Турски сериали по българската телевизия

• 42 537
  • 548
  •   1
Отговори
# 285
Аз само в крайна сметка не разбрах,ти гледаш ли или не гледаш турски сериали?Защото за не гледаща много неща май си видяла? newsm78
Ами прощавай, но явно не си особено умна, след като не си разбрала......

# 286
Аз само в крайна сметка не разбрах,ти гледаш ли или не гледаш турски сериали?Защото за не гледаща много неща май си видяла? newsm78
Ами явно,щото аз като не гледам нещо нямам и представа за какво става на въпрос,а вие по-умните хем не гледате,хем сте напълно наясно с всичко ставащо в тези сериали!

# 287
Ами явно,щото аз като не гледам нещо нямам и представа за какво става на въпрос,а вие по-умните хем не гледате,хем сте напълно наясно с всичко ставащо в тези сериали!
Е как да разбера, че нещо не ми харесва, без да съм го опитала/гледала (в случая)  newsm78
Пък и не е необходимо да изгледам 200 серии, за да разбера какво ще се случи, достатъчни са само две, от които да съм наясно с всичко ставащо ....

# 288
Айде бе, турските сериали са като чалгата - не може да не си в час.  Отвсякъде те облъчват - на фризьор да отидеш, няма начин да не изглеждаш 1 серия и да чуеш коментар за още 18.

# 289
Добре,изгледала си 2 епизода,схванала си цялата сюжетна линия,не ти е харесало.Но приеми,че има хора на които тези безумни погледи и перманентна музика им харесват.Влезнах в темата от нямане какво да правя,но споровете тук не са ми по вкуса,а още по-малко обидите.Така,че на които това му харесва да си остане със здраве...

# 290
 Peace Защо телевизиите не пуснат една немска сапунка, или френска, ей така за разнообразие. Не може да няма такива или да са недостижимо скъпи. Пък да направим разлика тогава или поне за всеки да има по нещо. Не че ще гледам сериал, освен "Приятели" сериал не гледам, ама знае ли човек като застудее, няма интернет и нищо друго по телевизиите, може и това да прогледам.

# 291
  • София
Няколко немски дават, само ,че никой не ги гледа.Дават по фемили и по Нова.По бТВ дават събота и неделя разни немски филми. Аз харесвах комисар Рекс, но ми идва в повече лаещия немски .Интересното е, че в действителност немците говорят много по-меко отколкото по филмите.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 12:51 от Тайна

# 292
Преди години проблемни бяха латино-сапунките, сега за турските сме се захванали...
Без съмнение 1001 нощи повлече крак и това е. Не се сърдете на телевизиите, че се възползват от т.нар. "балканска вълна".
Имаше един сръбски сериал "Полицаят от Петльово Бърдо"- той също бе доста гледан.
Нормално е да се захласнат в началото, после полека ще се отдръпнат. Турските продукции са достатъчно качествени.
Важното е да има рейтинг, и добър приход от реклама. Останалото остава на домакините- да нищят из форума Hug

# 293
Първите два три сериала бяха хубави, ама тези, които сега започнаха нещо не ми харесват.
Доста са съвременни като изглед и не натрапват нищо религиозно, което би ме подразнило.
На който не му харесва да не гледа, много е просто.

П.П. Има и положителни страни-взех да казвам на детето "да ти е сладко"  Joy

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 13:00 от L e o

# 294
  • София
ако  не бяха  тези безумни имена, които се натрапват от всякъде, дразнещата  ориенталска музика сигурно нямаше  тази тема да има толкова много отрицателни  мнения
На мен лично ако много ми се преиска сапунка гледам само италиански и руски, ако  благоволят да дадат разбира се
Но от всяка една  телевизия да ми натрапват Мехмедовци и Айшета , молим

# 295
Но от всяка една  телевизия да ми натрапват Мехмедовци и Айшета , молим
Peace

# 296
  • София
Аз ще взема да напиша една своя статия за вестник "Труд", която изчерпва мнението ми по темата. Flutter

Made in Turkey
или манията по турските сериали в България

Убедена съм, че почти няма човек, който да не е чувал за легендата за „1001 нощ” – за султана, за Шехерезада, за приказките. Е, навярно малцина са дръзнали да разлистят нейните два наистина огромни тома, но, за сметка на това, знаят относително добре сюжета. Султанът бива предаден от своята любима и недоверието му към жените води до жестокости от негова страна. Докато не се появява Шехерезада, която, с дързостта си да разказва на султана приказки в продължение на 1001 нощ, успява да го накара да промени мнението си за жените по света и да я обикне. Дотук добре - романтика, фанфари, арабски дни и нощи... Но това е било доста, доста отдавна, а и може би е просто легенда.

