СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 690
...............................
Така,че точката за преместване ще е желана от много родители.
Безмислена е защото НЯМА свободни места,а и да има ще са 1-2 за група.Желаещите обаче са повече.

Обаче точката за преместване НЯМА да е желана от още повече родители, защото неприетите деца са в много пъти повече от приетите и желаещи преместване.
В този ред на мисли анкетата обслужва интересите на малък процент деца (родители) и пак стигам до вече изказаното от Пепи ИЯ, а именно - защо занимават мнозинството (неприети) с проблем, касаещ малцинството (приети и желаещи преместване).
Тоест, някои хора са си подредили грешно приоритетите; приоритет No 1 би трябвало да бъде проблемът на неприетите деца - недостига на места, като се реши този проблем, тогава да минат на приоритет No 2 - удобството и комфорта на вече приетите деца. Mr. Green

Много добре казано! Поздравления!

Абсолютно недемократично е да се променят правилата в движение. Както бях писала преди ако знаех, че ще си правят каквото си искат щях да запиша за първо желание детска градина в Кремиковци и сега с тази допълнителна точка да се изтрелям на върха на второто си желание в кварталната детска градина.

Да не се повтарям, но родителите с приети в ДГ деца трябва да са благодарни на това на фона на стотиците други деца неприети и висящи по опашките!

# 691
Не, Didia, места ще има - другата есен и тогава ВСИЧКИ места ще бъдат заети от деца с 10+ и от такива "преместващи" се връзкарчета и за моето дете ПАК няма да има място, нали.
           Точката за преместване не касае приема през май месец и тръгването през септември.Тази точка ще е по-скоро предимство при освобождаване на текущи места през цялата учебна година.Точно за това казвам,че я има 1-2 , я -няма.Ако се сещата децата със СОП и хронични заболявания се приемат целогодишно при наличие на свободни места,а и може по решение на общината да се отпусне и допълнителна бройка.Точно по тази причина и да се освободи някое място в текущите групи шанса да ти помогне точката за преместване клони към 0.Мисля си ,че трябва да има опция "размяна",която да е през системата и ако се подадат такива данни може да се окаже,че без свободни места могат да отидат в желаната градина като се разменят с други.
             Анкетата точно за това е АНКЕТА за да проследи мнението на ПОВЕЧЕТО родители и си мисля,че едва ли някой би манипулирал анкета по толкова незначителен въпрос /според вас/.Все тая дали има точка за преместване или няма.Проблемът е ,че местата не стигат и всичко друго е ала - бала.

Не разбирам защо при текущо годишно освобождаване на места защо да не се заемат от деца по редовния регламент от опашката, а ще се дава предимство на други, които така и си ходят на ДГ.

И както и очаквах отново браните и се застъпвате за прогнилата система, а не за родителите и гражданите, които Ви осигуряват заплатата.

# 692
  • София
...............................
Така,че точката за преместване ще е желана от много родители.
Безмислена е защото НЯМА свободни места,а и да има ще са 1-2 за група.Желаещите обаче са повече.

Обаче точката за преместване НЯМА да е желана от още повече родители, защото неприетите деца са в много пъти повече от приетите и желаещи преместване.
В този ред на мисли анкетата обслужва интересите на малък процент деца (родители) и пак стигам до вече изказаното от Пепи ИЯ, а именно - защо занимават мнозинството (неприети) с проблем, касаещ малцинството (приети и желаещи преместване).
Тоест, някои хора са си подредили грешно приоритетите; приоритет No 1 би трябвало да бъде проблемът на неприетите деца - недостига на места, като се реши този проблем, тогава да минат на приоритет No 2 - удобството и комфорта на вече приетите деца. Mr. Green

Много добре казано! Поздравления!

Абсолютно недемократично е да се променят правилата в движение. Както бях писала преди ако знаех, че ще си правят каквото си искат щях да запиша за първо желание детска градина в Кремиковци и сега с тази допълнителна точка да се изтрелям на върха на второто си желание в кварталната детска градина.

Да не се повтарям, но родителите с приети в ДГ деца трябва да са благодарни на това на фона на стотиците други деца неприети и висящи по опашките!

Все още не е късно...  Wink

# 693
Да се включа и аз за допълнителната точка:

Първо, си признавам, че съм лично засегната и позицията ми вероятно е повлияна от това, но детето ми посещава градина в Люлин, а ние живеем до зоопарка. И не съм го записала там, защото имаше места, а просто там живеехме преди и вече повече от година не мога да го преместя.

Второ, аргумента, че промяната се прави в движение не е съвсем вярна, защото още преди година се говореше и обещаваше тази точка да я има.

Трето, всички родители на едно дете се считаха за онеправдани, заради допълнителната точка за две деца с малка разлика. А какво да кажем родителите на две деца с разлика повече от две години? Хем сме с две деца, хем нямаме тази привилегия? Представете си какво е да водиш две деца на градина в две различни такива. Да обикаляш сутрин и вечер да ги оставяш и прибираш, да тичаш на работа и после вкъщи (особено, ако таткото работи до късно или пътува).

Четвърто, всички говорят за това, че някой ще мине пред тях на опашката. Ами, ако детето освободи мястото и вашето детете влезе на неговото място? Нали все пак, ако се премести, все някъде ще освободи място?

Пето, за разместването в кварталните градини смятам, че ще бъде по-скоро размяна или пък ще се освободи място в някоя градина относително близо до вас. Относно записването в Кремиковци или Бухово, то тогава първо става въпрос за 20ина деца, а не за хиляди и второ, тогава наплива там ще е по-голям и ще трябва да се гърмят точките от първо желание, за да се запишат и на опашката за другите градини пак ще са с 8 точки.
Смятам, обаче, че срока за посещаване трябва да е малко по-дълъг - 4-5 месеца. Тогава едва ли родителите биха хабили нерви да водят детето, да го адаптират, за да спечелят една точка, която не е сигурно, че ще им даде място, защото след декември текущи места я има, я не...

Факт е, че проблема е липсата на достатъчно места и каквито и критерии да се въведат, те ще са благоприятни за едни и ще ощетяват други. А критерии трябва да има, защото просто няма места... Това, обаче, не трябва да прави родителите на приетите деца "благодарни", защото задължение на общината и държавата е да осигурят място на детето им, а не услуга от тяхна страна.... И защо да се чака да се разреши един проблем (достатъчно места), та да се почне с друг (удобството), когато може да се работи паралелно по двата?

# 694
Пожар, относно въпросите в Сеизмограф, които може да зададете, аз имам следното предложение:

Защо Общината подписва договорите за наем с частните градини и училища, настанени в сградите на общински заведения, до края на годината (31.12), като на всички е ясно, че не може да се преместят в средата на учебната година и този договор ще бъде удължен? (Визирам конкретно училището в сградата на ОДЗ 30) И продължаването на този договор пак ли ще е до 31.12? Няма ли така да се получи порочен кръг или това е тяхната "вратичка"? Къде отиват парите от наема? Не е ли редно част да остава за последващия ремонт или когато сградата се освободи ще се чака финансиране? Имат ли тези наематели задължението да оставят сградата в някакво прилично състояние или те просто експлоатират, а после да е необходим основен ремонт? 

# 695
Трето, всички родители на едно дете се считаха за онеправдани, заради допълнителната точка за две деца с малка разлика. А какво да кажем родителите на две деца с разлика повече от две години? Хем сме с две деца, хем нямаме тази привилегия? Представете си какво е да водиш две деца на градина в две различни такива. Да обикаляш сутрин и вечер да ги оставяш и прибираш, да тичаш на работа и после вкъщи (особено, ако таткото работи до късно или пътува).

Каква е тази точка за деца с разлика по-малка от две години? Няма такава. В някои детски градини - може би са десетина за цяла София - има 0,1 точка за породени.
Аз също си водя породените деца в различни градини. За набора на малкия нямаше обявени нито едно свободно място в градината на големия. През септември обявиха места, но вече сме си използвали точките за първо желание и сме някъде си в опашката. В градината на малкия пък нямаше и все още няма обявено нито едно свободно място за набора на големия, даже няма обявена опашка за този набор и никога не е имало, съответно няма възможност за преместване. Разбирате ли, не съм ги записала просто, за да са записани някъде - и двамата са в близки квартали и хубави градини, но все пак ми се иска разкарването им сутрин и съответно прибирането им вечер да отнема по-малко от час.

# 696
  • София
Пето, за разместването в кварталните градини смятам, че ще бъде по-скоро размяна или пък ще се освободи място в някоя градина относително близо до вас. Относно записването в Кремиковци или Бухово, то тогава първо става въпрос за 20ина деца, а не за хиляди и второ, тогава наплива там ще е по-голям и ще трябва да се гърмят точките от първо желание, за да се запишат и на опашката за другите градини пак ще са с 8 точки.

Не. Няма да стане необходимо. Децата ще се махат веднага щом се освободи някакво място... може би ще се получи нещо като транспортно задръстване - т.е. малко по- бавно да стават нещата, но няма да се стигне чак до нужда от вписване като първо желание. Спокойно.

# 697
Шлябада, поправям се - наистина става въпрос за 0,1 точка, но в някои градини това беше решаващо, а описанието беше принципно - има критерии - има ощетени  Peace

Кати, ако има шанс да се сдобиеш с 1т. доста родители ще го направят. Друг е въпроса, ако става въпрос за два месеца посещение дали няма да вземат бележки и да не водят детето.

# 698
И аз ще ти призная, че и на мен ми се е случвало да се наложи преместване от една градина в друга, което обяснява, че с личен опит разбирам напълно нуждите на хората! При това, причините да се налага местене може да са в резултат на къде, къде по-драматични случки в живота ти от смяна на жилище, например!
Аз с луд късмет успях, когато още важеше старата система.

Въпросът, обаче трябва да се гледа от към ПРИНЦИПИ! Не да се отчита колко бройки деца щяло да се възползват или не от тази добавка в регламента, а изобщо дали е справедливо това да се приеме
Четвърто, всички говорят за това, че някой ще мине пред тях на опашката. Ами, ако детето освободи мястото и вашето детете влезе на неговото място? Нали все пак, ако се премести, все някъде ще освободи място?
Точно така – ще освободиш място в Люлин, но аз кандидатствам за Зоопарка, и никъде другаге не ме устройва и не кандидатствам за Люлин изобщо. Но точката дето ще ти я дадат ще те нареди пред мен и не аз, а ти ще се класираш за Зоопарка. Така аз пак си оставам на опашката, и пак съм без вариант да тръгна на работа! (Намери ми поне едно дете дето да кандидатства едновременно и за Люлин и за Зоопарка за съответно първо и второ желание. И това дете да е най-напред на опашките и за двата квартала, за да няма други ощетени от „трампата” ти с него.... Ако пък на теб вече ти е невъзможно да посещаваш Люлинската градина, ще си отпишеш детето от там, нали? Е, тогава минаваш в групата на незаписаните никъде и наравно се бориш с тях за Зоопарка.

И защо да се чака да се разреши един проблем (достатъчно места), та да се почне с друг (удобството), когато може да се работи паралелно по двата?
Аз не казвам, че трябва да се чака, а че трябва да се намери справедливо решение без да се потъпкват Приоритетите – Предимство за тези незаписани никъде, пред тези дето търсят повече удобство. Това не отхвърля идеята да се направи ОТДЕЛНА система за премествания от една градина в друга – повтарям се с предишните си постинги, явно не си ги чела...

Дааа, недостига на места е вълча ситуация, и всеки я изпитва на гърба си. Въпросът е системата да бъде максимално справедлива ПО ПРИНЦИП, а не ПО БРОЙ НА ЗАСЕГНАТИТЕ. Ако се гледаше по брой на засегнатите – децата с увреждания нямаше изобщо да ги броят че съществуват, камо и да им дават предимство! Нали разбираш, че не е все едно та ти е Тудно да ходиш на работа, сравнено с това Изобщо да не ходиш на работа!

# 699
Пожар, относно въпросите в Сеизмограф, които може да зададете, аз имам следното предложение:

Защо Общината подписва договорите за наем с частните градини и училища, настанени в сградите на общински заведения, до края на годината (31.12), като на всички е ясно, че не може да се преместят в средата на учебната година и този договор ще бъде удължен? (Визирам конкретно училището в сградата на ОДЗ 30) И продължаването на този договор пак ли ще е до 31.12? Няма ли така да се получи порочен кръг или това е тяхната "вратичка"? Къде отиват парите от наема? Не е ли редно част да остава за последващия ремонт или когато сградата се освободи ще се чака финансиране? Имат ли тези наематели задължението да оставят сградата в някакво прилично състояние или те просто експлоатират, а после да е необходим основен ремонт? 

Един въпрос и от мен:
Предвижда ли се промяна на системата за кандидатстване в детските градини, предвид ОЧЕВАДНИТЕ ДИСКРИМИНАЦИОННИ ПРАВИЛА. (Ще отпадне ли Предимството за посещаване на ясла преди да тръгне детето на градина - при положение, че за ясла местата не стигат в пъти повече, а и при самостоятелните ясли още важи старата порочна система на кандидатстване!. )

# 700
Мислех да не пиша предишните си постинги, защото ще започнат дълги обяснения, но все пак реших, че ако имам позиция трябва да я защитя, а не да я премълча.

Sisislava, ако кандидатстваш за зоопарка не би те устроило, но ако кандидатстваш за Люлин? Тогава би могла да тръгнеш на работа. Освен това как детето ми ходи до Люлин на градина няма да ти обяснявам. И дали това ще може да се осъществява още дълго? Накрая ще остана с твоя вариант - да не ходя на работа, защото не може да ходи в Люлин... А с тези в зоопарка и сега се борих (по-точно със съседните квартали, защото при нас няма ДГ) и не ни приеха, защото децата от съответните квартали си получаваха 0,1т. за местоживеене. Смятам, че е редно щом я има точката за детете посещавало ясла, то и тази за градина да я има. А предишните ти постинги съм ги чела и не отричам, че има върху какво да се работи по отношение на допълнителната точка, не изключвам и паралелната система, но тя на какъв принцип ще е? Би ли ми посочила колко случая на преместване от зоопарка до Люлин ще има, за да могат да се осъществят размествания подобни на нашето?

# 701
Да се включа и аз за допълнителната точка:

Първо, си признавам, че съм лично засегната и позицията ми вероятно е повлияна от това, но детето ми посещава градина в Люлин, а ние живеем до зоопарка. И не съм го записала там, защото имаше места, а просто там живеехме преди и вече повече от година не мога да го преместя.

Второ, аргумента, че промяната се прави в движение не е съвсем вярна, защото още преди година се говореше и обещаваше тази точка да я има.

Смятам, обаче, че срока за посещаване трябва да е малко по-дълъг - 4-5 месеца. Тогава едва ли родителите биха хабили нерви да водят детето, да го адаптират, за да спечелят една точка, която не е сигурно, че ще им даде място, защото след декември текущи места я има, я не...

Факт е, че проблема е липсата на достатъчно места и каквито и критерии да се въведат, те ще са благоприятни за едни и ще ощетяват други. А критерии трябва да има, защото просто няма места... Това, обаче, не трябва да прави родителите на приетите деца "благодарни", защото задължение на общината и държавата е да осигурят място на детето им, а не услуга от тяхна страна.... И защо да се чака да се разреши един проблем (достатъчно места), та да се почне с друг (удобството), когато може да се работи паралелно по двата?

Аз съм с две деца, които НЕ посещават ДГ, защото за тях няма места. Нали разбираш, че твоите проблеми ми се струват от рода "и богатите също плачат". И бих дала много поне едното ми да посещава ДГ, а ако и двете направо ще подскоча до тавана.

Изборът да посещават или не ДГ в Люлин е твой - ако не те устройва ДГ не ги записвай. Така предложи и Фандъкова на един от протестите. Аз не ги записах в ДГ в Кремиковци.

