Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 416
  • 579
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
"Кажи ми как харчиш парите си. аз ще ти кажа как ги печелиш."

Съгласна. На бившия ми шеф приятелката....Работи си тя отделно, но заплатата й е под 400 лв. Обаче през 3 дни на фризьор, на маникюр...Е нали гаджето я издържа, защо не. Но ако разчиташе само на своята заплата, или неговият доход ако беше като нейния ?
Как ще цени парите, като не ги печели ? Не е нормално на седмицата два пъти да ходиш на фризьор да ти прави прически, особено като работата ти е бек офис и не се срещаш с клиенти.

# 256
... На пазар се ходи веднъж седмично в почивен ден, а след работа се почива...
Ааа, сега разбрах.
Само, че истинските плодове и зеленчуци не издържат по една седмица. Значи, Кирков отпада.
Прекрасно издържат. Имаш малък или лош хладилник. Wink

Confused  и моите не издържат. Хладилника ни е голям и сравнително хубав, Бош.  Thinking
Включен е на 4. На колко да го пусна, че да ми се запазват по седмица зарзаватите?

темата съвсем я оспамихме

# 257
Ами ще ти кажа веднага, Ксения, кое е популисткото.
Аз и мъжът ми НЯМАМЕ никакъв селски корен. Значи, квасенето на мляко, печенето на чушки, правенето на лютеница,. сиренето, кашкавал домашен, домашно месо ОТПАДАТ. Ама тотално отпадат. За да си направя компоти от череши-трябва да си ги купя черешите, не са ми от максул, дето има един лаф.
От отопление кой знае не мога да спестя, защото сме заробени с Топлофикация. Там е ясно.

Втора кола нямаме, но след време ще е необходима-за мене-защото смятаме да строим много извън София.Абсурд да се спести този разход.

За дрехите и обувките-компромиси НЕ ПРАВЯ, без да робувам САМОЦЕЛНО на марки.
Един простичък пример-майка ми, пенсионерка , си купува от магазин обувки на смешната цена от 20 лева. След първото носене още краката и стават аленочервени до кръв, супер остра алергия някаква. Питах я какво производство са-китайски. Просто я посъветвах да ги остави до боклука, разбираш ли, на заплата ще и дам 100 лева да си купи НОРМАЛНИ обувки.

# 258
Жоз, прати я да огледа разпродажбите, за 20-30лв може да си намери български, ест. кожа.
Е, не някакви супер модерни, но за жена пенсионерка, ниски и удобни, има избор. с 100 лв пък може и ботички да намери

# 259
  • София
"Кажи ми как харчиш парите си. аз ще ти кажа как ги печелиш."
Не е нормално на седмицата два пъти да ходиш на фризьор да ти прави прически, особено като работата ти е бек офис и не се срещаш с клиенти.
Дори и да се срещаш с клиенти пак не е необходимо да си правиш прическа 2 пъти седмично.  Wink
В моята работа и аз имам срещи (не точно с клиенти), но ходя на фризьор веднъж месечно. Обаче не смятам, че прическата ми изглежда по-зле при това положение.

# 260
аз така си купих 2 чифта - разпродажба от по 25-30 лева , български , ест.кожа , не са ниски , с токче , елегантни

# 261
xenia и други, които не живеете в България, не разсъждавайте на база вашите спомени. Пазарът Кирков може и да предлага много, но и там е пълно с вносна стока. А и трябва да обичаш да си качваш адреналина с караници, че ти сипват от щайгата зад тезгяха, която няма нищо общо с изложената. Да не говорим за удара в кантара, като изхвърлиш некачественото и цената пак се вдига на закупеното. Това важи за всеки открит пазар. Има средноголеми и малки магазини на самообслужване, където имаш възможност да избираш, претеглят на електронна везна и плодовете и зеленчуците са български и много вкусни.
Прясно мляко за поквасяване няма от къде да се купи в столицата. И правилно забраниха тази търговия по тротоарите. Не се знае, какво е млякото. Същото е и с месото. Купуваш от там, където си сигурен в санитарния контрол.
А обядите навън няма какво да ви впечатляват. Една супа или салата не са някакъв лукс и са по-здравословни.
Изобщо, така разглеждан, въпросът става една говорилня, кой как си харчи парите и за какво. А кое е правилно и кое-не, това е толкова относително, че и дума за коментар не може да става.

# 262
  • sofia

Confused  и моите не издържат. Хладилника ни е голям и сравнително хубав, Бош.  Thinking
Включен е на 4. На колко да го пусна, че да ми се запазват по седмица зарзаватите?

темата съвсем я оспамихме
Не е от хладилника  Simple Smile
Доматите, които съм откъснала от двора издържат седмица......купените - не. (за домати, щото са най-нетрайни)

Жоз, купих си намалени кожени за 50 лв. Равна подметка, затворени (пролетно-есенни) супер удобни. Като се има предвид, че от подлеза на Плиска ги взех, по Пиротска ще има и по-добри намаления.

# 263
Аз пак да кажа, че не намирам темата за оспамена.Напротив, стана по-интересна.

# 264
Прекрасно издържат. Имаш малък или лош хладилник. Wink
добре , че се появи да внесеш доза реализъм  Simple Smile

преди малко видях един двукрил хладилник в сайта на един частен съдебен изпълнител newsm78

# 265
Ами ще ти кажа веднага, Ксения, кое е популисткото.
Аз и мъжът ми НЯМАМЕ никакъв селски корен. Значи, квасенето на мляко, печенето на чушки, правенето на лютеница,. сиренето, кашкавал домашен, домашно месо ОТПАДАТ. Ама тотално отпадат. За да си направя компоти от череши-трябва да си ги купя черешите, не са ми от максул, дето има един лаф.
От отопление кой знае не мога да спестя, защото сме заробени с Топлофикация. Там е ясно.

Втора кола нямаме, но след време ще е необходима-за мене-защото смятаме да строим много извън София.Абсурд да се спести този разход.

За дрехите и обувките-компромиси НЕ ПРАВЯ, без да робувам САМОЦЕЛНО на марки.
Един простичък пример-майка ми, пенсионерка , си купува от магазин обувки на смешната цена от 20 лева. След първото носене още краката и стават аленочервени до кръв, супер остра алергия някаква. Питах я какво производство са-китайски. Просто я посъветвах да ги остави до боклука, разбираш ли, на заплата ще и дам 100 лева да си купи НОРМАЛНИ обувки.

Що да не би аз тук да имам село? Не че като имах в България та някой стъпваше там. Мялкото го купувам в супера с най-ниски цени. Компоти и зимнини не правя, това що за българска глупост е не мога да разбера. Сирене, кашкавал и меса купувам в магазина. И като е на промоция днес месото, мога да взема и по 10 кг. да заредя фризера. Защото утре ще е на тройна цена. Като правило ми стига до следващата, та и остава. Брашно и ориз купувам в разфасовки по 10 кг., олио на намаление купувам по няколко тубички от по 3л., тоалетна хартия купувам в опаковка по 30-тина бройки, а ако е на намаление взимам и по 2.
Обувки прекрасни в България се купуват до предела на 50лв, при нас за 25-30 и втори чифт на избор безплатен.

# 266
Биляна , реализмът е , че не може 3000 лева да не ти стигат на месец в България , та аз в чужбина съм виждала семейства да живеят с доход под този , където цените все пак са по-високи  на всичко .
в един друг сайт  бг емигрант се чуди как в чужбина хора с високи доходи живеят скромно и пестеливо  и си носят кутии с храна от вкъщи , обаче тук ....

# 267
Виж сега, аз не се оплаквам, че не ми  стигат парите, но се опитвам да обясням, че не винаги е възможно да се пести....

# 268
Не е от хладилника  Simple Smile
Доматите, които съм откъснала от двора издържат седмица......купените - не. (за домати, щото са най-нетрайни)

Доматите ли не ви издържат че аз нещо не схванах кое точно не издържа? В зеленчуковото чекмедже при съответната влажност могат да ми издържат и по 2 седмици според степента на зрялост. Там даже копър бях забравила веднъж да нарежа и оправя вкамерата и ми издържа 2 седмици (с малко почистване но почти си беше цял). Не знам кое е това което не издържа. Гъбите като най-нетрайни и те към седмица спокойно.

# 269
  • Пловдив
Като расте доходът, растат и потребностите и не можеш да си представиш живота без неща, които преди са ти били лукс.
Затова 3000 лв се харчат до дупка, а една съфорумка преди време беше ги определила като "мизерия" Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green
Ако получаваш 600 лв на месец, ползваш епилатор, градския транспорт, правиш си косата с преса, пиеш кафе и кръчма има веднъж на 2 седмици.
Ако получаваш 5000, съответно- кола маска навсякъде в най-скъпия салон, винаги таксита, през 2 дни на фризьор, пиеш кафе+кола+сок+четеш вестник+списание, а храненето ти е почти все навън.

Аз като бях студентка, в чантата си имах само сухи кърпички. Мокрите ми бяха лукс. Сега гледам да не оставам без мокри кърпички в чантата, как така без тях? Ама съм можела, нали Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт