Отговори
# 780
  • Пловдив
 Sad Наистина, това е много трагичен случай и съчувствам на близките и миличките сирачета. Твърде много лекарски грешки има. Според мен се дължи на комерсиализирането на лекарите. Къде изчезва човечността?!

# 781
Добро утро

Виждам че темата е взела малко тъжен обрат, рано е още да си вадим прибързани изводи, все пак информацията която са дали е доста оскъдна, но за съжаление както повечето случаи до сега може и да не разберем какво е станало. Жалко за майката и сирачетата  Sad

Относно тестовете - направиха ми предния път, защото си поисках ако се наложи спешно, а знаех че съм алергична към някои неща (вече имах 1 операция).

Четох назад темата и попаднах на един много свеж пост на Невена когато разказва за майка си :
...Питах я тя как би родила на мое място и тя ми каза, че както дойде, купон да става Mr. Green. Най-добре било без упойка (последва едночасова лекция за естествено произведен окситоцин, ендорфини, хормонални взаимодействия итн....
Та на мене ми харесва да си поживея с мисълта че мога да родя нормално след секциото  Simple Smile
А лекарката която "ме изражда" прединя път като ми констатира бремеността и ми изчисли термина, първите й думи бяха "Ще го изтеглим малко по-рано да се роди везни". За мене беше много неприятно изказване, но тъй като не разчитам вече на нея, няма смисъл да хабя нерви да се разправям и все още търся друг.

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 10:21 от Мунка

# 782
В една друга тема бях написала по повод смъртта на майката, че в крайна сметка белодробната емболия е един от рисковете на секциото и ме обвиниха, че плаша майките.  Shocked Ама това нещо те трябва да го знаят преди секциото. Нали трябва да направят ИНФОРМИРАН избор. Май вече няма да се обаждам много-много.
Цитат
"Ще го изтеглим малко по-рано да се роди везни".
- А това просто ще го оставя без коментар.  Tired Ебаси!

# 783
  • В.Търново
За ужасния случай с младата майка ,какво да кажа...много жалко за този млад живот,за тези дечица,останали без майка на тази невинна възраст,съболезнования на близките!!!Не ми се вярва много,че е белодробна емболия....възможно е да е станала някаква грешка с упойката,възможно е и дозата да е объркана,то вече всичко е потулено,дано се разбере истината,но кой знае....Жената е получила гърч!Помните ли оня случай пак с една мама във Варна ли беше,мога и да бъркам,също твърдяха близките,че е объркана дозата с упойка и получава гърч момичето и изпада в жива кома вече няколко години...Водеше се дело,но незнам какво стана,май оправдаха докторите.

През декември 2001г. родих по спешност със секцио.Забременях за втори път и гинеколожката,която ме следеше щеше да ме изражда,първото секцио също тя го беше правила без уговорка.Този път реших да си платя и да раждам при нея.Попитах я дали мога да родя нормално след секциото и ми даде време да си помисля като ми посочи какво може да стане и в единия и в другия случай.Реших ,за да не рискувам моя и на бебето живот,избрах секциото,въпреки че първия път беше кошмарно възстановяването! Sick
Та когато дойде време да влизам в болницата,завеждащия на родилно,който е против всякакви секциота,дори бебето да е седалищно....,ми каза,че няма да ми разпише операцията и да раждам нормално! CryТогава рев....,обаждих се на докторката ми и ме успокои,че всичко ще е наред и ще родя със секцио.Така и стана.Докторката казала на нашите след операцията,че като ме е отворила матката ми е била толкова изтъняла в областта на стария белег,че просто е нямала да издържи на нормална раждане и е щяло да стане руптура!Били сме избрали правилния вариант!През цялата бременност имах постоянни,всекидневни контракции и болки в областта на стария белег,понякога се свивах на леглото и чаках да отшуми,може би хапчетата са задържали положението!Не съжалявам,че родих и втория път със секцио,по-важен е живота на бебето и моя,отколкото да рискувам,не е гаранция че при нормално раждане всичко ще мине нормално.Да вметна,че след второто секцио учудващо бэрзо се възстанових в сравнение с първия път!Така че и да изберете секциото като вариант след първо секцио,мисля че е по-сигурно,не се знае какво може да стане при вагиналното раждане,ако не издържи матката на контракциите...после времето няма да може да се върне назад!!! Peace Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 12:27 от rosinauzunova

# 784
Хайде вземи да разгледаш темата преди да пишеш, не ми се повтарят едни и същи неща до припадък.

Днес съм яхнала метлата, извинявам се на всички.

# 785
Зозима, напълно те разбирам. Hug

Не разбирам само защо повечето жени мислят, че второ секцио е по-безопасно от вагинално след секцио? newsm78
От неинформираност или просто сами си затварят очите и се опитват да се убедят в противното?

# 786
Lolita, мисля, че е защото ималекари, които го твърдят. Като онзи тиквеник, който каза в национален ефир, че секциото е по-щадящо за бебето.  ooooh! Иде ми да се гръмна направо!

# 787
  • Пловдив
 ooooh! То на лекари, които само калкулират в главите си по-високи печалби за джоба си, как да се довериш?! Вече всяко мнение на лекар, за по-сериозна интервенция, започнах да го подлагам на съмнение и да търся второ мнение /поне/.

# 788
  • В.Търново
Хайде вземи да разгледаш темата преди да пишеш, не ми се повтарят едни и същи неща до припадък.

Това за мен ли се отнася Confused,не мисля че беше добро изказване това!Ако толкова голям риск криеше секциото(не казвам че е безопасно,все пак си е операция),то щеше просто да е забранено.След консултация с доктор може да се направи избор,какъвто и аз направих,а и второ секцио след усложнено първо раждане и последвало секцио,също трябва да се избере секцио,както и в моя случай.Не разбирам защо трябва да има такива остри реплики?!
Ако жената е бременна с първото си детенце и просто е решила,че трябва да ражда със секцио без да има причина за операция,това е недопустимо,но вече след последвало първо секцио и предстоящо второ раждане ,трябва да се помисли струва ли си жената да ражда с операция,ако първия път е имало доста усложнения и проблеми,защото е много вероятно да се появят и при второто раждане,но не винаги да подчертая.Но няма да обяснявам повече,защото пак ще бъда укорена!

# 789

"Не разбирам само защо повечето жени мислят, че второ секцио е по-безопасно от вагинално след секцио? "

И аз това се чудя!Колкото и доктори да попитам тук, всички твърдят едно и също, няма такова нещо като секцио след секцио!

# 790
  • Плевен

Това за мен ли се отнася Confused,не мисля че беше добро изказване това!Ако толкова голям риск криеше секциото(не казвам че е безопасно,все пак си е операция),то щеше просто да е забранено.След консултация с доктор може да се направи избор,какъвто и аз направих,а и второ секцио след усложнено първо раждане и последвало секцио,също трябва да се избере секцио,както и в моя случай.Не разбирам защо трябва да има такива остри реплики?!
Ако жената е бременна с първото си детенце и просто е решила,че трябва да ражда със секцио без да има причина за операция,това е недопустимо,но вече след последвало първо секцио и предстоящо второ раждане ,трябва да се помисли струва ли си жената да ражда с операция,ако първия път е имало доста усложнения и проблеми,защото е много вероятно да се появят и при второто раждане,но не винаги да подчертая.Но няма да обяснявам повече,защото пак ще бъда укорена!

Да, секциото крие толкова голям риск, колкото и да не ти се вярва. Няма как да е забранено, защото то е много по-лесният вариант за доктора, който винаги може да каже, че е абсолютно наложително. Малко са жените, които биха се обърнали срещу лекар. Истината е, че много жени изобщо не ги интересува как ще раждат, т.е. каквото прецени лекаря.
Тук обсъждаме съвсем други неща и повечето ни вълнува това как да родим нормално след секцио. И Zozima е така добра да си отделя от времето и да ни дава информация, която е обоснована, а пък ние след това да решим какво ще правим, защото повярвай ми, че почти нито един лекар няма да си отдели от времето да обяснява така.

# 791
Секциото няма да бъде забранено, няма как и да бъде. Не е редно да се демонизира, защото спасява живот.
Това, което трябва да се забрани е превръщането му в мода и прищявка.
Не е необходимо да сме толкова остри. Понякога просто се налага. Когато не се налага, но е изискано, само се надявам жената да съзнава какво всъщност избира.

# 792
Разбира се , че секциото понякога се налага и е животоспасяващо , никой не оспорва.
Но , извинявай , когато някой  доктор в България ми каже , че съм за секцио ще гледам откъде изгрява слънцето, при все ,че за самите тях е по предпочитаната интервенция, да не говорим пък след първо такова!Темата наистина е друга и по-добре да се придържаме към нея.

# 793
Рисина, изказването ми беше малко остро, признавам, но ти въпреки това не си прочела темата. Ако го направиш, ще разбереш защо реагирам така. Момиетата тук разбраха какво искам да кажа.

Мисля, че малко зациклихме в последните страници на темата. Затова предлагам да пускам разни интересни неща, разни ситуации, които често завършват със секцио, но то реално не е наложително. Първата статия е от една УНИКАЛНА акушерка - Глория Лимей, която е известна най-вече с ненамесата си в родилния процес. Например за нея вагиналните прегледи са табу. Тя предпочита да следи за напредването на раждането по външни признаци - метода на термометъра*, цялостното състояние на жената, звуците, кооито издава и т.н.  С една дума, като раждам следващия път, искам тя да е до мен. Simple Smile
В тази статия става въпрос за третата фаза на раждането и най-вече за напъването. В болниците често се прилага маньовъра на Валсава - поемане на въздух, напън, броиш до десет, отпускаш, наричат го още "purple pushing". Застъпниците на активното естествено раждане, както и редица изследвания по въпроса твърдят, че това не скъсява третата фаза, дори напротив - води до майчина умора и може дори да доведе до секцио. Защото, както знаем, в болниците нещата трябва да са по часовник и на трета фаза се падат не повече от два часа. Само че някъде четох, че трета фаза, продължила над 4 часа не води до проблем с бебето (трябва да видя къде обаче).
Но тук става въпрос единствено за спонтанни напъни и проявлението им в зависимост от напредъка на раждането. Без часовници, без бързане, просто наблюдение на процеса.
Има един интересен момент в едното раждане, което е започнало с изтичане на водите ЧЕТИРИ ДНИ по-рано.
Та ето я и статията: http://www.glorialemay.com/blog/?p=72

* методът се състои в проследяване на тънка червена линия, която тръгва от ануса нагоре към кръста като всеки сантиметър от този стълб съответства на сантиметър разкритие.

Дано ви е интересно, както на мен. Simple Smile

# 794
Lolita, мисля, че е защото ималекари, които го твърдят. Като онзи тиквеник, който каза в национален ефир, че секциото е по-щадящо за бебето.  ooooh! Иде ми да се гръмна направо!
Наскоро четох една статия от д-р Виолета Димитрова относно секциото. Тя не е привърженик на секциото без мед. показания, но на въпроса "Вярно ли е, че секциото е по-безопасно за бебето?" отговоря и е - "Да, би могло да се каже..."

Мисля, че за по-дребни или недоносени бебенца е по-добре, защото кръвоносните им съдове са много чупливи и има вероятност да направят кръвоизлив в мозъка..и от там ДЦП.
За това при недоносени бебета препоръчват секцио.

Общи условия

Активация на акаунт