Веганството - да споделим опит

• 185 473
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 160
  • София
да питам момичетата със съпрузи карнивори - как се разбирате в къщи? налагате ли мнение чрез готвене и имате ли разногласия?

моят партньор консумира месо и млечни, готвя за него отделно, истината е, че много неща, които и аз мога да консумирам, той също ги обича, така че успявам да комбинирам менюто така, че да не ме натоварва осезаемо; разногласия никога не сме имали; никога никого не бих натискала да повярва в нещо, според мен толерантността, информираността и дискусиите дават по-бавно достижими, но трайни резултати; относно хлапетата - все още нямаме такива и не мога да съм полезна

# 2 161
Soleil*, благодаря ти за съветите. Настя е така от 11-ти вечерта (миналата неделя). Имаше само много висока Т, повърна само първата вечер. Не получи разстройство и аз погрешно се заблудих, че не е бил стомашен вирус, поне не и от тези, които предизвикват диария. И като и падна Т, в петък излизахме навън, доста се застояхме, за което съжалявам, но най-вече грешката ми е, че не направих диетата, както ми каза и педи, а и аз си я зная тази диета от същите перипетии миналото лято - просто като не получи разстройство и реших, че няма нужда. Вече 2 пъти я събаря тази болест (първия път мин. лято) - и двата пъти се дъня и тя стига до оправяне почти и внезапно пак я събаря, като вече при повторното събаряне, е доста зле. Сега само сучи, поне вече това не отказва, макар че не мога да кажа, че го прави много интензивно, може би нямам и кърма достатъчно. И повръща и пълни пампите. Милото, сама като и стане лошо и почва да иска "капати" - Ентерола, Вомитусхила. И търси подходящо място, където да повърне, за да не цапа. Днес докато разбера, че има позив (понеже нали не говори), мрънкаше и се усъмних, но тя ме изпревари като отвори шкафа под мивката и се наведе над коша за боклук. А като е близо до 00, ходи над гърнето. Толкова е съобразителна - не иска да се цапа, горката. Много ми е мъчно да я гледам така. Sad

# 2 162
  • Пловдив
Деси, може да й даваш чай от джоджен или/и шипки.
Но по много, вместо водичка, през целия ден.

# 2 163
Забравих да питам - сега има пресен джоджен на пазара. Чаят от пресен ли да е или от сушен? По принцип кой е по-силен или разликите се изразяват в друго? Аз не съм никак наясно с билките, доколкото зная е по-добре все пак да се правят отварите от пресни билки, когато има такава възможност? Thinking

# 2 164
  • Пловдив
Аз винаги ползвам сушен. Просто ми е домашен и винаги имам вкъщи...
Не съм пробвала с пресен, пресния съм ползвала само за подправка. Но това не значи, че сухият е по -добре..

# 2 165
Деси аз знам,че не трябва да се взима нищо за разтройство,само оправяте диетата,както момичетата са ти казали  чай от джоджен,шипка,смокинови листа;ориз;препечени филийки;морков;банан ,печена ябълка.Освен чайчетата можеш да й даваш и оризова вода/мляко вместо вода.
Знам и нещо против повръщане,но не знам дали е подходящо за деца и във вашия случай (40 г мента и 15 г лимонови кори се счукват и се поставят в 1 литър вода да ври, дотогава, че да остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чаша преди ядене. ),също и чая от джоджен.

Аз прочетох ,че ванилията трепела гадинките и сега съм се запасила и ще ги моря,стискайте палци да стане Praynig

# 2 166
Аз забравих да кажа, че веднъж причината за буби у дома бяха стари чайове - това много ме изненада. Изхвърлих ги повечето. Междудругото имах и един силно арометен ванилов чай, явно не е помогнал да изгони бубите, но нищо, Норчи, това не е гаранция, пробвай. Тогава не бяха гъгрици, де. А пък въпросните ще ги познаеш по миризмата - аз други миризливи буби не съм имала, при това доста неприятно миришат. Тромави са, всъщност в повечето случаи ги намирам вече мъртви или полумъртви, едни такива почти не мърдат, като преяли. Кафеви, твърди. Неприятното при тях е, че по едно време ги намирах върху себе си, а всъщност не бяха много да каже човек, навсякъде, че чак и по мен. Напротив, виждах ги ограничено и от време на време, все в кухнята, по плотове, като сипех прясно мляко, току успяваше някоя да се нагнезди в него, само докато се обърна на другата страна за секунди. Crazy  Аз по едно време си мислех, че заради миризмата на кърма (лятото става въпрос - по една тънка блузка, наситена на кърма достатъчно явно, поне за тях). Тогава все още не знаех, че са гъгрици и че ходят по зърнени. Мислих, че може да са дървеници, понеже и те така миришели, а пък аз се оказвах с някоя по себе си, основно като седях на масата (дървена) на лаптопа. Мисля все пак, че се оказаха гъгрици, спирам вече да пиша за тях да не предизвикам дявола, че хич нямам хубав спомен от тях, а и без това с повече от това инфо не мога да помогна.
Норчи, мерси и на теб за съветите, някои не ги бях чувала. Hug

Хидратин Алфа не го пи, не и хареса. Лошото е, че вече не мога да я залъгвам както като беше по-малка, като не иска нещо, не мога да я убедя или залъжа по никакъв начин, нито физически да я насилвам е желателно, не само, че по принцип не е начин, но и може да повърне - последният път това се случи със Смектата и оттогава вече много внимавам, също и като я храня, не я притискам, ако категорично повече не иска. Аз тези дни не успявам да я нахраня, всъщност говоря за 2-3 хапчици - банан, картоф и това е. Оризова вода също отказва да пие - по-малко от 50 мл някъде успях да и дам. Само чай от шипка пи - 1 чаша горе-долу и се събра за целия ден (на 2 пъти). Добре, че я кърмя, не ми се мисли, ако не е това, как ще издържи само на вода. Confused От обяд нататък изглеждаше вече по-добре, поне не е повръщала повече, но да не казвам пак голяма дума. Tired

Моля ви, да ми кажете за чая от джоджен - при сух как се прави - колко л-и на колко мл вода, и при пресен какви са съотношенията (ако може с пресен джоджен, разбира се Rolling Eyes)!

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 23:46 от desi_sunshine

# 2 167
Деси, много мъчно ми стана за Настя. А правихте ли някакви изследвания за рота-, адено вируси или кампилобактер? Правят се на акото и не е травмиращо за детето.
Правила съм само чай от сух джоджен и не знам как е с пресния. Слагам вода за една чаша около 400мл и 1-2 пълни с.л. джоджен. Варя на бавен огън 5-10мин.Оставям да истине и прецеждам. Давам го вместо вода. Включи и диетата. Не знам как е вашето педи, но ми се струва разумно да се допиташ и до него за евентуални изследвания, за да не й се отслаби много имунната система. За подсилване не мога нищо да ти препоръчам, защото повечето неща разхлабват и не е много добра идея.

А някой чувал ли е дали суровото нишесте запича? Бях чела някъде , но не мога да го намеря.

# 2 168
И на мен ми звучи познато това с нишестето, но не съм сигурна. Аз да ви се оплача - и мен ме събори тази коварна болест. Много ме е страх да не стигна пак до болница от изтощаване и обезводняване, както се случи лятото. Но голям зор беше - нямаше места в Спешното, добре, че имаше в Инфекциозното. Но пък Настя да я оставя на баща и, да се изцеждам или не, да се чудя и притеснявам за какво ли не, понеже и тя е болна и да разчитам пак баща и да я гледа в това състояние... той като е здрава, няма опит, понеже не се занимава, а пък сега...
Ще започна да взимам каквото зная, пък дано се размине всичко. Лошото е, че тя нищо не иска да яде, дори шипков чай с мъка и давам днес, само сучи и това много ме изтощава допълнително. Всъщност заради това стигнах до болница лятото, според мен.

Сега имам Хидрасек и Лопедиум. ЛЛ казва да не кърмя, щом ще ги взимам. Какво да правя? Имам спомен, че в Дългокърмещи е ставало въпрос за тези лек-ва и не са несъвместими с кърменето? Тя какво ще приема, ако не я кърмя, ще се обезводни от глад. Sad
Кой беше онзи сайт за лактацията, където може да се провери съвместомост на лекарства?

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 12:19 от desi_sunshine

# 2 169
Деси, копирам ти съветите от една книга: The juicing Bible. Наскоро я купихме, много е ценна.

За диария:
оздравителни храни:
плодове и зеленчуци- несурови ябълки / може би минати на пара или печени /, банан, лимон, лайм, моркови, картофи

подправки- кардамом, лайка, семена от резене, джинджифил, маточина, ливадник, индийско орехче, листа от червена малина

други- олио от вечерна безстъблена иглика, ленено и тиквено семе, ориз, слънчогледово семе, пълнозърнести, кисело мляко с активна бактерия

Храни, които да се дават с пълна сила: преварена вода, билкови чайове, нишестени: морков, картоф, ориз

Да се минимизират: сурови плодове без банана, сурови зеленчуци, сушени плодове

Да се елиминират: алкохол и кофеин / кафе, черен и зелен чай, шоколад /, млечни продукти без киселото мляко, захар и подсладители

Рецепти ( там, където е подходящо, се добавя 1ч.л. от подправките по избор и над 2 с.л. от другите позволени храни, например слънчогледово семе )

Смути
1ч някакви берита, най-добре боровинки- пресни или замразени
3/4ч сок от ананас
3 с.л. кис. мляко
1 банан

Чай
1 с.л. листа от малина
1 ч.л. настърган корен от джинджифил или 1/2 такъв на прах
1 1/2ч вряла вода

Запарва се за 15мин

Банана фрапе

1ч бадемово мляко
4 замразени банана
1с.л. брашно от рожкови
щипка индийско орехче

Всичко в блендера

Пудинг от ябълки и ориз

2ч соево мляко
3/4ч ориз
1ч пулпата на ябълката
1/2ч сока на ябълката
3с.л. мед
1с.л. настъргън корен джинджифил
1/2ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче

В тенджера се слагат заедно ориза и соевото мляко. Вари се за 20мин покрито и на слаб огън. Добавят се сока и пулпата от ябълка. Вари се за около 5мин. Преди консумиране се прибавят останалите неща.

Ябълков сос

2ч ябълкова пулпа
2 филтрирана вода
2ч сок от ябълка
3с.л. мед
1/2ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче

В тенджера се слагат вода, ябълка- сок и пулпа и се варят докато се сгъсти леко. Преди консумация се прибавят меда и подправките.

За повръщане няма, но има за кърменето.

# 2 170
Деси , бързо оздравяване желая!
Включвам се на твой въпрос за потъмняването на беления слънчоглед - и при мен така става някъде на втория, третия ден. Може да е нормално ...

# 2 171
За увеличаване на кърма- ще напиша всичко, а ти ще прецениш какво може.

плодове и зеленчуци
банан, авокадо, морков, зеленолистни, сладък картоф, крес

подправки
люцерна, листа и цвят от пореч, листа и корен от глухарче, семена от резене, лайка, магданоз (???, беше казала, че ти намалява от него), листа от червена малина, коприва

други:
бадеми, меласа от преработена захарна тръстика, зеленчуци, слънчогледово и тиквено семе, водорасли, пшеничен зародиш, пълнозърнести, кисело мляко с активна бактерия

Да се минимизира:
лук, чесън, люта чушка, рафинирани храни

Да се елиминират:
изкуствени подобрители, оцветители и консерванти

Рецепти ( там, където е подходящо, се добавя 1ч.л. от подправките по избор и над 2 с.л. от другите позволени храни, например слънчогледово семе )

Авокадо и ананас

1ч ананас- пресен или замразен
3/4ч малинов сок
1авокадо

Всичко в блендера.

Вода от резене

Прави се запарка за 20 мин от 1ч.л. семена от резене, 1ч.л. стевия, 1 1/4ч вряла вода.

По другите въпроси назад ще се включа по-късно като имам време.

# 2 172
Вери, благодаря за инфото.  bouquet
За магданоза - значи става въпрос за сок от магданоз - някъде една пълна торба изпих на сок. Това не е мое "откритие" - магданозения сок го пише и в гугъл като средство за намаляне на кърмата. Помня, защото го потърсих тогава и го прочетох на няколко места.
Хидрасек и лопедиум ги дава сайта за съвместимостта ги дава като съвместими, което е добре, че точно като е болно едно дете да се отбива ... при това от такава изтощителна и опасна болест. Днес явно е по-добре Настя - ръба повече препечен хляб и пи и глюкоза и шипков чай.  Аз съм с адски болки във врата и на други места по тялото, имам и главоболие, но не чак много силно (аз поне нося на повече покрай мигрената). Дано се възстановим бързо.

# 2 173
Привет, дами Simple Smile Не съм се отбивала тук скоро, защото творя в кухнята Wink И така творейки ме намери една дама, която иска да прави българска готварска книга за вегани! Simple Smile Чудна идея ми се стори, защото на пазара с повечко услие могат да се намярт няколко малки, скалъпени книжки за вегетарианска кухня, но не и веге и без пържене и пр., но с добър вид и достатъчно богата. Сега трябва да си седна на д-то и да започна да описвам, това което правя, като за начало. Проекът е в много начална фаза все още и място за готвачи има Wink

# 2 174
Много добро начинание! Пожелавам успех!

Общи условия

Активация на акаунт