СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Анна, сигурно си спомняш- 2005 набор, ако те приемат по второ желание и се запишеш, първо желание не ти отпада автоматично, а си остава активно безкрайно, с първоначалната дата и час. Това е равносилно на искане за преместване. Но пък нямаш бонусна точка.

Да, така е. Точно затова ми се струва много нелогична тази точка за преместване само за деца, които са приети септември месец. Само 1-2 месеца откакто ходят на градина и изведнъж толкова им се налага преместване.
Разбирам да са сменили квартала, но ако просто са се записали в някоя неудобна градина, само и само да са някъде, не виждам защо да имат предимство.

# 616
Какво нормално намирате изобщо в тези спорове?!?!?!?! Нормално ли е дете на 3 г., чиито родители за първи път чуват, че в София има система за кандидатстване, защото досега този въпрос не ги е касаел, да изпревари 300 деца, които чакат 2 години на опашката? Ами, НЕ е нормално!

Съвсем нормално е! И нека изпревари останалите, ако отговаря на справедливи условия. За неспаведливо, обаче смятам хората да бъдат делени на по-малко или повече информирани – нещо типично за българския манталитет.
Примера с чакането от 2 години по опашките е аналогичен на системата от преди Интенрет-класирането. Не мислиш ли?

# 617
Какво нормално намирате изобщо в тези спорове?!?!?!?! Нормално ли е дете на 3 г., чиито родители за първи път чуват, че в София има система за кандидатстване, защото досега този въпрос не ги е касаел, да изпревари 300 деца, които чакат 2 години на опашката? Ами, НЕ е нормално!

Съвсем нормално е! И нека изпревари останалите, ако отговаря на справедливи условия. За неспаведливо, обаче смятам хората да бъдат делени на по-малко или повече информирани – нещо типично за българския манталитет.
Примера с чакането от 2 години по опашките е аналогичен на системата от преди Интенрет-класирането. Не мислиш ли?

Нееее, информираността няма нищо общо. За друго говорех, но така или иначе тези спорове са безсмислени.

# 618
Добре де, но ако си класиран по първо желание губиш 3 т. за първо желание. След което участваш в масовия случай със 7 т. за преместване. Ако ти добавят 1 т. за преместване ставаш с 8, колкото имат повечето деца по първо желание. Ако останеш със 7, нямаш никакъв шанс за преместване. И ако си сменил например жилището си, значи и ти трябва да пътуваш в Адския транспорт или да губиш по половин ден, за да го водиш и взимаш. Така че отново се получава-всеки гледа от собствената си камбанария и няма намерение да влезе в положението на другите.

Сменил си си жилището, мъжа ти/жена ти те изоставил/а, сменил си си работата, инвалидизирал си след катастрафа ..... причините могат да са хиляди, коя от коя по-заслужаваща зачитане.... За съжаление, системата не може да отчете в такива детайли всички казуси на настоящия момент. Мисля, че към таково доизкусуряване на системата е редно да премине след като най-напред се удовлетворят желанията на хората ИЗОБЩО да си запишат децата на градина НЯКЪДЕ. А за по-големите уважителни причини и сега има действащи социални критерии.

# 619
...
Моите съчувствия за пропиления момент! Сега МНОООГО трудно може да влезеш в ясла. После, гледай да не изтървеш и момента с Първа група за детските градини!... И за успокоение да ти споделя, че аз като бях на ясно със срока за 2007, кел файда, както се казва. Заради бюрократични безумия до края на срока за най-начална регистрация и първо класиране сина ми още нямаше ЕГН, и съответно системата не искаше да ме регистрира. Вече съм изгубила всякаква надежда за влизане в ясла.

Е то както писах, едва ли би могла да се класира, поради липса на ясла Sad
И да питам постоянния ми адрес е в Младост, малката също се води там, понеже сме без брак... Мога ли на това основание да получа точка за Младост? Поне някакъв шанс да има в тунела Sad

# 620
Е то както писах, едва ли би могла да се класира, поради липса на ясла Sad
И да питам постоянния ми адрес е в Младост, малката също се води там, понеже сме без брак... Мога ли на това основание да получа точка за Младост? Поне някакъв шанс да има в тунела Sad

Ако постоянния или настоящия ти адрес ев на територията на Столична община по Общите критерии получаваш 3 точки. Аз, например съм с постоянен адрес в дълбоката провинция ( от друга област), но понеже живея и работя (сега съм в майчинство) в София, регистрирала съм се в района по местоживеене и така ползвам тези 3 точки като "Настоящ адрес".

# 621
Понеже гледам, че има 0.1 точка, за ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони), това значи ли, че ако по постоянен съм в Младост мога спокойно да получа 0.1 точки за младост, а не за панчарево?
И да питам, понеже съм редовна студентка, но не са ми дали точка за това... към тези, които администрират сайта лид а се обърна?

# 622
  • София
Понеже гледам, че има 0.1 точка, за ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони), това значи ли, че ако по постоянен съм в Младост мога спокойно да получа 0.1 точки за младост, а не за панчарево?
И да питам, понеже съм редовна студентка, но не са ми дали точка за това... към тези, които администрират сайта лид а се обърна?
Трябва или ти или бащата на детето да имате регистрация в Младост, за да ползвате 0.1 т, ако градината е приела този критерий.
Колкото до точката за студентка, ако вече си получила такава, като работещ родител, втора не ти се полага. Ако си само студентка и не са ти отчели точката, питай в обратната връзка.

# 623
  • София
Добре де, но ако си класиран по първо желание губиш 3 т. за първо желание. След което участваш в масовия случай със 7 т. за преместване. Ако ти добавят 1 т. за преместване ставаш с 8, колкото имат повечето деца по първо желание. Ако останеш със 7, нямаш никакъв шанс за преместване. И ако си сменил например жилището си, значи и ти трябва да пътуваш в Адския транспорт или да губиш по половин ден, за да го водиш и взимаш. Така че отново се получава-всеки гледа от собствената си камбанария и няма намерение да влезе в положението на другите.
Винаги можеш да се откажеш и да кандидатстваш на общи основания, с останалите.
Едва ли са много хората, които се местят през месец от Младост в Люлин или обратното.

# 624
Направих един експеримент в системата - дъщеря ми е регистрирана в нея и системата отчита, че посещава конкретна ЦДГ. Хрумна ми да проверя дали мога да задам нови кандидатури и се получи без никакви спънки! Това ме кара да мисля, че ако вече си класиран и записан в дадена градина и отново зададеш кандидатура на класиране в друга или същата градина - ще си влезешм в списъка с чакащите без проблем! Е, все се надвявах, че вече записаните в градина автоматично отпадат от списъците с чакащи за следващо класиране.
Генералния извод - за момента системата не разпознава кой е записан изобщо на градина и кой не при заявка за кандидатстване някъде. Излиза, че Допълнителната точка, която сега коментираме цели именно да се даде предимство на вече класирани и записани пред другите дето не са записани никъде. Към настоящия момент не само, че записаните не отпадат от системата, а имат равни права с незаписаните никъде.
Според мен това е повече от достатъчно като толеранс към записаните вече - допълнителната точка в тяхна полза само ще надигне недоволство у ощетените, при това с основание!

# 625
  • София
Сисислава, дечицата, които посещават ясла в ОДЗ автоматично се прехвърлят в първа градинска група без никакво ново кандидатстване, точки и т.н.
Допълнителната точка за ясленчета важи само за кандидатстване в първа група от деца, които поне 6 месеца са посещавали самостоятелни ясли. Точката им важи и за ЦДГ, и за ОДЗ. Идеята беше, че тези деца вече веднъж са влезнали в системата на ДЗ, родителите им вече работят, нямат нужда от адаптация и т.н. доста бе дискутирано по въпроса при въвеждането на тази точка. За мен също не е справедлива тази точка.

За ОДЗтата - повтаряш ме.
За ЦДГтата - разбираш ли че основата на дискриминацията е в това, че децата, които не са ходили на ясла не да били обезпечени от шанс да влязат в ясла. Това е ОБЕКТИВНА причина, извън всякакви домашни или други примеси. Ами нали именно защото не е могло да влезе в ясла детето ми не се е приспособило и аз не съм тръгнала на работа! Причините, за които пишеш се явяват СЛЕДСТВИЕ  на причина независеща от мен и детето ми.  Ето това е дискриминация. Да се съглася с тая допълнителна точка е все едно да кажа: Тези дето са имали шанса едно време за ясла по старата система сега ще бъдат толерирани пред другите и за градина. ... Щом точката не е отпаднала, значи има смисъл още да се коментира.

Абсолютно съгласна съм. Би могло да има подобна точка само и единствено ако няма дечица, пожелали да влезнат в ясла, но не-класирани.

По повод новата дискусия за Допълнителната точка за желаещи за преместване, духът ми се разбуни да изкажа и възмущението си от несправедливата точка за деца посещаващи ясли  поне 6 месеца преди детската градина. Ако вече е дискутиране - извинете ми. Все пак тая точка още си съществува в регламента и затова я коментирам.

Аз навремето се изказах За тази точка, НО само за ЦДГ (не за ОДЗта), но не се получи точно така.

Несправедливост ще има винаги, както и да си представяме нещата.
За ОДЗтата има логика – все пак едно завадение си е и веднъж като влезеш в него да не се налага на ново да кандидатстваш за него. Но за ЦДГтата е несправедливо! Освен това с тази допълнителна точка се дава подкреп на остарялата система на записване каквато още важи за самостоятелните ясли. А нали новия начин в интернет точно целеше да се елиминира старата заради недостатъците й!

Да, много се коментира тази точка и бих могла да се съглася, че е дискриминираща, заради практиката много деца да фигурират фиктивно по яслите, още повече, след въвеждането й. Но аз съм за това предимство /по отношение на ЦДГ/, т.к. е нелепо за дете, ходило на ясла от рано, изведнъж с навършването на 3 години да се озове насред нищото.

А за останалите деца, които не са имали шанса да посещават ясла, не е нелепо да си седят насред нищото?

# 626
Направих един експеримент в системата - дъщеря ми е регистрирана в нея и системата отчита, че посещава конкретна ЦДГ. Хрумна ми да проверя дали мога да задам нови кандидатури и се получи без никакви спънки! Това ме кара да мисля, че ако вече си класиран и записан в дадена градина и отново зададеш кандидатура на класиране в друга или същата градина - ще си влезешм в списъка с чакащите без проблем! Е, все се надвявах, че вече записаните в градина автоматично отпадат от списъците с чакащи за следващо класиране.
Генералния извод - за момента системата не разпознава кой е записан изобщо на градина и кой не при заявка за кандидатстване някъде. Излиза, че Допълнителната точка, която сега коментираме цели именно да се даде предимство на вече класирани и записани пред другите дето не са записани никъде. Към настоящия момент не само, че записаните не отпадат от системата, а имат равни права с незаписаните никъде.

А колко точки събира детето ти като кандидатства наново?И какъв е проблема да можеш да кандидатстваш наново, при положение, че се регистрираш с нова дата /това за сегашния регламент/ ? Сега да не можем и да кандидатстваме, ако искаме преместване ли? Щом вече си записан, ще си стоиш там и това е?

# 627

А колко точки събира детето ти като кандидатства наново?И какъв е проблема да можеш да кандидатстваш наново, при положение, че се регистрираш с нова дата /това за сегашния регламент/ ? Сега да не можем и да кандидатстваме, ако искаме преместване ли? Щом вече си записан, ще си стоиш там и това е?

Не, не сматам че е редно да ти се отнема правото да се преместиш. Но, не съм съгласна да имаш предимство за преместването си пред друг дето никога не е бил записван където и да е.

# 628
За кое предимство говориш?Защото и аз си направих експеримент...и моето дете е със 7,1 т., а повечето деца са с 8,1...така че изобщо не съм им трън в очите...дори и да дадат 1 т. за преместване, аз ще съм с по-задна дата, така че отново ще влязат преди моето дете.Като пишете тук, поне се заинтересувайте дали е вярно или не...

# 629
Трябва или ти или бащата на детето да имате регистрация в Младост, за да ползвате 0.1 т, ако градината е приела този критерий.
Колкото до точката за студентка, ако вече си получила такава, като работещ родител, втора не ти се полага. Ако си само студентка и не са ти отчели точката, питай в обратната връзка.
Благодаря ти Анна... значи променям и вече си се водим в Младост Simple Smile... Работеща съм, явно за това не е отчело и студентството, но понеже са в отделни графи и си помислих, че може и да успеем, заради желанието ми да се мъча да стана по-умна  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт