Имам въпрос за подготвителните групи !

• 2 503
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Назависима в каква група е детето няма закон, който да задължи майката да си прати чедото на 6 г. в у-ще.Това е задължително само за съответния набор. Така, че и логика за пращане на комисия-няма. Каква е тази комисия, която ще "отлага" дете на 6г.?!?!Представи си тогава и друг вариант- смесена група /както е в някои ДГ в провинцията и в някои частни/. Децата са на 5-7 г./примерно/ и групата по документ се води "подготвителна"/ако да речем 70% са деца за училище. И в края на годината може би ще задължат да тръгнат на училище всички?! Дори и тези на 5! Или ще ги пратят на комисия....?! Просто няма логика а и не съм чула да има закон./А защо да има разлика в София и Пловдив-ние различни държави ли сме?!/

# 16
Това ми беше въпроса - възможно ли е да я повтори . Явно да !
 Hug

Естествено, че може да повтори.
За теб остава единствено избора дали да бъде предучилищна в Детската градина или в Училище.
Ако избереш ДГ, тогава трябва да говориш с Директора на ДГ да не го водят завършил предучилищна.
Ако решиш да е в училище, изобщо не те интересува как ще го водят в градината.
Във всяко едно училище където има предучилищни групи ще го запищат./Дори познато наше дете кара две години предучилищна в училище/.

# 17
В детската градина категорично не може да повтаря ако веднъж е било там!!! Преди 2 седмици тръгвайки моето дете ми го казаха. Мога да я запиша да повтори в училище. Проблема е в парите който отпускат за учебници. Всички учебници в градината се плащат от родителите с изключение на предучилищната. Тя се поема от общината и това дете като е записано тая година с име и егн да кара предучилищна и му дават учебници догодина няма как. Дано сте ме разбрали  Simple Smile

# 18
В детската градина категорично не може да повтаря ако веднъж е било там!!! Преди 2 седмици тръгвайки моето дете ми го казаха. Мога да я запиша да повтори в училище. Проблема е в парите който отпускат за учебници. Всички учебници в градината се плащат от родителите с изключение на предучилищната. Тя се поема от общината и това дете като е записано тая година с име и егн да кара предучилищна и му дават учебници догодина няма как. Дано сте ме разбрали  Simple Smile

Мила, проблемът не е в учебниците. Те ще му изпишат учебници сега, ще си ги ползва и догодина. Проблемът вероятно е че в следващата група вероятно е много пълна и нямат възможност да го приемат за още една година. Когато нямаше криза с местата това не беше проблем.

Ако причината е в учебниците - не би трябвало да можеш да запишеш детенце и в училище - там пак по име и ЕГН ще дават учебниците, и ако вече си имат база данни, ще излезе че на вас вече са ви зачислили такива.

# 19
Уффф ... много противоречиви отговори . не знам вече какво да си мисля  ooooh!
Това пък за учебниците е ново 20  Confused Нещо не разбрах - искаш да кажеш , че след като са му отпуснали учебници в градината , няма как да го запиша на предучилищна в избраното у/ще ли ?
Не може ли да си ползва учебниците от градината ? Или ако се връщат аз да му купя учебници ?
Моя приятелка , коята е в същата ситуация като мен , твърди че е 100 % сигурна , че може два пъти да се кара предучилищна - 1 път в градината , един път в у/ще  Rolling Eyes

# 20
Уффф ... много противоречиви отговори . не знам вече какво да си мисля  ooooh!
Това пък за учебниците е ново 20  Confused Нещо не разбрах - искаш да кажеш , че след като са му отпуснали учебници в градината , няма как да го запиша на предучилищна в избраното у/ще ли ?
Не може ли да си ползва учебниците от градината ? Или ако се връщат аз да му купя учебници ?
Моя приятелка , коята е в същата ситуация като мен , твърди че е 100 % сигурна , че може два пъти да се кара предучилищна - 1 път в градината , един път в у/ще  Rolling Eyes

Да но ако се усетят че са дали два пъти безплатни учебници на едно и също дете, може да реагират. Доколкото знам не е проблем ПГУ да се кара два пъти, но не съм сигурна че е редно да получи два безплатни комплекта учебници. Дори и да се връщат, обикновено са разчетени да се ползват от три различни деца последователно. Просто го обсъди с директора на училището, за да не се получи някоя издънка за 20 лева.

