маймунската тема

• 134 875
  • 974
  •   1
Отговори
# 465
Desi max, имам представа за какво говориш и аз родих по същия начин, без напъни, блъскане по корема, което ми причини такава болка, че първите минути от раждането на детето изобщо не си ги спомням и естествено много разкъсвания. И при мен точно в блъскането взе участие някакъв гаден доктор, в тази връзка и на мен ми се върти нещо такова  в главата, че не е най-доброто нещо мъж-доктор да те изражда.

# 466
  • На бял кон в Pierrefonds

В този случай май предпочитам секциото......

# 467
Двете ми дъщери се родиха едри бебета, не ми спестиха натиска на лакътя в ребрата и при трите раждания, също и системите окситоцин. Но според мен за кръвоизливите в очите и на бебетата и ми и в моите, най вече причина бяха дирижираните напъни "Хайде още един от теб!" Когато нямаш въздух и сили, някой ти притиска с все сила гръдния кош и ти казват, че ако не напъваш с все сила ще изпуснем бебето, се получава всичко друго, но не и нормално раждане, някакво изнасилване си е това.
Третия път бях подготвена да родя у дома, таткото уж беше съгласен, но накрая като видяхме колко наедрях пак, се уплаши от голямото бебе и в крайна сметка отидохме в болница. До последно си бях у дома, до тогава всъщност всичко беше песен. Цяла нощ бях будна, разхождах се и танцувах в някакъв унес и странно вълшебно настроение, убедена бях че всичко ще мине бързо и леко. Но си нямах съмишленик да продължа. А сама, да уплаша 17г си син и 3г си щерка, не посмях. В болницата разбира се ура-тута, туширане, системи щото се оказах със спукан мехур незнайно от кога, бързане, резки реплики... Поне успях да гушна Емма в първата минута, още мокричка и хлъзгава, невероятна. Тати отряза пъпната връв и беше много развълнуван и щастлив. Взех си и плацентата и я посадихме в гадината у дома.
Нищо, в някой друг живот ще раждам естествено.

# 468
  • София
Невероятна тема - надявам се след около два месеца и половина и аз да се разпиша тук и то само с хубави емоции.
За сега съм решила да раждам във вода - така ми се струва, че най-много ще мога да контролирам нещата АЗ; докато ви четох си правих записка за родилния план: кое 'да', кое 'не'...
Сега оставя и да си намеря лекар, който да се съгласи с моя родилен план...
Вярвам че всичко ще ми се получи така както съм си го намислила Praynig

# 469

В този случай май предпочитам секциото......
Точно това и аз имах предвид!Аз съм със секцио,изобщо не съм била толкова зле,а момичето се държи геройски,не се глези!Днес е 20.07.,почти месец,след като е родила,а още не си сяда на дупето!И от тези неправилни стойки при сядане си е навлякла ужасни болки в кръста!Наистина едно секцио щеше по-лесно да го преживее!Тя самата казва,че не ще и дума да чуе за естествено раждане,ако ще има второ дете,непременно иска секцио!Не че и то е цвете за мирисане,но ние в Бг,с тези лекари ooooh!!
radost_i_na ,стискам ти палци,дано не изживееш това,което се струпа на снаха ми! Heart Eyes

# 470
Няма нищо естесвено в подобно раждане... и май не е уместно да се нарича вагиналното раждане в нашите болници така.

# 471
Темата е страхотна и ми действаше оптимистично, преди да родя. Само че и малко плашеща- като се наложи да ми закачат система, се сетих за всички ужасяващи разкази как ще почнат едни зверски контракции веднага.

Бях с изтекли води и без родова дейност, изчакаха ме три часа- едва ли им се чакаше 24 или 48, пък и аз не държах. И сега не държа. Системата я пуснаха с бавна капка и докато стигне до пълния си капацитет, бях свикнала заради постепенното засилване на контракциите. Отделно ми сложиха и хапче, от което се размекнах и за 15 мин. ме разтеглиха като стар пуловер от 4 сантиметра до пълно разкритие, без да усетя нищо.

Останалите момичета в предродилна в Тина Киркова бяха без системи, така че не е масова практика.

