СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 720
  • гр.София
sisislava, квоти имаше само на първата стъпка, на първото класиране,на ...кой там беше м. май.

Значи,момичета,
 Местя се в ново жилище (или имам други причини), отписвам детето от градина,щом не ме устройва тотално.
 Кандитатствам отново,като за първи път
 Вар.1 -Наказват ме, като не ми дават 3 точки за първо желание

Вар.2 -Нареждам се с пълен набор точки ,с късна дата. Като че за първи път кандидатствам.

Вар.3 -Това,за което пише Дидиа,както и много други, както и самите ИСОДГ обещаха да въведат- опция Размяна (дори и да е по-сложна, а не просто между две деца от две кокнкретни градини. А размествания в по-голяма група от деца от н-брой градини)

По вар.3 едно дете може да е обречено завинаги да си иска и чака размяна.
 Вариант 1 е този,за който настоявате, така ли?

# 721
По абсолютно всички варианти може да си обречена да чакаш завинаги. Познавам деца, набори на големия ми син, по имената - кандидатствали още на знаменития 4-ти февруари и още висящи по опашките.
Като "засегната" от този проблем с две  деца в две различни градини (кавичките са, защото все пак не се чувствам действително засегната), аз определено настоявам не за вариант 1, а за вариант 3.

# 722
kikimora1, прощавай,но ти три деца ли имаш вече?!
 За писаното от теб в първия ти пост,премисли и пиши отново.
 Пример-кандидатстваш в Кремиковци,приемат те,записваш, изгърмяваш 3-те точки. Искаш преместване , НО  получаваш отново 8 точки (с допълнителната) , НО С КЪСНА дата.
 Е,като как ще изпревариш децата от опашката с 8 точки?!
 Да, изпреварваш тези със 7 точки. И би било честно, ако тяхната дата е 22.05, те да са спредимство пред теб. Според мен. Но според много пък родители, това ,че ти работиш, а детето със 7т. е с един неработещ родител е ТВОЕ предимство.
 Разбира се, има много други варианти за точкуване,но описвам масовият.
 Може ли да не пишете думи ей тъй-на килограм.

Друга неточност. МНОЗИНСТВО са неприетите деца от 2007-2008 набор, но 2006 набор- ПОВЕЧЕТО са приети.
 И тук идва важен въпрос-бъдещите ни управници смятат ли за нужно да осигуряват места  И ЗА ясленчета.?! Сега наблягат на градинските групи-някой да го отрича от тук четящите ?!

За нуждата от преместване. Има по-лош вариант-не местене на жилището, ами СЕРИОЗНИ проблеми в настоящата градина,например. Или други житейски ситуации, непредвидени от социалните критерии и точкуване.

Т.е аз вярвам,че желаещите преместване наистина остро се нуждаят от него.
 Кати, Кикимора,противоречите си-хем някой ще злоупотреби с тази възможност, хем декларирате,че НЯМА да си запишете детето в Кремиковци, Бухово, Нови искър...

Пак питам-кой родител, ако му харесва градината, персонала и детето е адаптирано, ще си ПОЖЕЛАЕ премеждието ,наречено " преместване" ?!

1. Уважаема blanc, само ще повторя написаното от други преди мен, изключително порочно, несправедливо и съмнително е, когато една администрация започне да променя правилата по средата на даден процес. Не става дори въпрос за мен. Много родители са можели да постъпят различно ако са знаели за това допълнително предимство.
 2. Аз в Кремиковци щях да кандидатствам с второто или третото си желание и щях да бъда приета, защото, когато май 2008г. проверявах свободните места там бяха повече от желаещите деца. По този начин точките ми за първо желание щяха да се запазят. Както писах обаче по-горе сигурно сред 8000 неприети деца е имало много случаи, при които тази допълнителна точка би се оказала решаваща.
3. Примерът ти е некоректен, защото сега места няма /2-3 свободни места в НЯКОИ ДГ са нищо/, а май-септември 2008г. си беше редовния прием с многото места и допълнителната точка си е била огромен фактор.
3. Два пъти по-несправедливо е да се дават непрекъснати бонуси за децата влезли вече в системата. Така съвсем се изгубва шанса на другите непопаднали в нея въобще да се докоснат до екстрата наречена ДГ.
4. Ролята на една администрация е да създава принципни правила, а не такива, които ще решават всяка конкретна житейска ситуация. За това, както стана ясно, си има Дирекция "Образование" в общината, която си има достатъчно широки правомощия тайно да си заделя места и да си ги преразпределя извън регламента.

Следствие житейска ситуация детето на съседката ми отгоре не живее при тях. Тази пък два етажа по-нагоре е решила житейската си ситуация с частна ДГ, но това е нищо сравнение с истински сериозните житейски ситуации, които ежедневно решават родителите на хилядите неприети деца.

Някак си предполагам, че това е елементарен предизборен ход за спечелване на гласове.

П.П. Що се отнася до децата - две са, но скоро догодина, когато трябва да се върна на работа ще се окажа с две деца, които няма да са приети в ДГ и моята житейска ситуация става една.......

Последна редакция: сб, 31 окт 2009, 22:02 от kikimora1

# 723
Аз съм от тези, дето духат кашата, преди да знаят дали пари, щото вече се опарихме – Откакто мина първата класация, дето 100% бяхме вътре ако нямаше лимит на местата за социални деца, си останахме постоянна 1ва-2ра резерва по първо желание. Но и от тогава за текушите класации никъде не излизат свободни места. Единственият ни шанс го виждам за първата класация за идния септември. АКО наистина квотите са отпаднали. Проблемът е че информацията за квотите е противоречива в сайта на ИСОДГ. Тук отменят квотите http://kg.sofia.bg/?page=news&id=217, а тук пише, че социалните критерии са под квота http://kg.sofia.bg/?page=manual#72.

По твоите варианти към днешния хал на нещата най-справедлив ми се струва Вар.2, защото по-добре да имаш максимум точки, отколкото с по-малко точки но стара дата. Списъка с чакащи най напред подрежда по точки и после по дата. Колкото до Вар. 3 – той най-справедлив , но не е в готовност към момента. Предполагам, че един ден и той ще види бял свят, ако обществото упорито настоява за неговата реализация.

# 724
  • София
Шлябада, поправям се - наистина става въпрос за 0,1 точка, но в някои градини това беше решаващо, а описанието беше принципно - има критерии - има ощетени  Peace

Кати, ако има шанс да се сдобиеш с 1т. доста родители ще го направят. Друг е въпроса, ако става въпрос за два месеца посещение дали няма да вземат бележки и да не водят детето.

Ами... в тази градина моето се беше оказало запивано, без изобщо да я знам къде се намира - камо ли да очакват да го водя... разбира се, че се иска само да го запишеш, не и да посещава градината. От тях каквито бележки поискаш, такива ще получиш - само и само да си запълнят бройката...

# 725
  • гр.София
 Кикимора, прочети Т 12 във Въпроси и отговори- Преместване
http://kg.sofia.bg/?page=faq#12

Честито ти второ детенце,което по мои сметки няма и 5 месеца и затова ти казах,че тук се пишат думи на килограм.
 И аз се поувличам ,сигурно, за което ,моля за извинение. Wink

Да питам и теб- Ако искам да сменя градината,какво да направя?

Не искам да сменям градината.

# 726
  • София
Момичета, не ме разбирайте погрешно - аз съм записала детето си в Люлин, когато живеехме там, но имам избор да го отпиша. Това е така. Този факт го упоменах, не за да ви се оплаквам, а за да уточня, че съм пристрастна по отношение на дискусията. Уважавам чуждото мнение и понякога дори съм склонна да се съглася с такова  Laughing Дали детето ми ще ходи в Люлин или в Изгрев на градина, обаче, няма да повлияе на общия брой новоприети деца. Разбира се ако го преместя ще ощетя някого на опашката, но пък ще зарадвам другиго на люлинската... Това беше моята позиция и моите аргументи, ще продължавам да чета вашите и може и да ме оборите, но повече не смятам да се обяснявам и да разводнявам темата.  Hug

Ами тогава - отписваш го от Люлин и хем там ще освободиш място за някой, който има нужда и ще посещава градината, хем в Зоопарка ще кандидатства детето наравно с останалите, на общи начала, свободно и демократично. Какъв е проблемът? Т.е. то проблем че има - има, но не е по- голям от моя и... на всички останали в това абсурдно положение.

# 727
  • гр.София
 Ето ви полезна новина.  Днес ББ и Фандъкова са открили втората сграда на 95 ОДЗ в Люлин. Капацитет-2 групи.

# 728
  • София
kikimora1, прощавай,но ти три деца ли имаш вече?!
 За писаното от теб в първия ти пост,премисли и пиши отново.
 Пример-кандидатстваш в Кремиковци,приемат те,записваш, изгърмяваш 3-те точки. Искаш преместване , НО  получаваш отново 8 точки (с допълнителната) , НО С КЪСНА дата.
 Е,като как ще изпревариш децата от опашката с 8 точки?!
 Да, изпреварваш тези със 7 точки. И би било честно, ако тяхната дата е 22.05, те да са спредимство пред теб. Според мен. Но според много пък родители, това ,че ти работиш, а детето със 7т. е с един неработещ родител е ТВОЕ предимство.
 Разбира се, има много други варианти за точкуване,но описвам масовият.
 Може ли да не пишете думи ей тъй-на килограм.

Друга неточност. МНОЗИНСТВО са неприетите деца от 2007-2008 набор, но 2006 набор- ПОВЕЧЕТО са приети.
 И тук идва важен въпрос-бъдещите ни управници смятат ли за нужно да осигуряват места  И ЗА ясленчета.?! Сега наблягат на градинските групи-някой да го отрича от тук четящите ?!

За нуждата от преместване. Има по-лош вариант-не местене на жилището, ами СЕРИОЗНИ проблеми в настоящата градина,например. Или други житейски ситуации, непредвидени от социалните критерии и точкуване.

Т.е аз вярвам,че желаещите преместване наистина остро се нуждаят от него.
 Кати, Кикимора,противоречите си-хем някой ще злоупотреби с тази възможност, хем декларирате,че НЯМА да си запишете детето в Кремиковци, Бухово, Нови искър...

Пак питам-кой родител, ако му харесва градината, персонала и детето е адаптирано, ще си ПОЖЕЛАЕ премеждието ,наречено " преместване" ?!

В Кремиковци се влиза с 5.0 - а и с по- малко - точки. Нищо няма да изгърмяваш. Ще се появиш на другата опашка с нова дата, но с 9 точки.
Няма да го запиша поради същата причина, поради която няма да си пиша 0.1 т., които по всяка вероятност ще го вкарат, разчитайки на поголовната директорска неграмотност - вариант, който доказано работи (директорите не са чели въпросите и отговорите и не са наясно, че БАН не е ВУЗ - децата на мои колеги така бяха класирани и записани). За мен въпросът е принципен. Принципно не извършвам нарушения спрямо другите - дори когато имам възможност затова - и принципно не желая някой да прави нещо подобно спрямо мен - дори и когато желае да регламентира несправедливост и после да се скрие зад регламента.
Тук, до нас, има градина, от която всички, поголовно бягат. Не знам какъв й е проблемът точно, има някаква драма с неразбран директор. И който може, предпочита друго... ами, как мислиш - дали всички, които иначе напускат и остават "на улицата" или... "сред нищото" май беше употребено за децата в положението на моя син - без място - или оставят децата си на място, където не само не са адаптирани, но и определено се чувстват зле. Познавам такива. Но тук - опаа! - идва прекрасната възможност просто да ги преместят, "прескачайки" другите, които съвестно са си чакали за другото място.
Примерно.
Изобщо, ако се дава някакво... преимущество, би могло да бъде само и единствено, ако се освобождава място в градина с по- дълга опашка по 1во желание. И се сменя административния район - ясно, ако някой от Триадица се опита да запише детето си в Кремиковци, не и обратното.

# 729
  • София
Ето ви полезна новина.  Днес ББ и Фандъкова са открили втората сграда на 95 ОДЗ в Люлин. Капацитет-2 групи.

Аз съм в Младост. Искам да разбера кога ще освободят сградите в двора, заеман в миналото от МАП - Младост. капацитет... по груби сметки - 40 групи.
Прах в очите не ми е нужен повече от наличния.

# 730
Кикимора, прочети Т 12 във Въпроси и отговори- Преместване
http://kg.sofia.bg/?page=faq#12

Честито ти второ детенце,което по мои сметки няма и 5 месеца и затова ти казах,че тук се пишат думи на килограм.
 И аз се поувличам ,сигурно, за което ,моля за извинение. Wink

Да питам и теб- Ако искам да сменя градината,какво да направя?

Не искам да сменям градината.

Прочетох и честно казано нищо не разбрах. Общият брой места не се променя ако го гледаме глобално за София, но тази точка ощетява конкретни деца, като ги измества извън регламента /каквато е и самата точка/ и тук бяха дадени много примери.

Като си се хванал на хорото ще го играеш до край. Ето следващата година ще има нов прием и ако на някой не му харесва ДГ ще си кандидатства наново в друга. Както при кандидатстване за висше. Кандидатстваш си на общо основание наравно с другите ако избереш друга специалност или университет.
На мен едното ми желание тази година също беше в по-неудобен квартал, но кандидаствах с ясното съзнание за неудобствата, които ми причинява /не, че там ни приеха Simple Smile/ и с надеждата следващата година отново да си кандидаствам в кварталната близка ДГ.
Все пак не може децата на някои да са абонирани до училище за ДГ и непрекъснато да им се създават улеснения, защото било "човешко" /според пристрастната и манипулирано аргументирана анкета/ а другите да хвърлят боб и да палят свещи щото те не са човеци!

Благодаря за поздравленията!