# 21
Може бре!Това е все едно да караш два пъти 5 клас.....

# 22
Може бре!Това е все едно да караш два пъти 5 клас.....

То това не е по желание обикновено. Дай да скъсат детето в ПГУ че да има основание да повтаря.

# 23
С друга идея го казах, няма скъсано дете в ПГУ, аз не съм чула.... StopКазах, че щом може така, може и онака....ще питам класната на дъщеря ми днес, инфо от първа ръка.А и не е нужно да се анализира "повтарянето" на ПГУ така, както може да се налага в 5 клас.Детето може и да е заминало извън страната и с връщането да постъпи в 1 клас и т.н. и т.н.

# 24
С друга идея го казах, няма скъсано дете в ПГУ, аз не съм чула.... StopКазах, че щом може така, може и онака....ще питам класната на дъщеря ми днес, инфо от първа ръка.А и не е нужно да се анализира "повтарянето" на ПГУ така, както може да се налага в 5 клас.Детето може и да е заминало извън страната и с връщането да постъпи в 1 клас и т.н. и т.н.

Всичко може. Само отбелязвам откъде може да цъфне проблем. И да се уточнят нещата предварително.

А иначе на мен директор ми е казал че предпочита да не записва по-малки набори в ПГУ, защото от друга страна няма основание да ги изпише от ДГ, ако родителите не желаят да пратят детето в училище на 6 години. Какъвто случай е имало, а следващият набор е бил претъпкан с 37 деца и т.н.

# 25
Da,за това се изговаря с директора, в едно у-ще е едно, в друго ситуацията може да не позволява.

# 26
  • Страната на чудесата
Наше познато детенце беше миналата година в подготвителна с по-големи дечица, тази година също е подготвителна, в същата градина.Това би трябвало да значи, че няма пречка да повтори 2 години подготвителна група.
Дъщеря ми е родена 2004 година и тази година е 3 група, сега подготвителни са набор 2003.

# 27
Наше познато детенце беше миналата година в подготвителна с по-големи дечица, тази година също е подготвителна, в същата градина.Това би трябвало да значи, че няма пречка да повтори 2 години подготвителна група.
Дъщеря ми е родена 2004 година и тази година е 3 група, сега подготвителни са набор 2003.

Да, ако в следващия набор има място може детенце "да повтаря" ПГУ. Това го решава директора. Тя да каже може или не може да задържи детето, за да мога родителите да си планират нещата. Не мисля че учебниците са неразрешим проблем.

# 28
  • Асеновград
Дъщеря ми е набор 2004г. и в момента ходи на предучилищна в Училище.
Като е записах, госпожата ми обясни: Догодина ако искам може да е пусна в първи клас от 6г. но не е задължително.
Аз смятам да си е оставя отново в предучилищната група, за да си върви с набора.

# 29
  • Пловдив
Pipinka, за предучилищна се смята последната, ІV-та група. Така че съвсем спокойно може от есента пак да  повтори  ІІІ-та група - като тази, в която е в момента. Можеш да поразпиташ родителите за отзиви за тези групи и да си говориш с директорката. Така ще бъде заедно с набора си. Или пък като остане в сегашната си група и завършат, явяваш се на комисия и го отлагаш за още една година. Тогава можеш да го преместиш в подготвителна група в някое училище, ако има. В Пловдив засега не знам да има ПГ към училище - всичко е към градините.

Има предучилищна група към ОУ "Душо Хаджидеков" в Пловдив.Информацията ми е за изминалата учебна година-2008/2009.Тогава синът на моя колежка я изкара-самата тя беше предпочела да е към училище по някаква причина,а и разбрах,че добре ги подготвят там

Общи условия

Активация на акаунт