Да се тревожа ли?

• 4 167
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте на всички  Hug

От няколко дни усещам подути и болезнени лимфни възли - един на шията и един под мишницата. Чудя се дали е от някаква лека настинка (защото на шията често ми се случва при настинка да имам подути възли), но пък под мишницата ми се случва за 1-ви път.

Дали да безпокоя доктора ми или аз се паникьосвам излишно?

Благодаря за отговорите предварително Simple Smile

# 1
Аз бих посетила лекар.

# 2
И според мен по-добре го обезпокой доктора.Това му е работата.

# 3
На профилактични прегледи от службата винаги ни преглеждаха за такива неща. На мамолог като ходех - също. Отивай. Нищо няма да загубиш.

# 4
Аз бих се консултирала с лекар.

# 5
Ако до утре не отшуми ще отида в понеделник, защото реално ме притеснява този под мишницата Sad До колкото прочетох не са шега работа лимфните възли.

# 6
Имаш ли други симптоми - температура общо неразположение и тн.При мен често под мишницата лятото ми се подуват потните жлези след обръсване, а на шията от сливиците...За твое успокоение отиди на лекар.

# 7
Нямам температура... само се чувствам леко отпаднала. Не се бях замисляла за бръсненето може пък да е от това newsm78 Hug

# 8
Zuzu_82,
точно в понеделник личните лекари няма да работят заради 4те почивни дни до 22ри септември, чак в сряда ще се видите с лекаря си освен ако нямате по-динамични оплаквания дотогава и посетите дежурен работещ с вашият док.
Отидете на гладно колкото се може по-раничко преди 11ч, и му искайте 'ДКК' - Диференциална Кръвна Картина МАНУАЛНО(левкоцити, ЛИМФОЦИТИ, гранулоцити, МОНОЦИТИ, БАЗОФИЛИ, ЕОЗИНОФИЛИ) + СУЕ(утайка) + ПКК(хемоглобин, хематокрит, тромбоцити ....), от там нататък ако има нещо той ще ви прати или на инфекционист/ УНГ или на хематолог.
Ако е лимфен възел това под мишницата, може да има много причини за увеличението му: инфекции, хронични инфекции, автоимунитет, онко, затова регламента е пурво да се подходи като за инфекция и след месец ако не се поддава на Антибиотик, то възел над 1см се биопсира.
Оплакването 'отпадналост' хем е субективно ..хем е много важно и опасно.
Просто не го мислете докато не пристъпите към изследвания и консултации.
А ако нещо не е много щедър личният ви лекар, то такива кръвни изследвания ако желаете можете платено да си направите във всяка клинична лаборатория.

Нещо прякора ви  ми се струва познат но не мога да помня чак толлкова, преди време да сте пускала тема за вас или за дете с лимфоцити 0 на брой?

# 9
В добрият вариант на щедрост от личният ви лекар, ако все пак искате да забързате с изследванията, понеже той като ви пусне изследвания после само по спешност ви праща на един специалист и поне месец е с вързани ръце административно, а специалиста може да реши да не пуска нищо повече и да чакате още месец за други изследвания, то много показателно изследване и необходимо е още: CRP(це реактивен протеин) и протеинограма(це реактивния протеин може да се даде от лекар по каса ..но протеинограмата само в болници и едва ли по каса ..така че аз направо бих платила протеинограмата).
Протеинограма в Сф се прави на много места:
- НЦХТ(хематологията, там направо консултират платено хематолозите не работят с талоните на касата, протеинограмата им е около 12-22лв, консултация 20-25лв, пкк и дкк са им неосновано скъпо),
- в клинична лаборатория към болница 'Св.Наум'(4-ти км) е 6 лв(електрофореза глобулините)+6лв(албумин и общ белтък) имат и CRP и другите елементарни на нормални цени,
- а в цибалаб протеинограмата е 22лв(включва вси необходимо ..албумин, общ белтък и глобулинте), но пък никой не ти задава тъпи въпроси защо ти е, и цените са повече от нормални и конкурентни на доста неща.
- НЦЗПБ лаборатория Имунология.

Протеинограмата в общи линии цепи утайката по класове имунни белтъци, което е елегантно че може да спести донякъде иначе по скъпите 'общи имуноглобулини IgA(5лв) IgM(5лв) IgG(5лв) IgE(20лв).
Докитата мразят да слушат пациентите им какво са се консултирали по форуми, сакън някой да не им вземе работата, преценявайте какво да си споделите.

# 10
muh благодаря за изчерпателната информация. Не съм пускала тема преди за лимфни възли. Притеснението ми е породено по-скоро от това, че преди около 10 години от лявата страна на шията имах подути лимфни възли, единият с абцес и след н-на брой изследвания, антибиотици и биопсия лекарите не излязоха с диагноза  Confused След биопсията с времето отоците спаднаха от самосебе си.
П.П. Под лекар мислех по-скоро за наблюдаващия ме гинеколог, а не за личната лекарка...

# 11
Zuzu_82,
не е излишно тук да опишете повече за възлите ви.
От коя страна, къде точно се разполага шийният и къде подмишничният, от колко време е шийният възел и от кога е подмишничният, като размер можете ли приблизително да ги оцените, на натиск чувствителност? .. твърдост ..еластичност.
Не че се борим за диагноза от пациенти като мен немедици ... разбира се че не е такава целта нито амбицията, ами да има повече инфо за идните поколения дето ще четат вашата тема и биха искали да попитат или да си сверят своите въпроси с въпросите на хора минали по подобни оплаквания.

# 12
Цитат
П.П. Под лекар мислех по-скоро за наблюдаващия ме гинеколог, а не за личната лекарка...
бременна ли сте? ако не ... директно при личната.
ако сте бременна може и безплатно да ви прегледат в НЦХТ и по спешност дежурен и преди сряда .. не им знам политиките, само знам че на мен ми мнадуха главата от две хематологични клиники че не работят с талоните на НЗОК(НЦХТ дървеница и СБАЛДОХЗ детска онкохематология исул)

# 13
Шийният е от ляво, леко болезнен на допир, много близо разположен до сливиците. Усетих го преди 3-4 дни, но както казах това ми е слабо място и за това не обърнах особено внимание.

Този,който е под мишницата е от дяснно, болезнен е , може би около 3-4 мм, не знам дали наистина е лимфен възел или както беш споменала Veritax  подуване на потните жлези - до момента не съм изживявала нито едното нито другото.  Под мишницата е от 2 дена болезнен, дори да не го докосвам; като малко топченце.

Да бременна съм 6-ти месец, незнам до колко ако има проблем може да се приложи лечение.

# 14
в MA поликлиниката не бих стъпила втори път при др. Милена Славова-Пеева(консултира вторник а понякога и петък) ... по зло саркастично същество едвали има. Там хора има доволни от шефа на хематологията, ама е здрава мизерия МА, но пък приемат талони.
ВМА работи с талони, Токуда им е прясно хематологичното не ги знам докъде са я докарали,

значи лявият шиен е високо разположен .. на средата на височината на шията или по близо до челюстният ръб. Щом го асоциирате със сливиците наистина прилича на грипно/простудно, подмишницата може наистина да е запушване на потна жлеза или възпален космен фоликул ..знам ли нещо такова.

бегом към личната или гинеколога който да прехвърли към хематолог, и виско ще се оправи.
само спокойствие и спокойствие Wink да не се бутат хормоните от стрес

Общи условия

Активация на акаунт