Есента наближава, а АПРИЛчето е готово на дупе да сяда!

• 23 888
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Аничка много сладко зайче.
Пипи66 както е писала very nice на бебетата се дава само бяло месо без бутчета и крилца!
Jylieta а няма отказване  Stop.Почни с тиква,първо се дава еднокомпонентно пюре.
Аз почнах с морков 4 дни 3 дни почивка,после 4 дни тиква 3 дни почивка ,сега давам картоф.
На всички семейства в криза пожелавам скорошно излизане от нея Hug

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 08:33 от desi054224

# 691
Привет от мен!!! Аз на бутчетата по принцип махнах всичко, с неясен произход, но ви благодаря за информацията....Но това , че се дава само бяло месо не го знаех!  ooooh! Дано да не й стане нищо...оф ужас много съм зле да му се не види!!!  ooooh!
Ама малката Андрея голям сладур, бе, да я изпапка човек   love001
Искам да почерпя виртуално(ама незнам как става  Blush )  за нашата половин годинка!!!

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 09:06 от pipi66

# 692
  • Някъде там...
Добрутру!
Ето малко инфо за месото от темите за захранване:

Месо = 6 м. (или в края на 1-ия месец от захранването)
Месо = 8 м. (или около 2 месеца след захранването)

* Възрастта за месо е (беше) една от основните разлики между повечето европейски и американските схеми.
* Отложеното въвеждане на месо е доста критикуван подход през последните години. Факт е, че вече са налице промени.
* По-късното въвеждане на месо също има логика.
* Зависи като цяло от реда на въвеждане на другите храни, както и от количеството и честотата на предлагане на месо.
* Според най-актуалните промени в някои схеми месо може да се даде дори преди зеленчуците и плодовите пюрета, има и пюрета за такъв тип захранване.
Кога месо
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).

Какво месо
За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
- крехко
- без мазнини
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо.

Ред  на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Първото месо може да е:
- пуешко (тъмно и светло)
- пилешко (тъмно и светло)
- заешко
- телешко
- агнешко

Птичето месо се препоръчва често, защото е крехко и с малко мазнини. Не се прави разлика между бяло и тъмно месо - препоръката за започване с бяло месо е свързана по-скоро с изискването да бъде с по-леко и с малко мазнини, но спокойно може да се дава тъмно месо. В готовите пюрета не е означено дали месото е бон филе или от бутчета. Другата причина е, че в бялото месо т.е. по-далеч от костите, се концентрират по-малко от химическите субстанции, с които се отлгеждат бройлерите. Пилешкото се избягва като първо месо само в някои случаи на алергични деца.  

Заешкото рядко се среща като препоръка за първо месо, не защото не е подходящо, а защото е въпрос на кулинарни традиции. Счита се за 'чисто' месо, но не е точно така за промишлено отглежданите зайци.

Телешкото също може да е първо месо, има такива схеми на захранване, макар че по-често се въвежда като втори вид месо след птичето. Ценно е, защото има 2-4 пъти повече желязо от птичето месо.

Агнешкото е леко месо, с ниско съдържание на мазнини. Може да се започне с него под формата на бульон, а след това да се включи сред първите видове месо заедно с птичето и телешкото. Счита се почти единодушно за слаб алерген от различните схеми на захранване.

Купено или от пюре
* За начало е добре да бъде био или от пюре. Има схеми на захранване, в които бройлерите се въвеждат доста късно – ако се дава пилешко, препоръката е то да бъде био, от пюре или домашно.
* Когато се дава купено месо, добре е да се спазвате следните препоръки: 1) дава се бяло месо, тъй като в него отлаганията от различни антибиотици и химикали са по-малко; 2) изхвърля се първата вода, в която е вряло месото, в нея преминава остатъчната химия от месото.
* В една от темите назад бяха обсъждани пилетата 'Дюк', това е хубав вариант за домашно приготвени пюрета.

Агнешко, телешко, риба – кога?
Месо въведено в 5-6 м. (ранно захранване)
- телешко: 6-7 м.
- риба: 6-8 м.
- агнешко: 7-8 м.
Месо въведено около 8 м. (късно захранване)
- телешко: 9-10 м.
- риба: 10-12 м.
- агнешко: 10 м.
Месо въведено около 8 м. (при алергично предразположение)
- телешко: 12 м.
- риба: 12-18 м.
- агнешко: 12-18 м.

