СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 570
Изобщо не съм кандидатсвала в градини, които не са ми удобни, за да мрънкам после за точка за преместване, отместване и прочие. В анкетата няма да гласувам. Naughty
Значи тези, които са приети в "неудобни" градина вероятно са изместили деца, които живеят съвсем близо до тях, но ето че те са останали извън подредбата. А сега пък мрънкат, че им били "неудобни" - като не им харесва, да си отпишат децата и да се наредят като чакащи по общия ред. Това е моето мнение.

Знаеш ли - много неща могат да се случат в живота ти след като веднъж запишеш детето си в една градина... Това е само един пример да не отхвърляме и съдим нуждите на хората от преместване. Въпросът е системата да стане по-съвършенна от към справедливост.

# 571
Аз гласувах с НЕ! Омръзна ми вече от всякакви предимства и точки. За щяло и нещяло си се дават доп. точки. Не може някой да са го приели например в Панчерево или Нови искър, където места бол и естествено, че там не им е удобно и после в Красно село - хоп и тяхното дете с 9,1 точки, нали - пак пред моето дете? Откъде накъде ще съм съгласна!!!  Ето възможност за още една вратичка.
Като не им е била удобна градината - да не са кандидатствали там. Аз кандидатствам само на едно място - това което ми е удобно. А не заемам напразно местата!

Ако това ще те успокои - за Красно село влизат деца само с над 10 точки. Моят син е с 10 и пак не може да влезе, макар, че сме от най-първите регистрирани. Имаме и социален принос в точките, но..., дискриминационните Квоти за тази група ни изядоха надеждите.

# 572
  • София
Има смисъл ще ти обясня защо. Защото в кварталите все още има разбиране за "Елитни ОДЗ" някои от родителите просто искат да отидат в тях, а пък други искат заради транспорта това е един вид класиране на вече класираните деца което по никакъв начин не ощетява вашите. Знам го от директорката на нашето ОДЗ която смея да твърдя досега не ме е подвела за нито един въпрос или казус относно ДЗ. Ще ти дам пример исках да преместя моята дъщеря от сегашното и ОДЗ което се намира на 3 спирки с автобус в съседно което ми е през 2 блока. Намерих мама която пък беше в същата ситуация но желанието и е да е в нашата градина. Ще ше да стане ако мамата не беше си променила решението и да ти кажа че не съжалявам доволна съм от градината на дъщеря ми. Разберете и сега стават заменки по градините просто Вие не ги знаете това е. всичко минава под бюрото и е съвсем в нормите и разпоредбите. Един набор ли са няма никакъв проблем. Не ощетяват никой. Идеята е сега вече да става автоматично и вие също ще видите какво, къде и как става.
Нещо си в грешка. Ти говориш за размяна, а в анкетата е за допълнителна точка за преместване, без да е размяна. Т.е. детето ще се нареди на друга опашка, а може за неговото място да не чака никой, разбираш ли?
Размените сами по себе си въобще не са въпрос на обсъждане, те не ощетяват никого, тук става въпрос за друго.

# 573
  • гр.София

Знаеш ли - много неща могат да се случат в живота ти след като веднъж запишеш детето си в една градина... Това е само един пример да не отхвърляме и съдим нуждите на хората от преместване. Въпросът е системата да стане по-съвършенна от към справедливост.

Добре де,как си го престяваш тогава преместването?

Гласувах ЗА точка-само и единствено с мисълта,че има деца,които сменят жилището.
 Бих предпочела такова преместване да става прозрачно, с доказване с документи пред работна група, или каквото там се измисли, но не виждам,как ще стане.

ПП. Не смятам да местя детето.

Nilro ,ти говориш за РАЗмяна, те те питат за ПРЕместване, различно е.

Момичета, темата на Савина я няма, изтрита ли е? Писала е,че няма да се вясва ли, обяснете ми,моля ,по-подробно.