# 731
  • София
sisislava,  

Не приемай репликите ми към теб като поучаване, но мисля,че леко не си наясно със системата и правилата.
 Пишеш,че като ми дадат точка отгоре ще получа като теб 8 точки. НО АЗ си ги имам поначало тези 8 точки, към първо кандидатстване съм имала 8 точки,също като теб.

За несправедливостта да седиш първи на опашката и някой да те превари изневиделица. Та това става непрекъснато. Пред теб може да се яви дете с 12 точки. Т.е теб може да те изпревари дете,което отговаря на някакъв допълнителен критерий.
 Моля, отговори ми, ти против предимствата по соц. критерий ли си?
 Останах с впечатление,че напротив, ти си ЗА тези предимства.
 И позицията ти е леко лична, а не принципна.

Аз съм против.
Заявявала съм го многократно.
Всеки - абсолютно всеки, колкото и... човешки, разбираем, "приемлив" критерий да бъде изобретен, е дискриминационен и ... ами, несправедлив.

Даването на това - социалното, де - предимство знаете ли на какво прилича?
Да си представим, че някой изобрети принцип, според който ако 2ма души - в условията на криза и безработица - кандидатстват за 1 и също работно място, но единия е ... социално ощетен по някакъв начин, той получава работата. Независимо от умения и... каквото и да било друго. Не да се дадат някакви... бонуси на работодателя, ако приеме социално... нездравия индивид, помощ, каквото и да било, просто автоматично получава мястото, да другия човек, дето не е в такава неизгодна иначе позиция, остава на пътя. Докато и той не се докара до там, че да получи същата бележка.
Защото говорейки за места в ДЗ, всъщност си говорим за работни  места.

# 732
sisislava,  

Не приемай репликите ми към теб като поучаване, но мисля,че леко не си наясно със системата и правилата.
 Пишеш,че като ми дадат точка отгоре ще получа като теб 8 точки. НО АЗ си ги имам поначало тези 8 точки, към първо кандидатстване съм имала 8 точки,също като теб.

За несправедливостта да седиш първи на опашката и някой да те превари изневиделица. Та това става непрекъснато. Пред теб може да се яви дете с 12 точки. Т.е теб може да те изпревари дете,което отговаря на някакъв допълнителен критерий.
 Моля, отговори ми, ти против предимствата по соц. критерий ли си?
 Останах с впечатление,че напротив, ти си ЗА тези предимства.
 И позицията ти е леко лична, а не принципна.

Аз съм против.
Заявявала съм го многократно.
Всеки - абсолютно всеки, колкото и... човешки, разбираем, "приемлив" критерий да бъде изобретен, е дискриминационен и ... ами, несправедлив.

Даването на това - социалното, де - предимство знаете ли на какво прилича?
Да си представим, че някой изобрети принцип, според който ако 2ма души - в условията на криза и безработица - кандидатстват за 1 и също работно място, но единия е ... социално ощетен по някакъв начин, той получава работата. Независимо от умения и... каквото и да било друго. Не да се дадат някакви... бонуси на работодателя, ако приеме социално... нездравия индивид, помощ, каквото и да било, просто автоматично получава мястото, да другия човек, дето не е в такава неизгодна иначе позиция, остава на пътя. Докато и той не се докара до там, че да получи същата бележка.
Защото говорейки за места в ДЗ, всъщност си говорим за работни  места.

Ето, това е една голата истина в момента!

# 733
  • София
Абсолютно съм съгласна с теб. Редно е децата, които променят поредността на избраните градини да получават за дата тази от деня и часа на последната промяна. Така все по-рядко ще са и случаите налагащи пускане на лотария.

Впрочем, имам по- добра идея... даже 2 бр...
1. Всяко дете получава номер в момента на кандидатстване в дадена градина, не на влизане в гранична група.
2, Всяко дете си получава случайно число в момента на оформяне на профила. Важи за всички градини.

# 734

Аз съм в Младост. Искам да разбера кога ще освободят сградите в двора, заеман в миналото от МАП - Младост. капацитет... по груби сметки - 40 групи.
Прах в очите не ми е нужен повече от наличния.

Ама Кати, сега там са социалните  #Crazy А в младост 2 където са били има един дневен център за инвалиди (доколкото успях да прочета) в половината детска, а другата половина я ремонтираха... ама с каква цел не знам... може пак да върнат социалните  там, а най-накрая да се освободи тази сграда... в Младост уж много градини ама все се използват не по предназначение... в едната сграда в района нямаше ли частно у-ще (не за ЕСПА, а друго)  newsm78 А ЕСПА май ще си откриват своя сграда, та дано освободят детската

Общи условия

Активация на акаунт