Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 3

• 85 860
  • 481
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, имам и аз едно въпросче: Предстои ми октомври да подавам документи за детски, имам второ детенце, за което срока от 12 м сега ще се приравнява към по - голямото (то това няма значение де!), НО изминалите 12м аз бях в болнични и майчинство - та в тоя ред какви документи ще ми искат пак за детските (направо със страх отивам да ги подавам всеки път да не излезе още нещо!) освен бележка за дохода на съпруга ми и документ за родственост на децата и...
Не знам вече!

А за детските за септември - в Търговишко ги преведоха още на 15.09-чудо - просто да не знаеш какво става в тая държава - познати ме предупредиха след августовското забавяне, че се очертава за напред все така да ни мотаят...

# 211
  • Пловдив
Деси М ,служебна бележка от твоята фирма за доходите ти през тези 12 м също ще ти трябва.Срещу всеки месец ще пише 0,00 лв.Също ще напишат,че през този период си била в отпуск по майчинство.Социалните по служебен път ще си вземат сумите за тези ти месеци,но трябва бележка от рабоотадтелят ти

# 212
Загрижен ,едва ли демографският срив се дължи на липсата на 35 лв месечно

Елфита, а ти знаеш ли какви детски получават "трайно-безработните, самотни многодетни майки с нулев доход бруто". Знаеш за кои говоря.

През ПЪРВАТА ГОДИНА на ДЕТЕТО, те получават допълнително 100 лв. месечно + онези 35 лв. по ЗСПД до 18 години. Като се разделят на 12 месеца парите при бременност - 150 лв. и парите при раждане - средно 300 лв. се получават още 37 лв.
Така от ЗСПД "братовчедките" смъкват 100 + 37 +35 = 172 лв. детски месечно

Не знам дали знаете, но майките с "нулев доход бруто" (тоест нулев размер на платените осигуровки и данъци) получават най-големите си детски от ЗСП (Закона за социално подпомагане)
Става въпрос за т.н. ДМД (Диференциран Минимален Доход) който е 91% от 65 лв. = 59,15 лв. за всяко дете.
(65 лв. е Гарантирания Минимален Доход) За да получаваш ДМД трябва да отговаряш на сумата ти условия:
- да си самотна майка, тоест да нямаш сключен брак
- брутния ти доход да е под ДМД, но най-добре да е нулев. Те отговарят на това условие, тъй като горните 172 лв. месечно по ЗСПД, НЕ СЕ БРОЯТ ЗА ДОХОД по силата на Параграф 1, точка 2 от Допълнителните разпоредби на ЗСПД
- да нямаш акции и дялове във фирми и АД
- обитаваното от сем. жилище да не е по-голямо от 1 стая за всеки, без кухнята
- да не си продавал или прехвърлял имот през последните 5 години
- да нямаш повече от 500 лв. в банката
- да нямаш недвижима собственост, която може да бъде източник на доход ( най-често става въпрос за зем. земя) и т.н.

Всички "самотни" братовчедки отговарят на всички горни условия, но няма българка, която да не се закачи поне на една брънка, от така хитро изплетената мрежа.

И така 100+37+35 (по ЗСПД) + 59,15 (ДМД по ЗСП) = 231 лв. месечно на дете

Не знам дали знаете и за последното. Партия Евророма раздава само на техните деца по 20 лв. допълнителни детски на месец.

И така 100+37+35+59+20 = 251 лв. детски месечно през първата година.

От втората година обаче тези пари падат. Няма вече еднократните помощи от 37 лв., както и онези 100 лв. месечно
251 - 100 - 37 = "само" 114 лв. месечно

Затова братовчедките веднага раждат второ дете и така възтановяват големите пари
Втората година с първото и второто дете те вече получават 251 + 114 = 365 лв. месечно детски.
В шивашките фирми, за робски едномесечен труд дават пак толкова.
На третата година с третото дете детските и стават 251 + 114 + 114 = 479 лв. и т.н. до 10-то дете ...
Затова нито една "самотна" майка не работи - няма смисъл.

Отделно от горните пари са личната социална помощ на "самотната" която е към 80 лв. месечно, еднократната годишна помощ, енергийната помощ, 4 пъти хранителни помощи през годината, безплатните ток и вода и т.н.

Ето защо раждат всяка година. Те това им е "бизнеса", но с парите от нашите данъци и осигуровки. Част от горното съм го описал в блога си на адрес:

http://lambo.blog.bg/politika/2009/09/15/tehnologiia-na-zloto-de … ganchetata.397818

Последна редакция: пн, 28 сеп 2009, 10:12 от Загрижен

# 213
Деси М ,служебна бележка от твоята фирма за доходите ти през тези 12 м също ще ти трябва.Срещу всеки месец ще пише 0,00 лв.Също ще напишат,че през този период си била в отпуск по майчинство.Социалните по служебен път ще си вземат сумите за тези ти месеци,но трябва бележка от рабоотадтелят ти
Благодаря за бързия отговор!  
Лек ден на Всички от мен...

# 214
  • Пловдив
И аз да попитам нещо.

Синът ми тази година е първокласник и миналата седмица подадох молбата за еднократна помощ от 150лв. За целта ми искаха бележка от училището, че детето е ученик.
 След няколко дни ми казаха, че за детските трябва да искам още една бележка от училището и пак да ходя да я подавам. Означава ли това, че оттук нататък всеки септември ще подавам молба за получаване на детските за големия ми син, а за по-малкия - в друг месец?

# 215
И аз да попитам нещо.

Синът ми тази година е първокласник и миналата седмица подадох молбата за еднократна помощ от 150лв. За целта ми искаха бележка от училището, че детето е ученик.
 След няколко дни ми казаха, че за детските трябва да искам още една бележка от училището и пак да ходя да я подавам. Означава ли това, че оттук нататък всеки септември ще подавам молба за получаване на детските за големия ми син, а за по-малкия - в друг месец?
Молбата си я подаваш еднократно на всеки 12м. .. А бележката си я носиш всяка година като започнат училище Simple Smile Това не е подаване на молба, освен, ако двете не ти се препокриват  Peace
А еднократната помощ за първокласник няма общо с детските - затова за нея си е отделно бележката Simple Smile

# 216
Platina 33, много благодаря за отговора.
Имам и един въпрос.Аз съм по майчинство а мъжът ми (не сме сключвали брак) е на договор от 300лв.Нямаме никакво имущество.Имаме едно дете.Имаме ли прaво на някакви помощи?

# 217
Platina 33, много благодаря за отговора.
Имам и един въпрос.Аз съм по майчинство а мъжът ми (не сме сключвали брак) е на договор от 300лв.Нямаме никакво имущество.Имаме едно дете.Имаме ли прaво на някакви помощи?
Щом не сте сключили брак, се гледа само твоя доход.. и делиш на 2 Simple Smile (ако нямаш други деца) ..
Ако е до 350 лв/мес - имаш право на детски..

# 218
...................................Имам и един въпрос.Аз съм по майчинство а мъжът ми (не сме сключвали брак) е на договор от 300лв.Нямаме никакво имущество.Имаме едно дете.Имаме ли прaво на някакви помощи?
Щом не сте сключили брак, се гледа само твоя доход.. и делиш на 2 Simple Smile (ако нямаш други деца) ..

Да, това е границата за детските по Закона за семейните помощи за деца. Аз обаче разбрах, че Емилия пита, дали има право на други помощи освен детските.
Емилия, отговорих ти на лични.

# 219
...................................Имам и един въпрос.Аз съм по майчинство а мъжът ми (не сме сключвали брак) е на договор от 300лв.Нямаме никакво имущество.Имаме едно дете.Имаме ли прaво на някакви помощи?

Да, това е границата за детските по Закона за семейните помощи за деца. Аз обаче разбрах, че Емилия пита, дали има право на други помощи освен детските.
Simple Smile Може Simple Smile Ама темата понеже е за детските.. си отговарям по темата Simple Smile

# 220
Загрижен, тази подвеждаща информация я пускаш на всяка 3-та страница от темата. Това, което си написал по-долу, не отговаря на истинатаи ще обясня защо.

През ПЪРВАТА ГОДИНА на ДЕТЕТО, те получават допълнително 100 лв. месечно + онези 35 лв. по ЗСПД до 18 години. Като се разделят на 12 месеца парите при бременност - 150 лв. и парите при раждане - средно 300 лв. се получават още 37 лв.
Така от ЗСПД "братовчедките" смъкват 100 + 37 +35 = 172 лв. детски месечно

Не знам дали знаете, но майките с "нулев доход бруто" (тоест нулев размер на платените осигуровки и данъци) получават най-големите си детски от ЗСП (Закона за социално подпомагане)
Става въпрос за т.н. ДМД (Диференциран Минимален Доход) който е 91% от 65 лв. = 59,15 лв. за всяко дете.
(65 лв. е Гарантирания Минимален Доход) За да получаваш ДМД трябва да отговаряш на сумата ти условия:
- да си самотна майка, тоест да нямаш сключен брак
- брутния ти доход да е под ДМД, но най-добре да е нулев. Те отговарят на това условие, тъй като горните 172 лв. месечно по ЗСПД, НЕ СЕ БРОЯТ ЗА ДОХОД по силата на Параграф 1, точка 2 от Допълнителните разпоредби на ЗСПД

По смисъла на ЗСП, всички доходи по ЗСПД , с изключение на помощта по чл.6 и чл.10а, се считат за доход. Неосигурена майка с едно дете през първата година получава 135,00 лв. по чл.7/1/ и чл.8/1/ от ЗСПД, която сума е доход при определяне правото на месечна помощ. За да има право да получава месечна помощ чл.9 от ППЗСП , то доходът И не трябва да надвишава -коеф./91% + 120%/ от 65,00 лв.= 137,15 лв. Това означава, че ако самотната майка с едно дете до 1- годишна възраст кандидатства за мес. помощ по чл.9 от ППЗСП, то тя ще получава само разликата, т.е 2,15 лв. месечно в продължение на 1 година. За годината тя ще получи 150 лв. преди раждане, които също са доход за чл.9 и еднократната за живородено първо дете -250 лв.

Всички "самотни" братовчедки отговарят на всички горни условия, но няма българка, която да не се закачи поне на една брънка, от така хитро изплетената мрежа.

И така 100+37+35 (по ЗСПД) + 59,15 (ДМД по ЗСП) = 231 лв. месечно на дете

Не знам дали знаете и за последното. Партия Евророма раздава само на техните деца по 20 лв. допълнителни детски на месец.

И така 100+37+35+59+20 = 251 лв. детски месечно през първата година.

За партията, която си писал, нямам информация дали раздава такива пари, но виж, по ЗСПД и ЗСП съм наясно. И така, за първата година се получават общо 137,15 лв. месечно/ изключвам 150-те лева за бременност и еднократната за живородено/. Не съм наясно как си изчислил това, което съм цитирала. За едно дете се полагат 59,15 лв., като в това число влизат и детските. Ако пък детето е в ученическа възраст, посещава у-ще, но допуска по 5 неизвинени отсъствия, то губят детските от 35 лв. и помощта по чл.9 пада на 19,50 лв./ коеф.30% от 65 лв.= 19,50 лв./. Ако детето изобщо не учи, майката получава за него 20% от 65,00 лв., което прави 13,00 лв. и няма право на детските- 35 лв.
Средномесечно неосигурена майка с едно дете до 1 година получава по ЗСПД и ЗСП- 170,48 лв.

От втората година обаче тези пари падат. Няма вече еднократните помощи от 37 лв., както и онези 100 лв. месечно
251 - 100 - 37 = "само" 114 лв. месечно

Тук не мога да схвана мисълта ти. newsm78 Не ми става ясно, какви са тези 37 лв..

Затова братовчедките веднага раждат второ дете и така възтановяват големите пари
Втората година с първото и второто дете те вече получават 251 + 114 = 365 лв. месечно детски.
Отделно от горните пари са личната социална помощ на "самотната" която е към 80 лв. месечно, еднократната годишна помощ, енергийната помощ, 4 пъти хранителни помощи през годината, безплатните ток и вода и т.н.

За втората година, ако приемем, че майката роди друго дете, то парите за семейството стават 196,30 лв. месечно, като в това число влизат майчинските от 100 лв., детските за двете деца 70,00 лв. и месечната помощ по чл.9 от ППЗСП 26,30 лв. Еднократната за живородено дете по чл.6 от ЗСПД я получават абсолютно всички майки в Бг.

Лична социална помощ няма по закон, ти какво имаш предвид? Помощ за отопление през този сезон е 276,15 лв., вода не се плаща от соц. подпомагане, хранителни продукти се раздават от БЧК, но там всичко е на дарителска основа и дарителят си определя хората, на които да раздава безплатните храни. Тази година храни от БЧК се раздаваха на самотни пенсионери с много ниски пенсии и хора с увреждания.

В шивашките фирми, за робски едномесечен труд дават пак толкова.
На третата година с третото дете детските и стават 251 + 114 + 114 = 479 лв. и т.н. до 10-то дете ...
Затова нито една "самотна" майка не работи - няма смисъл.

Такива суми месечно не се изплащат от соц. подпомагане.

# 221
Моля някой ако знае кога се изплаща майчинството да ми пише newsm17 Има ли значение кога е термина или нещо друго  newsm12?Благодаря предварително

# 222
Platina, за да ги направя тези сметки, аз се позовах само на парагаф 1(2) от Допълнителните разпоредби на ЗСПД, където е написано:

"Доход" са всички брутни доходи на семейството, ..... с изключение на .... стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон."

Не съм се сетил, че по другия ЗСП тези помощи се смятат за доход. Значи по ЗСПД не са доход, а по ЗСП са доход !

Ти смяташ 150 лв. при бременност +  250 лв. за първо дете = 400 / 12 мес  = 33,33 лв. месечно
После 33,33 + 100 + 35 (ЗСПД) + 2,15 (ЗСП) = 170.48 лв. средномесечно първата година

Прибави и 20 лв. от Евророма става 190,48 лв.

Моята сметка от 251 лв. е с 60 лв. по-голяма, защото аз НЕПРАВИЛНО съм сметнал ДМД по ПП на ЗСП, като чиста сума от 59, 15 лв. Извинявам се.

Но и 190 лв. на месец не са никак малко, за "неосигурените самотни майки"
Да им е честито - както се казва. Да е честито и на тези, дето ще я платят сметката.

А колкото до тези 20 лв. от Евророма. Преди около 2 години, една сутрин гледах по НОВА ТВ, седнали Масларова и до нея Цветелин Кънчев, лидера на Евророма. Тогава той каза, че те всеки месец внасят на всяко циганче по 20 лв. в книжка, допълнителни детски.
Масларова се направи, че не го е чула.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 17:25 от Загрижен

# 223

Ако може да изпратиш отговора и на мен на лични, че ме интересува този въпрос. Благодаря!

# 224
Здравейте! Надявам се да отговорите и на моя въпрос:
в момента съм по майчинство с второто си дете. Не получавам детски заради по-висок доход. Въпросът ми е през 2-ата година на майчинството, когато ще получавам по 240 или 250 лв. ще имам ли право на детски? И изобщо по всяко време ли при промяна на доходите ни мога да подавам молба за детски?

Общи условия

Активация на акаунт