Раждане в Окръжна болница-София - 2009 г.

• 73 122
  • 1 502
  •   1
Отговори
# 210
  • У вас,че да видиш хубуу ли е!
Айде  стига с тоя ПР!Аз не съм евтина!Прекалено безценна съм дори!
Единственото,което ме дразни е,че не сте обективни!Не може един веднъж да е доволен,а след това недоволен и премълчал!Аз държа на своето мнение,не шикалкавя,не увъртам и не съм..баба на два акъла!

# 211
    Момичета,мили! Hug

Тази тема има нужда от различни изказвания и различни погледи!
    Не бива,изказвайки свое мнение,да нападате някой,който се е изказал по-различно!Толкова болка си причинявате!
    Всеки има причина да има добри или лоши впечатления от ОБ.И....нали не трябва да се чувства виновен за това?! Hug

Аз лично искам да се запозная със колкото може повече мнения за тази болница.
    Би било много добре в темата да се избягват лични нападки,които определено пречат за нормалното споделяне!

Благодаря за мненията на Madam Stasita ,realist ,Dendri ,nana77,Zolla!Всяка ваша дума за ОБ е ценна!
    Ние останалите,почти без мнение за момента,ще си четем и ще си правим изводи! Peace

# 212
Лично аз,никого не нападам!
Желая вашия избор да е наистина най-адекватен!
Лека бременност и успех момичета!
Надявам се идващата година да стана щастлива майка!Истинска! Hug

# 213
Наистина май темата нещо много отиде на ЛИЧНИ.
Определено аз  също имам мнение, което е от позитивните (не съм ПР).
Раждах дъщеря си 2007 и останах изключително доволна от всичко (обслужване и компетентност).Аз мога да го сравня и с МД където ми ОСЪКАТИХА живота на сина ми, поради липсата на каквито и даа е професионални качества..

За съжаление раждането ни се иска на всички да е най-доброто, не болезнено, без шевове, да сме единствени и да ни се обръща цялото внимание.   ДА ама НЕ.

А и честно казано харесва ми да се пишат мнения, но и тези форуми  ни промиват мозъка и не можем реалистично да погледнем. Защо трябва да квалифицираме една болница по най-много отрицателни или най-много положителни, всяко раждане е индивидуално. Rolling Eyes Rolling Eyes
Пожелавам успех на всички    bouquet  bouquet  bouquet

# 214
Така е!Трябва да се обръща внимание на цялата здравна система!На всичко,и на всички!Да се държат из късо!Да се спазват нормите и правилата от ВСИЧКИ,а не само от конкретни лекари!

# 215
И аз, за мен, си имам истина по въпроса, първото ми раждане беше в друга болница, паднах се при тотален касапин и грубиян, слава Богу поне при мен физическите травми бяха по-малки от психическите.  ooooh!
Наскоро прочетох мнението на едно медицинско лице, че сред самите лекари често не се гледа добре на АГ специалистите, защото към тази специалност се насочват много хора, на които единственият им мотив са парите, тъй като там се печели добре. Това мисля, че дава отговор на много въпроси, на мен изобщо цялата система около АГ помоща ми се струва опорочена, ама това вече съвсем не е по тази тема.
В крайна сметка аз живот и здраве, каквото и да чуя за ОБ ще раждам там, защото този път искам да пробвам в болница с по-малко родилно отделение, не ми се минава пак през конвейра на големите АГ болници, може да е минимален шансът да получа нещо по-добро, но за моментът не виждам друг избор. Само се надявам един ден дъщеря ми да има малко повече възможност за избор от мен! Praynig

