Мопс или Френски булдог?

• 29 490
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • варна
дъщеря ми с 2 деца-на3 и 9 год има мопс-страхотна идилия са

# 16
Породата Мопс се счита за една от по-старите породи, като е известно, че са създадени по-рано от 400 година пр.Хр. в Азия. Сред експертите все още има дебат за произхода на Мопс. Едни смятат, че е донесена от Далечния Изток от холандски търговци. Други предполагат, че Мопс произхожда от вид Пекинез с къса козина. Съществуват и мнения, според които Мопс е получен след кръстоска на малък Булдог или от миниатюрна форма на рядка порода френски Мастиф. Кучетата от породата Мопс са с набити и компактни тела с мека и къса козина. Цветът на тяхната козина варира от светло бежово до черно. Всички разновидности притежават черни муцунки и уши. Опашката им е навита нагоре към тялото, а на най-елитните екземпляри е двойно навита. Походката на Мопса е жизнерадостна и доста характерна. Височината на Мопса е 30-36 см при мъжките екземпляри и 25-30 см при женските. Теглото на мъжките кучета е 6-9 кг, а женските тежат 6-8 кг. Кучетата Мопс живеят между 12 и 15 години.
Породата Мопс са интелигентни, игриви и очарователни кучета, но са способни да вършат доста пакости. Мопсовете се разбират добре с други кучета и домашни любимци, дружелюбни са с деца и посетителите на дома, в който живеят. Поради своята интелигентност се поддават лесно на обучение. За Мопса е необходимо да знае кой е лидер в дома и съответно негов собственик, защото ако няма ясно изявен такъв, Мопса може да започне да показва охранително поведение и ревност към различни вещи и предмети.
Мопсовете са подходящи за отглеждане в апартамент. Те не издържат на студено и горещо време и се чувстват най-уютно на закрито при стайна температура.
Мопс са здрави кучета с къси прави крака. Те трябва да се разхождат ежедневно. Радват се на енергичните игри и ще имат добро здраве при редовни упражнения. Но внимавайте да не го преуморите, особено ако видите, че започва да диша тежко.
Гладката и къса козина е лесна за поддържане. Трябва да се измие и сресва с твърда четка и само когато е необходимо да се изполва шампоан. След къпане го изсушете бързо, за да се предотврати простуда. Гънките на лицето трябва да се почистват редовно.

# 17
По принцип Френския Булдог е чувствителна порода кучета, но понякога могат да бъдат и крайно упорити и непреклонни. Както и да е тази порода кучета е подходяща за отглеждане от хора с опит и такива които нямат такъв.
Френския Булдог се разбира много добре с деца, както и с други деца, въпреки че има вероятност да нападат и наранят по - малки животинки като например гризачи. Повечето представители на тази порода кучета ще се разбират добре с непознати, но останалата част може да не са чак толкова гостоприемни и дружелюбни. Френския Булдог може да бъде отличен пазач сигнализира с лай при опастност. За своя размер тези кучета са доста активни, поради тази причина трябва да бъдат наблюдавани. Ясен пример за това е ако вашето кутре падне във водата може да се удави, защото повечето представители на тази порода не могат да плуват. Френския Булдог е идеалния домашен любимец и лесно се проспособява към всеки и всичко. За тези които търсят компания за тренировка може би тази порода няма да ви допадне, защото се изморяват доста бързо и са предразположени към проблеми с дихателните органи (въпреки че това и при мопса го има...), когато са пренатоварени.

Теглото на мъжкото куче е около 12.7 кг, а на женската - 10.9 кг.
Козината им е къса и има нужда от сресване от време на време, за да изглежда добре. Гънките на муцуната трябва да се почистват и мажат с мазнина/крем/, за да не се напукват. Трябва да проверявате ушите му да бъдат винаги сухи и чисти, за да се избегне риска от инфекции. По падане на козината тази порода попада в графа ниска, а именно този факт я прави подходяща за хора, които страдат от алергии.
Продължителност на жовот при Френския Булдог е околко 10 - 12 години и съществуват няколко здравословни проблема, на които трябва да се обърне внимание при отглеждането им. Те за изключително чувствителни към резки промени в температурата и когато е много горещо и обратното, когато е много студено. Други проблеми са HD, гръбначни проблеми, катаракт, алергии, проблеми с щитовидната жлеза и др. Двамата родители на вашето кутре, трябва да имат OFA и CERF сертификати.

# 18
По принцип и двете породи биха имали сходни здравословни проблеми имайки в предвид формата на муцуната - дихателни възпаления + нос, очи, гърло...
За булдога знам, че много хърка  Grinning и май водеше класациите по тази точка  Rolling Eyes
За мопса/пъг, знам че не обича горещините точно заради дихателната му система.

Имай в предвид, че малките породи са по-шумни и няма начин да не лае - компенсират ниския си ръст с лай. Също така те са и по-агресивни от големите породи. Трябва си, поне според мен едно добро обучение за послушание и по принцип социализиране и изграждане на балансиран характер.
Всички кучета имат нужда от "водач на глудницата" който определя правилата и на когото да се подчинявати когото да следват.
Малките породи имат и лошото качество на внезапно, нервно, неочаквано захапване. Това пак се дължи на размера. Понеже са малки, много често се чувстват заплашени от рески движения, ръста ни и инстинктивно хапят. Поради тази причина и не се препоръчва да са оставяни с малки деца без строг надзор.

Най-голямата грешка която правят стопани на малки породи кучета, е да се държат с животните като с безпомошни същества и да не изискват толкова много послушание и следване на строги правила защото е "много сладък" или " ама той е толкова мъничък".
Та, ако ще си взимате малко куче защото се гледат по-лесно, не го правете, не е така, гледат се по-трудно (ако не приемете факта, че то е куче, а не плюшена играчка).

Това се сещам за сега. Успех с избора на домашен любимец   Peace

# 19
  • София
Мопс  Peace По въпроса с малкото дете, в очакване съм, така че още не мога да кажа от първа ръка  Blush

С децата на приятелки, както и с дечицата в парка, се държи отлично. Ако имаш въпроси конкретно за породата - на разположение съм.

# 20
  • Пловдив
Много благодаря на всички.Определено ще е мопс.Надявам се скоро да се похваля. Flutter

# 21
 Hug и аз съм за мопс  Hug, големи сладури  Hug

# 22
  • Бургас На пресечката за Рая
За булдог нямам познания и познати които да имат но за мопс имам.Дъщеря ми има мопсчета.Мъжко и женско.Вече пораснаха.Единствения недостатък , че мирише устата им,миризма идваща от стомахчето и ръсят много косъмчета (килим) Grinning
Много са игриви но не палави и са възприемчиви , как да не ги обичаш....
Това е Синди
 Heart Eyes Heart Eyes
А тук се вижда колко е умничка Синди - ..уеб страница за Синди..

Синди и Роки

# 23
  • Варна
Аз съм гледала френски булдоци, определено съм си дала сърцето на тази порода Simple Smile Не виждам никаква база за сравнение м/у мопс и френски булдог, нито като темперамент, нито като начин на гледане...
Мопс е точно куче играчка и в твоя случай най-добрия избор. Много мили кученца са, много игриви и дружелюбни. Идеални са за съжителство с деца, според мен. От друга страна , френските булдоци са много темпераментни ( НЕ АГРЕСИВНИ!) и имат нужда от спокойни, уравновесени стопани. Прекалено емоционалните, кресливи среди не са подходящи за тях. Търсят вниманието на стопаните си, много са интелигентни, НО и много, много своенравни. Определено трябва много дисциплина и мнооого търпение, за да са добрички. Много са твърдоглави и инатливи дори, затова не ги препоръчвам на хора, които нямат намерение да ги гледат като деца Simple Smile)) За скубенето - моите наблюдения са, че се скубят МНОГО! Това е и причината нашия булдог да отиде при майка ми, докато сина ми  не стане на поне 3 години и спре да си лапа ръчичките и да лежи по земята...
Ами това е моето мнение, вземете си мопс Simple Smile, kiara ти е дала много хубаво подробно инфо Simple Smile

# 24
Единствения недостатък , че мирише устата им,миризма идваща от стомахчето и ръсят много косъмчета (килим) Grinning

Това важи за всички кучета  Peace 
Интересното е че хората си мислят, че късокосместите ще пускат по-малко косъм и/или ще се чисти по-лесно. НЕ Е ТАКА! Късия косъм се забива по мебели, килим, дрехи и се чусти много по-трудно от дългия.

# 25
Здравей desert rose,
много обичам кучета. Няма какво да се чудиш! от тези две породи по-добрият избор е френският булдог!
не че имам нещо против мопсовете, но нямат място за сравнение. като интелект и като цяло.
+ това френският булдог се разбира доста добре с деца и не лае без видима причина.
ето тук можеш да прочетеш много за тази порода!

http://www.kuchetata.com/article_50.php

надявам се да съм бил полезен!

# 26
spored men mops. az imam mops toi e mn sladyk i igriv. po poved dezata az sym na 12 i imam sestra na dve.  super e mili4yk i s neq i s men.

# 27
Здравейте и от мен,по принцип пиша рядко но тук няма как да не се включа.Имам мопс от 4 години и мога със сигурност да кажа,че това е най любвеобвилното куче което може да съществува.Единствения проблем,става въпрос за много малки деца е,че при тях козината пада целогодишно.Два пъти в годината интензивно а през останалото време по малко но си пада пак и то доста.Относно това което е написал Французина за лаенето без причина е пълна глупост,това си зависи от самото куче а не от породата,моя лае единствено когато се звънне на вратата и то откакто ни обраха и той милия беше вкъщи.Обожава деца,това го казвам пак от опит защото той израсна със племенниците ми,и те си го правят каквото си искат.А ако му дойде в повече тормоза отива и се скрива някъде.
Това е от мен,надявам се да съм била полезна в избора поне мъничко.

# 28
  • София
Моите кучета имаха приятелчета и мопсове и френски булдогчета. Според мен булдогчетата са по-активни, по-игриви с други кучета, мопсчетата са по-кротички, по-мирни.
Но нямам опит на стопанин, а на страничен наблюдател. И двете породи са страхотни сладурковци: Мопсче Vs. Булдогче.
Булдогчетата имат повече разцветки Simple Smile

# 29
i dvete porodi ku4eta sa mnogo igrivi i jizneni i mnogo obi4at dechata.......za laeneto tova e ku4e-tova pravqt te  Wink ako ra6ite da vzemete edna ot tezi porodi o6te kato bebe pone 1 sedmicha ste vi skimti prez no6ta no posle 6te spre ;-)kato si vzemete ku4e ste e kato oste edno detentze za tova po-dobre da si vzemete kuchenche kato deteto porasne (ako e malko deteto  Peace)  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт