СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 015
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 1 005

Да ме прощаваш, но освен ако не си пулмолог, наблюдаващ въпросните деца, подобно твърдение е... ами, некрасиво - в мекия вариант.
Астмата по принцип не върви със специална щампа на челото.

Не твърдя нищо, просто изказвам съмнение. Съжалявам, че ти звучи некрасиво, но всеки ден се сблъксвам с какви ли не абсурди, така че не се й съмнявам, че някои родители биха извадили ТЕЛК  на децата си с връзки. Такава е реалността... Затова ми беше интересно какъв е контрола  по отношение на  това или както във всичко друго такъв няма.  Интересувам се,защото ние сме с предимство (имаме сестра, която е в градина) и въпреки това не сме приети, тъй като има деца с 10+точки - как се постигат толкова точки? Питах директорката, а тя каза, че децата са с ТЕЛКО-ВЕ  и не обясни повече.

Не децата са с ТЕЛК, а член на тяхното семейство. Може да е родител, братче или сестриче - тогава се дават точките по този критерий. Не са малко тези семейства, а проблемът че няма места за всички деца, прави тяхната концентрация по опашките (особено яслени групи) много висока. Но не бих искала да съм на мястото на такова семейство честно казано.

# 1 006
  • София, под Карлсон
Това че в БГ интеграцията се разбира като взимаме дете с проблем и го пускаме на масов режим и на общо основание с другите деца е въпрос на разбиране и на институции и родители.

За съжаление тук си много права. Личните ми впечателения от страни като Белгия и Холандия са, че там в почти всяка група или клас има дете с инвалидна количка, което е навсякъде с връстниците си, но почти винаги с него върви и придружител, който не знам дали е родител или учител, специално обучен за работа с такива деца.
А тук тези деца за нас си остават "невидими", докато не Дай Боже се случи на нас самите. Детенцето на едната ми приятелка е с ДЦП и заради прекрасната ни БГ реалност тя дори не си помисля, че някога то би могло да посещава детска градина като връстниците си. Не искам да се впускам в повече разсъждения в тази посока, защото картината, която виждам е повече от мрачна.

# 1 007
Добре де. Когато има дете със сериозно хронично заболяване, това не е ли основателна причина за минаване на ТЕЛК.

Основателна причина е ,но НЕ Е задължително да поставиш % инвалидност на детето си особено ,ако финансово си добре.ТЕЛК ти дава право за соц.помощи и финансово подпомагане - нищо друго.За един родител е все тая дали има ТЕЛК или не.Той си знае положението на детето и ТЕЛК-а не го грее,ама изобщо.При финансова стабилност на едно семейство ТЕЛК-а си е излишен.Детето НЕ се лекува с ТЕЛК , а с пари.Съжалявам,че може да звучи грубо ,но това е истината. Sad
                         Пропуснах - не всички хронични подлежат на ТЕЛК - за някои не се получава %.
                         Сега като се приравниха СОП и хроничните заболявания се даде възможност и без ТЕЛК да се получи предимство при класиране.Липсата на места в ДЗ е причината за всичко,когато имаше места децата си влизаха по реда на подаване на молби и тези,които сега ползват предимство не се нуждаеха от такова.
                         Ембрионче, 10 + точки и т.н. НЕ се постигат с ТЕЛК или ХЗ.Тази група са извън стандартното класиране и има право на прием и класиране през цялата година.Те не засягат чакащите по опашките ,защото за тях може и да се открие допълнително място по решение на Комисията в общината.
                        За гледането на тези деца - ами гледали сме такива деца и преди да им "лепнат" етикета СОП и ХЗ.Преди не се изискваше за прием нищо друго освен молба и акт за раждане.Здр.картон го виждаш при приема и как отказваш на вече прието дете?
                        При това ние не работим в замърсена и вредна среда. Laughing Има си изисквания на ХЕИ и се дизинфекцира по 100 пъти на ден,всичко се стерилизира и т.н.Сега и препаратите не са белина , а специални утвърдени с участието на родители.Така,че няма мотив да се драматизира отглеждането на проблемно дете.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 10:27 от Didia

# 1 008
Добре де. Когато има дете със сериозно хронично заболяване, това не е ли основателна причина за минаване на ТЕЛК.

Основателна причина е ,но НЕ Е задължително да поставиш % инвалидност на детето си особено ,ако финансово си добре.ТЕЛК ти дава право за соц.помощи и финансово подпомагане - нищо друго.За един родител е все тая дали има ТЕЛК или не.Той си знае положението на детето и ТЕЛК-а не го грее,ама изобщо.При финансова стабилност на едно семейство ТЕЛК-а си е излишен.Детето НЕ се лекува с ТЕЛК , а с пари.Съжалявам,че може да звучи грубо ,но това е истината. Sad
                         Пропуснах - не всички хронични подлежат на ТЕЛК - за някои не се получава %.
                         Сега като се приравниха СОП и хроничните заболявания се даде възможност и без ТЕЛК да се получи предимство при класиране.Липсата на места в ДЗ е причината за всичко,когато имаше места децата си влизаха по реда на подаване на молби и тези,които сега ползват предимство не се нуждаеха от такова.

В случая също ако искаш да ползваш силно субсидирана общинска услуга с предимство, си мисля че е добре да удостовериш състоянието на детето с ТЕЛК. Пак опира до финанси - който има нужда от общинска ДГ, ще го направи, който няма - не. Пак имаш мотивация да минеш на ТЕЛК и би могло да се изисква и за хроничните заболявания.

Дидиа, кои хронични не подлежат на ТЕЛК? Има ли нещо сериозно, за което не се получава % за инвалидност. Не съм наясно и затова питам.

# 1 009
                     Дидиа, кои хронични не подлежат на ТЕЛК? Има ли нещо сериозно, за което не се получава % за инвалидност. Не съм наясно и затова питам.
                Ели,трудно ми е да отговоря на този въпрос .Имаше списък в "Деца с увреждания" КОИ заболявания подлежат на ТЕЛК.%-тите се определят от комисията ,разглеждаща документите и преглеждаща децата.При това за еднакви заболявания се получават различни %-ти.Системата е прекалено сложна и тягостна и си мисля,че на ТЕЛК се явяват само тежките случаи и когато не достига финансиране за лечението.Докато хроничните минават с епикриза или документи от педитата.На 99.99 % съм сигурна,че много от тях не биха получили решение на ТЕЛК.А и не биха отишли.Трябва да се уточни и понятието "хронично заболяване",да се изготви списък на ХЗ,с една дума да се прецизира.Две изкарани пневмонии НЕ са хронично заболяване.Същото е и с алергиите - внука ми напр.ходи една година обринат като географска карта от хранителна алергия,но НЕ е хронично заболяване в неговия случай.Сега му няма нищо,ноооо....ако не беше приет в ДЗ можеше да се използва за влизане с предимство.При това едва ли щяхме да го водим на ТЕЛК.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 10:43 от Didia

# 1 010
                Ели,трудно ми е да отговоря на този въпрос .Имаше списък в "Деца с увреждания" КОИ заболявания подлежат на ТЕЛК.%-тите се определят от комисията ,разглеждаща документите и преглеждаща децата.При това за еднакви заболявания се получават различни %-ти.Системата е прекалено сложна и тягостна и си мисля,че на ТЕЛК се явяват само тежките случаи и когато не достига финансиране за лечението.Докато хроничните минават с епикриза или документи от педитата.На 99.99 % съм сигурна,че много от тях не биха получили решение на ТЕЛК.А и не биха отишли.Трябва да се уточни и понятието "хронично заболяване",да се изготви списък на ХЗ,с една дума да се прецизира.Две изкарани пневмонии НЕ са хронично заболяване.Същото е и с алергиите - внука ми напр.ходи една година обринат като географска карта от хранителна алергия,но НЕ е хронично заболяване в неговия случай.Сега му няма нищо,ноооо....ако не беше приет в ДЗ можеше да се използва за влизане с предимство.При това едва ли щяхме да го водим на ТЕЛК.

Тука влизам в абсолютно непозната територия. Би могло ХЗ които могат да изкарат ТЕЛК, да кандидатстват с него, а останалите да се гледат един по един от комисия. Защото документ от педито за мен не е достатъчно представителен документ. Педито ми познава децата от както са се родили, логично е да иска да помогне.

И моята девойка до две годишна възраст се изриваше с повод и без повод, но отмина. Не съм и правила даже тест за алергии и така и не се разбра точно от какво се получава, но не беше хранителна алергия. В този случай вероятно и аз бих взела бележка от педито за ХЗ, а няма да е точно така.

Ще погледна при първа възможност в Деца с увреждания за да се опитам да се ориентирам, че явно трябва да вземем отношение по въпроса, а нямам мама лекар под ръка. За други неща съм намирала кой да ми помогне с експертно мнение от членовете на СНБМ, но не се сещам за това кой може да се включи.

# 1 011
  • София
Добре, докато търсим мама-лекар, която би могла да консултира по този въпрос, може би трябва да се изиска конкретна информация как точно работи системата в момента. В правилата http://kg.sofia.bg/?page=manual#74 пише само "Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба"

Ели, ще ви бъда много благодарна, ако включите тези точки в искането за достъп до информация.

1. Каква е действащата нормативна уредба за следните групи, КОЙ взема решение за прием, КАК се класира в коя ДГ да иде детето, КАК се отразява това решение в ИСОДГ
1.1. СОП
1.1.1 КОЙ решава - за тях знам, че има комисия ЕКПО (екип по комплексно педагогическо оценяване) към РИО, която на базата на представената медицинска документация и среща/преглед с детето, преценява дали това дете може да се интегрира в масово детско заведение.
1.1.2  КАК се класира в конкретна ДГ - има 1 резервирано място за дете със СОП на всеки 25. Ако в най-желаната градина това място е свободно, класира се там. Ако не - не знам какво се прави, според Дидиа май пак се класира там, отваря се още едно място
1.1.3 КАК се отразява в ИСОДГ - появява се детето като класирано със СОП, после се записва по същия начин, както всички класирани, информацията  е публична

До тук всичко е добре, но...
1.2. Хронични заболявания
1.2.1 КОЙ решава?
1.2.2 КАК се класира такова дете в дадена градина?
1.2.3 КАК се отразява в ИСОДГ - вече знаем, че никак.

1.3. Тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК
1.3.1 КОЙ решава?
1.3.2 КАК се класира такова дете в дадена градина?
1.3.3 КАК се отразява в ИСОДГ?

Логично е да се процедира както при децата със СОП - не се приема всяко дете по усмотрение на директора, а за хроничните и тези с ЛКК и ТЕЛК да се взема решение от нарочна комисия към РИО, в която има лекари. Каквито и проценти на долни/горни прагове да заложим, само един лекарски екип може да реши дали заболяването на едно дете позволява интеграция и при какви условия. Така ли се работи всъщност и ако не, как точно се работи сега?

2. Едва след като си изясним какъв е механизмът на прием за всички тези не-тривиални случаи, можем да мислим как може да се оптимизира в посока справедлив баланс между различните групи деца и в посока прозрачност на системата.

Само за протокола да кажа, че в никакъв случай не искам да преча на децата, които наистина имат някакво заболяване да се интегрират. Не искам обаче и да остава сива зона в правилата и за следващите години, която да позволява лесен прием през задната врата, едва ли не само с бележка от личния лекар и "добронамереност" от страна на директорката.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 15:15 от marmotche

# 1 012
                     Мармотче, и трите групи деца със заболявания,които си изредила се ОЦЕНЯВАТ и класират в ЕКПО. И при трите групи класирането се извършва в ДЗ ЖЕЛАНО от родителите.И трите групи ИМАТ право да се разкрие допълнително място за тях.В ИСОДГ се отразяват по ЕДИН И СЪЩ начин - след записване директора е длъжен в определен срок да пусне детето в системата - списъците на приети деца в дадена група.ВСИЧКИ записани деца БЕЗ значение на КАКВО основание  са записани се подават в общината.Нито едно дете НЕ посещава ДГ без да е подадено в ИСОДГ. ЕДИНСТВЕНАТА разлика е начина на доказване на заболяването.СОП - лесно е доказването,ТЕЛК-а и ЛКК са ясни- съответното решение с %.ЛКК - по лесно се издава документа. ХЗ обаче са една малка каша - не се знае точно кое признават за хронично и кое не,освен това - трудно се доказва - дали си алергичен или не напр. Изследвания за алергия на толкова малки деца не се правят и диагнозата си е направо произволна,така мислело педито. ooooh!

# 1 013
Здравейте моми4ета,аз съм маика на дете със телково ре6ение и ве4е  1 месец не мога да запи6а детето на градина.Малко се полу4ава-ние сме със предимство,ама не съвсем.Някой моге ли да ми помогне със съвет,за6тото обикалям институции и градини и никой не може да каже ни6то и направо се побърквам.ИЗвадихме ТЕЛКна 15 10 2009г. и заявих критерия за соп,но преди това сме се регистрирали ,като здраво дете и детето у4аства6е на об6тата опа6ка.Ве4е 2 седмици не могат да актуализират критерия за соп и детето о6те е в об6тата опа6ка а, го няма и в списъка задецата със соп.Звънях в дирекция образование и там казаха,4е късно сме извадили телка и затова не е в списъка.И сега се полу4ава малко никък-не сме в списъка за децата със соп а и За об6тата опа6ка не сме,За6тото сме с телк.Малко объркано стана ,но дано да сте ме разбрали и посъветвате към кого да се обърна.

# 1 014
Здравейте моми4ета,аз съм маика на дете със телково ре6ение и ве4е  1 месец не мога да запи6а детето на градина.Малко се полу4ава-ние сме със предимство,ама не съвсем.Някой моге ли да ми помогне със съвет,за6тото обикалям институции и градини и никой не може да каже ни6то и направо се побърквам.ИЗвадихме ТЕЛКна 15 10 2009г. и заявих критерия за соп,но преди това сме се регистрирали ,като здраво дете и детето у4аства6е на об6тата опа6ка.Ве4е 2 седмици не могат да актуализират критерия за соп и детето о6те е в об6тата опа6ка а, го няма и в списъка задецата със соп.Звънях в дирекция образование и там казаха,4е късно сме извадили телка и затова не е в списъка.И сега се полу4ава малко никък-не сме в списъка за децата със соп а и За об6тата опа6ка не сме,За6тото сме с телк.Малко объркано стана ,но дано да сте ме разбрали и посъветвате към кого да се обърна.

Катето, в групите вече са записани деца със СОП, а групите вече са пълни. Затова децата с ТЕЛК и СОП трябваше да заявят желанието си преди първите класирания за да може да се планират групите спрямо тези деца.

Сега повечето директори чисто технически не могат да вземат дете с ТЕЛК защото вече са изпозаписали достатъчно деца за да си уплътнят групите и работното време на персонала на максимум и няма да са в състояние да поемат и грижите за твоето дете.

Пиши молба до дирекция Образование за съдействие. Комисията вероятно ще те подкрепи, но технически дали ще успеят да ти намерят неуплътнена група със свободен ресурс - няма гаранция. Но пък е добре да ви имат предвид в случай че някъде се освободят места и записването стане възможно.

# 1 015
  • София

...

katiABV ти явно си прочела нещо, което съм изпуснала...би ли го споделила? Тъй като аз смятам, че детето на Аничка не е класирано през системата, а тя си го стяга за ясла. Освен това правя бърза справка и установявам, че в 13 ОДЗ няма свободни места...би ли ни го изяснила, тъй като тя явно няма да се включи /защо ли не се учудвам/.

СПЕЦИАЛНО ТИ СЕ ИЗВИНЯВАМ - ВЛЮЧИ СЕ ЛУЛОВА, не Аничка.
Грешката е моя.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 17:31 от katiABV

# 1 016
  • София

Известявам ви за едно бъдещо - след това класиране - нарушение.

Детенцето 3. Сезен Фейзим Ходжаоглу   8.3 т.   091001-17470142, кандидатстващо с 8.3 точки за
78 ОДЗ 'Детски свят ', Студентски, ЧАКАЩИ ЗА ТЕКУЩО КЛАСИРАНЕ - 10 места,
има отбелязано предимство по К4 - за родители, работещи в столичното образование, на което няма право. Двамата родители работят в БАН, за което - според описанието в системата, както и отговор на мое изрично запитване, НЕ дава право на ползване на това предимство. Предимството се заявява от родителите в профила, на тяхна отговорност. И най- често не се взема предвид липсата на право на ползването му от директорите - вече едно дете на мои колеги посещава ДЗ по този начин. Не ми е известно родителите на последното да са предлагали допълнителни... стимули на "заблеяния" директор, но пък и едва ли биха се похвалили с това.

Както и да е - това е конкретно дете, което, ако бъде записано, ще посещава ДЗ, а ако бъде класирано, по всяка вероятност ще бъде записано от директора - независимо от неправомерното класиране.

# 1 017
                     Мармотче, и трите групи деца със заболявания,които си изредила се ОЦЕНЯВАТ и класират в ЕКПО. И при трите групи класирането се извършва в ДЗ ЖЕЛАНО от родителите.И трите групи ИМАТ право да се разкрие допълнително място за тях.В ИСОДГ се отразяват по ЕДИН И СЪЩ начин - след записване директора е длъжен в определен срок да пусне детето в системата - списъците на приети деца в дадена група.ВСИЧКИ записани деца БЕЗ значение на КАКВО основание  са записани се подават в общината.Нито едно дете НЕ посещава ДГ без да е подадено в ИСОДГ. ЕДИНСТВЕНАТА разлика е начина на доказване на заболяването.СОП - лесно е доказването,ТЕЛК-а и ЛКК са ясни- съответното решение с %.ЛКК - по лесно се издава документа. ХЗ обаче са една малка каша - не се знае точно кое признават за хронично и кое не,освен това - трудно се доказва - дали си алергичен или не напр. Изследвания за алергия на толкова малки деца не се правят и диагнозата си е направо произволна,така мислело педито. ooooh!

Само да допълня - не знам някой да е излязъл от комисия ЕКПО със становище че не може да се интегрира в масова ДГ. Дидиа да каже дали знае за такъв случай. А има случаи които персонала само с тях не може да се оправи какво остава за група от общи 30 тина деца. Затова се искаше тези деца да се записват предварително и да се пренасочват към други ДГ при необходимост.

Факт е че ХЗ трябва да се преразгледат и евентуално да отпаднат ако не може да се ограничат злоупотребите с тях. ТЕЛК и СОП е редно да останат, но задължително с процедура за обявяване в ИСОДГ. Вече са ги разпределили по ДГ и разполагат с необходимата информация за да я публикуват.

# 1 018
  • София

Не ми е известно да има хронично заболяване, което да няма тежка форма.

newsm78

Ами, най- ... "обичайното" хронично заболяване - късогледство. Ще речете - какво толкова. Да, ама тежките форми могат да вървят с отлепване на ретината или опасност от такова. Могат да доведат до частична или пълна слепота. А тези, последните, се освидетелстват като инвалидност...

ПП
Хронично болните, които не страдат от особено тежка форма на заболяването, се диспансеризират и се водят на отчет. Не са инвалиди - просто им се отпускат помощи за лекарства - евентуално, ако болестта го изисква, и се води подробна статистика на заболяването... хипотетично. Това не е от сега, а поне от как аз бях дете... не, поне от как майка ми е била такова.

# 1 019
  • София
...
Ще погледна при първа възможност в Деца с увреждания за да се опитам да се ориентирам, че явно трябва да вземем отношение по въпроса, а нямам мама лекар под ръка. За други неща съм намирала кой да ми помогне с експертно мнение от членовете на СНБМ, но не се сещам за това кой може да се включи.

Във форума имаме доста лекари. Във всеки случай знам за интернист и педиатър - и двете с преснички специалности... педиатърът е от Младост, интернистът чете[ше] в Нашите деца.

Общи условия

Активация на акаунт