Деца с увреден слух-8

• 61 059
  • 721
  •   1
Отговори
# 465
Момичета, моля ви за следното. Който е обявил, че иска да доброволства за БАКИ, нека ми изпрати следните данни в лично съобщение - име и фамилия; градът, в който живее, на каква възраст е имплантирано детето и датата (месец и година) на операцията. Засега остава вариантът "служебните" имейли да са с първите ни имена - надявам се, че това е ок за вас.
Искам да помоля и още веднъж да си помислите дали наистина ви се занимава с това да помагате по този начин. Дали ще имате време и възможност, в случай, че някой ви се обади и поиска да се срещнете. Не го приемайте като задължение.
Поздрави!

P.S. Редактирах се. Поправиха ме, че ще е по-удачно да се напише възрастта, на която е било детето, когато са го имплантирали и датата на операцията, за да не се налага да се обновяват тези данни.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 10:57 от Ieppe

# 466
  • Плевен/София
   Здравейте!
   Моля да ми обясните нещо. Във въпрос №15 от анкетата се споменава "действаща система за подбор на кандидати за КИ". Какво се има предвид? Мерси.

# 467
Става въпрос за това, че когато се решава кое дете ще се имплантира би трябвало да се вземат предвид много неща - възраст на детето, причина за слуховата загуба, дали е имало развита реч преди това, дали вече общува с жестове и т.н. - ако у родителите се създаде нереалистична представа за това какво може да очаква след имплантацията за детето си, това води до големи разочарования след това. Например - ако се имплантира дете на 10 години, което вече общува с жестове, а на родители кажат, че то ще може да общува като чуващо дете след имплантацията и че имплантът е много подходящ за неговото дете, това е грешка на специалистите, а не на родителите. Т.е. показателно е за проблем в "действащата система за подбор на кандидатите".
Така поне го разбирам аз.

# 468
  • Плевен/София
   Мерси, Илонка!

# 469
Момичета, до тази вечер авторите на анкетата бяха получили едва 10 попълнени въпросника. Много ви моля, поканете познатите си родители от детската ясла, градината или просто ваши познати, които имат деца с импланти. Ако трябва, обадете им се по телефона. Срокът се удължава до 15-ти март.  Анкетата не цели просто да констатира някакви факти, а евентуално подобряване на действащата система. Мисля, че можем да бъдем активни поне в нещо такова, което не изисква от нас дори да излезем от къщи. Благодаря.

# 470
  • Враца
Здравей Лони.Не бях влизала отдавна ,добре ,че Галето ми се обади..утре съм втора смяна и ще се прибера към 23,30..тогава Криси ще спи ,че е болен и си  е в къщи.Ще имам достъп до компа и ще попълня анкетата.

# 471
Привет,
Аз съм я попълнила в събота и получих отговор от г-жа Трошева.
Аз ще си изпратя данните на Ieppe,за да доброволствам за Баки.

# 472
  • Плевен/София
          Аз я изпратих във вторник вечерта, но нямам потвърждение...Трябва ли да имам?

# 473
  • Sofia
здравейте!
И аз изпратих преди малко анкетата.
Лони пиши ме и мене към доброволците!
Момичета, включвам се с мнението си към последната дискусия- за жестовете.
Що се отнася до жестомимичния език, аз съм твърдо ПРОТИВ, ако става въпрос за Кохлеарно имплантирано дете, отговарящо на (да кажа на почти всички, или повечето) критерии, перфектни настройки на импланта и разбира се обгрижено от рахебилитатори, родители, учители и близки.
Относно социалните жестове, ако мога така да ги нарека, като подпомагане съм ЗА.
Всички ние малко или много в ежедневието си използваме " жестове". Напр. най елементарните-махане за чао и здрасти, жест за -обади ми се по телефона, жест за дай цигара...пия, моля  и всякакви такива...
Според мен, всички тези жестове се използват и при чуващите деца, когато са много малки.
Може и да бъркам, но според мене и АЗ имплантирах Веси, с идеята, че когато тя е с импланта ще е , ако мога да го нарека чуваща.
Що се отнася до средата- лично аз не искам Веси да е в среда на глухи и КИ деца, просто, защото смятам , че на този етап тя не може да научи нищо от тях и няма да и е полезно.
Лично аз съм израснала със глухи съседи. Не съм имала нищо против тях. Но не съм имала и нужда да общувам с тях-може би и различни интереси.
В момента имам приятелка, която е тежко чуваща, но аз дори забравям затова.
както винаги, пак съм хаотична, но се надявам да съм ясна!
Целувам Ви!