# 574
Изобщо не съм кандидатствала в градини, които не са ми удобни, за да мрънкам после за точка за преместване, отместване и прочие. В анкетата няма да гласувам. Naughty
Значи тези, които са приети в "неудобни" градина вероятно са изместили деца, които живеят съвсем близо до тях, но ето че те са останали извън подредбата. А сега пък мрънкат, че им били "неудобни" - като не им харесва, да си отпишат децата и да се наредят като чакащи по общия ред. Това е моето мнение.

Права си, но повечето желаещи преместване ще са именно родители на деца, които са направили своя избор да посочат като първо желание градина, която не има допада - като местоположение, имидж и пр., но пък е обявила 20, а не 5 места.  (Пример с 20 ОДЗ Люлин, набор 2008- единственото ОДЗ в района, в което който не беше го посочил като първо желание, той не беше влязъл) И сега ако погледнеш чакащите , ще видиш, че има само двама-трима анти-късметлии с номерче, започващо с 97 и 99 от първо класиране. Всички други са си приети. Това го няма в никоя друга градина.
Какъвто и да е резултатът от анкетата, предвид почти никаквите свободни места просто ще се изговорят в пъти повече думи отколкото деца ще се преместят с или без допълнителна точка.

# 575
По повод новата дискусия за Допълнителната точка за желаещи за преместване, духът ми се разбуни да изкажа и възмущението си от несправедливата точка за деца посещаващи ясли  поне 6 месеца преди детската градина. Ако вече е дискутиране - извинете ми. Все пак тая точка още си съществува в регламента и затова я коментирам.

Аз не разбирам защо я има тая точка. Какво се цели с нея? Ако ми кажат, че с нея се отсяват децата дето наистина няма кой да гледа в къщи и се налага от бебета да са по ясли, пред другите дето не са ходили на ясли - не смятам, че това гарантива изводът, че вторите наистина ИМА кой да ги гледа. Ще бъда до някъде (само до някъде!) съгласна с тая точка, ако във всички тези самостоятелни ясли (да кажем по райони) има постоянно незаети сободни места. Всички знаем, какви са огромни списъците от чакащи за ясла (независимо самостоятелна или ОДЗ). Е, заради негостига на места, ако не си успял да влезеш овреме в ясла, с тая точка ще бъдеш дискриминиран за кандидатстване в градина! С тая точка другите дето имат ясленски стаж ще имат предимство пред теб. Това е очевадно несправедливо!

# 576
  • гр.София
 Извинете,намерих темата на Савина , прочетох.

# 577

Добре де,как си го престяваш тогава преместването?

Гласувах ЗА точка-само и единствено с мисълта,че има деца,които сменят жилището.
 Бих предпочела такова преместване да става прозрачно, с доказване с документи пред работна група, или каквото там се измисли, но не виждам,как ще стане.

ПП. Не смятам да местя детето.

Nilro ,ти говориш за РАЗмяна, те те питат за ПРЕместване, различно е.

Момичета, темата на Савина я няма, изтрита ли е? Писала е,че няма да се вясва ли, обяснете ми,моля ,по-подробно.
Представям си го с много сходна на настоящата система, но Отделна от нея! Нещо като дъщерна система на настоящата система-майка. Изобщо не трябва да се смесват Кандидати за записване с такива, които вече са записани някъде. За кандидатите за преместване списъците със свободни места ще се извличат от системата-майка с условието за конкретното текущо класиране към дадена дата да няма чакащи за първоначално записване. 

# 578
По повод новата дискусия за Допълнителната точка за желаещи за преместване, духът ми се разбуни да изкажа и възмущението си от несправедливата точка за деца посещаващи ясли  поне 6 месеца преди детската градина. Ако вече е дискутиране - извинете ми. Все пак тая точка още си съществува в регламента и затова я коментирам.

Аз навремето се изказах За тази точка, НО само за ЦДГ (не за ОДЗта), но не се получи точно така.

Несправедливост ще има винаги, както и да си представяме нещата.

# 579
  • гр.София
с условието за конкретното текущо класиране към дадена дата да няма чакащи за първоначално записване. 
Това е утопия някаква. Ще стане,когато построят достатъчно градини. И като няма чакащ-никакви точки не ти трябват-ще влезеш и с 5 точки.

# 580
По повод новата дискусия за Допълнителната точка за желаещи за преместване, духът ми се разбуни да изкажа и възмущението си от несправедливата точка за деца посещаващи ясли  поне 6 месеца преди детската градина. Ако вече е дискутиране - извинете ми. Все пак тая точка още си съществува в регламента и затова я коментирам.

Аз навремето се изказах За тази точка, НО само за ЦДГ (не за ОДЗта), но не се получи точно така.

За ОДЗтата има логика – все пак едно завадение си е и веднъж като влезеш в него да не се налага на ново да кандидатстваш за него. Но за ЦДГтата е несправедливо! Освен това с тази допълнителна точка се дава подкреп на остарялата система на записване каквато още важи за самостоятелните ясли. А нали новия начин в интернет точно целеше да се елиминира старата заради недостатъците й!

# 581
с условието за конкретното текущо класиране към дадена дата да няма чакащи за първоначално записване.  
Това е утопия някаква. Ще стане,когато построят достатъчно градини. И като няма чакащ-никакви точки не ти трябват-ще влезеш и с 5 точки.

Мисля, че всеки е наясно, че това е утопия! И затова управниците на системата не целят да отделят Кандидатите от Записаните. След като почти никъде не остават свободни места без чакащи, реално никой няма да може да се премести. А за да има някой ефективно преместил се, ще трябва да му се даде предимство пред всички по общия ред - нищо, че това е очевидно несправедливо!... Ще си отчетат че са "подобрили системата" с още един допълнителен критерии, без да отбелязват ущърба откъм справедливост.

# 582
  • София
Сисислава, дечицата, които посещават ясла в ОДЗ автоматично се прехвърлят в първа градинска група без никакво ново кандидатстване, точки и т.н.
Допълнителната точка за ясленчета важи само за кандидатстване в първа група от деца, които поне 6 месеца са посещавали самостоятелни ясли. Точката им важи и за ЦДГ, и за ОДЗ. Идеята беше, че тези деца вече веднъж са влезнали в системата на ДЗ, родителите им вече работят, нямат нужда от адаптация и т.н. доста бе дискутирано по въпроса при въвеждането на тази точка. За мен също не е справедлива тази точка.

# 583
  • София
Самият факт, че се появиха потребители като Nirlo, които не са разбрали даже смисъла на точката, е показателен, че въпросът в анкетата е зададен погрешно.

Бланк, тези които ще сменят жилище и заради това ще имат нужда да сменят и градина според мен ще са пренебрежимо малко. За тях може да се измисли и друг начин за преместване-просто с доказване на сменен адрес. Ако обаче решиш да се местиш по друга причина, не виждам, защо да си с предимство пред всички на опашката? А и ако са ти приели детето преди 2 месеца в една градина, едва ли тогава не си знаел, че ще се местиш и то в другият край на града.

# 584

За ОДЗтата има логика – все пак едно завадение си е и веднъж като влезеш в него да не се налага на ново да кандидатстваш за него. Но за ЦДГтата е несправедливо! Освен това с тази допълнителна точка се дава подкреп на остарялата система на записване каквато още важи за самостоятелните ясли. А нали новия начин в интернет точно целеше да се елиминира старата заради недостатъците й!

Да, много се коментира тази точка и бих могла да се съглася, че е дискриминираща, заради практиката много деца да фигурират фиктивно по яслите, още повече, след въвеждането й. Но аз съм за това предимство /по отношение на ЦДГ/, т.к. е нелепо за дете, ходило на ясла от рано, изведнъж с навършването на 3 години да се озове насред нищото.

Общи условия

Активация на акаунт