# 702
Момичета, не ме разбирайте погрешно - аз съм записала детето си в Люлин, когато живеехме там, но имам избор да го отпиша. Това е така. Този факт го упоменах, не за да ви се оплаквам, а за да уточня, че съм пристрастна по отношение на дискусията. Уважавам чуждото мнение и понякога дори съм склонна да се съглася с такова  Laughing Дали детето ми ще ходи в Люлин или в Изгрев на градина, обаче, няма да повлияе на общия брой новоприети деца. Разбира се ако го преместя ще ощетя някого на опашката, но пък ще зарадвам другиго на люлинската... Това беше моята позиция и моите аргументи, ще продължавам да чета вашите и може и да ме оборите, но повече не смятам да се обяснявам и да разводнявам темата.  Hug

# 703

Струва ми се, че си се засегнала от отговора ми – ако е така, извинявам се! Не съм го целяла – просто ползвах за пример кварталите, които споменаваш.... Искам именно в твоите думи да посоча несправедливостта –
ако кандидатстваш за зоопарка не би те устроило, но ако кандидатстваш за Люлин...
Не би ме устроило, защото в крайна сметка в Зоопарка ще се уреди някой ЗА ПОВЕЧЕ УДОБСТВО, а друг дето НЯМА НИКАКЪВ ВАРИАНТ ЗА ГРАДИНА ще остане пак некласиран. Че така с освободеното място в Люлин ще влезе друго дете, дето също чака за първоначално влизане, си права – тук нещата са ОК глобално погледнато. То така и анкетата на ИСОДГ беше обяснена – че с новата точка няма да се намали ОБЩИЯ брой на свободните места. Но в детайл, за конкретна градина несправедливостта е на лице. ...
Сещам се и за още нещо – ако се приеме тази точка, то с нея ще се дава предимство на всички онези, които до момента са влезли в градина по правилата от месец май насам, а както е известно, официално се призна, че някои условия са отчетени като несправедливи и отпадат за напред (Квотите за социален критерии, например). Така новата точка косвено ще продължава да работи подкрепяйки някои несправедливо приети. Последното ми изречение на 100% касае и съществуването на абсурдната точка за посещение на ясли. Смятам, че точката за яслите трябва да се махне, а не
... щом я има точката за детете посещавало ясла, то и тази за градина да я има.
Все едно да се каже „Щом е допусната една несправедливост, дайте да вкараме и още една, аналогична на първата.”

# 704
  • гр.София
kikimora1, прощавай,но ти три деца ли имаш вече?!
 За писаното от теб в първия ти пост,премисли и пиши отново.
 Пример-кандидатстваш в Кремиковци,приемат те,записваш, изгърмяваш 3-те точки. Искаш преместване , НО  получаваш отново 8 точки (с допълнителната) , НО С КЪСНА дата.
 Е,като как ще изпревариш децата от опашката с 8 точки?!
 Да, изпреварваш тези със 7 точки. И би било честно, ако тяхната дата е 22.05, те да са спредимство пред теб. Според мен. Но според много пък родители, това ,че ти работиш, а детето със 7т. е с един неработещ родител е ТВОЕ предимство.
 Разбира се, има много други варианти за точкуване,но описвам масовият.
 Може ли да не пишете думи ей тъй-на килограм.

Друга неточност. МНОЗИНСТВО са неприетите деца от 2007-2008 набор, но 2006 набор- ПОВЕЧЕТО са приети.
 И тук идва важен въпрос-бъдещите ни управници смятат ли за нужно да осигуряват места  И ЗА ясленчета.?! Сега наблягат на градинските групи-някой да го отрича от тук четящите ?!

За нуждата от преместване. Има по-лош вариант-не местене на жилището, ами СЕРИОЗНИ проблеми в настоящата градина,например. Или други житейски ситуации, непредвидени от социалните критерии и точкуване.

Т.е аз вярвам,че желаещите преместване наистина остро се нуждаят от него.
 Кати, Кикимора,противоречите си-хем някой ще злоупотреби с тази възможност, хем декларирате,че НЯМА да си запишете детето в Кремиковци, Бухово, Нови искър...

Пак питам-кой родител, ако му харесва градината, персонала и детето е адаптирано, ще си ПОЖЕЛАЕ премеждието ,наречено " преместване" ?!

Общи условия

Активация на акаунт