# 216
В крайна сметка аз живот и здраве, каквото и да чуя за ОБ ще раждам там, защото този път искам да пробвам в болница с по-малко родилно отделение, не ми се минава пак през конвейра на големите АГ болници, може да е минимален шансът да получа нещо по-добро, но за моментът не виждам.
Звездичка, мисля че няма да сбъркаш! Поне моя опит това показа.
2007 година родих в Тина Киркова с избор на лекар и съм доволна само от лекаря ми. Целия друг персонал беше под всякаква критика - и в реанимация, и в родилно отделение. 2009 година родих в Окръжна болница пак с избор на лекар, но съм доволна от целия персонал там, включително и санитарките! Наистина като е по-малко отделението персонала има повече възможност да се грижи за пациентите, поне моя опит това показва. За сравнение ще разкажа накратко как минаха престоите ми и в двете болници.
Преди секциото ми в ТК акушерките се мотаха до последно и чак като лекаря ми им вдигна скандал защо още не са ме приготвили те се втурнаха всички дружно да ми причиняват болка. Едната ми слагаше катетър, другата ме тестваше за упойки при все че вече бях тествана и си бях платила 40 лв. за удоволствието и ми би инжекция, а и трите се изредиха да ми слагат абокат, като ми изпопукаха вените. След това в реанимация за 24 часа ми измериха само веднъж кръвно и температура и се нагледах на всичките 4-5 операции, защото леглото ми беше точно срещу вратата на операционната и тя беше постоянно отворена. Всичко на всичко ми пуснаха само 3 банки и след това имах такова главоболие, че трябваше да си държа главата с две ръце, за да мога да я изправя.  Раздвижването след операцията се състоеше от нареждането "стани" и след като се изправих до леглото ми казаха че вече съм раздвижена. След това в отделението никой не си направи труда да ми покаже как се кърми не че имах нужда и да се поинтересува дали се справям.
Като постъпих в ОБ ме пое една акушерка, която ме подготви за секциото без да ми причинява болка, защото действаше бавно и внимателно и беше до мен докато не родих. След това в реанимацията през 2 часа ми мереха кръвно и температура и 2 дни ми пускаха банки, за да се оводнява организма и да няма главоболие след това. Слагаха ми и торби с пясък за по-бързо прибиране на корема, а след това ми облъчваха и гърдите с ултравиолетова светлина,за да слезе по-бързо млякото. Раздвижването ми беше от рехабилитаторка, която ми обясни какво и как да направя, за да не ме боли много и заедно се разходихме из стаята. След това когато ме прехвърлиха в стаята с бебето ми обясниха какво да правя, въпреки че нямах особена нужда. А като видяха, че не съм си ползвала добавката и детето е било спокойно 3 часа повече и не ми донесоха, за да ме стимулирали да кърмя  Wink.
И още мога да пиша, но стана много дълго и едва ли някой ще ме изчете  Embarassed
ПП И не съм евтин ПР на ОБ!

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 10:13 от Nikitali

# 217
  • София
,Като постъпих в ОБ ме пое една акушерка, която ме подготви за секциото без да ми причинява болка, защото действаше бавно и внимателно и беше до мен докато не родих. След това в реанимацията през 2 часа ми мереха кръвно и температура и 2 дни ми пускаха банки, за да се оводнява организма и да няма главоболие след това. Слагаха ми и торби с пясък за по-бързо прибиране на корема, а след това ми облъчваха и гърдите с ултравиолетова светлина,за да слезе по-бързо млякото. Раздвижването ми беше от рехабилитаторка, която ми обясни какво и как да направя, за да не ме боли много и заедно се разходихме из стаята. След това когато ме прехвърлиха в стаята с бебето ми обясниха какво да правя, въпреки че нямах особена нужда. А като видяха, че не съм си ползвала добавката и детето е било спокойно 3 часа повече и не ми донесоха, за да ме стимулирали да кърмя  Wink.
И още мога да пиша, но стана много дълго и едва ли някой ще ме изчете  Embarassed
ПП И не съм евтин ПР на ОБ!

Е,при мен такива екстри нямаше.След секциото ме захвърлиха буквално,като куче и до там.От време на време акушерките имитираха работа,и ако минава някой лекар влизат в стаята за 5 сек.и се омитат.
Торбичката от катетъра нямаше кой да ми я смени.Нямаше и кой да помоля,защото никой не влизаше при мен.
За раздвижването имаше една акушерка,не мога да си изкривя душата направи каквото и е по силите.Но останалото аз,навих си на инат,че ще се раздвижвам и сама в стаята се влачех,но не се оставях.
За измиването,зарязаха ме с кървищата така след секциото и до там.На следващият ден,МЪЖЪТ  ми от работа дойде да ме измие.
Великите санитарки(аз им виках доцентките,защото все компетентни) почти не влизаха.Там дилемата им беше,кой ще вземе повече манджа от порциона,и нищо друго не ги интересуваше.Е да при изписването и те гледат,като кучета барем някоя кутия с бонбони или кола има и  за тях.
За неонатологията и грижите за новороденото,ако въобще практикуват подобни не ми се коментира.Хвани едната удари другата.
Nikitali,предполагам,че на твоето недоволство от Тина Киркова има поне 5 доволни.
Но те,като че ли,са по-толерантни някак си,и търпят чуждо мнение Wink

# 218
Мадам Стасита, аз от лекаря си в ТК съм много доволна! Като постъпих преди Коледа си тръгнах след Нова година и той идваше всеки ден, въпреки че не беше на работа. Перфектно си свърши работата и ако не бяха вдигнали така драстично цените пак при него щях да раждам. Просто на другите не им се работеше. Може да е било заради това че бяха празници.
Колкото до порциона в ОБ- не съм била ощетявана, а и самата храна беше доста по-вкусна от тази в ТК. За пример ще дам вечерята ми на Нова година - чаша течно нишесте.
И наистина от всяка болница си има и доволни и недоволни пациенти в зависимост от преживяното там. Аз например не съм доволна от раждането си и в Майчин дом преди 12 години - след "естественото" ми раждане едва оцеляхме с бебето. Надявам се сега вече нещата там да са се променили, защото е най-голямата АГ болница в София!
Аз съм толерантна и търпя чуждо мнение и не се съмнявам в написаното от другите момичета. И само споделям преживяното от мен, без да агитирам някой да ражда или не в изброените от мен болници.

# 219
Мислих дали да пиша втори пост и как да празвучи така, че да не обиди някого...
Селма радвам се, че оценяваш всички мнения, дори и различните. Тази тема е за това - да изгради цялостен образ на една болница.
 Всеки има право да се изкаже, така както му се е случило. Всеки има право да чете, да претегли всичките добри и лоши изказвания, както и да вземе решение.
Зола, съжалявам за това, което ти се е случило. Надявам се съвсем скоро да станеш истинска майка.
И все пак, ме изненадва липсата ти на такт, след моя разказ и поста на Стасита. Никой не пише тук "ей така", за да руши имиджа на една болница. Понякога обаче трябва да си честен.
Дано не мислиш, че някой, който пише тук си измисля.
Защо в тази тема негативните мнения биват обявени за едностранчиви... за оплакавния, за фермани, а тези от рода на "Всичко беше супер" са обективните и правилните.
За мен си, мога да ти кажа - дъщеря ми е най-хубавото нещо, което ми се случи, ражането също си го харесвам (защото раждах аз, съзнателно и активно). Не ми харесват обидното и болезнено шиене и последствията, които не трябва да бъдат част от картинката и едва ли не, да са необходима жертва от наша страна... . Дано не мислиш, че едното върви ръка за ръка с другото? Силно се надявам, че никоя жена в БГ не вярва, че раждането на дете е равно на доживотни сеанси при гинеколог с придружаващите ги рецепти. Това не е нормално.
 Не ми харесва израза: "Нали си родила здраво дете, какво се оплакваш?" Като си помисля как два гинеколога, които ме гледаха месеци след раждането се хванаха за главата,заради шевовете на колежката от Окръжна...   Rolling Eyes
Според мен, по-правилно едно мое лично пожелание: "Роди здраво дете и бъди добре... за да го гледаш пълноценно!"
Нана, поздравления за тактичното отношение. Не бих помислила, че взимаш пари, за това, че защитаваш Окръжна. ПР има и от сърце.  thumbsup
Нормално е когато имаш приятел, да защитаваш него и наговата кауза. Когато този приятел се е погрижил и за теб адекватно е напълно обосновано, да го поддържаш и подкрепяш. Оценявам, че въпреки личното отношение, не беше крайна в изказванията си.
Nikitali, адмирации. Ако те бях чела по-рано, щях да те номинирам за "Златна среда"(за толерантност) Simple Smile

За да бъда обективна ще споделя, че екипа, който наблюдаваше раждането ми беше доста зле, но престоя ми след раждането не ми е бил отвратителен. Не съм очаквала пет звезди и смятам, че не беше тотална мизерия - правеха хората каквото могат. За яденето не ми пукаше - болнична храна нито ми е приоритет, нито ми е зор Laughing  - та аз си имам бебе Heart Eyes и работска походка (заради шевовете Blush).

Също ми хареса, че толерират кърменето. Аз държах на него и я започнах Рада с коластра още в деня на раждането.
Ако не питаш, естествено, нищо не ти казват или обясняват. Но аз и не бях очаквала... Важното е да зададеш адекватен въпрос. При питане - откликват. Аз чинно си бях прочела, така че имах идея какво се прави.

Не ми хареса, че не толерират майките нямащи кърма или не искащи да кърмят. Мъчно ми беше за тях. Моята кърма слезе сравнително бързо, а и бях решена, че мойто ще е на собствено млекопроизводство. Последния ден ползвах помпата и истисквах кърма за чуждо бебе - на една мама със секцио... Нямаше кърма, тя плаче, бебето също, а не и дават АМ, щото трябва да го слага на гърда. Хубав съвет, но не с цената на толкова нерви и сълзи. Всеки има право на избор, а лекарите често обиждаха, мамите искащи АМ.
Ето още един ферман, повече няма да се намесвам в темата. Пийс!

