По какво се определя кой "клас"хора?

• 6 487
  • 106
  •   1
Отговори
# 60
...Каква класа може да има в посткомунистическа държава, където бивши сервитьори и месари станаха олигарси? ...

Да си дойдем на думата!
За мен в Бг в момента започва разграничаването на работническата и средната класа. Нищо повече.

# 61
 Да ви споделя, бях в Ница тази година по време на формулата в Монако, беше пълно с яхти и хора, които се занимават основно с...ходене по яхти. Та там имаше 2 яхти, пред които французите стояха втрещени - огромни и...ярко розови. Оказа се, че едната е на руски, а другата на някакъв грузински богаташ. Толкова за класата на изток. Има изключения, но те са колкото да потвърдим правилото. Класата отмира, а и кой знае може да е за добро, ей къде е 2012.... Grinning

# 62
Не отмира класата, просто тези от изтока не могат да се вклинят в традиционните западни представи за социално разслоение и това е.

# 63
Думата "класа" ме озадачава. В България няма класа, няма Бъкингам, няма Принстън и Харвард, няма Лувър и Ермитаж, ние концертна зала нямаме - имаме НДК. Това не е класа. Всичко тук е имитация на класа.
 Но! В България започна диференциацията на средите. Ако аз не извеждам детето си в кварталната градинка, защото живея в къща (например), ако не общувам с хора, които  стават в 8 сутринта да ходят на работа в офиса и имат шеф, ако познавам лично повечето хора "от телевизора", ако вместо градски ползвам основно въздушен транспорт, ако вместо в МОЛ-а пазарувам в Милано и т.н. - то ние сме в различни светове, ние със 80 % от хората в нашата страна няма къде да се срещнем. Няма как и съседи да бъдем, даже. И това е естествено, но това не е класа - това са пари- едни имат много, други се оправят някак си - такъв е живота. Може да ми пращат покана за откриването на оперния сезон, но това не е защото съм меценат, а еветуално, защото бих могла да бъда спонсор (има разлика, не са синоними за мен). Каква класа може да има в посткомунистическа държава, където бивши сервитьори и месари станаха олигарси? За тази работа се искат традиции. След 20 - 30 години, може би, ако потомците на месарите - олигарси са останали в тази държава, разбира се. За това са виновни и така наречените ни интелектуалци, повечето от които страдат от остра форма на олигофрения и гъзолизничество.

Много неща ни куцат в България, не само класите. Много ми хареса обяснението за допирните точки и диференциация, но за съжаление дори и това у нас не е възможно. Тук всеки може да вечеря в ресторант, а на съседната маса да бъде председателят на Народното събрание, например (който, при условията на някаква нормалност, би трябвало да бъде високо образован, добре възпитан и с родословие). И да смята за нормално да е там, щом си плаща, нищо че е шлосер, например. Твърде дълго сме живели с набивана идея за равенство...
У нас точно това усещане за размиване на хммм... айде, не класите, но средата... ме дразни най-много. Ние (имам предвид гражданите на страната) масово не различаваме символите на статус, не ги възприемаме като символи, а като носители на статуса. И какво се получава?
Парвеню с мерцедес (или Майбах, което е сметнал, че  по- му отговаря на статуса  Mr. Green), с къща - имение, къде докарано, къде не, да прилича на аристократичния дом на някой английски благородник, или на лятната му вила във френската провинция, с изба отбрани вина, препоръчани от енолог, с деца, учещи най-често в английски или швейцарски училища... не ми се изрежда нататък - всички атрибути са налице.
Само наслояванията ги няма. Парвенюто не е джентълмен. Не е възпитаван от дете да бъде великодушен, да помага на тези, които не са имали неговия шанс. Да уважава жена си и да пази доброто и име. Да уважава дамите по принцип. Да бъде мъж на честта и думата му да е равносилна на обещание и договор.
Парвенюто ще прецака всеки, когото може, и ще се гордее с това. Ще си къта имането - кой знае утре какви дни ще дойдат, пък и защо да помага на някого, на него кой му е дал нещо? Ще си хване любовница - избор не е като да няма, щом има парички - и ще се мъкне с нея по фолк-клубовете. Пък като му омръзне ще я смени - те жените са за това, баси парцалите! Казал там, обещал нещо - абе, я, нещо черно на бяло има ли? И т.н, и т.н.
За жената-дама и новобогаташката няма да навлизам в подробности, че стана много дълго.
Проблемът идва, когато малкото хора с класа се сблъскат с новодошлите, претендиращи за елит. Ако средата те задължава да се срещаш по светски поводи и т.н с новите лица, да общуваш с тях...
Но пък има светлина в тунела. Тези деца от колежите и лицеите ще научат и ще видят доста неща. Част от тях ще оценят и ще предадат на своите наследници. И може след 3 поколения да имаме истински класни хора. Дано!

# 64
Тези деца от колежите и лицеите ще научат и ще видят доста неща. Част от тях ще оценят и ще предадат на своите наследници. И може след 3 поколения да имаме истински класни хора. Дано!

И сега има истински класни хора, но са малко Laughing. Като гледам темповете и накъде се развива Бг не смятам че ще се увелии чак толкова драстично броят им. Човек или се ражда с мая или не, и пак опираме до генетиката, и 3 поколения не са достатъчни. Повтарям се, но това са ми наблюднията. Много зависи човек каква среда има, къде е израснал, какво работи и къде живее.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 14:29 от Bis-kara

# 65
  • София
По време на отпуската четох една книжка, Духless, на С. Минаев. Страхотно описание на руските новобогаташи с техните наченки на "класност".
Според мен за "класа" говорим, когато има времеви наслагвания, когато учиш в университета, който е завършил прадядото на пра-прачичо ти.
В България се заформя еснафска прослойка, дребна буржоазия, но за "класа" в смисъл на аристокрация, висша класа, е абсурдно да се говори.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 13:51 от милинка

# 66
Bis-kara, стига с тая генетика.
Генетично ни е заложено с какъв цвят на кожата да се родим, колко високи и с каква структура. Родителите ни пренасят гените си чрез нас. Парите не са гени, те се придобиват.

Аристократизмът е наслагвания от много ценности, които се предават от поколения на поколения - той е социално поведение, което се възпитава от ранна детска възраст. По твоята логика децата, родени в аристократични семейства няма нужда да се учат на нищо, те генетично си знаят всичко.

# 67

Аристократизмът е наслагвания от много ценности, които се предават от поколения на поколения - той е социално поведение, което се възпитава от ранна детска възраст. По твоята логика децата, родени в аристократични семейства няма нужда да се учат на нищо, те генетично си знаят всичко.

Ахам я.

# 68
Генетично се предават само уменията, които са от решаващо значение за оцеляването на биологичния вид - ноктите на котката, зъбите на крокодила, сонара на орките... Държането на вилица с лявата ръка не е от тях. Т.е. за несъществените от гледна точна на еволюцията умения от значение е заобикалящата среда.

# 69
Ходих на гости в голям град.Където бях на гости,хората са обикновени хорица като мен самата.Облекло,храна,кола и т.н.всичко това възможно най-евтино като цена и според възможностите.Докато бях там,забелязах много богати комший.Както каза моята приятелка -"Те са от друг "клас"хора."Какво разбирате вие от това изречение?Какво значи според вас?Как живеят те,аз нямам такива познати и затова ми е чудно що за дрехи си купуват,какво ядат и т.н.

Щях да се обзаложа, че Марадона е пуснал тая тема, но просто по същото време, когато е пусната, с него пиехме черно джони и пафкахме кохиби на моята веранда. За мен лично хората са две класи - едните вдяват, другите не вдяват.  Peace

# 70
Щях да се обзаложа, че Марадона е пуснал тая тема, но просто по същото време, когато е пусната, с него пиехме черно джони и пафкахме кохиби на моята веранда. За мен лично хората са две класи - едните вдяват, другите не вдяват.  Peace

Аристократично си живеете вие двамцата. Респект!

# 71
Роксан25, председателят на народното събрание, извинете, може да яде на съседната маса, но няма печат за класа, който му се удря заедно с избирането му. Сегашният го доказва с пълна сила. Дали има или няма класа, закон има и в България  и съответно ще има председател на НС. Пръв между равни, което значи, че ако всички равни за цървули, той ще е баш цървулът, нали ме разбираш. И не е нужно дядо ти да е бил Яблански или Буров за да станеш председател или министър, нали живеем в демокрация . Чернокож живее в Белия дом, за бога.
В Холандия можеш да се разминеш с депутат, който отива с колело на работа, че и да си оставиш колелото до неговото. Дори няма да седите на маса. Е, и?Simple Smile

# 72
Роксан25, председателят на народното събрание, извинете, може да яде на съседната маса, но няма печат за класа, който му се удря заедно с избирането му. Сегашният го доказва с пълна сила. Дали има или няма класа, закон има и в България  и съответно ще има председател на НС. Пръв между равни, което значи, че ако всички равни за цървули, той ще е баш цървулът, нали ме разбираш. И не е нужно дядо ти да е бил Яблански или Буров за да станеш председател или министър, нали живеем в демокрация . Чернокож живее в Белия дом, за бога.
В Холандия можеш да се разминеш с депутат, който отива с колело на работа, че и да си оставиш колелото до неговото. Дори няма да седите на маса. Е, и?Simple Smile
Рокси, пропуснала си ми допълнението:
председателят на Народното събрание, например (който, при условията на някаква нормалност, би трябвало да бъде високо образован, добре възпитан и с родословие
Точно защото е пръв сред равни, които равни, като избранници по волята на народа, би трябвало да въплъщават най-доброто у този народ. Иначе си права за цървулите, много права...
Пък чернокожият в Белия дом - според мен си е тамън на място, тя им е такава държавата. Малкото аристокрация, която са имали, са изтребили и смазали през гражданската им война и годините след нея. И все пак, аз му симпатизирам точно на този чернокож (който е толкова негър, колкото у мен е останало нещо от прабабата-дворянка  Wink)
А Холандия - ония там, дето клонят към Скандинавия (не съм сигурна Холандия дали се реди в този списък, ама има нещичко и от тях  Thinking), те са по-склонни към социализъм, та не ме учудва тази им практика. Но, ако си паркираш колелото до него, едва ли ще му влезеш в социалния кръг. Докато тук, у нас, куцо, кьораво и сакато излиза с реплика по адрес на някое наше "величие": "Аз го знам тоя, на жена ми сестрата има една братовчедка, дето е женена за баджанака му, та го познавам него!" (ако има нещо невъзможно в роднинските отношения, дето съм ги навързала - извинявам се, не са ми много ясни  Blush)

# 73
Защо пък председателят на НС да трябва да бъде с родословие? Това демокрация ли е или родово-общинен строй? Още малко и ще върнем крепостното право, та всеки да си знае мястото.

# 74
Знам си аз, че дъжането на вилицата с лявата ръка
се предава генетично, но мен ме е пропуснало.
Селтакис ми помогна да се осъзная. Машалла.
Отивам да си купя гумени цървули, и без това
започват дъждовете в наше село.

Общи условия

Активация на акаунт