Изкуството да пиеш кафе

• 18 019
  • 63
  •   1
Отговори
Espresso, caffè normale, cappuccino / понякога изглежда така, сякаш видовете кафета в Италия са толкова много, колкото и видовете паста. И също като приготвянето на пастата, пиенето на кафе в Италия си има своите традиции и обичаи. Дали това ще е caffè corretto изпито на екс или капучино, в компанията на пресен бриош за закуска, или granita di caffè con panna за разхлаждане в ранния следобед – за всяко време на деня и за всяко настроение в Италия има кафеен специалитет.

Caffè – в Италия кафе автоматично означава еспресо.
Не е необходимо да уточнявате, че желаете еспресо.
Сервира се се в малка порцеланова чашка.

Caffè Macchiato –  на италиански  macchiare означава с петна – 
това еспресо е  отново в малка порцеланова чашка, но е с няколко капки мляко,
които оставят петна по пяната на еспресото. Не го бъркайте с мини капучино...

Caffè Macchiato Freddo – Еспресо, сервирано в малка порцеланова чашка,
придружено с каничка студено или хладко мляко.
Изглежда като най-нормално кафе с каничка мляко – и то е точно това!
В някои барове каничката с мляко се намира на бара и можете да
си поръчате кафе и сами да си долеете млякото.

Cappuccino – Може би най-известният и любим специалитет с кафе с дълга история.
Капучиното е кафе със затоплено на пара мляко, сервира се в по-голяма чаша „tazza”
и има дебел слой пяна от млякото.

Marocchino – в някои части на Италия наречено още  Espressino или Mocacchino.
Това е еспресо, сервирано в стъклена чаша, дебел слой млечна пяна и покрив от какао на прах.

Latte Macchiato – Мляко, „опарено” от кафе и сервирано горещо в стъклена чаша.
Може да бъде сервирано в стъклена чаша, подобна на тези за капучино,
но може да бъде сервирано и във висока чаша.
Обикновено е по-голямо от капучиното.

Caffè Corretto –  Еспресо в малка порцеланова чашка с шот от ликьор по избор.
Популярни ликьори са: grappa, Sambuca, коняк, ром или Baileys Irish Cream.

Популярни варианти на еспресото

Тези напитки са различни варианти на кафето. Повечето от тях могат да са с добавено мляко, но е важно когато поръчвате да уточните как да бъде приготвено: двойно, дълго, слабо или късо.

•   Caffè Doppio – двойно кафе
•   Caffè Americano – еспресо с добавена вряла вода, сервирано в tazza.
•   Caffè Lungo – дълго кафе
•   Caffè Stretto or Ristretto – късо кафе, обикновено доста силно.
•   Caffè d’Orzo – Еспресо, приготвено от ечемик, което е популярна алтернатива на традиционното кафе. Може да бъде поръчано нормално, двойно, като макиато (macchiato). Обикновено това кафе е по-рядко от нормалното.
•   Caffè Freddo – Еспресо, което е оставено да замръзне или е добре охладено.
•    Caffe HAG – HAG е най-известната марка безкофеиново кафе в Италия. Поръчвайки си Caffe HAG това автоматично означава, че желаете безкофеиново. Може да бъде поръчано нормално, двойно или като макиато (macchiato).

# 1
  • Казанлък of all places
Seniora Barilla, a бихте ли могли да разкажете нешо и за различните микстури кафе? Аз си купувам италианско мляно кафе всеки път, когато ходя в Италия, защото това което харесвам не се предлага в България . Докато го улуча обаче, попадах на "неаполитанска смес" ( при Лаваците съм го виждала) , на робуста, която не очаквах,че ше има почва в Италия и други такива. Аз пия арабика и за мен по-добри в кафето от италианците няма!
ще поровя из снимите си да намеря снимката на едно римско кафене, блозо до гара Термини и до хостела , в който спяхме. 5 дни всяка сутрин пиехме там кафе и бяхме сигурно единствените чужденци в него, и единствените, които седяха на маса . Всички други влизаха, "удряха" по едно ристрето на бара и продължаваха. Трима човека "въртяха" кафенето , майка , син и дъщеря, които не спираха и за секунда да правят кафе, да го подават, да взимат пари , да връщат рести и да викат! Simple Smile Невероятно място- олицетворение на Италия!

# 2
Ангелина , ще се радвам да покажеш снимки.. Peace Hug
Наистина кафето в Италия е невероятно вкусно !!! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 3
Бонджорно момичета !!! Hug
Черпя ви с едно италианско кафе по избор .
Да си представим , че сме ето в този бар всички фенки на Italy !!! Wink Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
http://www.youtube.com/watch?v=15IgrNbLjCM

# 4
Ангелина, показвай снимки  Simple Smile

Макрит,
благодаря за създаващото настроение клипче!

За направата на добро кафе са необходими и добри кафеени зърна.
Но за направата на превъзходно кафе е необходимо да се използва кафе, което е  изпечено от добър майстор.
Италианското кафе е в повечето случай направено от Арабика, известно с наситения си аромат и по-ниско съдържание на кофеин. В някои региони на Италия, както и под влияние на различни вкусове се смесва Арабика с Робуста за приготвянето на по-силно кафе.
В уговорки може да се каже, че в северна Италия се консумира повече Арабика, докато в южните част се добавя повече Робуста към сместта. Но това зависи отново и от личните предпочитания.

Както казах важно е как е изпечено кафето.
Италианското кафе обикновено е с наситено кафяв цвят и няма добавени мазнини.
По-тъмно изпеченото кафе не означава автоматично по-добро еспресо!
Времетраенето на печенето зависи от самият сорт кафе – Робустата се нуждае от малко по-дълго време, спрямо Арабиката.

Най-хубавото еспресо се прави, когато е смляно точно преди да се приготви кафето.
Тъй като това не винаги е удачно в домашни условия, то е добре кафето да се съхранява в плътно затворени съдове, за да не губи от аромата си.

# 5
markrit достави ми невероятно удоволствие с това клипче за кафето. върнах се в италия,която обожавам.надявам се много скоро да отида отново там.благодаря.

# 6
  • UK
Джордж Клуни ви поздравява с това:

http://www.youtube.com/watch?v=iZ09LAz1Q_4

А за мен най-хубавото кафе е Illy- то е и най-скъпото. Триест е градът на кафето Illy. Сигурно затова толкова много ми харесва и градът.

# 7
Ljoli ,

може би ти можеш добре да разкажеш за различните ликьори, с които се пие Caffè Corretto  Wink.
както и да дребните сладки към кафето...   bouquet

# 8
  • София
Ех, кафето - другата ми голяма италианска страст, да не кажа мания направо.

Жалко, че в БГ няма къде да пием поне бледо подобие на това, което сервират в Италия.

Кафе и паста предпочитам да консумирам само вкъщи - поне го докарвам близо до това, което трябва да бъде (доколкото мога). Навън освен да се нервя на недодялани и недоправени имитации ми писна.

Да похваля кафето Верняно - откакто го открих, друго не признавам.

И аз винаги се запасявам от Италия като ида с кафе - това ми е задължителна покупка оттам.

# 9

Жалко, че в БГ няма къде да пием поне бледо подобие на това, което сервират в Италия.

Кафе и паста предпочитам да консумирам само вкъщи - поне го докарвам близо до това, което трябва да бъде (доколкото мога). Навън освен да се нервя на недодялани и недоправени имитации ми писна.

И аз винаги се запасявам от Италия като ида с кафе - това ми е задължителна покупка оттам.
Абсолютно съм съгласна с всичко което си написала .
И аз в бг/итал. ресторанти не си поръчвам друго освен пица .
Другото си го приготвям в къщи /включително и кафето .
Като итал. кафе никъде не съм пила в бг .

# 10
  • София
След две седмици ще пия едно еспресо във Венеция  Wink

# 11
След две седмици ще пия едно еспресо във Венеция  Wink

Чакаме снимки и разказ!

# 12
Цитат
Аз също съм фен на еспресото ние в къщи пием само Лаваца Peaceдруго кафе не признавам.Илли съм купувала също,но лично на мен не ми хареса.

# 13

Абсолютно съм съгласна с всичко което си написала .
И аз в бг/итал. ресторанти не си поръчвам друго освен пица .
Другото си го приготвям в къщи /включително и кафето .
Като итал. кафе никъде не съм пила в бг .

Аз също откакто пих Верняно съм голяма фенка на тази марка,пробвала съм всичко но няма аналог за мен като цена и качество!

# 14
  • София
Аз също откакто пих Верняно съм голяма фенка на тази марка,пробвала съм всичко но няма аналог за мен като цена и качество!

Направо сме за фен клуб Simple Smile Превъзходно е наистина.

Общи условия

Активация на акаунт