Това, на което сега българинът има възможността да се „любува”, са десетките турски сериали, затрупали родния ефир. Старта даде Нова Телевизия с примамливо озаглавения „1001 нощ” (“Binbir Gece”) – какво съвпадение! И изведнъж, като домино, една след друга, българските домакини станаха не само съпричастни към любовната драма на главните герои, Онур и Шехерезада, но и се вживяха в тяхната история. Минавайки покрай някои от кафенетата в столицата или в други части на България, чувам жени да споделят последния епизод от любимия сериал, а стане ли 16:00, се разбързват да се приберат и да се настанят пред телевизорите. Мъжете пренебрежително махват с ръка и се отнасят с ирония към „страстта” на съпругите, приятелките, майките, дъщерите си. Тази истерия малко напомня 90-те години и „Робинята Изаура”, май че беше, когато беше бум-ът на латиноамериканските сериали.

Сега е бум-ът на турските. Праймтаймът на BTV умело се зае от небезизвестния в арабския свят и Франция „Перла” (тук родните преводачи са се постарали да измислят ново име на главната героиня, което да значи Перла... в действителност, заглавието би трябвало да се преведе „Сребро” – “Gümüş”). И тук, досега иронично подминаващите жените си мъже, се активизираха. Как? Взеха им най-ценното време – от 20:00 до 22:00 часа! Два часа сапунен сериал! Но е истина – броят на зрителите на „Перла” нараства драстично. Драмата на главните герои, Мехмет и Инджи, накара българките да се прехвърлят от Нова Телевизия на BTV и отново да грабнат носните кърпички.

Разбира се, Нова продължаваше да отвръща на удара с „Мелодия на сърцето” (“Dudaktan Kalbe”), „Сълзи над Босфора” (“Elveda Derken”). Все повече и повече турски сериали започват да навлизат в ежедневието на българите. Някои остро поддържат тезата, че турското влияние в България отново застрашително нараства. Други натякват, че 131 години след подписването на Санстефанския мирен договор, отново вървим надолу. Да, обаче пропускат един съществен факт: защо толкова много българки все пак гледат сериалите? Защото те далеч не обръщат внимание дали сериалът е турски, или бразилски. За тях е важен сюжетът. Сюжетът, който ги вади от реалността и ги пренася в някаква друга, илюзорна действителност. Тя – бедната домакиня от „Люлин”, става Шехерезада, желаеща себедоказване. Друга, самотна от „Дружба”, е Инджи, която се бори за своя Мехмет. Те виждат това, което искат, в турските сериали. Защото, нека сме реалисти, в България киното е нива под турското. И ако някои скептици тук решат да кажат, че сапунените сериали не могат да бъдат причислявани към „кино”... тогава, защо България няма нито един качествен сериал? Да, „Забранена любов” се опита да постигне някакъв резултат и има относително висок рейтинг, но от играта на актьорите има още много, много какво да се желае.

Затова, колкото и да парадираме с патриотизма си и колкото и да недоволстваме публично за манията по турските сериали в България, този път трябва да го приемем и да премълчим. Защото българинът, в своята тежка действителност – между задръстванията на Орлов и убийствата в „Иван Вазов”, има нуждата да седне вечерта пред телевизора си и да разтовари, виждайки себе си в съдбите на героите. И няма значение какъв е сериалът. Защото ще гледаме турски сериали, докато не видим под нещо наистина стойностно съкровеното надписче: “Made in Bulgaria”.

# 297
В България киното е "нива под турското"?
За тебе кино и сериали едно и също нещо ли е?

Недей, моля те, да публикуваш подобно нещо. ooooh!

Само сИрИал ли може да разтовари, извинете, това е....елементарно.
Звучи ми като прибавката към ракийката и салатката, което, естествено, пак ни отвежда към.....неизбежния Ориент.

# 298
  • София
В България киното е "нива под турското"?
За тебе кино и сериали едно и също нещо ли е?

Недей, моля те, да публикуваш подобно нещо. ooooh!

Само сИрИал ли може да разтовари, извинете, това е....елементарно.
Звучи ми като прибавката към ракийката и салатката, което, естествено, пак ни отвежда към.....неизбежния Ориент.
каква  салаДка, благоверната гледа сериалчето Grinning

# 299
ИзвинетИ, ама авторката е написала следното:
Защото българинът, в своята тежка действителност – между задръстванията на Орлов и убийствата в „Иван Вазов”, има нуждата да седне вечерта пред телевизора си и да разтовари, виждайки себе си в съдбите на героите. И няма значение какъв е сериалът. Защото ще гледаме турски сериали, докато не видим под нещо наистина стойностно съкровеното надписче: “Made in Bulgaria”.

Това е обобщение в м.р. и включва и другия пол. Оня, на който сме му "изяли" 2 часа от праймтайма. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт