Цьолиакия-тема 4

• 50 660
  • 737
  •   2
Отговори
# 435
Дарина виж това: http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=8&t=11722&hilit … D0%B1%D0%B5%D1%82   Доктора лекува с чайове и хомеопатия и аз много му вярвам. Моето момиче май ще излезе, че не понася млякото. Давах сирене в деня преди отново да се развали положението. Вчера не съм давала и днес пак е добре. До сега не е имала реакция от сирене или кашкавал. Пила е и по малко кисело мляко. Чудя се може ли толкова късно да се прояви алергията?

# 436
Най-лесно е да спреш млякото и всички млечни, да се изчисти за 10 дни и после да пробобваш с малко. Следи й реакцията. Да не си сменила вида сирене? А киселото мляко категорично не й го давай, има си безлактозно АМ - от него давай.

# 437
Д-р Георгиева ми разреши да давам кисело и за това съм давала по макло да си опита. Не по много с шише. Мисля, че проблема не е в лактозата само, защото я кърмя,а в кърмата има много лактоза, а не и пречи. Хомеопатичните лекарства, които и давам също са от лактоза и не и се отразяват зле. В сиренето и киселото мляко лактозата е по-малко. Страхувам се да не би да не понася белтъка на млякото.

# 438
Едно лесно кремче с кисело мляко: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2524.msg65623/topicseen.html#new
Разгледайте и другите рецепти, има много интересни!

# 439
acer ,благодаря!
Между другото и при нас забелязах,че като давам по мъничко кисело мляко няма никакъв проблем а като дам адаптирано/дори безлактозно/се връщат всички симптоми отначало и то доста бързо.
Скоро не съм давала адаптирано за проба,но на беба и слагам по малко нисколактозно в  пюретата,че нямам време кога да се изцеждам и може да го тествам скоро баткото дали ще реагира.
Незнам защо киселото мляко ги дразни по малко от адаптираното newsm78

# 440
Преди време ви питах дали може да използваме стевия при безглутенова диета.Бях чела, че при извличане на екстракта се използва зърнен алкохол. Ето отговора на технологът  на българската фирма производител на стевия. Аз лично ще използвам течния разтвор.

Билката Стевия съдържа преди всичко гликозиди, широк спектър необходими и полезни вещества като: целулоза, пектинови вещества, растителни липиди, полизахариди, витамини - А, С, В1, В2, микроелементи - калий, магнезий, цинк , селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини , минерални съединения. Глутена е растителен протеин и не е част от състава на екстракта от Стевия. Течният екстракт от билката е водно-спиртен, т.е няма никаква причина по време на технологичния процес в него да попадне глутен. Гарантираме Ви, че в нашите продукти „Стевия” не се съдържа глутен. В предвид на това, че вашето дете проявява непоносимост към глутена, е възможно да има чувствителност и към други хранителни съставки, така че е важно всяка нова храна да се въвежда изключително внимателно.
инж. Младенова – технолог

Вчера правих мекички. Външният им вид не успях да го направя , но на вкус бяха хубави.

# 441
А сега правих грис-халва с оризов грис, беше много одобрена!

Гери, как прави мекичките, от тестото за хляб ли?

Искам да ви питам отдавна, коя рецепта за хляб (безглутенов) е според вас най-успешна? Коя харесват най-много децата?
Понеже все експериментирам в тази посока и пробвам най-различни, най-близо до ръчния хляб ми се е получавал по рецепта за Царевичен хляб с мая и прясно мляко или с тесто на Мах-мама. Въобще хлябовете с мая са по-въздушни и по-рехави. Но детето май предпочита хлябовете със сода (бакпулвер) и масло вътре, като на Котенцето. Също имаше един Ирландски хляб със сода и мляко - и него харесва. Аз правя по малко, с 1 ч.ч. брашно и не ми се маже пекарната за толкова, иначе все остава. Вие с пекарна ли правите? А и този хляб с маята сякаш по-бързо остарява, по-нетраен е. Правих и един с ръчно правен квас от безгл. брашно, стана си много добре - целия го изяде детето, но си е повече врътня.
За маята знам, че не е много полезна за стомаха по принцип - залепва по червата и действа на чревната флора.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 16:43 от M_Nik

# 442
Моя беше на машината,рецептата май ти ми я даде.Ако не се лъжа беше от Бистра. newsm78
Е,няма такава вкуснотия..много хубав ставаше -един висок,пухкав...но за трайноста си права-замразявах го иначе много бързо се разваляше...

# 443
Последно така правя хляба.

2 яйца
1 равна ч.л. сол
щипка захар
почти пълна ч.ч. вода
разтопено краве масло,колкото кибритена кутийка
брашно,объркато с бакпурвер

Правя рядко,кексово тесто.На 180-200 градуса,става за отрицателно време.Пека го във формичка за хляб,от тези продълговатите,и като се реже,стават сладки малки филийки за сандвичи.Писала съм я рецептата,но с 3 яйца,но така става повече като питка,а с 2 е идеално.Днес свърши,утре сутринта ще направя пак,ще мине и за закуска.В хладилника издържа около седмица.Маята засега я ползвам само за пицата.

Аз правих веднъж милинки,обаче не ми се получиха.Всъщност станаха,но като поизстинаха малко,много се втвърдиха,при все че тестото го направих доста меко,сложих много по-малко брашно отколкото трябваше.Тестените неща се докарват по-трудно с това брашно,и то не сладкишите,а именно тези милинки,тутманици и подобни.

На Макси му правих преди няколко дена меденки,но с шприца,с голямата дупка,така че като изпекоха,станаха сладки солети,дебели колкото химикал.Ех,голям кеф беше,но са хрупкави само 1-2 дена,после стават меки и се чупят лесно с тази форма.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 19:09 от rozi-maxi

# 444
Рецептата от кутията на брашното за шприц сладките е много сполучлива. Стават като котешки езичета, въпреки, че ги правя с формата на гъсеници.

# 445
Някой може ли да ми даде линк на ОНЛАЙН  магазини в които разбира се има безглутенови храни.Искам да поръчам на Вики нещо по различно и разнообразно,защото тук в Горна Оряховица има само оризовки и царевични филийки.Вие от къде пазарувате?

# 446
Аз правя хляба в хлебопекарна. Васи го яде без да се оплаква. Особено го харесва когато е топъл.

Някой може ли да ми даде линк на ОНЛАЙН  магазини в които разбира се има безглутенови храни.Искам да поръчам на Вики нещо по различно и разнообразно,защото тук в Горна Оряховица има само оризовки и царевични филийки.Вие от къде пазарувате?
Ето линкове на магазини:
http://biozona.eu/index.php?main_page=index&cPath=92
http://www.dietbg.com/shop/
Във втория има по-голямо разнообразие.

Напишете ми рецептата за меденките, че не мога да я намеря, а много ги хвалите.
Мекиците ги правих от безглутеновото брашно : 500 гр брашно, 500 гр вода, 1 мая и щипка сол. Оставих да втаса тестото 45 мин. Вкусни са , но ми обягва техниката при оформянето.

# 447
Мерси, Герганче!   bouquet  Аз отделям понякога от тестото за хляб, като го правя с мая и правя мекички на сутринта. Но рядко се сещам  Blush И Фили го хапва най-вече хляба топъл, с масло.
Тук също има безглутенови продукти, но са по-скъпи: http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =263&Itemid=6
http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/bez-gluten.html

Мароните-спирали на Riso Gallo, които взех от Пикадили са много хубави, но са 4,75 лв. за 250 гр. Имат отметка за Без глутен. А тези на Scotti - оризовите, нямат отметка, но са 3,15 лв.

Не помня питах ли ви: Получихте ли книжка от Шаер? Там има и доста нови продукти, но тук в каталога не ги видях. Дано ги внесат.

# 448
Миленка,спагетите и макароните на Riso Scotti имат отметка,пише с големи букви на кутият gluten free,пред мен е кутията.Аз още не съм ги пробвала,сега ползвам на Рисо Гало.

Герганче,моите меденки ги правя така.

1 яйце
1 к.ч. захар
1к.ч. олио
1 с.л. кисело мляко,за да угася 1/2 ч.л. сода
1 не равна,но и не с връх с.л канела
3-4 с.л. мед
брашно,колкото поеме,но не много твърдо

Съмнявах се в канелата,че може да има нишесте,но я проверих,сложих във водичка и капнах йод,няма.Моята е на фирма Гергана.Меда го разтопявам на микровълновата,и без това като се подложи на топлинна обработка,се губи качестватвото му.Но в последно време давам само чист акациев,защото не предизвиква алергични реакции,а той е доста течен и не се захаросва.

Не съм правила рецептата от кутията на брашното,ще ги пробвам Hug.
acer,акото оправи ли се пак?

Сега погледнах рецептата на тези сладки на кутията.Има пудра захар,а купената съдържа стабилизатор,в който  има глутен.acer,да не слагаш такава,та затова да не е хубаво акото?Аз ще се опитам да направя с чопъра,не съм пробвала до сега,или с кафемелачката.Има и маргарин в рецептата,а аз не му давам.Мислите ли че няма проблем,или да заместя с масло newsm78?Скоро си мислех,че вече няма по магазините котешки езичета,а бяха страхотни,дано се получат.

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 14:47 от rozi-maxi

# 449
Сега разбирам, че има и Riso Scotti, аз бях гледала само Scotti, а отдолу пишеше с дребни букви - от ориз и си бяха при другите - пшеничните. Сигурно са друга партида. Ще търся от истинските.

Пудра захар става в кафемелачката и орехи също меля там.
Иначе бяха пуснали едни оризови котешки езичета, български, на ф-ма Маркрин май бяха, съвсем като истинските. Но нямаха отметка, питах в цеха и човека ми декларира, че са само с оризово брашно, но не можел да мине процедурата за отметката, че била скъпа и за такива малки количества - не си заслужавало. Малкия не е имал реакция от тях. Имаха и шприц-сладки, но за около 1 месец и свършиха всичките. Иначе бяха вкусни.

Меденките са хрупкави, но ако са в пластмасова кутия - наистина омекват, вариянта е да стоят в хартиен плик или метална кутия с дупки, да дишат.

Общи условия

Активация на акаунт