Какво количество прясно мляко?

• 1 446
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!
Дъщеричката ми е почти на година и четири месеца. Отдавна категорично не желае АМ. Вече започна да се мръщи и на киселото мляко. Преходното на Хип ми излиза много солено (2,70 лв за 250 мл) и реших да й давам прясно пълномаслено мляко. Само че ми изниква въпросът - има ли някакво ограничение в количеството. Защото в момента това е единственото мляко, което пие и може да изпива поне 400 мл. на ден, но дали е много след като става дума за прясно мляко, а не за АМ?
Благодаря ви предварително и ако имате някакви идеи относно млякото ще съм ви много благодарна   bouquet

# 1
  • Бургас
Не е много.Нормално е според мен.

# 2
  • Mediterraneo
Дъщеря ми мина на прясно към годинката. Пиеше си сутрин и вечер по около 300 мл. По- късно, към втората година имаше период, когато изпиваше над литър на ден  Rolling Eyes

# 3
  • София
Тарталета, отдъхнах си   Grinning

# 4
Тони, всичко е наред при вас с прясното мляко, не се притеснявай! Simple Smile

Знаеш, нормата за мляко между 1 и 2 г. е около 500 мл средно, между 450 и 650 мл. АМ не е задължително след 1г. според доста схеми за детско хранене в развитите държави. Няколко пъти прочетох тук постове на майки,живеещи в чужбина, че педиатрите им препоръчват децата да минат на прясно мляко след първата година. Важно е млечните продукти да са пълномаслени.

В България повечето педиатри препоръчват АМ преходно до 3г. възраст, защото прясното мляко на пазара е с не добро качество и крайно недостатъчен контрол - това обяснение е на нашата педиатърка. Силно се надявам от Брюксел да ни натиснат колкото се може повече и то бързо, за да имаме наша Агенция за контрол на храните скоро и тя да действа ефективно, че с тия боклуци дето ги ядем, няма да живеем дълго.

# 5
В никакъв случай не е проблем прясното мляко. Ако иска да пие повече от 400 мл, давай й.
Наистина в чужбина се преминава на краве мляко след 1 година. И се препоръчва на ден по 500-600 мл.  Peace

# 6

Прясното мляко е проблем само ако измества друга, по-важна храна.

Това е основното съображение в схемите за хранене на деца между 1 и 3 год. - количеството мляко се ограничава само когато засища детето за сметка на друга основна храна. Това е смисълът на горната граница от 600-700 мл дневно, долната граница е около 450 мл.

Прясното мляко също е добър вариант след 1 год. Не е задължително да се дава АМ. За справка - различните педиатрични организации.

# 7
Малко  в страни от темата, но как го давате прясното мляко чисто ли? Нещо добавяте ли? Не бързам просто се информирам, все още сме си на АМ.

# 8
София пиеше по 1 литър АМ и после мина на прясно, като си запази количеството, говорих с лекари и ми казаха, че до 1 литър не е проблем Peace
И не влияеше на апетита, точно обратното, като го отказа, намали порциите на твърдата храна на половина  Rolling Eyes

# 9
  • София
Малко  в страни от темата, но как го давате прясното мляко чисто ли? Нещо добавяте ли? Не бързам просто се информирам, все още сме си на АМ.
Давам й го или чисто (без захар) или с 1-2 бисквити, но по-рядко. Леко го затоплям.
Купувам й ЕлБи, заради ежедневния контрол на качеството (това го твърдя със сигурност).
Много ви благодаря за отговорите   Hug

# 10
  • след Околовръстното

Аз слагам по малко захар, чисто не го пие.

# 11
  • Mediterraneo

Аз слагам по малко захар, чисто не го пие.

Чисто, леко затоплено само. Към третата година бяхме стигнали до там, че сама си пълнеше шишето с биберона от кутията в хладилника  Mr. Green Та и студено го пиеше.

# 12
  • гр.София
Да попитам и аз нещо тъй като и ние от един два месеца отказваме твърдо АМ.Прясното мляко което давате пастьоризирано ли е или купувате нормално мляко и го варите.Питам защото мисля и аз да пробвам да и дам да пие.И още един въпрос мога ли да и слагам по малко какао вътре?

# 13
  • София
Да попитам и аз нещо тъй като и ние от един два месеца отказваме твърдо АМ.Прясното мляко което давате пастьоризирано ли е или купувате нормално мляко и го варите.Питам защото мисля и аз да пробвам да и дам да пие.И още един въпрос мога ли да и слагам по малко какао вътре?
Честно казано дори не знаех, че продават НЕпастьоризирани млека  Peace В този ред на мисли - не го варя, само леко го затоплям. Не слагам каквото и да било в млякото. А ти с каква цел искаш да слагаш какао? Може би смяташ, че така ще се промени вкуса и детето ще го пие?  newsm78 Иначе не знам дали може да се дава, не ми е хрумвало просто, пък и не бих давала поне докато сама не поиска Peace

# 14
  • Пловдив
Не е много.Нормално е според мен.
Peace

Общи условия

Активация на акаунт