# 474
Момичета, благодаря ви, че се отзовавате за доброволстването. Преди да реализираме наистина това нещо, ми се ще да се срещнем и да си направим нещо като обучение. Или иначе казано да си поговорим за това как си представяте че е полезно да информирате родителите. Предполагам, че само за София ще е възможно да го реализираме, пък после със синтезираната от срещата иформация, бихме могли дистанционно да "обучим" и останалите. Освен всичко друго, няма да е зле все пак да станете и членове на БАКИ. Mr. Green Това важи и за хората, които си предложиха помощта в лично съобщение, но не участват в тази тема. Освен това може би има резон да има някакъв минимален срок, който да е преминал от имплантацията, за да може човек да е посъбрал сам малко опит, преди да съветва други родители - поне година???

# 475
  • Плевен/София

Що се отнася до средата- лично аз не искам Веси да е в среда на глухи и КИ деца, просто, защото смятам , че на този етап тя не може да научи нищо от тях и няма да и е полезно.
       За добро или зло, най-хубавите приятелства на Венци са с децата от Центъра, аз поддържам връзка с родителите им, дори рождения му ден тази година беше само с тези дечица. Те се познават много добре, имат спомен един за друг, и съм много щастлива, когато ги видя всички накуп. Доколкото зависи от мен, ще се опитам да запазя тази дружба през годините напред.

# 476
Изпратих анкетата но и аз нямам мейл за потвърждение.

# 477
Здравейте,
аз съм Трошева Laughing Много благодаря на всички, които са попълнили анкетата. gyulcem,  получихме твоята. Аз и на pozor отговорих, но на ЛС. Потвърждение съм изпращала аз на тези, които са пратили анкетата на моя мейл. А Балканска не е потвърждавала, затова така се получава. Не е необходимо да сте получили потвърждение. Щом не се е върнало, значи е получено. На тези, на които сме имали проблем с отварянето на прикачения файл сме им писали.
Още веднъж благодаря на всички, които се отзоваха.   bouquet Не е късно и за тези, които още не са Wink

# 478
Здравейте!
Аз съм Неда Балканска. Приятно ми е да се включа накрая и аз във форума, макар че го следя редовно. Съжалявам за недоразумението с потвържденията. Изпратила съм вече на всички такива, просто не бях сигурна дали всеки е ползвал собствен e-mail и ако не е, дали е уместно да изпращам отговор. Още веднъж искам да благодаря на всички, които се включиха до момента в анкетата (времето за попълване все още продължава) и се надявам тя да даде ефективни резултати. Така или иначе това няма да е последната стъпка от нашите опити да се опитаме да направим условията у нас по-добри за децата с КИС и техните семейства. Мисля, че идеята ви за родителска взаимопомощ е чудесна и много нужна. Моята работа в годините е тясно свързана с фамилната терапия и изграждането на партньорски взаимоотношения между специалистите и  родителите, така че имам идеи относно създаването на групи за родителска взаимопомощ и как да функционират те. Ако имате желание за съвместна дейност в тази посока, аз съм на линия.

# 479
Здравейте, Неда!
Благодарим, че се включихте в нашия форум. Всякакви идеи и помощ са добре дошли, така че заповядайте! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт