СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 480
Бланк, права си за срещата с Минчева. По-добре да се види какво ще отговори тя на конкретни въпроси и тогава да се прави протест.

Относно ощетените квартали - наистина трябва майките от съответното място да действат при районните администрации и след това да се сравни това, което те имат като инфо, с това което ще даде Минчева. Аз в момента съм се заела с нашия квартал и малко от съседните. Сега ще внеса едно писмо до районния кмет, с което искам писмено да ми отговори за бъдещатата детска градина и площадка, защото смятам, че там има нередности. С писмото после отивам при районните отговорници в Дирекция "Образование" (нашия за Лозенец и този на Изгрев, за да проверя за 30то ОДЗ) и след това смятам да се метна направо при Савина и Минчева, ако има нужда. Можем да си разделим например районите (кой където има личен интерес) и да минем при районните кметове и отговорниците, а след това с конкретни въпроси при Минчева и Савина.

# 481
Little wingels , благодаря за отговора. Не знам дали постъпвам правилно, че се регистрирах в сайта и направих избор за класиране без реално да искам детето ми да постъпва все още на ясла. Признавам, че направих експеримент, за да знам какъв е редът от сега и после изтрих желанията си. Имам намерение да ходи на градина от септември 2011 година, когато ще е почти на 3 години живот и здраве. В този ред на мисли кога трябва да подам заявление за постъпване в градината - месец май 2011 година ли?

# 482
Сасано, няма заявление за постъпване в градина, вече не се подава такова. Кандидатстването е единствено в интернет чрез системата.
През м. май 2011г. ще кандидатстваш в системата, ще си наредиш желанията и така. Има доста време дотогава, много е вероятно да се променят правилата, точките, критериите и т.н. Просто следи сайта ИСОДГ, секцията "Новини" и форума тук също.  Peace

Правилно си постъпила, че си регистрирала детето в сайта отсега, това е един вид индикация, че имаш намерение за в бъдеще да кандидатства. Можеш да си правиш колкото искаш експерименти сега, няма прием за набор 2009 - ще има догодина. Дори можеш пробно да участваш в класиране (догодина), да видиш какви са шансовете ви за ясла (малки, местата за най-малките винаги са най-ограничени, навсякъде!), дори да класират детето ти, просто няма да го запишеш и ще освободиш място за друго дете на опашката, което реално иска да посещава яслата. Това е само идея, пример, не е задължително да го правиш. Simple Smile

# 483
здравейте , няма да се изказвам по последните дискутирани теми , най-вече не съм особено компетентна ! влизам да се извиня за забавянето и да благодаря на всички jeniqa ,Anichka,  diana t, Didia ,katiABV , които бяха така мили да ми отговорят и помогнат , когато поисках съвет !
казуса беше следният :
........синът ми е класиран на 03.10.2009 г. , срокът за записване е 05 - 09.10.2009г.
в понеделник 10ч. отидохме в градина с предвариталено подготвени и комплектовани документи за записване . обясниха ни , че директорката по някаква си там причина я няма ще бъде на работа на 12.10.2009г.  тогава щяла да приеме документите  и съответно да запише детето . нямало упълномощен ,който да направи това в срока !
2 дни висяхме като кучета-пазачи пред вратата на градината , никой не ни пуска вътре . междувременно обиколих и двата отдел "просвета" на нашата и на голяма Столична община . всички са категорични , че ако детето не е записано и това отбелязано в сайта до петък вкл. , отпада автоматично  и на негово място се класира следващото !
до тук никой не се е ангажирал с какъвто и да е писмен документ , че не по наша вина , документите не са приети от администрацията на детското заведение ! възниква въпроса , как евентуално  ще докажем , че  ние сме изрядни и сме спазили срока !.......

след разговора с главния инспектор за обината , в сряда все-пак ни приеха документите , само да  не решите ,че някой се е почувствал гузен или уплашен  . чак до четвъртък късно вечерта ни държаха в напрежение , тогава  се промени статуса "записан" и получихме уведомително писмо от системата .
сега освен да се правим на наивно недоразбрали ,какво др. ни остава ?! добре ,че не съм била аз на срещата с директорката , когато се е върнала на работа в следващия понеделник , защото твърдението й , че тя щяла така и така да запише детето до петък , дори да не е на работното си място - нали било по нета , щеше наистина да ме вбеси ! как ,моля , след като не тя , ами абсолютно никой от персонала не е виждал документите за записване , ами ако бяхме лъгали опашато за точките , напр. !?
таткото на сина ми , беше против да си търся правата на по-горна инстанция , защото се опасяваше ,че това ще се отрази на отношението към детето после ! чесно ви казвам , мисля ,че ще се окаже прав - да записах го , без дори да подавам писмена жалба или да правя други циркове , както смятах , ако се беше наложило , но получавам вече сигнали ,че ще ми натрият носа !

# 484
  • гр.София
Литъл, аз се редактирах.Бях подминала  поста на Манеле и реших,че съм открила топлата вода,като намерих документа на СОС.
  А откъсът го пускам само заради частта  "Горубляне".

# 485
petence, добра ти е идеята да си разделим районите.
Аз живея в Оборище и не виждам, обаче, за какво да се боря, като в Оборище не се предвиждат строежи на нови ДГ, защото няма свободни терени, нито подходящи сгради.   33uu
Столична община няма планове за увеличаване на местата в района, макар че онзи ден Савина се опита да ми замаже очите, като ми съобщи, че щели да разширят с няколко нови групи едно ОДЗ и едно ЦДГ в района, догодина. Mr. Green

# 486
blanc, видя ли въпроса на Саня?
Откога ЧУ "Еспа" е под наем във въпросната сграда? Понеже Саня писа, че този период не може да е по-дълъг от 10 години, съгласно ЗОС.

От колко години ЕСПА са в тази сграда?

Независимо от решението на СОС срокът на наемния договор/правото на ползване не може да е по-дълъг от 10г. /чл.14, ал.3, съответно чл.39, ал.2 ЗОС/. Затова питам откога са там.

# 487
  • гр.София
 Видях въпроса й ( още не съм открила отговор) и съм се зачела в Гугъл-къде и защо се споменава ЕСПА.
 Установих,че според майките от Родители в частното образование (тук в Нашите деца) ЕСПА нищо още не строят.

Според стар брой на в. Стандарт от април 2000г -ЕСПА вече са в Младост.
 Лиценз от МОН са получили 1998г и в документа за  лицензираните учебни заведения  се намират в Кв. Симеоново, ул. Каменица 3

Значи между тези две години е станало преместването в бившата ДГ.

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 16:14 от blanc

# 488
Попай, не си прав да нападаш Кати и то на лична основа, особено след като влизаш като гост и дори нямаш смелост да си направиш регистрация във форума.
Щурчо, аз няма да се откажа и да си мълча. Искате ли да си направим среща и да се разберем как да действаме. После ще пусна информацията във форума на майчетата от Младост, мога да раздам листови с пробелма и по градинките и да направим протест пред Общината. Вярвам, че ще се съберем повече хора! Мъжът ми също ще съдейства. Решена съм да не оставим нещата така.

Aз съм ЗА..
Може би трябва да се уговаряме на лични, за да не разводняваме темата тук..

# 489
Търсих поста на Фандъкова. Наистина,Горубляне май съм го измислила ( както и "безвъзмездния терен")
 Ето го отговорът й от април 2009 тук, в темата

На частно училище ЕСПА с решение на Столичен общински съвет е предоставен терен за безвъземздно право на строеж. След построяване на сградата частно училище ЕСПА ще освободи заеманите помещения в сградата на бивше ОДЗ 25 през 2010 година.

Интересно дали строят. Щото през 2010 трябва да са си построили сграда.

Ами..понеже имам честта да живея срещу входа на въпросното училище..и пак така частта да познавам част от персонала там, та...никой не се кани да се мести..Информацията от там е,че 2013г евентуално...
Разбира се, мога да попитам за по-актуална информация, но..дори родителите на децата от ЕСПА не са видимо притеснени, а преди 2г бяха...Та..най-вероятно съществуват договорености,за които г-жа Фандъкова се прави, че не знае , а г-жа Савина като ги е научила, също си замълча..

Изобщо..ЕСПА е явно доста...голям залък и там интересите са на много високо ниво..Тъкмо това ме провокира да не се отказвам да се боря за тази ДГ и ... определено докато не се освободи, няма да повярвам,че се прави "ВСИЧКО" възможно..

# 490

.., ремонтът е в ресора на Савина, но другото мисля че е в ресора на Диков (разрешителното за строеж). Савина може да отговаря за строителство, в което инвеститор е общината. За частните инвеститори едва ли има информация.

Не само ремонтът е в нейния ресор..
Според мен и отпускането на терен би трябвало да е в нейния..т.е..няма как да не е наясно с казуса.. newsm78

# 491
*щурчо*, кажи откога ЕСПА са под наем там?

# 492
Ели, има връзка - как да предвидят средства за ремонт, при положение, че не е ясно /Савина твърди тук във форума, че не е запозната с проблема, камо ли развитието му/ кога ще се освободи тази сграда и кога евентуално ще се ремонтира.
Проблемът явно е и в комуникацията между определени служители в СО и вероятността в един момент да прочетем във форума, че "не са предвидени средства за ремонт на тази сграда за следващата година" е мн голяма.

Че то ако бяха предвидени - Савина щеше да го напише. Явно не са предвидени - аз така го разбирам.

Искам да кажа че строителството на нова сграда на ЕСПА (която ЕСПА сама си строи) не би трябвало да е обвързано с напускането на ОДЗ-то. Т.е. те да си го мислят, а не СО услужливо да ги чака да се натуткат със строежа.

Това което трябва да е ясно - на коя дата ЕСПА излиза от сградата, а къде ще отиде си е вече техен проблем. Доколкото знам безвъзмездното право на строеж не са го получили вчера и са можели да се възползват от него своевременно.

Абсолютно Peace Peace Peace

Ндам,..аз за това миналата година директно попитах Фандъкова..като са знаели  всички,че договора на ЕСПА изтича 2008г, ЗАЩО  не са напуснали? Терена им е отреден 2007г, но..и 2009 г да е отреден..това си е техен проблем, а ето,че се превръща в проблем на родителите от квартала..(от болната глава, на здравата..)Права е Ели..като са имали такова право, са могли да си го "поискат" по-рано, за да успеят да се изнесат преди края на договора си..
И..макар г-жа фандъкова да твърди,че и те са деца които трябва да са обхванати от системата на образованието и в този смисъл има ангажименти и към тях Общината, не виждам, какво общо има това с неспазване на договора и с мораториума на общината.. Sad

# 493

От колко години ЕСПА са в тази сграда?

ЕСПА са в тази сграда според мен от 93г..(може и по-рано)..Предполагам,че 2008г са се навършили 15г..(общо взето от създаването си ЕСПА е там..)

# 494
Видях въпроса й ( още не съм открила отговор) и съм се зачела в Гугъл-къде и защо се споменава ЕСПА.
 Установих,че според майките от Родители в частното образование (тук в Нашите деца) ЕСПА нищо още не строят.

Според стар брой на в. Стандарт от април 2000г -ЕСПА вече са в Младост.
 Лиценз от МОН са получили 1998г и в документа за  лицензираните учебни заведения  се намират в Кв. Симеоново, ул. Каменица 3

Значи между тези две години е станало преместването в бившата ДГ.

Не, не значи...
Simple Smile
ЕСПА в началото може да не е била лицензирана от MОН и пак да си е работила.. Помня,че когато се чудех къде да запиша в детска градина малката си дъщеря (родена е 90г), ЕСПА беше една от опциите и..тя беше в Младост още тогава..
Лиценза може да е на друг адрес, понеже ЕСПА е частна фирма и адреса на регистрация не е задължително да е адреса на който се помещава... newsm78

Eто какво пише на техния сайт:

ЕСПА е училище с ранно чуждоезиково обучение и широка хуманитарна програма. Стартира през 1992 г. като Детски център по изкуствата.
          ЕСПА има разработена концепция за възпитателно-образователния процес от детската градина до XII клас.

http://www.espa-bg.com/whoarewe.htm

Общи условия

Активация на акаунт