Как един удар промени животът ни!

• 26 692
  • 375
  •   1
Отговори
  • Под гъбата
Много мислих преди да разкажа историята  ни и реших че ако споделя с повече хора поне малко ще ни олекне.
Живеем в малък град и децата ни могат вечер да играят до късно.Уличката ни е тиха и спокойна и се събират десетина деца.На 17 август докато си играят единствените момчета от квартала ни деца на 6 и 4 години дошли при момичешката група. Какво са правили не знам Embarassed, но в един момент дъщеря ми се прибра разплакана и след нея децата тичаха притеснени. Едното момче я ударило с камък по главата.Баща и както беше бос изтича да види побойника и в яда си му удари шамар. Извадихме лед, сложих на раната,промихме и почистихме. През това време децата вкупом се надпреварваха да обясняват как дъщеря ми не е предизвикала с нищо това дете а то веднъж я удря с юмрук в главата и малко след това с камък. Родителите на побойника през това време извикали полиция и дойде патрулна кола с 3 полицаи. Те бяха готови да арестуват мъжът ми защото по телефона са получили сигнал че мъж е пребил дете от бой :crazy eyes: Sick.Когато позвъниха на вратата ни, бяхме силно изненадани защото в случая пострадали бяхме ние а не някой друг. Няма да ви разказвам с какви изрази ни обиждаха другите родители, нито пък как полицаите стояха като идиоти и мълчаха. Когато ги питах "защо са дошли? и "какво виждат в момента? те мълчаха. Попитаха дъщеря ми как се чувства и това беше.
Ясно ни е че никой няма право да удря дете, но когато видиш твоето ревящо и безпомощно в яда си всеки реагира различно. Цялата нощ след удара детето бълнува и спа неспокойно,на другият ден беше замяно и с главоболие, кървящ нос и отпуснато. Заведохме я на преглед и лекарите установиха сътресение на мозъка без загуба на съзнание. Правихме ЕЕГ за да видим има ли отклонения. Е, имаше за наше съжаление. Изписаха ни куп лекарства и то доста сериозни,лечението ни ще продължи най малко 2 месеца а след броени дни ни предстои тръгване на училище. За страничните действия на лекарствата не искам да ви пиша защото е някакъв малък ужас.А за моите нощни кошмари и безсънни нощи ще говоря след време.
Сега родителите на детето ударило нашето и причинило ни това искат да съдят мъжа ми заради шамара,  а ние се чудим какво да правим? Нямам представа имаме ли право и ние да подадем някаква жалба изобщо защото адвокатите са в отпуск до 1 септември.

Последна редакция: нд, 30 авг 2009, 11:41 от mama_mima

# 1
Миличка, според мен, мъжът ти е реагирал съвсем нормално. Моят мъж би направил същото в подобна ситуация. Това лято дори налиташе да бие един татко, защото оправдаваше сина си, който беше блъснал нашето дете с един диван! За щастие всичко се размина без пострадали.
Дано детенцето ти се оправи бързо и няма лоши последствия от цялата работа  Praynig. Много е неприятно това, което ви се случва. Сигурно на другите родители им е неприятно, че сте посегнали на детето им, но предвид причината...

# 2
Аз ако бях също щях да го ударя,много преди мъжа ми да пристъпи да види какво е станало.Дано има начин и вие да си потърсите правата,защото вие в момента трябва да си лекувате детето,а на онова момченце нищо му няма от един шамар.Малко шамари му раздават родителите.Дано по-скоро се оправи дъщеря ви и да не се отрази и на учението.

# 3
  • у дома
На първо време е трябвало да си извадите медицинско опне,дано сте се сетили ида подадете и вие жалба в полицията или пък в детска педагогическа стая или в отдел закрила правата на детето...

# 4
  • Бургас
Много съжалявам и аз за случилото се с детето, но и аз да бях, щях да ошамаря другото.
Медицинската документация вие си я имате, можехте да отидете и при съдебен лекар за специално медицинско, но мисля че и с тези документи става.
Ние имахме подобен случай, веднага след инцидента заведох детето при съдебен лекар, а след това подадох жалба в РПУ-то по местоживеене. Викали са побойниците в полицията, карали са ги да подписват предупредителен протокол и това е.
Подавайте една жалба в полицията или прокуратурата, те ще извикат родителите на побойника и поне ще ги предупредят. До отдела за закрила на детето също можете да пуснете жалба.

# 5
  • София

Чл. 130. (1) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129 , се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., попр., бр. 31 от 1982 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.

(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.

...

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

# 6
  • out of space
Настръхнах....Милото детенце...  Cry
Не мога да помогна със правен съвет, само искам да изразя искрените си съчувствия към теб и семейството ти....

# 7
Това е направо ужасно...
Пожелавам ви детенцето да се оправя бързо и да няма никакви проблеми.
Относно останалото, задължително заведете дело, има и свидетели (независимо, че те са деца).
Мисля че ЕЕГто е достатъчно като доказателство, както и прегледа при лекар. Вижте дали може да извадите медицинско.

# 8
  • гр.София
Съжалявам за пострадалото ти детенце, дано се възстанови бързо. Ако правилно съм разбрала, детето, ударило твоето, е на 6 години? В такъв случай съм повече от изненадана от реакцията на майките, оправдаващи поведението на мъжа ти. Щом един възрастен мъж си е изпуснал нервите и е реагирал толкова първосигнално, макар и под влиянието на емоциите, какво да кажем за 6-годишното дете? Ами ако ръката на мъжа ти се беше отплеснала и беше причинил по-сериозна травма на другото дете? Като малолетно 6-годишното дете е наказателнонеотговорно, но съпругът ти е.  Вие, от своя страна, можете да заведете граждански иск за непозволено увреждане срещу родителите на момчето в районния съд по местоживеене, може да искате възстановяването на щетите за лечението на дъщеря ти, както и да претендирате за неимуществени вреди.

# 9
  • out of space
Съжалявам за пострадалото ти детенце, дано се възстанови бързо. Ако правилно съм разбрала, детето, ударило твоето, е на 6 години? В такъв случай съм повече от изненадана от реакцията на майките, оправдаващи поведението на мъжа ти. Щом един възрастен мъж си е изпуснал нервите и е реагирал толкова първосигнално, макар и под влиянието на емоциите, какво да кажем за 6-годишното дете? Ами ако ръката на мъжа ти се беше отплеснала и беше причинил по-сериозна травма на другото дете? Като малолетно 6-годишното дете е наказателнонеотговорно, но съпругът ти е.  Вие, от своя страна, можете да заведете граждански иск за непозволено увреждане срещу родителите на момчето в районния съд по местоживеене, може да искате възстановяването на щетите за лечението на дъщеря ти, както и да претендирате за неимуществени вреди.

Има емоционална страна на въпроса- когато наранят най-скъпото ти, често всякаква логика, възпитание и задръжки падат.....

# 10
  • гр.София
Съжалявам за пострадалото ти детенце, дано се възстанови бързо. Ако правилно съм разбрала, детето, ударило твоето, е на 6 години? В такъв случай съм повече от изненадана от реакцията на майките, оправдаващи поведението на мъжа ти. Щом един възрастен мъж си е изпуснал нервите и е реагирал толкова първосигнално, макар и под влиянието на емоциите, какво да кажем за 6-годишното дете? Ами ако ръката на мъжа ти се беше отплеснала и беше причинил по-сериозна травма на другото дете? Като малолетно 6-годишното дете е наказателнонеотговорно, но съпругът ти е.  Вие, от своя страна, можете да заведете граждански иск за непозволено увреждане срещу родителите на момчето в районния съд по местоживеене, може да искате възстановяването на щетите за лечението на дъщеря ти, както и да претендирате за неимуществени вреди.

Има емоционална страна на въпроса- когато наранят най-скъпото ти, често всякаква логика, възпитание и задръжки падат.....
Ясно ми е, не съм лишена от емоции. Не зная дори и аз как бих реагирала в такава ситуация, но ако ми се случи да ударя чуждо дете ще се срамувам от себе си, няма да търся оправдание.

# 11
  • Sofia
Изчетох цялата тема, дано пострадалото детенце се оправи бързо.
. Ако правилно съм разбрала, детето, ударило твоето, е на 6 години? В такъв случай съм повече от изненадана от реакцията на майките, оправдаващи поведението на мъжа ти. Щом един възрастен мъж си е изпуснал нервите и е реагирал толкова първосигнално, макар и под влиянието на емоциите, какво да кажем за 6-годишното дете? Ами ако ръката на мъжа ти се беше отплеснала и беше причинил по-сериозна травма на другото дете? Като малолетно 6-годишното дете е наказателнонеотговорно, но съпругът ти е.  Вие, от своя страна, можете да заведете граждански иск за непозволено увреждане срещу родителите на момчето в районния съд по местоживеене, може да искате възстановяването на щетите за лечението на дъщеря ти, както и да претендирате за неимуществени вреди.
И аз съм на това мнение. Peace Въпреки, че има емоционална страна на въпроса възрастният може да се подведе под отговорност, но детето не.

# 12

Чл. 130. (1) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129 , се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., попр., бр. 31 от 1982 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.

(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.

...

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

Моля те спри с тези извадки по темите  ooooh!

Случаят е кошмарен. Детето хвърлило камъка е малолетно, но пък съпругът ти автоматично може да попадне под съдебна отговорност. Вероятно има начин да се заведе иск, срещу родителите... Имаш нужните медицински документи. Има юристи във форума, дано се включат.
Милото ти пиленце. Не знам аз как бих реагирала в подобна ситуация.

Последна редакция: нд, 30 авг 2009, 15:44 от Нини (на мама слънчицето)

# 13
Направо ме изумявате с тези коментари!
Какво като детето е малолетно? Това значи, че може да блъска камъни в главите на другите деца, докато получат мозъчно сътресение и понеже не подлежи под наказателна отговорност, значи все едно нищо не е направило ли!?
А това дете няма ли си родители? То като не подлежи под отговорност, те дали не трябва да подлежат?
Изключително неуместно ми се струва да се сравнява един шамар, който най-вероятно не му е причинил и кой знае каква болка, да не говорим за някакви последици, с удар с камък по главата, причиняващ мозъчно сътресение. Все едно да сравняваш пиратка с атомна бомба! Неуместно ми се струва и сравнението между действията на двамата, защото момичето с нищо не е предизвикало удара, докато момчето меко казано е предизвикало бащата.

mama_mima, дано дъщеря ви да се оправи колкото се може би по-бързо и да забрави за ужасната случка. И дано да осъдите родителите на побойника.

# 14
Обърни се за насока към Пела, това е профила и http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=684
Тя е юрист. Знам, че се занимава с бракоразводни дела, но все пак може да те посъветва по адекватно

Общи условия

Активация на акаунт