Номинации за Муньо - N-ти поред- ТЕМА 5

• 731 417
  • 3 011
  •   1
Отговори
# 2 460
Добре де, длъжен ли е да остави бакшиш? Аз още не съм виждала някъде такова правило, освен ако не е обявен % сървиз от заведението.

Разбирам, че основно от бакшиши се издържат, но никой не е длъжен да дава.

# 2 461
Разбира се, че не е длъжен, но е много дебилно да обявиш гордо, чв оставяш една стотинка бакшиш.

# 2 462
Разбирам Уиш, но какво да каже? Ако замълчи, най-вероятно няма да получи никакво ресто, а и сервитьорката как да го разбере?

За мен тези стотинки са напълно излишни. Тук има само до 5 цента. Не е като да няма цени, завършващи на 99 или на 02. Когато е под 5 цента се дава в полза на копувача, когато е над, се взима от него.

Аз лично никакво ресто не бих взела, но нямам идея какво е положението на въпросния човек.

# 2 463
Ама, Даун, в случая рестото е една стотинка, т.е. на практика няма ресто. С една стотинка не може да се купи ни-щич-ко. Вече металните левове (по 1 и по 2) играят ролята на стотинки.

# 2 464
Уиш, аз това казах, но какво да каже ако не желае да остави 2 лв. бакшиш? Ако си замълчи, ще се приеме, като оставяне.

Интересно ми е. Както казах, аз в такива случаи казвам мерси и си тръгвам, но ако си искам рестото, какво да направя?

# 2 465
А, ти питаш по принцип. Ако си искам рестото и плащам в брой, чакам. Вече във всички заведения, в които съм била през последните години, връщат рестото и задържат бакшиш, само ако клиентът изрично им каже. Освен това, слава Богу, на все повече места, дори таксита може да се плати с карта и тази драма отпада.

# 2 466
Да, по принцип. С картите е супер удобно, но това прави заплатите в индустрията неадекватни. Няма как да взимат по 400 лв и да живечт без бакшиши. Чувам, че има и по 1500 лв заплати, но е в сезона и в големи комплекси.

# 2 467
А, 90% от заплатите тук са неадекватни, та вече съм вдигнала ръце.

# 2 468
Моят пък все оставя някакви големи бакшиши, а като се ядоса за нещо на сервитьорите и не иска да оставя бакшиш ми дава парите аз да плащам, за да не се излага (според него)

# 2 469
  • Бургас
Моят пък все оставя някакви големи бакшиши, а като се ядоса за нещо на сервитьорите и не иска да оставя бакшиш ми дава парите аз да плащам, за да не се излага (според него)

И ние сме така. Да не го помислели за скръндза. Satisfied А знае, че аз чинно си прибирам всичко. В България по принцип заплатите на сервитьорите се формират от твърда заплата плюс процент от оборота, така че не виждам защо трябва и бакшиш да оставам.

# 2 470
Да ви кажа, напоследък ставам свидетел на това как сервитьорите се сърдят в буквалния смисъл на думата, ако не им оставиш бакшиш. Бяхме на семеен обяд в едно заведение, сервитьорката, която ни обслужваше беше "отнесена от вихъра". Забравяше ни поръчки, не отсервираше празните чинии, една такава тромава, а да не говорим,че и поискахме три пъти сметката-тя все забравяше. На четвъртото подсещане вече я донесе, но това ни отне 30 минути допълнително стоене на почти празна маса. В резултат на това сметнахме, че бакшиш на въпросната персона няма да оставим. Сметката ни беше от рода на 77,50 стотинки.  Извади от портмонето си 2 лв и бъркайки за 50-те стотинки започна да пуфти и да прави физиономии. Не сме за 2.50 лв или за 0,50 ст, но като разчита на дневния бакшиш поне да си го заслужи.
Втори случай: Празнуваме РД на детето в едно заведение, децата са в отделен кът, където DJ ги забавлява, родителите сме в зона за пушачи. За 2 часа нито един сервитьор не дойде да смени пепелниците, а те препълнени-няма къде да си оставиш цигарата. Децата дойдоха поне 5 пъти да кажат, че са си поръчали вода и сокове и те не са им ги занесли. Еми, в този случай дали оставихме бакшиш? Последва отново онова цупене описано по-горе.
Те са там на заплата, а бакшиша е пожелание на клиента, въпреки, че в България се възприема едва ли не  за задължение.
Извинете за спама.Satisfied

# 2 471
Скоро така се ядосах в един китайски ресторант - бях да си взема храна за в къщи, носят ми сметката в папка, оставих парите, след малко ми връщат с 1 лев по-малко. Ядосах се и им вдигнах скандал, като казах, че все едно тоя лев е за тях (въпреки че никакво обслужване нямаше, донесоха ми плик с кутиите), но поне да ме оставят аз да им го дам

# 2 472
  • София
Уиш, аз това казах, но какво да каже ако не желае да остави 2 лв. бакшиш? Ако си замълчи, ще се приеме, като оставяне.
Не е така. Или поне не би трябвало. Ако си замълчи, рестото се връща задължително. Ако иска да остави, тогава трябва да каже нещо, с което да изрази това си намерение - "Благодаря", "Не ми връщайте", "Закръглете до един колко си", "Върнете ми само два лева" или от сорта.

# 2 473
Ами Рейна, той човека това е казал, да му закръглят на 8. Парадокс е, че сумата е била такава, но така се е случило. За това се чудя, какво е трябвало да каже, че да не излезе муньо.

# 2 474

Общи условия

Активация на акаунт