Календари 2010

• 69 231
  • 494
  •   1
Отговори
# 435
няма как да знам, но пък едва ли са си развалили машината за 1 ден, за да са недоволни клиентите  Wink Може би зависи от самият файл - резолюции, цветове, снимки  newsm78

# 436
Предколедно все пак успях да си снимам децата в човешки вид  Mr. Green и да завърша календара - http://elssteni.multiply.com/photos/hi-res/30/15?xurl=http%3A%2F … 2F30%23photo%3D15

Има някои забележки, но в отпечатан вид не си личат.
За протокола, в провинцията отпечатване на А3 ми излезе 2лв, по-евтино даже от миналата година, когато ми взеха 2,50лв.

# 437
Весел празник на всички  bouquet Да ви кажа днес ходих до принтера и ги чаках 1 час точно да се натуткат да изкарат календара.Хич не си мислете,че не е от принтера качеството.Икараха 6 календара докато олучат,накрая и аз го запомних,че 100 пъти пускаха ашината.Била нагласена на а3 на хартия и не на картон и бързо излиза листа и се размазва.Трябвало да се зададе размер по голям от а3 и да се окаже че е картон и разгелееееееееееее стана.Суматоха голяма,ама накрая изкярих даде ми 6 календара 1 а4 и 1 а3 на хартия че бяха забравили в принтера за 5 лв. Peace

# 438
  • Пловдив
Какво става с другите, които щяха да правят настолен със листове на фотохартия?
На мен Снимките Ви ми изпратиха страничките, вече читави. Сега умувам как да направя основата на пирамидката. Картона трябва да е плътен за да държи стабилно снимките, че са по-тежички от обикновена хартия.

# 439
Весела Коледа!  bouquet

# 440
няма как да знам, но пък едва ли са си развалили машината за 1 ден, за да са недоволни клиентите  Wink Може би зависи от самият файл - резолюции, цветове, снимки  newsm78

Ако е малка резолюцията ще излезе размазано,зависи от машината какви цветове смесва - дали RGB или CMYK,ако не са направени фаиловете по машината цветовете се променят.За 2008г правих големи календари 70/60см и ги разпечатвах в Мания принт,първият ми беше с RGB-цветове и не излезе както трябва,затова ги преработих в CMYK.

# 441
  • Стара Загора
И аз да се похваля с моя календар.
От месец му се каня, но все не ми оставаше време. Направих го в последния момент за радост на бабите Simple Smile

Относно цените в Стара Загора, средно вървят от 0.60 до 1.00 лв. за А4, съответно 1.20 до 2.40 за А3.
Аз печатам на SRA3, което е малко по-голямо от А3 - 320х450мм.
Файла е добре да е по CMYK (всички дигитални машини печатат на тази система), макар, че някои добре се справят и с файлове в RGB. 300 точки на инч са добре като резолюция.
Качеството зависи от машината, от настройките и, от картона и от куп други неща и не напоследно място от качеството на самия файл. Ако искате да разпечатате файл с размер на джобно календарче на А3, никоя машина няма да го изкара добре. Wink
Същото се отнася и за файл с размер А3, но пуснат на 72 точки примерно.

Бенита, сравнително лесно изпълнение на настолен календар е да си направиш картонена основа по следния начин. Ако например календара ти е 120х120 мм, режеш картон с размер 120х290 мм. Получава ти се правоъгълник, едната страна на който ползваш като основа за ширината на листите, а дължината е с 5 см по дълга от удвоената дължина на листите на календара. Тези 5 см са ти основата, на която ще стои календара. Имаш две сгъвки, за да получиш пирамидката. Предполагам нямаш под ръка биговачка за картона, затова можеш да го направиш, като разчертаеш мястото на сгъвката и го огънеш като сложиш листа на достатъчно остър ръб (на маса примерно) като претиснеш с помощта на кредитна или някаква друга карта по мястото на сгъвката. Плътните картони се цепят по сгъвката при ръчно сгъване, а на теб ти трябва картон поне 300 гр., че и повече. Затова се биговат (сгъват) на машини, ако няма - ръчно.
И за да довършиш календара, отгоре захващаш картонената основа и листите му с метална спирала, затова вече ти трябва машинка. Пластмасовите не изглеждат добре и листите им се разгръщат по-трудно. Вече на доста места поставят метални слирали.
Успех от мен!
И весели празници на всички  Grinning

# 442
Жаде, благодаря за разяснението. Правя ги на RGB 300 точки на инч, снимките са ми в голяма резолюция, не съм ги разтягала, а намаляла. Ще знам да ги правя на SRA3, предполагам, има такава опция във фотошоп.
На мен ми хрумна др идея.
Понеже съседката ме помоли за джобни календарчета, а навсякъде, където питах мин. изискване за бройките е 100, дали ще стане ако ги подредя календарчетата на хартия А3 и помоля в принт студиото да ми отпечатат  на гърба цифрите на календара. Някой пробвал ли е?

# 443
  • Пловдив
Jade, благодаря за подробните обяснения  Hug
Аз съм си направила матрица на основата, но съм оставила по 1см под размера на снимката и за дъното на пирамидата 8см. А може би и ти това имаш предвид  Mr. Green
Виж за беговането... не знаех, че може да ми се сцепи картона  Rolling Eyes Аз мисля с тъпата страна на ножицата да го правя. Дано да стане. И малко ме притеснява рязането на ръка, след като си разкроя картонения лист. Мислиш ли, че 300гр е достатъчно?
Голяма занимавка си намерих, а свободното време е само по празниците, когато всичко е затворено и само плановете ми остават Simple Smile

# 444
  • Стара Загора
Понеже съседката ме помоли за джобни календарчета, а навсякъде, където питах мин. изискване за бройките е 100, дали ще стане ако ги подредя календарчетата на хартия А3 и помоля в принт студиото да ми отпечатат  на гърба цифрите на календара. Някой пробвал ли е?

Точно това трябва да направиш. Моят съвет е да ги размножиш в Колер Дроу или Илюстратор. На графичен софтуер става по-лесно. Но ще трябва да направиш същото и за гърбовете. После само ще ги помолиш да ти пуснат лице-гръб. Може да се навият и те да ти разможат гърба, не е някаква философия, но ако ще плащаш само за разпечатки има вероятност да не се навият. Ако ти е трудна работата с графична програма, прати ми файловете и ще ти ги разможа за А3.

SRA3 e максималния формат за моята машина. Обаче за различните машини той е различен. SRA3 e с размери 320х450 мм, има машини на които максималния размер на медията е примерно 330х488. Затова е добре преди да разпечатвате нещо да питате за максималния размер, на който печата машината. Така ще може да си направите сметка колко голям като размер искате да си пуснете файла. Това важи особено за джобни календарчета, визитки и други разни дребосъци, които се редят във форма. Колкото по-голяма размер печата машината, толкова повече ще съберете на листа. Ако пък не знаете, карайте си на А3 (297х420 мм), него поне всички ще го "хванат".
И все пак правете файловете с поне 5-6 мм по-малки от всички страни от размера на картона, на който ще печате. Машините имат ограничена печатема площ и отстрани остава бяло поле. ако не се съобразите с това, рискувате да получите орязани краища.

Jade, благодаря за подробните обяснения  Hug
Аз съм си направила матрица на основата, но съм оставила по 1см под размера на снимката и за дъното на пирамидата 8см. А може би и ти това имаш предвид  Mr. Green
Да, виж това не го проспунах за наддаването, а е задължително, но ти си се сетила Simple Smile
Иначе основата може и 8 см да е, зависи колко "разчекната" искаш да стои Wink
Зависи и от размера на листите. Ако ти е по-висок календара е добре основата да е по-стабилна.

За биговането и с тъпата страна на ножицата става, но за да не надереш картона, по-добре я увий в кърпа. Аз съм биговала по този начин с мек ракел, но не го споменах, защото надали някой има такова нещо у дома. Ако искаш можеш да си купиш. Продават ги в складовете за фолиа. По принцип се ползва за лепене на ПВЦ фолио, но върши чудеса и за ръчно биговане Simple Smile

300 гр. ти е минимума за картона. Все пак не знам колко са ти тежки листите на самия календар, нито колко са като брой и размер.
Тази основа е най-добре да направи от финландски картон. Той е по-плътен, доста по-тежък и стабилен, от едината страна е бял и гланциран, а от другата леко жълтее и е матов.
На него се печатат главите на работните календари. Можеш да намериш такъв във всеки склад за картони и хартии.

От Понеделник до Сряда предполагам, че ще работят всички скаладове за такива материали, така че не си съвсем закъсняла Wink

# 445
  • София
Жаде, благодаря за разяснението. Правя ги на RGB 300 точки на инч, снимките са ми в голяма резолюция, не съм ги разтягала, а намаляла. Ще знам да ги правя на SRA3, предполагам, има такава опция във фотошоп.
Понеже съседката ме помоли за джобни календарчета, а навсякъде, където питах мин. изискване за бройките е 100, дали ще стане ако ги подредя календарчетата на хартия А3 и помоля в принт студиото да ми отпечатат  на гърба цифрите на календара. Някой пробвал ли е?
Аз пък джобните календарчета на всички приятелки ги направих на фотошоп - във размер 9/13 правя календарчето - от дясната половина лицето, от лявата гърба. За 15 стотинки си вадя колкото си искам бройки чрез Снимките.ви, после си ги сгъвам и ламинирам в офис 1. Така 1 календарче ми се върза 37 стотинки и си направих колкото си искам аз бройки.
Понеже ставаха дебели почнах да ги правя и по още един начин - на 9/13 формат правя две лица, в уърдски файл си правя гръбчетата-календар, които ги отпечатвам на цветен принтер и после ги режа с макетен нож и ги лепя към снимките и пак ламинирам. Втория вариант стават по качествени, но пък първия са по-хубави като че ли?!?

И сега с един въпрос - мисля, че в тази тема някой беше пуснал линк към този сайт http://www.downturk.info/index.php
Може ли да обясни как се свалят нещата от него, че аз нещо не се справям?!?.
Благодаря предварително.

И весела Коледа.

# 446
За закъснелите с календарите:
http://allday.ru/index.php?newsid=240359
Най-долу на страничката има готови темплейчета за многолистов календар.

# 447
На всички Честита Коледа (със закъснение), но не бяхме в къщи, а там където бяхме, нямаше нет Confused
Приятно посрещане на Новата година и нека ви донесе много здраве, късмет и любов!!!

# 448
  • Пловдив
 Mr. Green Все пак ще успея с календарите преди НГ
Взех картон 300гр до сега рязах и прегъвах... След работа ще мина да ми перфорират и сложат спирала.
Нещо не се справих особено добре с рязането и прегъването, дано да не попречи на хората да ми ги подвържат  Rolling Eyes

# 449
ЗДРАВЕЙТЕ! 
ЧЕСТИТА  КОЛЕДА !
Aз  си  отпечатах  снимки  на    фото хартия  4 Х 6   - 4  броя  снимки и  искам  на  гърба  да  отпечатам  календар  за  2010  -  ще  се  получат  четири  джобни  календарчета  от  един  лист.
Знаете  ли  от  къде  да  изтегля  самия  календар  за  годината ?

Общи условия

Активация на акаунт