на Алек Ескимо-кидс   Peace хубавото е че има и вит.Д  в него  Grinning

От каква възраст може да се дава?

# 467
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
От годинка

# 468
  • София
  • Мнения: 373
След като прочетох тази и други теми си купих Омега 3 на Фортекс и Вигантол.
 Как да ги пия - в смисъл да не се "бият" с други лекарства, които вземам. Ето какъв е случая - бременна съм 16 г.с. Първо сутрин пия Л-Тироксин 0,25, защото имах високо ТСХ /вече се нормализира, предполага се,че е от възрастта и с края на бременността ще се оправи./ Половин час след това не се пие и яде нищо. После пия Магнерот и Но-шпа поради леко отлепване на плацентата. След 2 часа пия Ферофолгама /за да не се намалява действието й от магнезия/. Следобед си бия Фраксипарин 0,3 профилактично, защото съм бременна след инвитро. Вечерта отново Магнерот и Но-шпа, после желязото.
Съжалявам, че стана толкова обяснително, но въпроса ми е къде да вмъкна рибеното и Вигантола?

# 469
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Аз пия 200 мкг ЛТироксин.
Рибеното се пие по време на хранене.
За вигантола няма специална препоръка по отношение на времето преди/по време на/след хранене. По-горе в темата бях пуснала линк към листовката на Вигантол, можеш лично да провериш.
Няма взаимодействия с Тироксин - за омегите- със сигурност. За Вигантол нека Пинко да каже. Аз отскоро го пия, при това не най-редовно, но пък хормоните ми са се раздвижили, та трябва малко да намаля ЛТироксин. Не е от ЛДН.

# 470
  • Мнения: 573
Пинки, върнах се на първа страница и прочетох отново написаното, но за многократното пържене конкретно не срещнах инфо. Предполагам, че трябва просто да умножа вредата по броя на загряванията на мазнината. Поправи ме, ако греша.
Не съм искала да ти създавам ненужна работа. Благодаря за отговора и търпението.
Попаднах на един сайт за палмовото олио. Там пише, че съдържа висок процент наситени мазнини 52%,а те от своя страна водят до повишаване на  LDL холестерола. Същото важи и за кокосовото олио. Вероятно ще го сменя с някакъв рафиниран зехтин, най-евтиния.  newsm78
http://www.answers.com/topic/palm-oil

desi_sunshine, това за първи път го чувам за зехтина, нямам идея дали е вярно. Зависи все пак колко е студено в хладилника.
Ако ще пържиш наистина няма нужда да хабиш екстра върджин, просто не си струва.

Голямо дете, от това което изчетох из нета за пърженето в тиган /диипфрай, т.е. с голямо количество олио/ температурата достига до 190 градуса, дори 175-190 градуса са препоръчителни за пържене. Предполагам на всички им се е случвало да изгорят слънчогледово олио, то има доста висока температура на димене.
http://www.answers.com/topic/smoke-point
Някой видове зехтин, а също и някой други течни масла също имат високи температури на димени.

# 471
  • Мнения: 572

Голямо дете, от това което изчетох из нета за пърженето в тиган /диипфрай, т.е. с голямо количество олио/ температурата достига до 190 градуса, дори 175-190 градуса са препоръчителни за пържене. Предполагам на всички им се е случвало да изгорят слънчогледово олио, то има доста висока температура на димене.
http://www.answers.com/topic/smoke-point
Някой видове зехтин, а също и някой други течни масла също имат високи температури на димени.


Мислех да си спестя подробните разяснения относно пърженето, но явно и аз ще трябва да се пояснявам. Ето един откъс от това, което писах на лични на Деси, защото ме попита:
Процесът пържене започва при 100-110 градуса. Това е изпарението на водата от храната, което започва при тази температура. Същевременно обаче, тъй като тигана е отворен съд, който има досег с околната температура, едновременно с пърженето има едно постоянно охлаждане на стените на тигана и на съдържанието в него. След 3-4 мин. пържене ти или обръщаш това, което пържиш или го махаш от котлона. Така за това кратко време и при постоянния топлообмен не би могло да се достигне температура от порядъка на 200 градуса. Виж, ако забравиш тигана на котлона с олиото (независимо дали ще има нещо за пържене или не вътре) и той седи там 30 мин. например и повече, тогава е възможно да бъде достигната тази висока температура.
С една дума - да, ако пържите в голямо количество олио дълго време (условия подобни на тези във фритюрника) има възможност да се достигне висока температура.
 Но ако не слагате много олио, започнете да пържите още със загряването на котлона и го намалите (както е нормално) за да не ви оплиска печката, то тогава ще се спасите от достигането на висока температура.

  П.С. Линка е чуден. Най-важните масла ги има. Всеки може да сравни температурите и да си решава.
    П.С.С. Явно само аз съм дивачката, която досега не си е горила олиото  Simple Smile . (Умря циганката дето ме хвалеше).

# 472
  • Мнения: 573
По-малко от 10 минути ще свършат работа за изгарянето. Моите котлони са доста силни и бързо загряват.

Цитат
Но ако не слагате много олио, започнете да пържите още със загряването на котлона и го намалите (както е нормално) за да не ви оплиска печката, то тогава ще се спасите от достигането на висока температура.

Няма ли да се напоят с много мазнина!? Ще станат по-скоро варени в мазнина, но не и пържени.

http://www.foodreference.com/html/art-pan-frying.html

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 10:50 от kaigi

# 473
  • София
  • Мнения: 373
Най-много ме притеснява дали няма някакво взаимодействие на рибеното масло с фраксипарина /това е хепарин, разрежда кръвта/, тъй като по-горе в темата беше споменато такова взаимодействие.

# 474
  • Мнения: 573
bora66, рибеното малсло също разрежда кръвта, затова може би е хубаво да се консултираш с лекаря си преди да започнеш да го пиеш.

# 475
  • Мнения: 1 741
kaigi, не е станало въпрос за многократното пържене, понеже повечето пишещи тук или рядко пържим или някои въобще не използват мазнина, т.е. необходимите съдове за това (аз нямам).
А по въпроса за наситените мазнини - Пинки вече изказа не един път мнението си относно действието на тези мазнини върху холестерола. Инфото в нета против тях - е, ами има и различно инфо, включително и Пинки мисли така. Според него не са те тези, които покачват холестерола. Аз лично се доверих на инфото, което касае растителните мазнини с преобладаващи наситени МК, по-точно за кокосовото олио, което има най-много наситени мазнини, само че с една съществена разлика - има средноверижни МК, както и палмовото, т.е. не са като при животинските мазнини. Зависи на кое инфо ще се довери човек...

# 476
  • Мнения: 572

Няма ли да се напоят с много мазнина!? Ще станат по-скоро варени в мазнина, но не и пържени.


Не виждам как ще се напоят с мазнина, ако почти само намажеш тигана с нея. Откъде ще се вземе тази мазнина? И не виждам как едни яйца например ще се сварят в тигана докато ги пържа? Каква вода ще ти пусне яйцето? Или картофите?  Е, със сигурност има и такива, които ще пуснат вода. Затова е личният избор - тиган или фритюрник; варене, печене, варене на пара и т.н.
 Просто ако наистина държиш на диипфрай (т.е. с голямо количество олио/ използвай фритюрник, където всички тези условия (висока температура, много мазнина и т.н.) са изпълнени.

По-малко от 10 минути ще свършат работа за изгарянето. Моите котлони са доста силни и бързо загряват.

 hahaha kaigi , ами намали си котлона за да не ти загори мазнината, какво толкова?

  П.С. Предлагам за готварските си излияния да си отворим друга тема при готвачите. Тук все пак темата е за рибеното масло, а не за тенджери и тигани.

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 14:34 от Голямо дете

# 477
  • Мнения: 800
bora66 - по моето скромно мнение трябва да пиеш както рибено масло (заради двата мозъка), така и вит.Д за усвояване на калция и магнезия и за предпазване от вирусни инфекции. Рибеното масло наистина подобрява реологията на кръвта, но това има значение при хирургически интервенции и в края на месечния цикъл, когато би предизвикал по-обилно кървене. За тебе би било добре да го спреш седмица преди раждането. Какви са потенциалните опасности при инвитро, ей Богу, не знам. Съчетаването с друг лиофилизиращ кръвта продукт е опасно само при наличие на опасност от някакъв кръвоизлив. (най-често стомашен)
Витамин Д не взаимодейства с други препарати, освен че подобрава усвояването на калций и магнезий. Естествено, не трябва да имаш камъни в бъбреците или да си болна от саркоидоза(рядка болест)
Ако попиташ твоя лекар за рибеното масло и вит.Д, най-вероятно да е против. В България битува мнението, че рибеното масло съдържа вит.А, и че вит.Д се натрупва и е опасен. И двете твърдения съм ги оборил, цитирайки редица западни източници. Но едва ли всички се ги чели. А аз и хората около мене ги пием с голям успех от 3 години.

Изборът е твой.  Аз оставам на разположение...

# 478
  • Мнения: 573
Голямо дете, на мен просто ми е интересно как се пържат картофи в две супени лъжици мазнина, но си права, че това е тема за другия подфорум /Между другото пържа рядко и мразя фритюрници. След като си изгорил вече мазнината предполагам е късно да намаляш котлона, иначе и на мен ми е хрумвало  /

За съжалението е трудно да се отделят темите за мазнините и техниките на готвене, колкото и да ни се иска.

desi_sunshine, знам че не е ставало, но просто ми е любопитно, какво се случва.Относно наситените мазнини съм малко объркана, тъй като имам извесни проблеми с холестерола, без да съм на възраст или с наднормено тегло. Това определено ме притеснява и ще се поровя из нета за допълнителна информация.

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 18:34 от kaigi

# 479
  • Мнения: 572


Ето я и готварската тема - за тези които ги интересуват тиганите.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=441198.new#new

Общи условия

Активация на акаунт