# 220
  • София
Цитат
Не ми хареса, че не толерират майките нямащи кърма или не искащи да кърмят. Мъчно ми беше за тях. Моята кърма слезе сравнително бързо, а и бях решена, че мойто ще е на собствено млекопроизводство. Последния ден ползвах помпата и истисквах кърма за чуждо бебе - на една мама със секцио... Нямаше кърма, тя плаче, бебето също, а не и дават АМ, щото трябва да го слага на гърда. Хубав съвет, но не с цената на толкова нерви и сълзи. Всеки има право на избор, а лекарите често обиждаха, мамите искащи АМ.
Дени,спомняш ли си,че като лежахме заедно отношението към мен беше отвратително,защото нямах кърма.Който влезе,без да знае каква е причината веднага викаше "Ти ,зщо не кърмиш!" и ме гледаха осъдително.И ,като робот обясняваш едно и също "Защото няма!",ама най-накрая и онази лудата сестра ,която на ден по 5 пъти ме питаше ,защо не кърмя си получи отговор слънце и повече не ме закачи Mr. GreenСпомняш ли си,какво и казах "Защото съм със силикон и религията не ми го позволява" LaughingНа зла круша ,зла тояга.

# 221
Като чета разказите и всичко ми оживява. Все едно беше вчера.
А от моето раждане в ОБ са минали вече три години и половина...........
Толкова боли.
На мен дълго ми трябваше психически да мога да се възстановя след преживяното.

За поощряването на кърменето бих уточнила:

"поощряват" го  - когато всичко ти е ОК. И НЕ се нуждаеш от каквато и да е помощ.
Да, ама има много родилки, при които възниква по нещо. Я не им идва веднага кърмата, я са със секцио и не могат да се движат,
я кърмата идва като за 10 бебета.......а каналите са тесни.
Какъвто беше моят случай.
И какво- дадоха ми таблетки за спиране на кърма, без това да ми бъде обяснено! - /егати поощряването! Sick/
И загубих млякото си .........за което плаках , плаках, плаках........
Няма индивидуално отношение, при все че отделението е малко.
Аз не се чувствах уютно. И не заради мизерията, а заради студеното отношение на лекари и акушерки. Третираха ни масово на конвейр.
Имаше само една акушерка, която ми подаде ръка. Илчева. Беше възрастна и всеотдайна. Хуманна и не се щадеше.
Беше много  натъжена за ситуацията, което се е възцарила в последните години в отделението.........
Всичко, което съм споделила по повод раждането ми /както тук , така и в 1 тема- на 12 стр./ е много лично.
И хич не ми е приятно да изкарвам всичко на показ и да се ровя в душата си, за да се тормозя.

Правя го само за да съм от евентуална полза за интересуващите се.
Знам, че има доволни от ОБ.

Иска ми се и аз да съм сред тях.
Иска ми се действително в ОБ- София  да не се случват толкова често всякакви абсурди и лекарски грешки.....
И бъдещите майки със спокойно сърце и ведра душа да отиват да раждат там! И да излизат - родили щастливо там!

Дано действително има повече доволни, но за раждането в БГ родилни отделения съм абсолютен песимист .
Вече стигнах до извода, че всичките те повече си приличат, отколкото да се отличават.
Не случайно се появи протеста за ненасилие над родилките в БГ - болниците.
А също и желаещите за домашно раждане..........

# 222
И двете си деца съм родила в ОБ. Повече от доволна съм.
Първият път родих при д-р Елица Иванова, която имаше разрешение да изражда там и при д-р Кинкина и д-р Танчева.
И аз и детето ми сме живи благодарение на бързата им намеса. На тях дължа и възможността да забременея  родя отново.
Втората си бременност следих при д-р Дачева. За мен невероятен специалист и човек- мила, сърдечна, вечно усмихната.
Относно раждането ми втория път, беше от онзи тип малко по-различни от стандартните болнични- описала съм го в предишната тема за ОБ.
Ясно е, че винаги ще има доволни и недоволни. Дано повече да бъдат доволните не само от ОБ, а и от всички останали родилни клиники.

# 223
Франческа, права си. Нормално е да има и доволни и недоволни от боницата.
Все пак моите наблюдения са, че има повече доволни.
Много се радвам, че и двата пъти си била добре и всичко с теб и двете сладурани е било наред.

Реалист  Hug

# 224
Аз раждах през 2005 при д-р Жекова, след като ми я препоръчаха 3 приятелки, раждали при нея и съм доволна и от нея лично и от целия екип-като професионализъм и отношение Hug  Peace

Сега искам пак там да раждам и моля, ако някой знае да ми отговори: дали след ремонта ще има повишение на цените за избор на екип? / изчетох няколко страници назад, но не открих такава информация  Rolling Eyes/.

Благодаря и успешно и леко раждане на всички!!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт