Белгийски мами и на есен с нова песен - 17

• 38 324
  • 656
  •   1
Отговори
Заповядайте в новата ни, златно-есенна, 17та тема

За успешен нов старт в училище, курсове и фитнес! За здраве на малки и големи! За топлина у дома и много усмивки!

# 1
За успешен нов старт в училище, курсове и фитнес! За здраве на малки и големи! За топлина у дома и много усмивки!

Ех, дано  Heart Eyes

# 2
Аз не пиша много , но пък редовно ви чета  Heart Eyes

# 3
  • BRUXELLES
Привет и от мен! Heart Eyes Hug Heart Eyes

След дълго отсъствие и аз се завръщам в темата.  Embarassed На 30 август се прибрахме от България , на първи , Ренета тръгна на уЧилище-

или както казва тя: "-ВеЧе съм първокласна!"  bowuu  А пък на мен все още ми е трудно да влезна в релси Rolling Eyes.
Пожелавам на всиЧки здраве и успех в новите наЧинания  bouquet  bouquet  bouquet

# 4
Жеже, Пиши де, кажи какво става с бизнеса? А детенце ще ходи ли на градина, ясла във Варна? Разкажи, има ли работа след сезона по морето?

Блонди, бих го завела Филип на алерголог, но искам първо да изчакам и да видя, има ли резултати от аерозола и как му действа. Купихме и инхалатор и при пристъп на кашлица му правя инхалация с физ.разтвор

Почнах курса по нидерландски, последно 6то ниво. Бях забравила колко е весело. До мен седи една жена от Еквадор, носи за ядене ядки печен гигантски боб и гигантска царевица. Имаме от Босна, Армения, Куба, Филипините, Бразилия. Много са ми интересни контактите с такива хора, различни съдби, характери и бит. Полякинята пък се оказа че живее в съседния блок до нас. Ще ни водят на кино и след това урок преразказ  Mr. Green Веселба...

Като завърша това последно ниво, мисля от VDAB да ме изпратят на Nederlands voor bedienden, демек Нидерландски за служители. Там се учи по-специализиран език за кореспонденция, офиси и тн

Hug

# 5
 Мария много хубаво си започнала темата,усмихна ме  bouquet
На мен няколко пъти ми пращат писма от общината да започна този курс по нидерландски,даже писмото е на български!!,ама няма на кого да оставя бебенцето.Много ми се иска,а така както го разказваш,звучи много интересно.Аз съвсем съм го закъсала от социални контакти и понякога ми става много тегаво.Знам,че минава като започна пак  работа ама някой път ми се иска просто да си поговоря с някой ей така неангажиращо.

# 6
Веле, много е неангажиращо на тези курсове, няма досадно четене на текстове, преводи или домашни работи. Курсът е предимно за лаф-моабет, демек да се научиш да говориш свободно. Темите са много интересни и ежедневни, за ваканцията, за сватби, за деца и семейство, за боклуците дори. Дори и в почивката, хората излизат навън и пак си приказват по същата тема започната в клас. Кой от къде е и защо е в Белгия? Кой къде е работил и какво работи? Общи приказки. Има и друго, когато си сред хора, които говорят езика дори и по-зле от теб, няма го притеснението че някой ще ти се смее или че ще те поправя... За мен лично е много приятно, а и неусетно много полезно.
Бебока не можеш ли да го оставяш на почасова гледачка?

Сега се сетих че за една Коледа имахме празник, всеки от класа трябваше да приготви някакво типично хапване и да се почерпим. Ядох японско суши, португалски пържени картофени хапки, аз правих баница. Но успоредно с това празненство, така неангажиращо, всеки трябваше да разкаже рецептата. Демек учиш продукти и думи и разкази, без суха теория или изпит...

Друг път пък учихме за семейството. Всеки трябваше да носи обща семейна снимка и да разказва кой кой е. Хем се опознаваме, хем е приятно.

Много такива примери имам, но да не ставам досадна  Wink

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 11:59 от MariaF

# 7
Ей Мария Simple Smile страшно интересно ми стана и още повече ме амбицира.Точно от такова нещо имам нужда.
 Аз също си мислех за почасова гледачка,колко горе долу вземат на час,имаш ли представа?

# 8
1.50 - 2 евро на час. От Кинд ен Гезин ми бяха дали списък с координати на гледачки или центрове

Курсът е 3 часа 2 пъти в седмицата, или интензивно 3 часа 3 пъти в седмицата, има сутрешен от 9-12, следобеден от 2 до 5  или вечерен курс от 6 до 9

# 9
Много благодаря Grinning
значи почвам и аз да действам Party

# 10
Мария, много интересно звучи ,но тук едва ли е така  Laughing,думи ,упражнения ,домашни давали и след няколко урока контролни ,като за интезивен курс.Тук преди да те запишат на курса минаваш един логичен тест ,незнам с каква цел ,нямах време да питам ,заЩото бял с малката ,сигурно да ти изчислят qi-то . Ако ме накарат и гозби да готвя ,никак няма да я сколасам с времето ,все пак съм женена с дете  Rolling Eyes.Незнам как е при вас с детегледачките и яслите но тук държавни няма до 2011 ,а частните и те са запълнени ,ако не са ,искат минимум на месец скромната сума от 720?  #Crazy.При тези цифри как ,човек да има хъс да ражда деца  Confused ,като в комуналните ясли местата са с лимит и недостигат-наплива от деца е голям  ,детските не ни стигат и за памперси -понеже сме с 1 дете нямаме право и на глътка въздух ,Щото видиш ли с предимство са многодетните ,изоставените ,ниЩо ,че отиваш по-рано от тях да се записваш и да си вземеш билетче със спяЩото си дете (дето няма на кого да оставиш) ,ами ,честно казано , леко взе да ми писва с тези предимства и прочее ,който прави деца да си ги мисли пък,не може цял свят да прави път и приоритет ,а те да си развяват байрака по магазините и кафетата .Ще взема да си направя асосиация еднодетна майка и да си търся и аз мойте права и заЩо аджеба за  моето дете няма място в комунална ясла и с кво е по различно от другите .Точно в нашия район познавам доста майки ,които нито ходят на работа ,нито на курс някъде ,но с няколко деца ,по рано от тях даже кандидатсвах ,а тяхните деца влязнаха по- напред ,а ние оЩте не и и тва е положението ...За портокола на частна детегледачница сме(ендепендант и жената не много алчна слава богу)  на всичките тези данъци ,които плаЩаме като ненормални нямаме шанс да използваме тази екстра ,язък  Laughing

# 11
Шакира, аз не говоря за постоянна гледачка, а за центрове или гледачи, където можеш да оставиш детето почасово. Днес от 1 до 2, утре за 3 часа. Без предварителна уговорка и тн

А за гоздбите, всичко е въпрос на желание, никой не те кара да месиш или готвиш. Може да занесеш халва или локум например. Или сладко от рози, или........ нищо... Никой не те кара нищо да правиш...
Но тъй като в един от уроците е заложено рецепти, гледане на ТВ с кулинарни програми, четене на рецепри с разбиране и тн. Просто за празника хем похапнахме, хем си и разказваме какво ядем...от лЮбопитсто.

# 12
Шакира ти много бързо се наемаш , недей така  Wink
Ти нали живееше някъде около Андерлехт или бъркам , ако е така не се учудвам защо до 2011 няма места в яслите , там среден брой на децата в семейството е 12  Crazy
А пък и какво като струва 720 евро , нали ти връщат после парите от данъците?
Проблемът е и в Белгия голям , както и в Бг / което ме успокоява /

# 13
[А пък и какво като струва 720 евро , нали ти връщат после парите от данъците?

Ами не ти ги връЩат ,ами ти ги приспадат ,пък и нали първо трябва да ги извадиш и да ги дадеш всеки месец тези пари ,както и да е  Peace ,а не може с дете да ходиш на курс или да си търсиш работа  Laughing.Не не живея в Андерлехт ...Абе загубена работа и тва е  Tired

Мария, да интересно звучи ,Ще дам отчет като стигнем този кулинарски час  Laughing

# 14
Шакира, Лина как понася яслата?
Дай моля те сайта на фитнеса да го разгледам докато не ми е минал ентусиазма  Confused

Блонди, Криско как е? Сигурно вече не го боли толкова?

Общи условия

Активация на акаунт