Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 3

• 85 857
  • 481
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
Загрижен, хайде и аз пак да се намеся, че ми се струва, че си пропуснал важно уточнение Wink
Чл. 18 от ПП на ЗСПД:
(3)  За децата, които постъпват за първи път в училище, удостоверението по чл. 17, ал. 3, т. 4 се представя в 14-дневен срок от започване на учебните занятия.
Т.е. срокът 30.09. не е само за еднократната помощ за първокласник, а и за детските. Позволих си да отговоря на Непокорна, защото в нашата ДСП имаше огромна табела с тези два срока. Да не говорим, че когато подавах за еднократната помощ, служителката ме увери, че служебната бележка от у-щето ще си я копират и приложат към досието за детските, но на 29.09. ми звъннаха да ме предупредят, че ако не занеса нова бележка от училището за детските до следващия ден /30.09/, детските за сина ми ще бъдат спрени.

# 256
Загрижен, хайде и аз пак да се намеся, че ми се струва, че си пропуснал важно уточнение Wink
Чл. 18 от ПП на ЗСПД:
(3)  За децата, които постъпват за първи път в училище, удостоверението по чл. 17, ал. 3, т. 4 се представя в 14-дневен срок от започване на учебните занятия.
Т.е. срокът 30.09. не е само за еднократната помощ за първокласник, а и за детските. Позволих си да отговоря на Непокорна, защото в нашата ДСП имаше огромна табела с тези два срока. Да не говорим, че когато подавах за еднократната помощ, служителката ме увери, че служебната бележка от у-щето ще си я копират и приложат към досието за детските, но на 29.09. ми звъннаха да ме предупредят, че ако не занеса нова бележка от училището за детските до следващия ден /30.09/, детските за сина ми ще бъдат спрени.

Не знам как да преведа ник-нейма ти, не може ли с български прякори.
Много ти благодаря за допълнението и примера, който даваш ...

Значи като се роди дете, подаваш МД по силата на член 17 от ПП на ЗСПД

Чл. 17. (1)  Месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се отпускат въз основа на подадена молба-декларация ...

(3) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
......................................................................................
4.  удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка,
а за новата учебна година - в срок до 31 октомври;
................................................................................................
6. удостоверения за раждане на децата, отглеждани в семейството - за справка;
7. лична карта - за справка;

Израза "за новата учебна година" се разбира от 2-ри клас нататък, не е за 1-ви клас. Тоест 31 Октомври е срокът да удостовериш, че детето продължава училище съответната година. Като другите данни от МД не ги променяш

Когато детето започва 1-ви клас трябва да подадете 2 отделни документа според ПП на ЗСПД. Първия за да получите 150 лв. за първолак

Чл. 31. (1) Еднократна целева помощ за ученици се отпуска въз основа на молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
(2) Към молба-декларацията по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение, че детето (децата) е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;
........................................................................................
4. удостоверение за раждане на детето (за справка);
5. лична карта (за справка);
..................................................................................
(3) Молба-декларацията по ал. 1 се подава след записване на детето в първи клас, но не по-късно от края на септември на текущата учебна година,

А втория за да не ви спрат месечните детски от 35 лв. при започване на 1-ви клас

Чл. 18. (3) За децата, които постъпват за първи път в училище, удостоверението по чл. 17, ал. 3, т. 4 се представя в 14-дневен срок от започване на учебните занятия.

Значи при започване на 1-ви клас, трябва да дадете 2 отделни документа, че детето е записано в училище - един за да получите помощта от 150 лв. , и един за да не ви спрат детските от 35 лв. И двата документа трябва да се дадат до края на Септември

От 2-ри клас нататък, всеки път трябва да давате само един документ, че детето е записано в следващата степен на обучение до края на Октомври.

Така го разбирам накрая ...

Последна редакция: чт, 08 окт 2009, 23:22 от Загрижен

# 257
# 258
  • Варна
Прочетох някъде че Platina 33 е написала че са почнали изплащането на помощите за първокласник (150 лв) на тези които са подали молба през август, а има ли някой който да си ги е получил?
Другите които сме подали през септември след коя дата на октомври да ги чакаме евентуално?
и още един въпрос : когато вземах бележката от у-ще че посещава редовно учебни занятия, секретарката ми каза че след шест месеца трябва да отида и пак да взема такава бе;ежка от тях и пак да я занеса в соц.грижи, така ли е? по два пъти за една уч.година ли се носи такава бележка?

# 259
Здравейте . Темата е мнооого обширна и полезна. Четох, четох , но така и не ми стана ясно - на мен това ми е първа бременност и чакам близнаци. Еднократната помощ при раждане колко ще е- дали децата ще са ми две първи или първо и второ ?
Благодаря ви предварително

# 260
  • Пловдив
obi4anka ,1200 лв ще е .

# 261
Здравейте . Темата е мнооого обширна и полезна. Четох, четох , но така и не ми стана ясно - на мен това ми е първа бременност и чакам близнаци. Еднократната помощ при раждане колко ще е- дали децата ще са ми две първи или първо и второ ?
Благодаря ви предварително

Твоят случай е ясен. Според алинея 3 на член 6 от ЗСПД

"(3)  При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете."

И понеже за второ дете се полагат 600 лв., то за близнаци ще вземеш 1 200 лв.
Ако родиш наведнъж 3 деца, от които едното е второ на майката  - 1800 лв. и т.н.

# 262
  • Щастлива мама на 3 слънца
здравейте на всички
моя приятелка иска да забременее и сега събираме информация случаят е следният
има си фирма с приятеля си от 3-4 години,
не се е усигурявала скоро преди 2 години си плащаше усигуровки трудови.
И така впроса ми е тя иска да прави бебе след 3 месеца сега се подготвя и разбрах 4е трябва да се плащат някаквъ усигуровки за да я водят по здравна каса ,4ета 4е са 12 месеца ,но 12 преди забраеменяване или 3 преди и 9 бремеността .И горе долу колко ще трябва да плаща като се самоусигурява.Знам ,че има мн написано в интернет,но ще се радвам ако някой ни помогне,много благодаря за вниманието мили дами
лек ден ви желая
п.с написах това съобщение в няколко форума незнам и аз къде е най-правилното място

# 263
  • Варна
Мили Мами, никой ли чака помоща за първокласниците?
Някой знае ли нещо по въпроса, кога ще се дават, по банков път ли ще е ?
 newsm78

# 264
Ще отменят данъчните облекчения за млади семейства от следващата 2010 г. :

http://lambo.blog.bg/politika/2009/10/14/lysna-cherniia-zadnik-na-diankov.415760

# 265
  • София
Не съм сигурна дали точно тук трябва да попитам. Аз съм по майчинство, детето ми е на 1г и 10 месеца. Приеха ни на ясла и работодателя ме кара да се върна на работа. Тъй като работя за 350лева. (което е почти нищо) подадох молба за напускане. Въпроса ми е:веднага ли трябва да се запиша в бюрото по труда и имам ли право на това като съм напуснала преди да ми изтече майчинството.Не искам да ми спрат детските.Майчинството вече съм го отписала.

# 266
Детските се отпускат за срок от 1г. от датата на подаване на молбата.. Няма да ти ги спрат, независимо колко пъти напуснеш или започнеш работа през това време Simple Smile
В бюрото по труда можеш да се запишеш след като имаш заповед за освобождаване и печати в трудовата книжка.
Предполагам си подала едномесечно предизвестие? - можеше да си пуснеш платен отпуск за двете години, когато си била по майчинство и после да напускаш..

# 267
  • Бургас
Мили Мами, никой ли чака помоща за първокласниците?
Някой знае ли нещо по въпроса, кога ще се дават, по банков път ли ще е ?
 newsm78
Аз чакам помощта. Миналата седмица, като си взех заповедта, ми казаха, че ще я получа заедно с детските около 20-ти.

# 268
Момичета,много моля за помощ.Попълвам си в момента декларацията за детските.Проблемът ми е,че брутното възнаграждение за всеки месец пише,че е 0,защото съм била по майчинство през тези 11 месеца.За тях трябва да си сметна като брутно размера на майчинството ,което съм вземала,нали?12 месец обаче(септември) съм била в майчинство до 27 т.е.не е пълен месеца.В служебното ми бележка за този месец пише,като брутно47,86.и,че съм била 18 дни в майчинство.Него как да го смятам?Тези ли 47,86лв.трябва да сметна?Или тях трябва да извадя от пълното,месечно майчинство?Дано да го написах разбрано.Предварително благодаря.

# 269
Не съм сигурна дали точно тук трябва да попитам. Аз съм по майчинство, детето ми е на 1г и 10 месеца. Приеха ни на ясла и работодателя ме кара да се върна на работа. Тъй като работя за 350лева. (което е почти нищо) подадох молба за напускане. Въпроса ми е:веднага ли трябва да се запиша в бюрото по труда и имам ли право на това като съм напуснала преди да ми изтече майчинството.Не искам да ми спрат детските.Майчинството вече съм го отписала.

Не мога да разбера какви са тия паники. Щом имаш осигуровки 12 мес. отпреди, получаваш 90% от заплатата си 410 дена (от които 45 дена преди раждането) и още 12 месеца минималната заплата 240 лв.

А за детските правилно са ти писали, че за дохода се подава декларация един път на 12 месеца. През това време и да се увеличи дохода ви над прага, пак си получавате детските.

Общи условия

Активация на акаунт