Колкото до натискането на корема- лекарят ми каза, че не го прави, защото вкарва прекалено много сила (и тежи към 120 килограма). Вместо това го направи една млада акушерка на моите килограми, която успя с лакета си да пропусне моите ребра и да уцели задника на бебето, така че да го свали с едно натискане. Доста добре ми дойде. Е, накрая всички викаха "Браво, Лили"- аз не се казвам Лили, така се казва акушерката, дето натисна бебето. Не се обиждам особено, и без това не ме кефеше особено да се напъвам:)

Така че- не се настройвайте излишно срещу процедурите, не е чак такъв ужас. И на мен не ми хареса терминът "дирижирано раждане", ама накрая като нямах избор реших, че ще е по-отпускащо, ако се доверя на екипа. Хубавото е, че не те притискат за упойки и всяват някакво усещане, че всяка жена може да се справи (шият на практика без упойка, гадовете...ама после си кукуряк, като приключи всичко).

# 472
Е, то темата е именно за естествените неща - не ти да напъваш или някой да "сваля" бебето, а то само да си излезе, и резонно при липсата на "утежняващи вината обстоятелства" като системи, удари и напъни, после не се налага шеф и кройка (със или без упойка). Ето това още не мога да им разбера на българските акушерски практики - сами си правят работата повече, по-неприятна, и по-травмираща за всички в процеса.
За себе си одавна съм решила, че при маймуните в този случай ми е най-добре.

# 473
Меги, ама те смятат, че няма как без разкъсвания, затова благородно ти правят епизотомия.... Даже една от акушерките ми разви "убедително" теорията, че съм щяла да се напикавам, ако не ми били направили епизотомия  ooooh! Мисълта ми е, че си вярват явно.

# 474
Е, то темата е именно за естествените неща

Е, темата не е толкоз важна. Явно по-важно е участието Laughing

# 475
  • Stuck in a moment
И при мен точно в блъскането взе участие някакъв гаден доктор, в тази връзка и на мен ми се върти нещо такова  в главата, че не е най-доброто нещо мъж-доктор да те изражда.
Даже няма значение дали е мъж или жена.
Един от скорошните смъртни случаи в Търново на бебе е причинен точно от такова скачане и е от "докторка".

# 476
  • Overijse, Belgie
Второто ми раждане беше напълно естествено (по-горе бях писала), но въпреки това имам 1 шев. Никой не ме е натискал, системи нямах, никой не ме е карал да напъвам (то си ме караше отвътре). Така че и при недирижирано раждане може да има разкъсвания, макар и съвсем малки.

# 477
В медицинските среди все още няма единно становище дали нещо, което има нужда от само 1 шев, не е по-добре да се остави да зарастне само. Разни изследвания показват разни резултати  Peace
И все пак 1 шев е само повърхностно разкъсване, а не разрез в мускулите (като ЕПЗ) или разкъсване със същата степен благодарение на излишен натиск  Peace

# 478
  • Overijse, Belgie
Да, съгласна съм ,че беше сам оповърхностно разкъсване. И аз четох, че някъде предпочитат да се остави да зарастне естествено, но не е така в Белгия. Тук и клизма се прави, но е по желания, т.е. дават ти тубичка с мехлемче и сам си правиш клизмата. Не те наливат с маркуча като в България. Естествено, не може да изкараш всичко и каквото има си излиза при раждането Wink, но за мой комфорт си я направих, не че имаше ефект, бебето си свърши работата Wink

Тук се набляга на подготовката за раждане без епидурална. Поне моята кинезитерапевтка така ме подготвяше - как да се справям с болката чрез релаксация, как да подпомагам напъните без напрежение. Другият важен момент е, че включват бащата в раждането - мъжът ми имаше задача да ми говори по време на релаксацията, да следи дали дишам правилно, дали правя правилно упражненията... Когато болките станаха ужасно силни, негова беше задачата да ми натиска кръста с неговите длани, клекнал зад мен, което много ми помагаше. Той следеше и контракциите на монитора, защото от определен момент нататък неможех да определя дали контракцията започва или свършва, клечах си на пода със затворени очи, очакваща да умра Wink
По време на изгонването на бебето - главата на родилката не трябва да е напред към гърдите, трябва да е повдигната, но отпусната върху ръката на таткото, ако не е отпусната се губи енергия...Горе долу това са основните неща около раждането в Белгия. Ух, пак ми се доражда Wink

# 479
Гледахте ли снощи по късните новини момичето,което е родило вкъщи,с помощта на съпруга си?Ей на това му викам аз естествено раждане Peace!

Общи условия

Активация на акаунт