Деца с увреден слух-8

• 61 044
  • 721
  •   1
Отговори
# 225
Не съм виждала този линк тук. Има много интересни четива http://repporter.com/?p=39

# 226
  • Плевен/София
    Гледам, че никой не пише, и реших да ви споделя една хитринка, благодарение на която "много" на Венци не е вече "ного", а си е "много". Дълго време безуспешно се опитвах да го науча, и накрая реших, че ще му дойде времето, и не съм настоявала повече. Начина е, да си сложи юмручето на бузата, както, когато прави "Ммм" за Мечо, да произнесе това "М", и след това "ного". Е, и сега понякога го подсещаме, но и той не забравя. Научил го е от Невена, рехабилитаторката от детската градина. Много съм доволна от нея, и ако някой се чуди, къде за запише детето, ще му препоръчам нашата градина.
    Ще се радвам да пишете вие до къде, как стояха нещата миналата година по това време, какъв път изминахте...

# 227
Здравейте , темата е в застой , дано всички да са добре и дечицата да напредват. Да напиша накратко как вървят нещата при нас . Чува доста добре но нещо някои букви като( д, в )ни се губят или се заместват това дали защото не ги чува или защото тепърва се учи да говори., имаме няколко прости изречения с пропуск на някои букви или заместване, но се разбира какво иска да каже . Ходи на градина и вече рехабилитаторката е на работа ,макар че не се въстанови напълно жената се е върнала на работа за да обучава нашите деца. А вашите деца като са на градина остават ли да спят на обед там , някой ми подметна че в други градове майките ги взимали на обед за да работят с тях.

# 228
  • Плевен/София
     Аз взимам Венци на обед, защото дори и в къщи ми е трудно да го будя, а какво остава там да се мъчат с него. Никога не му достига сън, а пък и никога не е достатъчно уморен, че да ляга Crazy...В последно време си спестявам крясъци, като му слагам машинката, преди да започна въобще да го будя, и му говоря тихичко до ухото. Това е поводът да го взимам, а не работата с него.

# 229
Здравейте!
Елина е цял ден на детска градина. Иска ми се да я взимам по-раничко, за да имаме време да си поговорим вкъщи, но за съжаление няма как. На нея като цяло градината много й харесва, Невена, която  е споменала и Позор е страхотен човек и специалист. Децата в групата приемат добре Елина, тъй като е едно от най-малките деца, че е смесена(нали е влогопедична) я викат, обясняват й. Много са сладки.
Вчера с едно приятелче на Елинка се разхождахме и момиченцето й говореше нещо, но Елина не я разбираше. Чуваше, че й говори нещо и й отговаряше на нейния език - бля, бля бля. Иска й се да говори.
Назовава много предмети, прави прости изречения, но в разговор й е трудно. Ако някой я пита нещо не може да отговори. А е минала една година от имплантациите.
Това е от нас

# 230
Здравейте!                                                                                                                                                                                                           Марти от вчера е отново на детска градина той от самото начало си е по цял ден.Не искаше да ходи, свикна един месец в къщи и вчера сутринта като го събуждах ми вика няма да ходя на детка гопожа Фафкалева е почивка,а пък единия ден се връща и ми вика Фафкалева пие кафе.Иначе си ходи при ресурсната със желание,но пък колкото говори пред нас и устата му не спира толкова пък като види чужд човек и край спира и не се обажда.             

# 231
  • Плевен/София

Важното е, че е на правилното място и при правилните хора!

# 232
Здравейте и от мен!
За много години!!!
При нас нещата започнаха да потръгват,вече съм по- спокойна.Активен речник има от 10 думи,бърбори непрекъснато,изработихме и условната реакция,с удоволствие работи с рехабилитаторката си от Сливен,ходим и в един център тук,който е към общината,за да работи и логопед с него,/на този етап да свиква,че ще работи с различни специалисти/.Много се промени,виждам вече резултатите,но процеса е бавен и иска много настояване.При нас  дневния режим е такъв в момента,защото всеки ден се водим някъде,с изключение на петък,в понеделник и сряда в 13 часа при логопед,във вторник и четвъртък в късния следобед при сурдопед. в Сливен-Надя,чудесен специалист.Скоро ще имаме промяна в режима,но Владко спи много в следобед и е много труден за събуждане,така че затова сме до обед.Но със специалистите ще продължаваме да работим.
 При нас в Ресурсния център от този учебна година вече има специалист-сурдопедагог,за чието присъствие разбрах случайно,след едно продължително чакане за комисията по ЕКПО вече е назначен за работа с Влади и Криси на Велина.
 Миналата седмица отиде за един път,стоя 15 мин. и тази седмица за втори път отиде пак във вторник.Аз бях силно озадачена защо стана така,запознах се с нормативните документи и вчера разговарях с нея.Оказа се ,че е назначена като ресурсен учител и има 13 деца за работа и графика й за Владко и Криси е по един път в седмицата,два последователни часа и чака да й махнат   6 деца,ще видя новия график за работа с Влади и Криси и ако няма желаната промяна ,ще търся правата на децата ни.Аз не започнах работа,защото знаех,че няма сурдопедагог в града и си изработихме график за работа със специалисти и пътуваме до Сливен,за да работи Надя с него,а след време започнахме да посещаваме и Общинския център.
Моля,пишете,който има назначен  за детето ви сурдопедагог от Рес. център,колко пъти и колко часа работи седмично,наясно съм ,че норматива му за работа с децата зависи от броя на децата,които ползват услугата,но не може при наличието на такъв специалист с нашите деца да се работи толкова малко.
На яслата ходи с желание и се чувства добре.                                                                                                                                                                                                                     Приятен ден ви пожелавам! Simple Smile                                                                                                                                                                                                                                                  

# 233
  • София
Здравейте, и аз да пожелая успешна година!
Бях писала преди празниците - моето момиче има два нови и много добри слухови апарата. Резултатите са добри, много съм доволна от избора. Чува в много повече и много по-разнообразни ситуации. Направо е удивително, а като си дам сметка колко много звуци са й били недостъпни. Иначе - в училище вървим много трудно, успехът е около "добър", но по някои предмети е малко над "слаб". Големи притеснения си имаме, сега е 6-ти клас, догодина предстои 7-ми и след това записване в ново училище. Повечето учителки са обезспокоени, че няма да може да покаже какво е научила на тестовете. След доста двойки, направо е демотивирана да учи. Единствено добре се сработва с рехабилитаторката си.
По ваше насърчение, а също и по препоръка на класната ръководителка от училище се захванахме с процедура по ТЕЛК. Целта е да може да ползва предимство при записване за училище след 7-ми клас. Доста се съмнявам обаче, че ще получим повече от 50 %, та Диляна се справя направо перфектно с новите слухови апарати. Само аз и учителките й знаем, че с учението е зле. Искат ни консултация с УНГ специалист и сурдопедагог. Рехабилитаторката ще подготви становище, там нямам чудене. Но за УНГ - ние познаваме само тези от ИСУЛ, там ходим и за аудиограмата. От ИСУЛ ли да търся и тази консултация? Те там са толкоз претоварени, дали ще ни изготвят необходимия документ? Какъв е вашия опит, какво ще ме посъветвате за тази консултация с УНГ?

# 234
Milena, няма какво да се тревожиш за тази консултация с УНГ. Поне на нас досега за ТЕЛК са ни давали аудиограма с някакво кратко заключение на гърба й, което се е брояло за такъв документ. В ИСУЛ ще ви свършат работа за това. Може някой да има и различен опит, но ние вече 2 пъти сме минавали на комисия по този начин. Много се радвам за Дилияна, много! Grinning

# 235
  • в моя свят
milena d когато ние се явявахме на ТЕЛК също УНГ специалист прави просто една аудиограма и на гърба пише процентите слухова загуба.Тъх като ние също ще се явяваме повторно на ТЕЛК мен повече ме притеснява самата комисия там.Надявам се да имате повече успех и да случите добър ден за комисията,защото аз наистина съм крайно разочарована.Специално за слуха на моето дете дадоха 0%.Обяснението беше,че детето е слухопротезирано и за това не му се полагат.
Ние също сме ученици  Grinning В 3-ти клас е и напълно те разбирам за проблемите с обучението.Освен това за ученици със СОП предполагам знаеш,че също се полагат проценти за ТЕЛК-а.Работите ли и с ресурсен учител?Успех.

# 236
  • Плевен/София
    Milena, ние и на двете ТЕЛК-а не сме носили такъв документ, защото Венци е опериран, но мисля, че не би трябвало да имате проблем с издаването му. По-притеснително е какво ще е заключението, защото комисиите са особено свидливи на проценти, сякаш от джоба си ги вадят...
    Момичета, без да искате, засягате една моя тема, от няколко дни мисля много по нея. И по-рано майките на по-големите деца са споделяли за проблеми с училище. Спомням си, Беа не можеше да се справи с "ждрело", друг разказваше, че примерно, детето знае, че Аспарух е син на Кубрат, а на въпрос, кой е наследник на Кубрат - не може да отговори. Въпросът ми е, ако темата не е много болна, да ми дадете  практически пример за нещо, с което сте се справили трудно. Опитвам се да си създам някаква представа за това, с което може да се срещна по-нататък...

# 237
  • в края на града
milena d, за ТЕЛК-комисиите винаги подчертават отделно аудиограма и консултация със УНГ специалист, но го приемат за едно и също. На първата комисия, Яни беше бебе и ние също не знаехме и им бяхме занесли отделно и мнение на УНГ от поликлиниката, човекът беше писал нещо от сорта, че ни е препоръчал консултация и аудиограма в Исул... От комисията едната докторка като го видя и само изсумтя, за какво ни било пък това...
Следващите пъти просто си носехме аудиограмата и така.
Ще идете в Исул и ще им кажете, че ви трябва за ТЕЛК, те си знаят какво да пишат, после само долу на рецепцията трябва да сложите печат. Също за пред ТЕЛК-комисията трябва да носите и картона на детето, не винаги го пишат в писмото, но го искат.

# 238
  • Плевен/София
Също за пред ТЕЛК-комисията трябва да носите и картона на детето, не винаги го пишат в писмото, но го искат.

По тоя повод, носете и писмото, което сте получили с необходимите документи, които трябва  да носите, защото мен ме обвиниха, че съм забравила този картон, но аз носех писмото наживо, та се извиниха, и после удариха печат.

# 239
  • София
Здравейте момичета, много, много благодаря за бързите отговори. Ориентирах се, много ми помогнахте.
За документите за ТЕЛК-а - горе-долу си знаех. Но освен личната ми карта, картона на детето и аудиограмата с разчитане, допълнително се искат тези консултации. Мисля, че тази със сурдопедагога е точно заради СОП. А за УНГ е допълнително подчертано в писмото ни - ще идем в ИСУЛ да вземем.
Инак за процентите - и аз знам, че са много пестеливи от комисията, но сега сме се захванали вече, та ще изминем процедурата.
За трудностите в ученето - ох, не знам кое вече не е трудно. Диляна учи по съвсем редовна програма, нямаме и ресурсен учител, защото в нашето училище няма 5 деца със СОП. А пък отделно посещава сурдопедагог в училището за деца с увреден слух. И не остава време за повече рехабилитации и допълнителни занимания.
Опитът ни е, че каквото се измине в клас, трябва след това да се повтори вкъщи. Винаги има недочути и недоразбрани неща. Ужасно много време отива за това, както и за огромните домашни работи. А пък на ден има по 6-7 учебни часа, съответно броят на домашните е безкраен. Има и случаи на трудно разбиране, както е посочила pozor. Ами, иска се да има непрекъснато до нея помощник за учене. Добре. че са моите родители, те и двамата се занимават с учебната програма и подготовката на Диляна - непрекъснато, по всички предмети, за всички домашни. Те просто учат заедно с нея. А на всичко отгоре - при тази програма Диляна е много уморена и никога не смогва да се наспи. Става едно безкрайно учене и девойката е демотивирана. А като се прибави и спецификата на тийнейджърската й възраст и .... Резултатите са налице - едвам преминава от клас на клас. Не че не знае, има и пропуски разбира се. Учителките знаят нивото й, ала всичко се регистрира с тестове, а Диляна не може и не може да се представи убедително на тестовете. Така попадаме в омагьосан кръг и изобщо не е ясно дали ще има избор при записване за училище след 7-ми клас.

Общи условия

Активация на акаунт