Агнешко, телешко, риба – ред на въвеждане?

Група 1: пуешко; заешко; пилешко - домашно, био или пюре
Група 2: [телешко, говеждо; агнешко; пилешко - бройлер; свинско] + риба

Първо се въвеждат белите меса (Група 1), като редът на въвеждане може да е различен, няма строго правило. Пилешкото може да бъде алерген – за предпочитане е след пуешкото и заешкото (или дори след телешкото). Не е задължително всяко от трите меса да бъде въведено – например в някои схеми на захранване заешкото отсъства, предлагат се само пуешко и пилешко като първи вид месо.
После се въвеждат червените меса (Група 2), редът на въвеждане също не е стриктен. В някои схеми на захранване свинското (крехко и без мазнини) се предлага преди рибата и наравно с телешкото.
Рибата се въвежда преди червените меса или между тях, според етапа на захранване, традициите, вкусовете и/или желанието на детето.

Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
-> Слаб алерген (въпреки че има мнения и за обратното). В повечето източници агнешкото е сред слабоалергенните храни.
-> Възможно е да разхлабва.
-> В някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
-> Съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
-> Много добър източник на желязо.
Риба
-> Най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
-> В някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
-> Не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
-> Може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
-> Ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) - след 2-3 год.
-> Мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съобразжения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)

# 693
Жабче, както винаги много изчерпателно  smile3501 Много ти благодаря за подобната инфо...., че вече незнам на кого да вярвам!!! Аз при направата им изхвърлям първата вода, но вече ще им взимам филе за по-сигурно!!!

# 694
Добро утро!
Днес никой не е "направил" кафенце, а така ми се пиеше Blush

Very nice, Ani4ka, благодаря за отговорите за гроздето - днес смятам да опитаме Grinning

Sunshine74, кърми, мила, колкото можеш newsm10

Ani4ka[, прекрасно зайче

По въпроса за месото аз мисля да започна със заешко, че било най-диетично /ох, не знам дали е така/, а и нашият пра-дядо на село гледа 7 пухкави зайчета. Така започнах и с баткото - филенца от
зайче и пиле.

И ето докато се опитвам да пиша, Жабче е дала подробна информация за месото - май съм на прав път със заешкото, защото е домашно /между другото, всичко, което давам на Анито е домашно с изключение на банана/

Тази нощ сънувах, че имаме зъбче - какво ли означава? Или нищо не означава, ами преживявам това, че на вас ви излизат зъбчета, или просто съм психясала вече и искам всичко по-бързо да става. newsm78

Честито на днешните месечинковци и приятен ден на всички

# 695
Здравейте на всички. Аз рядко влизам да пиша, но ви чета с интерес. Много интересни неща пишете. Продължавайте все така.
Влязох за да ви напиша следното. Преди малко по телевизия7 пуснаха следното съобщение от гражданска защита: На 01.10. от 11 часа в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Плевен, Пазарджик, Пловдив ще се проведе проба на новите системи за оповестяване. Това ще продължи 20 мин. Ще бъде оповестено с начало и край!!!
Пиша ви това за да не се притесните.
Хайде хубав ден на всички и приятни разходки Hug Hug Hug Hug

# 696
  • not found
Добро утро на всички  Hug
Поем, ние ще се топлим с радиатор и ще гледам температурата да не надвишава 25 градуса  Peace
Принцеске, много съм ти благодарна за предложението  Hug Ако имам нужда ще се възползвам  Hug Hug Hug Въпреки ,че и аз имам що годе някакво някаква представа от нещата , понеже завърших архитектура  Flutter Но найстина много ти благодаря  Hug
sisely, това е чудесна новина . Честито на приятелката за бебчето Людмил да й е жив и здрав и много да я радва  Flutter
Жабче, много нужна ми информация , благодаря ти  Peace

Както бях споменала вчера ходихме на изследвания . Толкова се бяхме притеснили Тони как ще реагира като вземат кръв от пръстчето , че татко му даже предопреди сестрата , че лошо му става като го чуе да плаче и много се ядосва , за това татко му си излезе . Сестрата беше много внимателна и непрекъснато го занимаваше , Тони даже не разбра , че го боцнаха ... Ухилен както винаги  Grinning Те му говорят той им се смее  Flutter Много бях доволна от факта , че не се разплака . Изследванията показаха , че хемоглобина малко е паднал / както се и очакваше / , но нищо фатално не е / а аз толкова се тревожех / . Докато чакахме да излязат изследванията с мъжо ходихме да проверим за една кола / такси / , която я давали на изплащане и мъжа ми говори със собственика на колата и fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed да не ни се обърка работата , са се разбрали човека имал да й оправи 5-тата скорост и щял така да я даде на мъжа ми  Grinning Grinning Grinning
За захранването писах , че от днес започвам  Flutter

bdbaloni на гордите месечинковци днес : Александър на atlantika ; Виктория и Габриела на pipi66 ; и на моят Тони

# 697
  • София
Живи и здрави да са всички месечинковци! Tada

B&W (доскорошно *Деси* Mr. Green), защо атлантика вече не пише тук? Кажи и, че за извинение много снимки на Алекс дължи... Crossing Arms

жабче, много ценно и систематизирано. coolcool
Първото месо на Елина ще е заешко, дядо ми може да отвори зае-ферма Mr. Green, а и е най - чистата и неалергизираща храна. Купени бройлери не смея да давам под никакъв вид. И изобщо пилешко. Чела съм разни работа и ...  Sick А на Вели първото месо му беше пуешко. Peace

От 6 - тия месец ще въведа някаква каша следобяд, заедно с плодови пюрета (няма да бързам с тях). Месо - сигурно чак към 8 м... Thinking

veryHug Heart Eyes Hug Благодаря за разбирането. Ти пиши как е красивата кака Габи! Flutter

Много мами ми се губят... Деяяяяяяяяяяя.......?????  newsm12
Я да видим дали eдна ароматна чаша кафе няма да ги примами тук...  Flutter

# 698
Ооооооо, мечтаното кафе дойде
Благодаря, Олче. Значи със зайчетата сме добре. Под кожата на бройлерите съм виждала една гадна слуз, която и след изпичане не се маха

За отоплението: ние от миналата година имаме парно в къщата и е 19-24 градуса навсякъде, зависи по кое време на денонощието е.

# 699
Здравейте и честито на всички които днес правят 6 месеца.
Жабче , много подробно си написала за въвеждането на месото в менюто на детето. Аз каката навремето е захраних с телешко и то не точно със самото месо ами към зеленчуковото пюре прибавих телешки бульон. А и тя общо взето пюрета от месо много много не ядеше, само рибата харесваше.
Сега сигурно ще започна с пилешко, заешко незнам от къде да си нам еря. А яйце не съм дала още. Имаме си домашни яйца н
несмея да му сваря и да му дам и съм в голяма питанка  newsm78 от коя фирма да купувам и от кой магазин ? Уж да са по проверени.
Вие какви яйця давате домашни или от птицеферми?
Олче,мерси за кафето. Ти друг каниш а виж колко много сега ще се наредят да пият и те  Wink Wink Wink.
Жулиета, не бъркай с лъжицата в бурканчето. Отдели в купичка толкова колкото ще изяде детето и от там давай с лъжичка. иначе става опасно от слюнката пюрето в бурканчето се разваля бързо.
Лек ден на всички, че вече е време за разходка.
Утре ще е голяма аларма с тези серени.

# 700
Имамама, заешко има със сигурност в пюрета на Хип и на Гербер. Едното мисля, че е с картофи като основен зеленчук, а другото с морков като основен зеленчук. Това е, ако смяташ да предложиш на бебчето от купените пюренца.
ol4eto, аз също ще предложа като първо месце заешкото.  Peace

# 701
Момичета, аз избирам пире, тъй като гастроентероложката ми каза да й дам пилешко или пуешко, но тъй като нямам възможност за домашно отгледано пиле....купувам!!! Иначе и аз съм на мнение, че от домашното по-хубаво няма!!!
Да честитя и на останалите половин годинката!!!
А иначе за отопление в хола, ще сме с климатик, а спалните нашата и на малките ще е с радиатори, тъй като са малки стаите!!!
Ех, че хубаво кафенце, и аз се нареждам за чашка  Wink

# 702
Добър ден и от нас.
Нали пиша аз на порции, та съм забравила да похваля хубавата и отговорна русенска банда. Браво на вас, момичета!   bouquet
Пипи, добре си се завърнала! Честита половин годинка на Габи и Вики (и целувка на твоето вестоносче, ако го видиш скоро).  Heart Eyes
Шоки, за кърменето ще видя докъде ще стигнем. Ако мога и случа на малка непослушка, може и в училище да ходя да си я кръмвам в голямото междучасие (докато учителките ме викат да ми се оплакват от нея поне да и я цоквам малката разбойничка).  Simple Smile Но иначе колкото, толкова.
Аничка, много се смях на клипчето. Много приказлива тази Андреа!  Heart Eyes
Олче, много се радвам, че Вели има напредък. Дано скоро да има с говореното, че чак да го молиш после да мълчи, за да ти почине за малко ушото.  Heart Eyes Hug
Принцеска, Жулиета, дано скоро има финансово оправяне при вас, а и при всички, на които им се налага да стискат здраво заради финансови ограничения. Добре е, че имаме родителите си, за които децата са всичко и са винаги готови и които просто никога (след години) няма да си признаят, че нещо материално им липсва, защото "крава от теле не цица".
Жабче, благодаря, че ровиш вместо нас и ни поднасяш наготово информациите. Браво на двете примерно растящи бандитки.
Моята е в графата, мразеща белите престилки вече. Май заради мен.  Tired Щом започне събличане при бяла престилка, ако може някой, да реве по-силно от нея.  Thinking Иначе в стерилната й урина се изолираха стрептококи. И температурата й е три дни няма-два има. Заради това отложихме (незнайно докога) третия Пентаксим. Иначе заради температури и дрисъци (и май малко злоядене от 2 седмици насам) е качила мижавите 300-400 грама (щото с памп я мерихме) и на височина хич. Но от толкова дране то си е цяло чудо, че не я изкараха по-къса в сравнение с предното мерене (тя и сестрата леко недоскив си пада и малко на гьоторе ги гледа сантиметрите, защото аз видях, че са 68). Та пропорциите за момента - 8200 и 67(68). Милото ми заарлачено то.
Хайде, че пак врещи за нещо. Поне този път не се опитва да скочи от количката.  Mr. Green

# 703
  • Варна
Жабче, мерси за инфото - много полезно! Hug

Честити половин годинки на Виктория и Габриела на pipi66,на Тони на Jylieta и на Александър на atlantika!!!

Олче, не се притеснявай да споделяш, мила, нали затова сме се събрали! Радвам се на успехите на Вели и се надявам скоро така да започне да говори, че да ти иска да млъкне поне за миг. Praynig

Ние се отопляваме на газ, температурата е 25-26 градуса (, по-скоро заради мен, не заради бебето  - обичам да ми е топло).

brawneye, мерси за предупреждението! Предния път не се стреснах (въпреки, че не бях чула предупреждението), ама много се ядосах - в просъница чувах само "Внимание! Оферта!" (те хората викали "Внимание! Проверка!", ама с това мойто пазаруване по интернет, навсякъде оферти виждам/чувам  Crazy Mr. Green) и си мислех "Тия пък как са се докопали до системите на гражданска защита, че да се рекламират с тях  Close!" Joy

Jylieta, стискам палци - дано да се нареди всичко с новата кола! fingerscrossed

Оф, още щях да пиша, но ръмжащото мече ме зове. Party

# 704
  ura на шест месечните бебчета днес :Тони на Жулиета, Александър на atlantika,  Виктория и Габриела на pipi66 
Жабче благодаря ти за ценната систематизирана информация за месото Hug
Олче мила, разбира се че ще ни пишеш и споделяш  с нас нали затова сме тук да се подкрепяме една друга(било то за хубави или нетолкова хубави неща Wink )  да не забравя да се наредя и аз за кафенце Wink, а за ДЕЯ и аз питах из форума, но тя е калпазанка  Wink и не се показва, надявам се всичко да е наред и скоро да ни се покаже с двете хубавици Дея и Тити  Hug
Ей Ронка не можах да ти отгатна името Mr. Green ама не разбирам що се оплакваш от Мария я виж какви добри мерки има пу-пу да не и е уроки 8,200 ехе ние има да ви гониммм хайде да и лепнеш една сочна целуФка от мен Heart Eyes Mr. Green
Гледам за температурата в къщи си говорите,  и у нас е около 25-26 ама щото и аз като Чоки обичам да ми е топло, иначе в стаята където спи Диди гледам вечер да е 24 че спи по спокойно на по-хладничко Wink
Да ви кажа май скоро и ние ще се озъбваме вчера усетих че задира май зъбче от долу десния резец, но още не се вижда Crazy

Хайде хубав ден от мен  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт