Отговори
# 75
Варварско отношение е много точно казано, отнасят се с родилката като с животно, поне с мен беше така
При третото си раждане всичко беше коренно различно. Простички неща които и в Бг могат да се правят но мисленето на мед. персонал е светлинн години назад.
Извинявам се за спама но как може тук веднага след като акушерката изкара бебчето, ми вдигна блузката и сутиена и постави бебчето върху гърдите ми и така си лежахме двамата окло полвин час. Предложи на таткото да отреже пъпната връв. Да не казвам че си родх с моите дрехи, до последно бях с превръзка и едни специални гащички и малко преди да почна да напъвам ми ги свалиха. Клизма не ми правиха и на въпроса ми защо ме гледаха като полезно изкопаемо а аз бях супер притезнена, че ще раждам без. Е родих си и нищо не се случи. И  още много и много. Тъжно ми е и се чудя защо не може и в Бг да е така а всичко е толкова сложно при положение, че раждането е толкова прекрасно и естествено

# 76
Раби, за всико си права, уви. За съжаление трябва да се отчете и факта, че много от жените тук смятат за проява на излишна суета това да не искаш клизма, бръснене, та дори и епизиотомия. Ако кажеш, че не желаеш някоя ненужна интервенция често не само лекарите, а самите жени те обвиняват в ерес и излишни претенции. Когато на деня на отворените врати попитах дали мога да откажа оскитоцин, лекарят подметна някаква тъпа шега от сорта на "ти сама ще се молиш за система", чух присмех към мен от останалите бременни и видях укора в очите им. Какво зная аз, та нали той е ЛЕКАРЯТ. Е, да, но тялото е мое, детето е мое и исам АЗ да вземам решенията за това какво искам или не искам да ни се случва. Затова разбирам жените, които раждат неасистирано вкъщи. Ако не знаех колко рискове и ужасяващи последствия може да има секциото за майката и бебето бих оправдала избора на оперативно раждане.
По тази тема може да се пише толкова много... Къса ми се сърцето за всички майки и бебетата им, които идват на бял свят по този ужасен начин - дърпани, избутвани, мерени, къпани, поставяни на студени плотове и везни, а не на корема на мама, разделени от единствения човек, който им носи сигурност. И не искам и няма да приема това за нормално.

# 77
Първо това, че секциото ми беше планово 8 дни преди термин. Бебето изобщо не беше готово да излиза, другото са годините - 36.

За лекциите ще следя!  Simple Smile

Ама как така бебето не било готово да излиза 8 дни преди термин. Аз разбирам да не е готово да излиза две седмици след термин... Това е толкова абсурден аргумент! Нямам думи просто! Има жени, които часове преди започването на раждането не дават никакви признаци за това - бебето високо, разкритие никакво. Нима лекарите не го знаят това? Това за възрастта е другият абсурд. Аз съм на 40 години и всеки момент ми предстои вагинално раждане, при това след секцио. Никой изобщо не си е и помислил да ми каже че възрастта ми била някакъв проблем.

# 78
Като казвам, че не е било готово да излиза бебето, имам предвид, че секциото ми беше направено преди да започне родова дейност! А приказки за годините ги чувах и кат о бях на 33, че това си било показател за секцио!  doh
heureuse, пожелавам ти леко раждане и се надявам да разкажеш как е минало!    Simple Smile

zozima, много съм ти благодарна за информацията, която даваш тук, супер ми е полезна, а и съм сигурна, че за много други момичета е така!   bouquet

# 79
  • Варна
Понеже наближава време, за моето нежелано 2-ро секцио,  Sad продължавам
да припирам лекарката си за VBAC. Да видим на следващата консултация
какво решение ще вземе. Има ли някой от Варна, на които д-р Яков му е
водил нормално раждане след секцио. Понеже ще раждам там, да го дръпна
в обора на поддръжниците на естественото. /май той се навивал на това/  Thinking

# 80
Цитат
Първо това, че секциото ми беше планово 8 дни преди термин. Бебето изобщо не беше готово да излиза, другото са годините - 36.

За лекциите ще следя! 

Цитат
Ама как така бебето не било готово да излиза 8 дни преди термин.
  Може би ,момичето иска да каже ,че бебето не е искало да излезе, когато то си реши ,а когато лекарите са преценили!
Аз така го разбрах  Rolling Eyes

# 81
bazilisk беше раждала при Яков, та знам че може да се пробва.  Другият вариант е да отидеш с пълно разкритие при случаен лекар или да се обадиш на твоя в последния момент. По-късно ще напиша за начини за проверяване на разкритието.

# 82
Здравейте,

записвам си да следя темата.

Аз родих първото си дете секцио заради отлепване на плацентата, т.е. получих кървене, нямах ниакакви околоплодни води (не бях разбрала кога са изтекли, може би малко по малко) и никакво разкритие. Затова лекарите решиха да раждам със секцио, което се оказа голям шок за мен, защото не бях подготвена психически. Както и да е, важнотот е че бебето и аз бяхме добре. Сега сам бремена с второто си дете, и имам още 3 месеца до термина, тогава ще са минали 2,5години от секциото. От това, което чета става ясно че по бг препоръки, май е рано за нормално раждане (трябва да са 2г и 9м.), докато по западни, е ок, щом са минали 2 год.
Незнам какво да правя. Моята докторка ми каза че е рано да обсъждаме метод на раждане, но понеже е частна болница съм сигурна че няма да рискува и ще иска пак секцио. Много ми се иска нормално раждане. Дали да не потърся друг доктор и мнение. Кои са специалисти в тази област, или няма такива? Искам да се подготвя предварително как ще раждам ако разбира се всичко е нормално до термина ми и бебето тръгне само.

# 83
  • ул. "Мечтание"
Потърси си друг подходящ лекар, за който знаеш че не само подкрепя ВБАК, но и има такива раждания вече. Препоръките за време между ражданията... са само препоръки, а не неотменно правило, не се задълбавай в това!

Кажи от къде си за да можем евентуално да те насочим към лекари и болници.

# 84
Djidju, важното е ти какво искаш и дали си готова да се бориш да го постигнеш. Ако все още не си убедена, че това е най-доброто за теб и детето ти, мога да ти помогна с литература. Също така смятам, че никога не е рано да се обсъжда метода на раждане, аз бих го направила още при първата ми визита при лекаря, за да знам дали е про-VBAC. Тук може да намериш въпроси, които да зададеш на лекаря си, за да разбереш какви са нагласите му към този вид раждане.
Помни, че препоръките в България не са основани на научни изследвания. Ако лекарят ти твърди обратното, поискай му референции.
Също така не пишеш откъде си. Ако си от София или Варна, можем да обменим информация за лекари, които биха асистирали.
Обмисляла ли си идеята да отидеш с пълно разкритие и напъни?
С Фрости  Hug сме писали едновременно.

# 85
  • Пловдив
А някои знае ли лекар, подкрепящ VBAC, в Пловдив?  Аз лично не съм чувала досега за такъв...

# 86
  • Пловдив
Zozima, моля те, обясни как се преценява състоянието на матката след първата операция ( в края на бременността, с оглед на възможността за ествено раждане), след като с ехограф не е достатъчно надеждно? Стана ми интересно...

# 87
  • ул. "Мечтание"
Прави се вагинален преглед, доколкото ми е известно, но и той може да се интерпретира както му е удобно на лекаря!

# 88
Не ми е известно да има техника, преглед или нещо, което да може да установи какво е състоянието на матката и което да е достатъчно надеждно, за да бъде прието като стандартна процедура преди вагинално раждане след секцио. Никой не може да каже коя матка и кой белег ще издържат. Твърде вероятно е някоя матка да бъде обявена за надеждна и да руптурира, както и да се установи, че белегът е изтънял и нищо да не се случи.
Навсякъде (имам предвид доказано добрите акушерски практики) препоръките сочат да се предпочете вагинално раждане след секцио, освен ако не са налични АБСОЛЮТНИ показания за обратното (напречно предлежание, плацента превия и т.н, т.е. тук не говорим за "тесен таз", късогледство и други подобни, които са повече от спорни), което впрочем е валидно за всяко едно вагинално раждане. Wink
Истината е, че телата ни се лекуват повече от успешно и ако премахнем доколкото можем вредните влияния на средата и избягваме вредните навици, то това е достатъчно, за да си помогнем за всяко едно раждане, било то след секцио или не.

Самият факт, че шансът за успех е толкова голям, колкото при жени без предишно раждане е достатъчно красноречив сам по себе си.

За Пловдив не знам, но мога да те свържа с една акушерка от Пазарджик. Тя е много добре запозната с прнципите на естественото активно вагинално раждане, ходила е на конференции от Midwifery Today и е много хм... революционно Simple Smile настроена. Доколкото знам, тя има лекари, които я подкрепят в болницата, така че ако се наложи лекарска намеса, недай Боже, има на кого да се разчита. Ако сега трябва да раждам при някого, бих отишла при нея.

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 18:01 от zozima

# 89
Момичета, повярвайте ми, проучила съм нещата, нямаше сега на 40 години да раждам нормално след секцио точно две години след секциото, ако не бях убедена, че повторното секцио носи по-големи рискове от вагиналното раждане след секцио. Това и за майката и за бебето. Нали знаете за Поли от Рискова бременност? Ами че този проблем е дошъл точно от предишното секцио. И хайде, нейната форма е по-тежка, ама плацента акрета, по-леката форма, която също е много опасна, става вече все по-разпространена сред майки родили със секцио. Тук в Канада гинекологичната организация бие тревога непрекъснато, ама и тук системата е скапана, на лекарите им плащат повече за секцио отколкото за нормално раждане, иизползват много медицински намеси по време на раждане и се получава абсурдният процент 30 % от ражданията със секцио (не е като в Бг, ама пак е ужасно много). Още нещо - гинекологът в началото може да каже че е съгласен да родите нормално след секциото, след това обаче да постави такива условия, че нормалното раждане да стане много трудно изпълнимо. Моят случай е такъв. Задължително трябва да съм на непрекъснат мониторинг за тоновете, задължително трябва да съм на система, значи задължително трябва да съм на легло. Ами на мен така ми докараха насила предишното секцио! Раждащата жена трябва да се движи, да е във вертикални позиции, да сменя позициите, за да може бебето да слезе и да се извърти правилно. При мен това няма да е възможно. Затова смятам да отида с пълно разкритие и с напъни, дори с риск да родя в колата. Зозима, ние се обучаваме тук с мъжа ми, ама знам че си много компетентна и ще ти бъда много благодарна ако напишеш тук начините за проверка на разкритие. Ама имай предвид че терминът ми е днес и нямам много време:lol: Аз ще допълня ако знам нещо повече. 
Момичета, само да допълня че ако опитвате вагинално след секцио, не трябва да се предизвиква изкуствено раждането и да се дава окситоксин. Това  увеличава риска от руптура на матката. Ако това не се прави, вероятността за руптура е минимална. А пък ако успеете да си осигурите едно естествено раждане с мобилност, вероятността да се получат усложнения, които да докарат до секцио, също е минимална. В Щатите има национална мрежа за взаимопомощ на жените, които искат да раждат нормално след секцио. Там имат база данни с гинеколози благосклонни към този начин на раждане. Ако и в България може да се развие такова нещо, ще бъде чудесно. За съжаление моята провинция не е част от онази американска мрежа и аз действам абсолютно насляпо. Дано вие да можете да се организирате по-добре Peace

Общи условия

Активация на акаунт