Раждане в Окръжна болница-София - 2009 г.

• 73 067
  • 1 502
  •   1
Отговори
# 60
  • София
И аз бях от тия дето се изпъват назад /така се пише/.
И ако бяхте чели малко повече щяхте да знаете, че жената като ражда мозъкът и много трудно приема заповеди и крясъци, просто защото е зает със съвсем друго!
И крясъците съвсем не помагат на едно раждане да протече по-добре.
Нито пък правят един доктор /няма значение Жекова или който и да е друг/ по-голям професионалист.

Да не говоря за приятното преживяване да се чекнеш и напъваш в оная гадна зала и 10-20 човека да минават да те оглеждат!

# 61
  • У вас,че да видиш хубуу ли е!
В залата,а и не само там,  има стажанти!Те трябва да гледат,а не да блеят!На мен не ми пречеше,защото все пак това им е работата!Искрено се надявам да станат добри лекари!

# 62
  • София
В залата,а и не само там,  има стажанти!Те трябва да гледат,а не да блеят!На мен не ми пречеше,защото все пак това им е работата!Искрено се надявам да станат добри лекари!

А аз да съм опитната крава? Не, мерси!
Казвам крава, защото по време на раждането ми в ОБ човек не можах да се почуствам.
А много ли е да искам това?
Да се чувствам като човек?
Да не говорим за родилка, майка, жена, която дава живот и пр...

# 63
  • У вас,че да видиш хубуу ли е!
Като е "Не,благодаря!" има и други болници!Там няма да се чувстваш като крава или опитно зайче!
Бременността си я водих във Вита!Една чудесна частна болница с отлични лекари
И все пак реших да е Окръжна!И следващия път пак там,ще ида!
Всеки сам избира!В София има достатъчно болници!Демк-имала си избор!
Лично аз се почувствах като човек със самото влизане в болницата ,месец преди термина!

# 64
  • София
Като е "Не,благодаря!" има и други болници!Там няма да се чувстваш като крава или опитно зайче!
Бременността си я водих във Вита!Една чудесна частна болница с отлични лекари
И все пак реших да е Окръжна!И следващия път пак там,ще ида!

Абсолютно. Всеки има право да избере къде да ражда. Но във всяка болница ще те гледат, макар че едва ли е нещо, което не са виждали.

# 65
хайде и аз да се включа. Много се надявам да успея да се класирам с раждането преди ремонта на отделението.
Само да попитам за тази д-р Жекова. От всичко изписано оставам с впечатление, че тази жена е там едва ли не денонощно Shocked
Има ли някой, който да не е раждал при нея?
Моята бременност я следиха на друго място и мислех да раждам в ТИНА КИРКОВА, но се отказах след всички положителни мнения за ОБ.
Има ли някой впечатления от д-р Хаджиева?
Принципно не смятам да правя избор на екип.
И да питам, защото съм ходила 2 пъти в ОБ, ако ми се случи да раждам посред нощ откъде е входа за родилното?

# 66
входа е като влезнеш в двора в ляво по едни стълбички а що се отнася до Жекова-в делничен ден е по цял ден там аз имах уговорка с нея и я извикаха вечерта към 23,30 но аз бях там 10 дена и Хаджиева и Дачева и Балтаджиева и Манев са супер професионалисти само Братоева забравя да си пие успокоителните преди да отиде на работа

# 67
  • София
Само да попитам за тази д-р Жекова. От всичко изписано оставам с впечатление, че тази жена е там едва ли не денонощно Shocked
Има ли някой, който да не е раждал при нея?
Моята бременност я следиха на друго място и мислех да раждам в ТИНА КИРКОВА, но се отказах след всички положителни мнения за ОБ.
Има ли някой впечатления от д-р Хаджиева?
Принципно не смятам да правя избор на екип.
И да питам, защото съм ходила 2 пъти в ОБ, ако ми се случи да раждам посред нощ откъде е входа за родилното?

Ами да денонощно е почти там. По принцип официално работното й време е от 7 до 14 часа, но това е просто  формалност. Когато има работа, пациентки, родилки - дори не си ходи, а спи на дивана в кабинета си.
Д-р Хаджиева е шеф на гинекологията в момента, преди това беше шеф на патологията. Добър специалист е. Тя присъства и на моето секцио.
Входът за родилното е веднага като влезеш в двора на болницата вляво има стълби и врата с два звънеца - един за родилно, един за неонатология.

# 68
Здравейте!Днес разговарях с д-р Дачева при която смятах да раждам началото на ноември,но ремонтът започва след броени дни и има вероятност още утре да тръгнете натам и да ви върнат. Sad

# 69
Здравейте!
Влизам само да споделя, че на 03 октомври ми се роди Елица (благодарности на д-р Жекова и неонатоложката, която също ми асистираше по време на раждането, но не й знам името). Бебчо тежи 3 195 и е 50 см дълго Simple Smile
Успех на тези, на които им предстои раждане! Желая ви да попаднете на подобен екип!  Peace

# 70
Здравейте!
Иска ми се (след като изчетох постовете по-назад) да споделя за отношението на персонала в ОБ. Раждах пр д-р Жекова - избрах нея, не съм имала претенции за анестезиолог, акушерка и т.н. Съвсем случайно попаднах на нея и съм много щастлива от тоя факт.
Постъпих в болницата към 01:00 сутринта на 03 октомври, след като в 12:30 почнаха да ми изтичат водите у нас. Веднаха ме настаноха с все багажа в предродилна зала. Имаше още едно момиче там, после дойде и още едно. Прегледа ме дежурния доктор (мъж, не му зная името, но ми етсна доста неприятен още като го видях преди седмица в ОБ, не знаех, че е лекар АГ - беше си цивилен), каза 2 см разкритие, пита ме имам ли уговорка с някой лекар за израждане, отговорих "да, с д-р Жекова", и той ми каза, че тя вероятно ми е казала, че когато настъпи момента и имам 4-5 см разкритие (той ще ме следи през цялото време), ще й се обади, за да дойде тя за самото раждане. В 03:00 часа ми почнаха контракциите, първо на 10 мин. Към 04:00 сутринта вече бяха на 3-4 мин и той пак ме прегледа и ми  каза, че разкритието ми е вече 5 см, че напредва сравнително бързо и че отива да се обади на д-р Жекова. Т.е. той й се обади в 04:20 - 04:30. Линейка я докара преди 05:00. Нямаше го обаче анестезиолога, той дойде към 05:15. В родилна зала бяхме 2 момичета, и двете с уговорка с д-р Жекова. Тя не отдели поглед нито от мен, нито от другата родилка!!!
Жекова ни следеше и двете непрекъснато! Понеже понечиха първо другото момиче да "упоят", Жекова каза: "не виждате ли, че другата е аха да роди! Моля ви, следете какво става, дайте първо това момиче! Ей сега ще роди! (т.е. аз)" Та, сложиха ми упойката към 05:15, но тя не "хвана" - усещах си всичко докрая! Жекова беше зад главата ми, а неонатоложката (много симпатична млада жена, не й разбрах името) - срещу бебето. Жекова ми каза: ако имаш напън - кажи ми. И след минуттка й извиках, че усещам напън и тя веднага се телепортира до мен (беше до съседката-родилка, на 1 крачка от мен). Хвана ме с едната ръка под главата и ми каза: ще давам напътствия, неонатоложката също. за момента слушай мен. И тя ми казваше да дишам, след малко неонатоложката и Жекова в един глас - едната казва напъвай, другата - дишай. Жекова ми каза: слущай неонатоложката, не мен (2 пъти го повтори, за да е сигурна, че съм разбрала). И аз напънах и задържах напъването, както ми каза неонатоложката. След малко отпусна и ми казаха силно да дишам (Жекова си ме поддържаше под главата и ми я навеждаше внимателно към корема). После пак последва напън - пак двете в дин глас: напъвай, напъвай... и аз усетих как главичката излиза, след 1 сек пауза пак напънах и... така се появи Еличка. Жекова ме целуна по главата и каза: честито бебче, много е красиво, има такива изписани вежди!!! Взеха я за 2 мин, да я почистят и Жекова каза: дайте бебчето на майчето да си го гушне. След малко пак дойде и извади плацентата, показа ми я, че е цяла и че всичко е наред. Двете с неонатоложката ми казаха тогава, че раждането е минало като по учебник!
Понеже сравнително бързо родих, а и Жекова го очакваше, каза на екипа (без да ги овиква), че при второ раждане задължително упойката се слага много по-рано - дори при 2 с разкритие, а не както в моя случай - чакали са 5 см. Сложиха ми лидокаин (доколкото си спомням), а Жекова каза, че е трябвало да се сложи ... не запомних, но ставаше въпрос за кръста, защото действа по-бързо. Но това с упойката не беше нейна грешка!!! Просто я бяха повикали късно. А и аз не исках упойка в началото Simple Smile
Извинявам се за ужасно дългия отегчителен пост, но мисля, че си струва да си споделя опита!

# 71
За неонатолозите нямам какво особено да споделя - бебето си беше при мен още на 5-я час след раждането. Нито хубави, нито лошо просто... Хората си вършеха работата. Не се държаха кой знае колко приятелски, но не са се и държали лошо по никакъв начин!!! Санитарките са супер свежарки Simple Smile

# 72
MammaT, честито бебче! Изобщо не беше отегчителен разказа, даже ми беше много интересно!
Искам да те попитам, докато си чакаш разкритието има ли възможност да се движиш или си вързан за леглото, че на мен това ми е една от болните теми от предното раждане, а в предната тема бях останала с впечатление, че поне до определен момент има такава възможност!

# 73
MammaT, честито бебче! Изобщо не беше отегчителен разказа, даже ми беше много интересно!
Искам да те попитам, докато си чакаш разкритието има ли възможност да се движиш или си вързан за леглото, че на мен това ми е една от болните теми от предното раждане, а в предната тема бях останала с впечатление, че поне до определен момент има такава възможност!
аз се разхождах докато не ми сложиха системи по-точно след като ме сложиха на запис на тонове

# 74
аз се разхождах докато не ми сложиха системи по-точно след като ме сложиха на запис на тонове
Извинявам се, че задълбавам в темата, но това при какво разкритие стана, за да се ориентирам горе-долу?

Общи условия

Активация на акаунт