СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 014
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 1 260
здравейте, и аз мисля, че трябва да се запази датата на регистрация, както беше преди да анулират номерата в новата градина в младост, тъй като досега децата с по-задна дата са отивали на опашката в граничните групи. За мен това е подмяна на регламента, при това беше направено тихом-мълком снощи в противоречие на всички обещания за прозрачност. Направих си труда да проверя и поне до този момент при новооткритите места и групи в Младост по-ранната дата на регистрация е поставяла децата на предни позиции. Аз също ще подам жалба и ще си търся правата, но мисля, че трябва да се борим за разкриване на нови места за децата и то с бързи темпове, защото това е основният проблем, а не несправедливата система на прием. Ако имаше достатъчно места, нямаше да има нужда да се харчат нашите пари за софтуер, който и без това не върши работа...И наистина къде са тия 9000 места. Омръзна ми политиците да си правят реклама на наш гръб, без да са свършили работа и за 5 ст.

# 1 261
  • София

Не си разбрала.
Идеята е следната:
Било е ЦДЗ. Т.е. всеки септември е имало... да речем 60 деца, приемани в 1 градинска група (доста произволна цифра)
Правят го ОДЗ. Приемат 10 деца в ДЯ - 2007. И, да предположим, още толкова - от набор 2008.
В такъв случай би било логично 2010 да има прием на 50 деца 2007 за 1 градинска група.
Да, но (предполага madchen), вече ще мине по- скоро като допълване на вече заети - от предната година - групи на ОДЗ.

Просто madchen е вече отчаяна и не се надява, че детето й (2007) ще бъде прието преди следващия септември и настръхва, когато и на тази вероятност се посяга.

Впрочем, не е единствена...

# 1 262
  Здравейте момичета!
 Според мен жалкото е,че сме принудени да се занимаваме с големи битки,да се дебнем,да следим в нета за свободни места и класирания,вместо да си гледаме живота и дечицата Sad!Редно е да се апелира към отваряне на нови детски градини или дострояване (където е възможно) към вече съществуващи.Хем искат да раждаме,хем не ни дават шанс.Това е мойто мнение,трябва да се строят градини,които да поемат всички деца.Аз също нямам възможност да си пратя детето в частна градина,а и нямам такава наблизо.
 Имам въпрос,детската градина в Младост новопостроена ли е?Имахме проект за детска градина в Младост и ми е интересно дали е тя.

# 1 263
  • София

Не е новопостроена. Строена е по Тошово време. Но беше дадена на Социални грижи (подразделение на Министерството на Социалните Грижи). В последствие НАП - Младост, които се помещаваха в друга, по- голяма и подходяща за малки деца, детска градина , освободи заеманите помещения и Социалните Грижи бяха преместени там - понеже все пак двора е по-голям, сградата е с по- голяма площ (и, съответно, повече помещения на по- нисък етаж) и вътрешен двор за най- малките. Определено Социалните Грижовници имат по- голяма нужда от тези неща от децата ни. Е... в помещенията, освободени от Социалните, не намериха кого да настанят, затова върнаха тази сграда за ДЗ.

# 1 264
Никой не обвинявам.Разбирасе че ще събера информация и няма да чупя пръсти там.Просто очаквах по-голяма активност.Истината е, че проблема си го има и решение не се вижда.Едва ли ще се отварят нови градини и яслени групи, а какво да правят майките като мен, които нямат баби които да гледат детето, които трябва да работят, защото иначе семейството няма как да скърпи бюджета си и послевиждаш ли от голямата заплата трябва да извадят и 500 лв за частна ясла.Това са абсурдите на тази държава.

aria_82, съжалявам, че си разочарована.
Аз и доста други майки, които организирахме и участвахме в двата протеста в края на пролетта тази година, също бяхме крайно разочаровани от слабата родителска активност. Родителското присъствие на протестите пред общината беше смешно слабо на фона на 8000 неприети деца, респективно толкова семейства. Имахме доста много покани за медийни участия, някои от тях отразихме (няколко човека, едни и същи ходехме), но повечето не успяхме. Аз лично съм пускала тук в тази тема много покани от медии за репортажи и материали, понеже медиите ми знаеха телефона и все ми звъняха, не само във връзка с детските градини, но и за други материали свързани с децата. За съжаление почти никой от темата не се отзова на такава покана (никой извън инициативния комитет). Аз прецених за себе си, че преустановявам медийното си участие и повече не желая да се занимавам с медиите.
Всичко това ти разказвам, за да си подготвена и за да разбереш нежеланието на някои от нас да участват. Достатъчно се показвахме по телевизията. Сега ти имаш желание, чудесно, излез и кажи каквото ти тежи. Но не отивай с големи очаквания, участието ти в БиТиВи няма да промени нищо от съществуващата гнила система. Peace

Пс. Като говорим за родителска активност, погледни електронната подписка в подписа ми, пуснахме я в началото на лятото тази година и все още не можем да съберем дори 1000 подписа.  Tired

# 1 265
  Аз работя в проектантска фирма,в която дойде проект за детска градина в Младост.Понеже беше отдавна реших,че въпросната детска градина вече е построена и за нея става въпрос.Чакам колегите да ми отговорят дали е построена,че аз нали излязох по майчинство и не съм наясно.
 Незнам за коя част в Младост става въпрос,но дано стане скоро,че недостигът на места е ужасяващ.Не че мен ме касае това де,дано и в Дружба2 направят нещо,че да имаме и ние шанс.

# 1 266
Съжалявам че загърбих проблема след като синът ми не се класира в желаната ясла. Просто реших че шансовете за тази година са нулеви и чаках следващата година. Сега си давам сметка, че не е било точно така, а вината си е изцяло моя Tired.
Както вече споменах, не съм наясно с много неща в системата. Това, което обаче ме смути и на което не намирам отговор е: защо в градината на големия ми син бяха обявени само 8 свободни места за набор 2008, а в 70-то ОДЗ например нямаше нито едно място за тази година?
Ще съм благодарна, ако някой се наеме да ми обясни, защото ми остава натрапчивото усещане, че все пак има нещо гнило. Личното ми мнение (което не претендирам да е вярно) е, че директорите обявяват нарочно по-малко свободни места, за да намират вратички в системата за свои протежета.

# 1 267
  Аз работя в проектантска фирма,в която дойде проект за детска градина в Младост.Понеже беше отдавна реших,че въпросната детска градина вече е построена и за нея става въпрос.Чакам колегите да ми отговорят дали е построена,че аз нали излязох по майчинство и не съм наясно.
 Незнам за коя част в Младост става въпрос,но дано стане скоро,че недостигът на места е ужасяващ.Не че мен ме касае това де,дано и в Дружба2 направят нещо,че да имаме и ние шанс.

Това има в Младост от таблицата на Савина: Ново ОДЗ, кв. 5, ж. к. "Младост" 3, район "Младост", 4 градински и 2 яслени + басейн + физкултурен салон, статус - в процедура по ЗОП. Не знам дали е това за което говориш, но само това има като нова сграда и явно сега правят търга за строител, т.е. вече имат проектиране.

# 1 268
  • София
Пс. Като говорим за родителска активност, погледни електронната подписка в подписа ми, пуснахме я в началото на лятото тази година и все още не можем да съберем дори 1000 подписа.  Tired

А аз защо чак сега я видях?  newsm78
След купищата петиции за глупости, дето бяха и окачени... за пръв път срещам някоя, която да е смислена (не в стил "подкрепете пикаенето без катетър!"), с искания, които са резонни - не "дайте ни пари да разкажем колко е хубаво да..." и... ами, цялостно грамотно (не в смисъл на граматика...  Mr. Green или по- скоро не само), стегнато написана, същевременно добре аргументирано...

# 1 269
  • София

Може да става дума за някоя частна... или за тази на военните...

Аз Дружба не я броя за далеч...  Mr. Green хич не бих се посвенила да ви конкурирам...

# 1 270
   Не е частна или на военните в това съм абсолютно сигурна.Ще проверя коя е и къде точно се намира.Трябва проекта отдавна да е предаден,странно защо са се забавили толкова много с построяването и.Не ми е удобно в Младост,ама за нея ще подавам и аз hahaha.Беше с интересна и раздвижена архитектура,с огромни козирки и стъклени покриви.

# 1 271
katiABV в нашата яслена групав дружбенско ОДЗ има 2 дечица от Слатина /поне за толкова аз знам/, така че има шанс и за децата от другите квартали. Лошото е, че могат да се възползват само майки-шофьорки, защото не мога да си представя с градския транспорт от Младост до Дружба всеки ден по два пъти...особено пък при задръстванията по бул. Малинов /лично мнение, но за толкова голям квартал-само един главен булевард не е нормално/.

# 1 272

Не си разбрала.
Идеята е следната:
Било е ЦДЗ. Т.е. всеки септември е имало... да речем 60 деца, приемани в 1 градинска група (доста произволна цифра)
Правят го ОДЗ. Приемат 10 деца в ДЯ - 2007. И, да предположим, още толкова - от набор 2008.
В такъв случай би било логично 2010 да има прием на 50 деца 2007 за 1 градинска група.
Да, но (предполага madchen), вече ще мине по- скоро като допълване на вече заети - от предната година - групи на ОДЗ.

Просто madchen е вече отчаяна и не се надява, че детето й (2007) ще бъде прието преди следващия септември и настръхва, когато и на тази вероятност се посяга.

Hug Ще се разберем накрая  Peace

Дидиа, Кати го е описала отлично до момента с приема септември 2010. През 2010 година няма да има прием за първа градинска група набор 2007 г.  Тоест вместо септември 2010 да се приемат 60 (примерно) деца набор 2007, през декември 2009 ще се приемат 10 деца набор 2007 и това е. КРАЙ! В това ново ОДЗ ще има цифром и словом само 10 деца набор 2007 г. Тоест някъде се губи бройката на децата. И аз виждам нещата така - вместо да е със статут ЦДГ и септември 2010 да се приемат 50-60-90 (знам ли колко) деца за 1-ва градинска група от набор 2007, ще е със статут на ОДЗ, като декември се приемат 10 деца 2007 г. и 10 деца 2008 г. и това е. Реално обявеното дострояване не се случва, а във вече наличните помещения, просто се набутват 20 деца. Като септември 2010 ще има нулев прием за първа градинска група. Е това ми е на мен проблема, хем уж разширяват, хем реално бройката деца се намалява от септември  newsm78
Не сте ми виновни вие, но понеже сте навътре в нещата, реших да ви се оплача  Sad

Ако не друго поне да му олекне на човек  Grinning Весел уикенд  Peace

# 1 273
Eli, благодаря ти за отговора! Моля те кажи ми кое ОДЗ имаш впредвид в Подуене, защото ги извъртях всичките и не ми излиза или калсирането е било преди 07.11.?
Кати, точно защото две злини не правят едно добро не съм съгласна два пъти детето ми да е третирано несправедливо, за да може да се направи "добро" на трето дете.

# 1 274
  • София

Не си разбрала.
Идеята е следната:

Hug Ще се разберем накрая  Peace

Ами виж, аз с теб чудесно се разбирам - и дори и в случаите, в които изобщо не споделям мнението ти, те уважавам като човек, чиито аргументи винаги си струва да чуя / прочета и обмисля. И дори и пак да не се съглася с тях, това няма отношение към разбирането, а към становището - но, според мен, чудесно се обосноваваш при изказ...

Общи условия

Активация на акаунт